Det här inlägget är inte något samarbete med något företag utan bara en cool grej som jag vill dela med mig av. Mitt kontor hade nämligen DNA topsy party förra veckan, delvis sponsrat av danska företaget Athgene. De gör typ samma sak som 23andme, fast bättre grafisk översikt av resultatet.
Hela gänget samlat för DNA-test
Athgene vs 23andme
- Med Athgene topsar man insida kind och med 23andme dregglar man i ett provrör
- Athgene analyserar i Danmark och 23andme analyserar i USA
- Athgene kostar ~3000 kr och 23andme kostar ~1500kr
Synka 23andme med Athgene gratis
“Gratis” jag antar att priset man betalar är att Athgene får tillgång till ens data, och har man använt 23andme är den datan såld sedan länge. Men vårt DNA är ju inte särskilt privat, vi finns i PUK-registret också. Allihopa.
Om du har gjort 23andme, gå in på Athgene och klicka på 23andme länken längst till höger. Logga in och klicka okej så kan du få en analys eller sammanställning av Athgene också. Jag tyckte den var ganska trivsam.
Mina resultat
Jag tänkte dela med mig av mina resultat, tyckte att det var ganska spot on med vad jag redan visste och trodde. Ursäkta att bilderna är så små, kunde inte göra dem större. Klicka eller zooma för att se tydligare.
Intressanta punkter:
- Låg känslighet för alkohol (tål alkohol bra, håller dock ej med)
- Hög känslighet för koffein (bidrar antagligen till beroendet)
- Stor aptit (äter som ett gäng hästar)
Intressanta punkter:
- Dålig blodsockerreglering (okej!?)
- Hyffsat B12-upptag (märkligt då jag har homocygot MTHFR c667)
- Hyffsat B9-upptag (märkligt då jag har homocygot MTHFR c667)
- Bra järnupptag (prover visar lågt)
- 1 kopia av fetmagenen (fetma i släkten)
- Bra användning av fett från maten (KETO!!!)
- Hög risk för IBS (har IBS)
- Lågt B6 upptag (misstänkt pyroluria sedan några år tillbaka)
- Ingen laktos eller glutenkänslighet
Intressanta punkter:
- > muskelpotential (bodybuilder ;))
- Medium uthållighet
- Blandade muskelfibrer
Det känns som att jag passar för funktionell träning, vilket är det jag tränar.
Summa summarum
Gentest är kul men man ska ta det med en nypa salt och betänka att epigenetiken och ens egna beteende alltid dominerar över genetiken. Man kan tyvärr inte skylla på sina gener, men man kan använda informationen till sin fördel 🙂
Tidigare inlägg om 23andme
Har du gjort något gentest?
Hej Martina,
Jag läser idag på dagstidningen sydsvenskan.se att “En genvariant som finns hos en mindre andel av befolkningen erbjuder coronaviruset en bakväg in i cellerna, med risk för sjukhus- och respiratorvård som följd. Genvarianten kommer från våra sexuella möten med neandertalarna för tiotusentals år sedan, visar en studie”. Det gäller enzymet DPP4. Har du läst om detta?
Hälsningar
Carin
Intressant! Läste detta nu! Jag vet inte alls vad det innebär!
Hej Martina tack för delningen av gentester. Här kommer mina fruktansvärda resultat.
Då jag trots idoga och strikta försök att komma ner i vikt inte lyckats med vare sig LCHF, KETO el CARNIVORE, det enda som påverkar min vikt är styrketräning blandat med kondition och då inte några 10 min löp här inte utan någon timme på löpbandet el spinningcykeln är det som krävs.
I min förtvivlan beställde jag ett gentest avseende ärftigheten för fetma o förmågan att omsätta fett och fick följande intressanta resultat.
1. Har genotyp FTO A/T där A står för fetma o T för icke fetma men A allelen står också för att man har god chans kontrollera vikten med träning – jag svarar extremt bra på ffa styrketräning och har lätt att bygga muskler. Allelerna TT har ingen ärftlighet för fetma.
stämmer alltså
2. Har genotyp PPARG C/C som står för fettförbränning och C allelen är kass på att omsätta fett G allelen är bra på det o ger viktnedgång på fett, C/G ger svårigheter att gå ner på mättat fett men lättare med enkelomättade fetter. Jag har kan alltså vare sig gå ner på mättat el enkelomättat fett – FAN OCKSÅ!!
Detta var inga goda nyheter men dom stämmer ju perfekt med min erfarenhet av all biohacking jag försökt mig på för att gå ner i vikt.
Jag är övertygad om att fett och protein är vägen till hälsa istället för kolhydrater. Har liksom du varit vegetarian i 20 år och fördärvade min kropp helt. Detta pga att jag också är sockerberoende och var en sk puddingvegetarian som levde på mjölprodukter, sammalet mjöl var på den tiden rena rama hälsokosten för att inte tala om Ayurvedisk kost som jag också åt (kallades yogimat och jag är en yogi) som till största delen bestod av vitt basmatiris och röda/gula linser som jag kokade sönder till en söt gröt dvs snabbt socker samt socker socker socker helst tillsammans med kaseinprodukter som jag är extremt beroende av enligt fina recept ur Hare Krishnas kokböcker. Prenumererade på den tiden på tidningen Hälsa och plockade ut det ena nyttiga puddingreceptet efter det andra i tron att jag levde hälsosamt. Höll ju vikten med motion så jag var helt övertygad om att jag levde hälsosamt – så övertygad att jag även födde upp min lille son på samma mat med BVCs goda minne, dom tyckte jag var jätteduktig som gav min son så nyttig kost (ingen fisk, inget kött, ingen omega 3 men han fick inte socker vilket ändå var nåt bra jag gjorde)
Nu sitter jag i RÄVSAXEN, vad gör jag nu??? Jag är så ledsen över att jag lagt ner 8 år på misslyckanden även om jag vunnit många andra hälsoeffekter av att ta bort gluten, socker o vanlig skitmat.
Har efter gentestet sista veckorna provat dra ner på fettet rejält, 0,5 msk kokosfett i kaffe på morgonen (tidigare 2-3 msk) , till lunch 0,5 rökt makrill, räksallad några msk (tidigare en halv stor burk) samt en hög spenat o ruccola (tidigare nästan inga grönsaker dvs i princip noll kollisar) , på kvällen en bit lax, 2 ägg, stekt i 1 tsk ghee el kokosolja, gröna blad (tidigare en 2 dl bearnaise) .
Har alltså ökat proteinintaget betydligt, lagt till gröna blad och minskat fettet otroligt mkt, ingen viktnedgång och i morse fastesocker 6,4 och 0,6 mmol ketoner. va fan är det!
Jag är insulinresistent efter LCHF/keto/carnivore sedan 2010 dvs 8 år! Haft mina återfall i hetsätning av socker men också år av abstinens, sedan 10 mån helt socker o sötningsmedel abstinent ja i princip inga kolhydrater alls mer än lite lök i maten o broccoli ett par ggr i veckan.
Jag KAN träna ner mig i vikt men jag hinner inte jag jobbar för mkt (läkare) och jag har ingen ork alls när jag har tid, jag är slutkörd efter jobbet, tränar hotyoga 3 ggr i veckan med det räcker inte på långa vägar för mig för att hålla vikten men det håller mig rörlig och cool i huvudet. Mina cortisolnivåer är skyhöga det är jag övertygad om då jag stressar jämt, har bukfetma inte så fet på övriga ställen vilket också säkerligen är relaterat till insulinresistens, cortisolnivåer och rundturerna däremellan. Väger ca 10 kg för mkt så ingen megaövervikt, Bra blodfetter gentest visar ingen ärftlighet för dyslipidemi.
KAN DU RÅDA MIG MARTINA? eller någon annan som läser det här råda mig var jag ska vända mig för hjälp? Jag är helt förvirrad. Har läst att generna står på ca 10-15% av uttrycket för vår hälsa, epigenetiken dvs miljön, vad vi äter etc för resten men efter detta testet känns det ju som min genetik står på 100 % – Fy fan som jag har slitit och vad jag känner mig lurad, har läst ALLT jag kommit över om högfettkost inkl alla dina böcker Martina, alla böcker av svenska författare som finns samt ett antal hyllmeter av litteratur från alla dom stora internationella, bloggar, poddar, all vetenskaplig litteratur jag kan komma över, artiklar som stöder högfettkost, ja rubbet. Jag tom jobbar med detta och lär ut till mina patienter hur man äter sig till hälsa och dom går ner minsann, varenda en lyckas trots att dom inte tränar och här sitter jag med min cortisolbuk trots att jag verkligen lever som jag lär.
Pungt slut.
Maten är inget problem här, det är din livsstil 🙂
Du behöver lära dig att växla mellan SNS och PNS, varva ned, sänka din vilopuls, känna harmoni, sänka ditt kortisol och strukturera ditt liv för bättre hälsa. Ingen människa går ned i vikt under de förutsättningarna du beskriver. Jag tror inte ett dugg på att det har med gener att göra, de påverkar inte så mycket som vi tror 🙂
Hej Martina tack för svar, jag kom på det när jag hade skrivit av mig…cortisol > insulinresistens > cortisol > insulinresistsens osv nä det är nog inte kosten det beror på fast jag tror ändå på genresultatet, jag gick upp 7 kg när jag började med LCHF 2010 och dom har jag inte blivit av med fast massor med annat bra så därför inte tillbaka till gamla skitkosten.
Har du koll på vad detta kan vara, en stor gendatabas i San Fransisco USA där blodprov kan testas?
Blev nyfiken när jag läste om
http://www.expressen.se/nyheter/inez-15-foddes-med-ovanlig-sjukdom-kan-plotsligt-ga-med-nya-medicinen/
Intressant, men förstod inte riktigt artikeln
Från födseln fram tills nyligen har svenska läkarna inte vetat vad hon har för sjukdom då läkarna inte kunde hitta vad som var fel. Hela sitt liv , idag 15år gammal, har hon varit drabbad av den ovanliga muskelsjukdomen som gjort att hon tagit sig fram med hjälp av en permobil. Lösningen kom med svaret på blodprovet som skickades till USA. Sjukdomen visade sig vara Kongenital myasteni typ 10. Med hjälp av Efedrin, ett slags dopingpreparat, kunde Inez plötsligt gå och sträcka armarna ovanför huvudet.
Ska bli spännande att följa lite då och då.
Jag förstår fortfarande inte, efedrin är ett mellanting mellan koffein och amfetamin. Det känns helt orealistiskt att det skulle funka, och vart skickades testerna?
Skickades till en stor gendatabas i San Fransisco USA. Det verkar så mysko och vem skickade proverna, läkare eller föräldrarna, det framkommer inte av artiklarna. Ska finnas ett inslag på Svt, får kolla in det …
Hahaha Martina, här är en sida för dig, jag hänger inte alls med men skam den som ger sig
http://www.socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser/kongenitalmyasteni#anchor_3
Japp, jag testade via LifeGenomics för ett år sen. Rätade ut en del frågetecken men lämnade även några nya 🙂
http://nutriavans.se/genetiskt-kartlagd/
Hej Martina!
Vad är PUK-registret?
https://sv.wikipedia.org/wiki/PKU-registret
Jag kan tycka att det är svårt med tester (men spännande), för man bör ju veta vad man vill göra med de svar/ resultat som man får.
Så sant, man behöver hantera svaren också. Inte bara “jaha… och nu?” 🙂
Eftersom jag är släktforskare så är jag väldigt intresserad av DNA tester. Har använt mig av Family Tree DNA. Fick indikation på att mitt DNA är en blandning av bönder och jägare. Alltså inte herdefolk som många svenskar. Detta betyder kanske att jag borde vara försiktig med mjölk? Kan tänka mig att herdefolk hade getter med sig och därför klarade av att bryta ner laktos.
Spännande! Det låter ju troligt, ska kolla upp Family Tree DNA!