Jag skrev ett inlägg med titeln glukosdriven, ketondriven eller hybrid där jag pratade om det här med att vara fullständigt ketondriven och hur ovanligt det är, för att de flesta är hybrider.
Då slog det mig efter lite funderande att fler verkligen borde testa ketondrift när det är ett relativt litet steg för den som väl utvecklat sin hybrid-drift.
60E% och 100-150g fett
Nästan ALLA, alltså varenda en som frågar mig om hur man kommer in i ketos ligger i det här intervallet. De kommer upp till 60E% fett och ligger runt 100g – ibland upp till 150g. Every time.
Jag vet inte vad det är med just 60E% men det verkar hyffsat enkelt att åstadkomma såfort man tappar sin fetträdsla. Men det räcker inte. Miniminivån är 70E% fett för att vara något sånär fettdriven och ju närmare 80E% man kan komma desto bättre. Tumregeln ska vara att äta dubbelt så mycket fett i gram som protein, det blir dryga 80E%.
Skifta fokus från protein till fett
Detta gäller även carnivores, för carnivoredieten blir så mycket bättre med högre fettinnehåll – stabilare energi, inga dippar, ingen hunger. Även om du inte är någon carnivore utan vill ha mängder med grönsaker till varje mål, så är det fettet som måste upp för att få fettdriftens alla fördelar.
Varför keton/fettdrift är överlägset
Det är först i bra ketos som man får anti-aging fördelarna av den ketogena kosten. Det är först i bra ketos som man blir en fettbrännande maskin och det är först i bra ketos som man upplever den där OÄNDLIGA energin som ALDRIG tar slut. Du kan träna i timmar, lyfta vikter, göra 5 crossfitpass på raken eller vara ute och springa. Det spelar ingen roll.
Om du vill ha ett smakprov på hur det känns – gör en 5-7 dagars vattenfasta. Dag 5 kommer du till tillståndet jag pratar om och kommer göra PR på PR i gymmet, särskilt om du kommer från hybridtillståndet.
En investering de flesta inte är beredda att göra
Om jag skriver att man kan bygga muskler i ketos kommer kommentarer som “men kan man springa då?” Om jag skriver att man kan träna högintensivt i ketos får jag kommentarer som; “men hur är det med maraton då? Eller tjejvasan? Eller vätternrundan?”
Samma sak där
Du kan springa långsamt, snabbt, kort, långt och du kan lyfta tungt och explosivt, du kan cykla, klättra, simma och detta samtidigt som du håller dina celler i repair-mode och får anti-aging effekten.
Coolt va?
Så varför vill inte ALLA vara i det här tillståndet HELA TIDEN?
För att de ALLRA flesta, alltså 95% av alla människor eller mer är inte beredda att ge upp sina snuttefiltar och de är inte beredda att ge processen tid. Man blir inte ketoadapterad över en natt utan det kan ta ett halvår med rätt seg och dålig träning. Vill du ha dåliga pass i 6 månader? Det behöver självklart inte ta såååå lång tid men våra kroppar och hjärnor är så otroligt glukosberoende och har varit det hela våra liv så att byta bränsle är inte så enkelt för kroppen även om det är vårt NATURLIGA bränsle.
Urmänniskan skulle ha exakt samma problem fast omvänt, om vi skulle försöka få honom glukosadapterad. Han föddes i ketos (precis som vi) och har inte sett en kolhydrat på flera decennier och skulle troligen smälla av och må jättedåligt varje gång vi försökte få i honom en tallrik gröt och några smörgåsar. Dels skulle hans kropp bli helt chockad av allt socker (gröt och smörgåsar är SOCKER) och han skulle antagligen få otroligt ont i magen och behöva sitta på toa långa stunder varje dag. Sen skulle han gå runt där med svullen mage, ont överallt, trött, grusiga ögon och inte vilja träna för allt i världen.
Men – efter några månader på kolhydrater så har hans tarmflora vant sig och hans blodsocker har slutat svänga så kraftigt och kroppen är mer beredd på bröd, potatis, gryn och ris. Han blir till sist glukosdriven, med lite träning.
Samma för oss!
Kom in i ketos
- Öka fettet till 200g eller mer
- Ät dubbelt så mycket fett som protein
- Träna regelbundet allt du vill träna (löpning, cykling, simning, styrka) för att träna kroppen att använda olika muskler på olika sätt i ketos
- Dra ned på kaffet och alla stimulanter
- Sov senast 22 och varva ned på kvällen
- Följ utvecklingen med blodsockermätare och sikta på < 4.5 mmol/l som fastande morgonvärde
Sen hur mycket protein du behöver är olika beroende på hur mycket du tränar, hur mycket muskler du har och hur mycket/lite kolhydrater du äter. Ju mindre mängd kolhydrater och ju mer träning/muskler ju mer protein kan du komma undan med utan att bryta ketosen.
Mitt eget experimenterande har visat att jag kan äta 150g protein utan problem och då är jag en ganska liten kvinna. Det är långt ifrån regeln om att äta 1g protein/kg önskad kroppsvikt. Om du vill ned i vikt och inte tränar våldsamt, sikta på 50-60g protein och resten fett.
That’s it! Det är så jag gör och de jag känner som är bra ketoadapterade och tränar på hög nivå (triatlon, thaiboxning, crossfit osv) men det kommer inte vara rätt väg för alla. Däremot är det något alla som VILL kan göra, men VILJAN måste vara STARK.
Om en boxares ätstörning (1) och Yvonne Lin som hjälper elitidrottare med ätstörningar (2)
Nr 1: https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/stj%C3%A4rnboxaren-om-sin-bulimi-d%C3%A5-f%C3%A5r-jag-%C3%A4nnu-mer-%C3%A5ngest-13299317
Nr 2: https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/d%C3%A4rf%C3%B6r-drabbas-man-av-%C3%A4tst%C3%B6rningar-propaganda-fr%C3%A5n-alla-niv%C3%A5er-13299319
Hej!
Jag har en intressant iakttagelse jag skulle vilja få din input på! 🙂 det är nämligen så att jag ofta vaknar upp med lite högre bs och lite lägre ketoner, men kommer djupare i ketos under dagen – tex imorse hade jag ett bs på 4,7 och bk på 0,5 vid 07:00, men strax innan 11-tiden (efter ketofrukost och kaffe m kokosolja) är bs på 4,4 och bk på 1,7, och på kvällen efter träning brukar jag komma upp i >2 i bk, samtidigt som bs ligger stabilt eller ibland dippar till under 4 om jag tränat riktigt hårt.
Jag försöker förstå hur det kommer sig att ketonerna sjunker på nätterna och bs ökar; middag igår var kyckling med blomkålsris och förvisso sås på laktosfri creme fraiche. Äter 200 g fett om dagen, mellan 5-20 g kh, protein på ca 130 g. Tränar regelbundet.
Känner mig misslyckad som inte vaknar i optimal ketos trots strikt kost och träning och ingen övervikt. Får man ens ut fördelarna av djup ketos på detta sättet?
Ketonerna i blodet ökar när du äter fett och sjunker i vila. Det är helt normalt.
Äter jag då för lite fett eftersom jag inte vaknar upp i optimal ketos?
Eller mer protein än du behöver 🙂
Men åhhh är så förvirrad. Precis innan jag somnade hade jag bs på 4,3 och bk på 2,6. Tränade rätt hårt på kvällen. Vaknar med bs 4,4 och bk 0,4 ? Vad händer??
Ja du har använt upp lite blodketoner under natten 🙂
Känns som att jag misslyckas? Att de används upp – innebär det att jag bara förbränt middagen jag åt men ej egentligen i ketos? Ingen fettbrännare vill säga?
Vad hade du gjort? Funderar på att minska på proteinet. Vill uppnå så jämt ketosflöde som möjligt! ?
Dina ketoner i blodet kommer gå lite upp och ned, när du tränar används de som energi i cellerna och det blir inte lika mycket kvar i blodet.
So all is good?
Jadå!
Jag gjorde ett experiment med kolhydrater i helgen. 🙂 Första gången sedan LCHF start 2011 som jag kom i en situation där jag såg det som nödvändigt att äta det som bjöds. Det var en hel del vetemjöl, socker, grädde och några grönsaker jag brukar reagera på.
På kvällen två timmar efter middagen blåste jag gult i ketonixen, blodsockret var 5,8. Nästa morgon: blodketoner 1,0 blodsockret 4,6, ketonix gul. Magen var helt ok, ingen avvikande reaktion. Intressant att inte mer hände!
Jag tror att du är väldigt fettadapterad.
🙂 Ja, men ändå är jag tydligen ingen “fettförbrännande maskin” med tanke på mina mätningar?
Jag vet inte, diskuterade ketonix idag med några andra och har insett att jag inte har fattat helt så ska inleda lite egna mätningar nu i veckan 🙂
Åh vad intressant! Hoppas du delar med dig av erfarenheterna! 🙂
Så är planen, ska mäta seriöst 1 vecka men behöver gå in i en bra ketos först för just nu är jag ur ketos (tror jag)
Kul att följa! Men hur kan du hamna ur ketos eller menar du att du inte är i optimal ketos?
Jag hamnar ur ketos om jag inte äter tillräckligt med fett eller äter kolhydrater 🙂
Hur är det nu igen med fettet när man är fettadapterad? Jag har ätit ca 150-170 gram nu ett tag och brukar alltid hamna på 80-84E%. Finns det något att vinna med att öka upp fettet till 200 gr då? Jag drog ner lite för att minska några kg, men vikten har varit stabil medan kroppen hat tightat till lite (ser endast jag antar jag ?)
Nej det finns inget att vinna för dig, riktar inte det här inlägget till personer som är ketoadapterade.
Jag tror inte att en ketogen kost är lämplig för alla – framförallt inte om en bedriver någon form av högintensiv glykolytiskt krävande aktivitet såsom Crossfit t.ex.
Den här presentationen diskuterar en del av problemen som kan uppstå: https://www.youtube.com/watch?v=HH47HyAARiQ, vilket även överensstämmer med egna erfarenheter.
Visst, för låg-medelintensiva uthållighetsidrotter kan det fungera efter en längre anpassningsperiod, men jag tror inte det är optimalt om vi ser till prestation. I det fallet tror jag snarare på ett upplägg som “train low, race high” vilket Jonas Colting förespråkar.
Ben Greenfield kraschade dock ganska rejält hormonellt under hans triatlonsatsning då han åt ketogent: https://bengreenfieldfitness.com/podcast/low-carb-ketogenic-diet-podcasts/combining-low-carb-and-triathlon/
Jag vet att du är av en annan uppfattning, men jag står fast vid min då jag rent fysiskt känner stora positiva skillnader med keto oavsett vilken träning jag gör 🙂
Jag har diskuterat in i de oändliga med människor som inte får resultat, inte kan träna på keto, men efter min coaching så gör de PR på PR i alla övningar och jag börjar tro att det faktiskt är oerhört få som FÖRSTÅR keto. Otroligt nog. Vad gäller Ben Greenfield så FÖRSTÅR jag att han krashade eftersom han inte körde keto, bara low carb. Kardinalfelet är att alla tror att de kan driva kroppen på kroppsfett utan att ha programmerat om sin metabolism först. Om han hade kört efter mitt protokoll och tränat in sin fettdrift i 6 månader, då hade han absolut inte kraschat.
Den här diskussionen är så spännande tycker jag. Själv kunde jag inte träna crossfit med lite kolhydrater men samtidigt hade jag nog inte 100% fettdrift och då fick kroppen lite panik. Sedan kan man ju förstås fråga sig om vi är gjorda för att träna crossfit flera gånger i veckan? Eller är det mer rimligt att vi är byggda för uthållighetsträning? Ska man flera gånger i veckan träna tills man spyr? Hur nyttigt är det egentligen? Jag har ingen aning…
Det är fysiologiskt omöjligt att prestera maximalt i någon form av högintensiv glykolytiskt krävande aktivitet som Crossfit med bara fett och ketoner som bränsle.
Den dagen någon som följer en ketogen kost vinner Crossfit Games så lovar jag att springa Stockholm maraton naken :).
Vi har olika syn på saken och jag säger det inte för att “tjafsa” utan för att jag tycker det är viktigt med en öppen diskussion :). Jag respekterar dock givetvis din åsikt men utifrån egna erfarenheter anser jag att en strikt ketogen kost inte lämpar sig för alla, inklusive mig själv i nuläget, beroende på ens ämnesomsättning.
Det finns t.ex. vissa genetiska variationer som motsäger en ketogen kost. Av den anledningen tycker jag inte det går att hävda att alla bör äta ketogent som sagt och om en inte mår bra av att göra det tycker jag inte att en ska “banka huvudet i väggen”.
Markus, vilka genetiska variationer anser du talar emot en ketogen kost? APOE4?
Nej, för APOE4-bärare kan det faktiskt vara gynnsamt med ketos eftersom ketoner är en alternativ energikälla för hjärnan och individer med APOE4 har i regel nedsatt glukosomsättning i hjärnan.
Däremot om en t.ex. har ACAT-variationer som nedsätter kroppens förmåga att omsätta långkedjiga fettsyror i mitokondrierna kan det leda till förhöjda nivåer av fettsyrametaboliter och kolesterol.
Som tillägg till ovan ska dock nämnas att som APOE4-bärare bör en nog vara försiktig med mättat fett tror jag, vilket även överensstämmer med vad de flesta förespråkar i det här avseenden.
Ett exempel på en cyklisk ketogen kost med begränsade mängder mättat fett lämplig för APOE4-bärare är Ketoflex 12/3 som Dale Bredesen rekommenderar i boken “The End of Alzheimer’s”: https://mybiohack.com/blog/ketoflex-12-3-diet-bredesen-protocol
Andra genetiska variationer som påverkar kroppens förmåga att hantera mättat fett är FTO, PPAR-alpha och gamma.
Återigen ett spännande ämne som jag skulle vilja höra mer åsikter om. Jag vet att Martina nog inte håller med dig angående APOE4 och mättat fett. Tycker du att FASD1 har betydelse också i resonemanget angående ketogen kost och gener? Jag råkar ha den rackaren också…
Nej, FADS1 (MYRF) är involverad i omsättning av omega-6 i form av arakidonsyra och linolsyra.
Det betyder att en bör undvika stort intag av rött kött (framförallt från konventionellt uppfödda djur, men även gris och kyckling generellt).
Därutöver bör en inte konsumera växtbaserade matoljor i form av majs, raps, solros och soja, men det bör inte någon göra :).
Hej Martina❤️ ? Jag tror inte min hommenta blev skicka. Jo det är någon slags carnivor jag har kört ett tag dock har jag lagt in proteindrinkar mellan målen så där har jag fuskat. Proteindrinken är min snuttefilt i alla lägen men mörkar att jag får bollonmaka på det. Nu har jag gjort ett nytt upplägg till mig själv för att jag Bill ha alla fördelarna av ketos. Jag är nog en hybrid just nu. Min önskar är att du tittar på mitt nya upplägg för att jag vill komme i bra ketos.
Vad tror du om detta upplägget?
Mål: 200 g fläskkarré 50 g smör mål 2: köttfärs och 50 g smör sedan mål 3: 200 g entrecote med 50 gram smör. Jag kör strid tung styrke träning 7 dagar i veckan. Det är nu på senaste tiden som jag har börjar styrketräning direk på morgon och det funkar bra. Men är det bäst att lägga in något lite till frukost ändå? Jag skulle bli så glad om du konde kolla på upplägget hur det tycker det ser om den kommer att ge mig min efterlängdade ketos!
Tack på Fårö hand❤️❤️❤️
Du måste testa själv, jag kan inte testa åt dig 🙂
Intressant tänkte likadant där. När vi växer krävs möjligen glukos. Men jag slutade växa när jag var 20 år typ. Nu till Medical Medium Anthony William som förespråkar Frukt , mycket frukt! Ger ju insulin spikes. Har kollat in mycket på Dr Eric Berg som känns smart och pratar en dryg liter grönsaker och fett och mindre protein. Han menar ju att INSULIN E BOVEN TILL SÅ MYCKET…..nu har jag ställt om här och redan dag 4 känns energin mycket bättre än innan. Tex vaknar jag med piggare kropp.
Tillbaka till Medical Medium och fruktätande….han menar ju att fett ej e bra för människan. Men det e för många som vittnar om positiva resultat på lchf-liknande kost med fördelar. MM gillar inte fasta heller…..Han e jättestor i usa . Man ska tydligen börja dagen med sellerijuice…..det ska rena levern…. den tror jag e ok.
Summa summarum jag vill hitta en kost där jag kan ta två öl i bastun på fredagen….utan dåligt samvete. En frukt oxå nån gång. Men dra ner på snackandet och periodisk fasta känner jag e mycket bra för mig. Jag har snabb förbränning och därför inbillat mig att det funkar. När jag sedan fastade blev det wow wow mycktet bättre Energi. Underbart. Medical Medium vet jag inte vad jag tro om. En kvinna hade gjort sellerijuice varje dag men hennes issues var fortfarande där. Kostnad ekologisk sellerijuice 6 månader blir….3300 kr. Rätt dyrt…..hmmm
Tack Martina för dina skrifter
Medical Medium är 100% SCAM.
Jag tycker Anthony William är en intressant figur. En del av det han förespråkar och de åsikter som han har håller jag med om men i vissa avseenden känns han “påhittad”, om du förstår vad jag menar.
Han skriver att ägg är dåligt i sin bok Medial Läkning. Vet inte om länken funkar. Det är en bild på sidan om ägg i boken och bilden är upplagd i en paleogrupp på FB. Jag äter jättemycket ägg och mitt barn också. Jag äter minst 2 varje dag. Mitt barn ofta 1-2 ägg. Om han har rätt borde man ju sluta. Det vore jobbigt… Äggula borde väl ändå vara bra? Om något är dåligt är väl det äggvitan eller? Vad tror du?
https://scontent.farn1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/48390343_10156446208994998_6651674322999967744_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.farn1-1.fna&oh=53f35526bf24f81bf5cf1698d65c5e09&oe=5CD60A0C
Kasta den boken åt helvete. Jag är 100% allvarlig.
https://www.msn.com/sv-se/mat-dryck/nutrition/forskning-så-nyttigt-är-det-att-äta-ägg/vi-BBR8pYx?ocid=spartanntp
😀
Hej Martina! Himla intressant att få läsa om fett! Jag antar själv att jag är en hybrid. Jag äter carnivore men tar fortfarande mina protein drinkar menna målen. Nu har jag tänkt satsa stenhårt på att kommi ini kedis. Jag tränar styrka sjukdagar i vavkan å då väldig hört…
jag har skrivit ner ett kostschema som jag tänkte böja att följa och skulle vilja ha dina synpunkter om den. Jag äter då första målet efter styrkepass så tränar på fastade Maga. Är är i allafall uoolupplägget om du kan se att det kommer att gynna sig för att komma i ketos mål nr1: 200 g fläskkarré 50 g smör ,mål två 200 g köttfärs och 50g smör, och sista målet 200 g entrecote med 50 g smör.
Tror det här upplägget funkar för att ta mig iketos?
Du behöver räkna själv och testa själv, jag kan inte räkna eller testa åt dig.
Jag har iallafall gjort det här ”schema” och efter att jag tagit till mig av det du skrev 80% fett. 100 gram protein och har nu höjt upp fettet till det dubbla från proteinet ???
Då är det bara att testa! 🙂
Uppskattar detta inlägg! Och en hel mängd annan inspiration & lärdom från dig, till exempel vad gäller styrketräning! Nu ska jag testa att väga maten och se till att ligga på minst 70-80 fettprocent ett tag. ( Jag kör på karnivor.)
Hej Martina
Jag har ätit lågkolhydratkost utan mejerier i 7 år o det har gett mig så många hälsovinster.
Tidigare tog jag mediciner för hösnuva, värk, magkatarr och svampinfektioner mm. Jag var allergisk mot nötter och hade det jobbigt dagligen med svajande blodsocker, Nu är alla besvär som bortblåsta! Jag är sedan många år tillbaka medicinfri, kan äta nötter och mitt blodsocker är jämnt o stabilt. Det är så UNDERBART!
Under dessa sju åren har jag inte ens varit förkyld, inte förrän nu denna hösten. Denna hösten har jag haft mina först förkylning på 7 år. Dessutom har jag gått upp 4 kg denna höst. Förklaringen är nog för mycket stress, för lite sömn och allt för mycket kolhydrater och proteiner har smugits sig in. Iofs endast kolhydrater från grönsaker och bär, men portionerna har blivit lite för stora.
För att boosta mitt immunförsvar och för att lämna hybridtillståndet och komma i ketos , fettfastar jag nu. Är nu inne på fjärde dagen.
Dag 1: Åt 48 g protein (10E%) 203 g fett (E90%) =1996 kcal Morgonblodsocker 5,0
Dag 2: Åt 35 g protein (18E%) 71 g fett (80E%) =793kcal Morgonblodsocker 3,3
Dag 3: Åt 28 g protein (10E%) 96 g fett (88E%) =993kcal Morgonblodsocker 2,8
Dag 4: Som är idag. Morgonblodsocker 2,7
I normala fall räknar jag aldrig, aldrig kalorier. Men denna gången öste jag på rejält med fett första dagen, därefter har jag kaloribegränsat för att komma ner i vikt. Jag har gått ner 3,2 kg på 3 dygn. Jag har styrketränat på fastandes mage varje dag. Jag har tyvärr ingen blodketonmätare, men jag har urinstickor som visar mörklila. Vet att de inte tillförlitliga, eftersom de antagligen bara visar att jag ätit mycket fett. Redan dag 2 hade jag en metallisk smak i munnen. Nu till min fråga är det ok att ligga så lågt som 2,7 i morgonblodsocker? Gör jag rätt? Eller borde jag förändra något? Skulle så gärna vilja förbränna lite fett och tänker fortsätta fettfasta några dagar till. Har en väldefinierad överkropp med tydliga muskler på armar, rygg, axlar och har magrutor, men på benen sitter mitt fett och celluliter, som jag gärna vill få bort. Jag har ingen direkt övervikt. Mitt mål är att gå ner ett till kg och då hamnar jag på 56-57 kg och är 161 cm lång.
Du är bäst Martina. Du är en stor inspirationskälla
Så länge du mår bra är det bara att köra på. Avbryt om du mår dåligt. Tänk på att det du går ned mest är vatten, så när du slutar fasta är risken att du går upp allting igen.
Jävla snuttefiltar som ställer till det… Bra motivation Martina! Tack igen!
Jag har inga som helst problem att äta fett. Ända sedan jag la om till LCHF för snart 8 år sedan har det varit enda sättet att reglera mitt blodsocker och hunger på. Om jag “snålar” på fettet får jag en dipp och blir hungrig fort, på Keto kan jag köra på länge utan att känna något särskilt, visst om jag har tränat hårt blir jag hungrig snabbare men är fortfarande klar i knoppen och pigg.
Igår morse när jag mätte sist (på fastande mage) var BS 4,1 mmol/l och ketoner 3,1 mmol/l ?
Tänker inte så mycket på E% fett, jag öser bara på ? gissningsvis ligger det på närmare 80E% för det mesta. På morgonen när jag tar min fett-choklad är det nog 90E% ?
Ett föredöme!
Fettet är mest smör, lite kokosfett
Kolhydrater enbart från broccoli blomkål vitkål avokado spenat mm alltså enbart grönsaker.
Protein:ägg, bacon,kycklingben ,lax, färsbiffar mm
Det var inte direkt detaljerat men en random gissning är att du är allergisk mot kokosolja, smör och/eller ägg. Ganska vanligt.
Åh, blir så peppad av det här inlägget! Det här ligger precis i linje med alla mina tankar jag går runt med och försöker sortera 😀 Siktar på att bli ketondriven. Har loggat maten på sistone och jag håller mig verkligen på 80% fett eller mer per dag. Det är jag nöjd med. Jag kommer inte alltid upp i 200g fett per dag, men jag är också rädd att typ överäta. Jag tänker ju på andra som skriver om lågkolhydratskost osv, Jason Fung och hans fasta osv. Det är så svårt att släppa den där tanken att “äter jag för mycket fett så kommer kroppen inte ta av kroppsfettet, alltså kommer jag inte kunna få bukt med min övervikt” liksom. Men det jobbar jag på, jag försöker lista ut hur jag ska tänka och prova mig fram. Jag kan bara bli så otålig med att få såna där wow-resultat som andra tycks få på ketogen kost, även om jag vet att alla är olika. 😉
Har skaffat en blodketonmätare och nu första gången jag mätte ketonerna (fastandes, mätte på morgonen direkt) så var de faktiskt på 1,7. Frågan är om jag är ketoadapterad då, har ändå hållt min kost strikt i typ två månader åtminstone. (Var strikt i typ två månader innan med, men har successivt tagit bort livsmedel jag kände mig osäker på osv). Kanske att jag blivit smalare i ansiktet eller på olika ställen, men inte magen och låren där jag mäter med måttband. Jag har funderat kring om jag “behöver” fasta för att få ned fettprocenten och läka bort min övervikt, liksom snabba på det. Tänker att nåt borde hänt vid det här laget annars, men det kanske händer utan att jag har koll på exakt var, haha.
Ser att många skriver om råd så du har nog fullt upp, känner ändå att jag är på rätt väg, men har du tankar kring just min situation (även om det är lite knapphändig info) så vore det otroligt intressant! Vad säger du kring det här att kroppen ska ta av sitt eget fett, behöver man fasta för att kickstarta det, kommer man dra ner på mängden mat av sig själv när hormonerna optimeras i ketos, eller “kan” man äta på och fortfarande gå ned i (fett)vikt? Känns som en fråga du behandlat innan men känner mig fortfarande osäker där.
Beror på hur din metabolism ser ut, om du är insulinresistent, hur du tränar osv.
Tack för ett bra inlägg – ska skriva ut det och stoppa under näsan på alla tvivlare i min omgivning! Blickarna jag får av mina Nutrilettsörplande jojobantande kollegor när jag tar fram mina medhavda smörklumpar vid lunchen är inte nådiga 😉 Har ätit LCHF sedan 2012 så övergången verkar gå hyfsat bra för mig 🙂
PS. Jag håller min vikt medans kollegorna är lika feta nu som då – utom en som jag lyckats övertyga och hon är så tacksam 🙂
Hej.
Detta är min andra gång jag försöker mig på keto och jag blir såååå dålig.
200 g fett 50 g protein 20 g kolhydrater per dag.
Tränar bara lite hemma.
Har ett aktivt arbete 9 h per dag.
Illamående, blodsocker runt 3.5 , värk i kroppen mm. Vad gör jag för fel tror du?
Exakt vad äter du?
Skitbra artikel och råd. Jobbar själv mot att bli ketoadapterad men är idag en hybrid. Förstår nu vad som är orsak och verkan.
Hur mycket grönsaker / kolhydrater kan man äta per dag och ändå vara i ketos? 0 gram? 20 gram? 30 gram? 50 gram? Förespråkar du en helt grönsaksfri eller kolhydratsfri diet eller finns det utrymme för en viss mängd grönsaker? Hur räknar man kaffe och te? Ingår de i den totala mängden kolhydrater om man behöver begränsa mängden?
Grönsaker/kolhydrater?
Om vi börjar med kolhydraterna… du KAN nog vara i ketos på 30g kolhydrater per dag, kanske 50g det beror på om du kommer upp i 250-300g fett (för att vara på säkra sidan)
50g kolhydrater = 7kg spenat eller 1.5kg broccoli… 1kg tomater osv…
Jag har svårt att köpa det: vattenfasta i 6 dagar och du är i ketos, men äter keto/carnivore/ZC skulle ta 6 månader? Varför? Varför skulle det ta så mkt tid för kroppen att omställa?
Nej nej, det tar kanske 1 vecka eller några dagar att komma in i ketos på keto/carnivore/ZC.
Jag citerar mig själv: “Man blir inte ketoadapterad över en natt utan det kan ta ett halvår med rätt seg och dålig träning. Vill du ha dåliga pass i 6 månader?”
Ketos och ketoadapterad är inte samma sak ju, och det tar tid för att de flesta får inte ned sitt blodsocker så lågt som krävs för att få tillgång till ketonernas full kapacitet. När man fastar har kroppen inget val, den sänker BS och höjer ketonerna när inget kommer in och stör – SÄRSKILT om man redan är en hybrid. Om man är insulinresistent så kan detta ta väldigt, väldigt lång tid – typ flera veckors fasta men annars 5-6 dagar.
Detta är ju lite coolt. Stephanie P hos dr Oz. Found the sneak peak clip https://www.doctoroz.com/episode/ultimate-keto-everything-you-need-know-about-diet-everyone?video_id=5858399242001
Älskar hennes outfit, snygg entre!
Hej Martina. Du är så inspirerande. Är på 3:e veckan i Ketoguiden. Kul att laga enkel mat och följa. Undrar bara när energin i musklerna kommer åter. Helt slut efter att gått upp för en brant backe eller trappor….
Det tar några veckor 🙂
Intressant… är nog förmodligen hybrid trots att jag äter en hel del fett… ?
Ska jobba på det! ?
Något helt annat. Känner du till/har nån åsikt om zyto-scanning? Gjorde en sån i dag (presentkort) och funderar lite över resultaten…
Ingen aning vad det är för nått 🙂
Jag började min resa mot ketos för drygt ett år sedan. Jag är relativt smal sedan innan, men tappade mycket i vikt (aldrig varit i så bra form!) och kände stor skillnad. Började främst av hälsoskäl, och inte för viktens skull. Hade också de klassiska övergångsbesvären.. nu upplever jag det inte som jobbigt att hoppa ur/i ketos men jag upplever att så fort jag tar ett snesteg så lägger jag på mig vikt. Innan jag levde ketogent kunde jag ha ätardagar, dricka rödvin varje kväll å andra ”fusk”. Men nu är det som att min kropp reagerar på minst lilla snedsteg och jag lägger på mig ovanligt mycket (för att vara mig). Hur är det, om man lever ketogent (bra värden enligt mätare) och fuskar vid något tillfälle – är kroppen extra ”känslig” då? Om jag fuskat en kväll är jag ofta tillbaka på bra värden inom två dagar. Eller är det kanske bara ett ålderstecken ? 😉 Blir så förvånad över att jag upplever att jag lägger på mig vad jag upplever är fett, och då framförallt på mage/rygg/haka..
Japp, det är så det är och det har lite med ålder att göra också. Lösningen är att inte fuska 😉
Älskar allt ditt jobb du lägger ner på bra information till oss läsare, men jag blir gråtfärdig när jag läser att man kan prova att vattenfasta för att känna hur pigg man kan bli av keto.
Jag har lyckats vattenfasta i 10 dagar….. inget kaffe, bara vatten.
Resultatet:Orkeslös, hungrig och noll energi….
VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ MIG??????
Verkligen?
100% vatten only? Du kan ha missat lite salter man behöver, men du måste gått ned typ minst 5kg och kommit in i ketos?
Ska säga också att min mål är att vara i optimal ketos/må så bra jag kan? så min fråga ang proteinmängden var inte för att vara kritisk? Men jag blir lite orolig, som det är nu känner jag att jag absolut behöver 3 mål om dagen men det känns (som sagt) så lite att ‘klara mig’ på 50-60 g protein varje mål..för att hjärnan ska funka och så?
Pga mitt sockerberoende har jag haft svårt att hålla mig till min Carnivore i längre perioder men längsta är ca20 dagar i taget och jag har ju absolut märkt att jag behöver mindre och mindre protein ju mer tid som går..
Kram?
50-60g protein på HELA dagen och 200g fett på HELA dagen.
Som sagt, börja räkna. Papper, penna och miniräknare.
Hur mycket kött, fisk eller ägg kan du äta på 60g protein?
Hej!
Jag har börjat att äta 60g protein, 200g fett och 10gram kolhydrater per dag. Väger 98kg och har 26% kroppsfett (är man). Hur är det med fördelning på måltiderna under dagen? Enligt leptinprotokollet tolkar jag det som att det är bäst att äta direkt på morgonen vilket jag gör plus lunch. Därefter fastar jag från 13.00-07.00 nästa dag.
Det låter som ett bra upplägg 🙂
Tack Martina för ditt svar och för dina utmärkta böcker och blogg!
Mäter blodsockret också, ligger på 4,8-5,5 nu men det skulle väl ner under 4.5 för att ha chans att hamna i ketos och förbränna mer av kroppsfettet. Tränar tung styrka 2 gånger i veckan, HIIT enligt Dr. Michael Mosley 3 gånger i veckan plus 30 min promenad varje dag.
Yep.
Jätteintressant inlägg 🙂 Tack?
Med risk för att låta väldigt dum måste jag få fråga: när du skriver att optimala, om en vill gå ner i vikt och inte tränar så hårt, är 50-60 g protein och det dubbla fett, är det då per mål?? (Eller för en hel dag?) För mig låter det så lite, ett ägg typ? Och det dubbla i fett. Detta får mig att tänka att den Carnivore jag äter nu är lite felbalanerad, jag äter ca 150g kött 3ggr/dag och fettet har jag inte koll på men i mängd blir det ca 3 msk Ghee till varje mål.
Du får ursäkta om jag är okunnig, stor tack igen❤️
Innehåller ett ägg 100% protein? Vad innehåller ett ägg? Vad väger ett ägg?
1 ägg väger ca 60g och innehåller 8g protein och 6g fett.
Gotta do some math 😉
Använd exempelvis kostbevakningen.se, 50-60 gram protein är väl runt 300 gram kött.
Men tror du att detta funkar även för kvinnor som pacerat klimakteriet o där det sitter envisa fettdepåer runt magen.? Börjar bli trött på att inget funkar för att tajta till kroppen.
Du skriver att du är trött på att “inget” funkar. Har du testat att träna tung styrketräning, dagligen?
Mitt problem är SÖMN.. Så fort jag kommer in i djupare ketos så kan jag inte somna; är trött men hjärnan släcker inte ner. Och när jag väl somnar kan jag vakna efter en stund i nåt slags ”skräcktillstånd” då jag inte vet var jag är/ har mardrömsliknande halvvaket tillstånd. VAD kan detta bero på?? Det är faktiskt ett problem eftersom det är så obehagligt att jag inte klarar att ”vänta tills det går över” , utan måste (trots att jag inte alls är hungrig) äta något stärkelserikt typ lite banan/mjölk för att det ska gå över/jag ska kunna sova lugnt. Har provat med lite kall potatis på kvällen men det hjälper inte så jättebra… Har du något tips? TACK för dina mycket inspirerande blogginlägg samt böcker; har läst dem alla tror jag!
Det låter som att du behöver MYCKET mer mat och att din kropp får panik för att den inte har energi. Din hjärna har ingen energi för den använder inte ketonerna du tillverkar.
Jag är hybrid sedan oktober 2017, sjuk i utmattningssyndrom sedan dec/januari men på väg tillbaka och kan träna lätt några gånger i veckan men får fortfarande bakslag och måste tillbringa en dag i sängen om det blir för mycket av det goda eller för lite sömn/återhämtning. Jag antar att fasta inte är något för mej då det för en redan stressjuk kropp kommer leda till ytterligare stresspåslag. Men keto, tror du det kan hjälpa mej?
Det beror helt på hur du gör keto, om du gör det rätt så absolut JA!
Kan verkligen hålla med om att träningen blir effektiv i ketos. Är säkerligen hybrid nu, men förr var jag renodlad keto och kunde träna stenhårt 5 timmar i sträck 😉
Det finns en sak jag undrar och tror inte att någon kan svara på det. Men jag grubblar så.
Under tonåren hade jag migrän som höll i sig 2 dygn med synbortfall. Men aldrig epilepsi. Aldrig funnits en antydan till epilepsi.
Men så fort någon ska ta blodprov på mig eller sprutor, så får jag extrema anfall som är snarlika epilespi.
Har känt smärta i mitt liv i och med extremsporter, höftfrakturer och förlossning.
Men inget slår smärtan som uppstår vid dessa anfallen.
Känns som att någon sätter elkabeln rakt i huvudet på mig, ögonvitorna är det enda som syns i ögonen och jag måste bli fasthållen av flera personer för att inte slå sönder mig av extrema kramper. Ungefär som en kombination av besatthet i skräckfilmer och elektriska stolen.
Jag kan inte göra alla roliga blodprov så som werlabs, kan inte gå till vårdcentralen eller något. Inga tester. Helst inte sjukvård. Absolut inte vaccinering. Är så rädd för dessa epilepsi-liknande kramper. Måste finnas någon förklaring?
Lider du av extrem skräck för sprutor?
Är det psykogena kramper orsakat av PTSD?
Intressant som vanligt…Tack!
Vad äter du för att komma upp i 200 g fett? Jag försöker men som du skrev
så är det lätt att stanna runt 150g.
Det är ju bara 50g till 😉 Kämpa!
Om jag har förstått rätt innehåller vår arts modersmjölk ca 35 E% socker. Kan man vara i ketos då? Låter orimligt tycker jag.
Angående snuttefilt. Hur gör mödrar när spädbarn skriker, gråter eller är oroliga? Jo, vanligtvis, ger man dem bröstet för att lugna dem. Så, min egna lilla amatörteori är att vi startar våra liv med att känsloäta (tröstäta). Och modersmjölken innehåller mest socker och fett, likt all skitmat.
Din eviga teori börjar bli tröttsam, kom med nått nytt.
Okej! Ska jobba på det. ?
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/brostmjolken-ar-proppad-med-socker
Nja, modern kanske erbjuder bröstet vid skrik och oro men är barnet inte hungrigt kan inte ens våld få det att ta emot. Är blöjan fylld är det blöjan som behöver åtgärdas.
Men bebisar ska väl växa? Tänker att det är därför mjölken innehåller glukos eller laktos eller vilken sockerart det nu är. För att få en insulinutsöndring och tillväxt. Men som vuxen behöver vi ju inte längre växa så då är det ju mer tveksamt om det finns något verkligt behov.
Var har du fått informationen om att bröstmjölk innehåller 35 E% socker? Jag har läst att det är runt 7% och om det stämmer är det är en markant skillnad… Dessutom finns det en viktig aspekt som det inte står ett enda ord om i artikeln som Anonym länkade: nämligen att en hel del av sockret ju är oligosackarider, som inte bryts ned till glukos i kroppen, utan går rakt ner i tarmen och blir käk för de goda bakterierna (vilket det iof stod). Sockret är alltså prebiotika och har lite samma effekt som resistent stärkelse.
http://matkalkyl.se/se-brostmjolkhumanmjolkfett46.php
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bröstmjölk
Bry dig inte om Johan, han har kommenterat exakt samma sak i flera månader.
De sockret/kolisarna är till barnets mikrobiota och tas inte upp i tarmen om jag förstått detta rätt
Väldigt intressant, tack. Är det en bra ide att börja med att köpa en blodsockermätare? Kanske kan det inspirera. Följer både dig och flera andra som kriver om hälsa. Har så svårt att ta ett steg till då jag egentligen mår bra men väldigt nyfiken på effekterna av ketos. Det är vardagslivet som gör att jag tvekar. Även rädd att hoppa fram o tillbaka. Tränar i stort sett varje dag. Kollegorna är helt sålda på Vv och går ner i vikt med tvärtom metoden. Dock brukar det sällan hålla över tid.
Det är bara att testa 🙂
Har nu efter 2,5 månad märkt hur viktigt det är med proteinet,i alla fall för min del för att hamna i ketos. Håller det mellan 50-70 gram. Jag är 175 cm lång, tränar måttligt. Det funkar!!
Det här med att äta keto har varit det ENDA som har gjort att jag klarat mig utan godis i 2,5 månad utan ett enda avsteg. Har aldrig tidigare kunnat hålla “löften” på detta sätt tidigare. Har dock inte varit sockerberoende. De som har svårt att få i sig 200 g- ish fett vill jag därför peppa för då blir du så mycket mer stabil i dina cravings, enligt min egen erfarenhet.
Tack för ett bra inlägg Martina!
Tack Ebba!
Mitt problem är inte motivation eller att jag inte skulle kunna ge upp mina snuttefiltar. Problemet för mig är att jag har svårt att värdera all information. Jag har stort förtroende för dig men det finns även andra personer som jag tycker känns vettiga som förespråkar en något annorlunda kosthållning.
Mina tankar gäller främst om det går att säga att ketogen kost passar alla eller om det är individuellt? Jag upplevde t.ex. att jag fick bättre tarmflora när jag testade Paleo och fick in lite mer rotfrukter och stärkelse. Men å andra sidan så kanske det beror på att jag måste läka ihop min tarm först innan keto kan fungera optimalt. Hur mycket grönsaksfibrer behöver vi egentligen? Även där finns många olika bud. Behöver vi antioxidanterna från färgrika grönsaker och bär?
För oss MTHFR-mutanter verkar det ju dessutom inte räcka med kosten för att hålla homocysteinnivåerna bra. Jag har gjort uppehåll med mina metylerade tillskott och på 3 månader har mitt homocystein gått från 8 till 10. Hur mycket grönsaker skulle jag rimligtvis behöva för att hålla nivåerna i schack? Att upprätthålla normala B12-nivåer klarar jag nog med ketogen kost men folatnivåerna vette tusan om det går. Gaaah!!! Vet verkligen inte vilket ben jag ska stå på här. Kan ingen bara komma med facit…
Bra frågor fast facit är det du som har 🙂 Din kropp, dina regler, ditt facit.
Om du hade varit vegan och älskat det och fått tusen fördelar hade jag varit den första att hejja på. Om du hade varit en raw carnivore som dricker blod och äter rå kyckling med samma fördelar – go for it! Jag är all about results här.
Jo, jag vet! Men vad är resultat och hur värderar man fördelarna? Stigande homocystein känns ju som dåligt resultat. Men samtidigt är ju fördelen att allt sockersug försvinner om jag håller kolhydraterna tillräckligt lågt. Ingen kosthållning hittills har lyckats balansera mina signalsubstanser så att jag slipper SSRI. Den optimala livsstilen måste ju vara den där man inte behöver välja mellan resultaten utan alla funktioner blir optimerade?
Testat strikt carnivore?
Nä, men jag funderar på det. Ska börja med ett organic acids och se om jag har några tarmproblem eller näringsbrister först.
Tyvärr lever vi i en värld som varken främjar den individuella folkhälsan eller gemensamma världshälsan.
Kronisk stress i vardagen, giftexponering, bakterier, virus, parasiter och näringsbrister, trots näringsrik mat på grund av näringsfattiga jordar, ovanpå tidigare nämnda faktorer som bidrar till ett ökat näringsbehov, gör att våra kroppar överbelastas.
Med det sagt får vi försöka göra så gott vi kan med de resurser vi har att tillgå och kanske inte alltid kan förvänta oss att må så bra som vi önskar.
Hej Martina
Är svag hybrid mer åt glukosdriven (tror jag) med fasteblodsocker på 4,6 mmol/L och brist på bla. folat, B12 samt D-vitamin (ligger på 24 nmol/L).
Vad tror du är bästa vägen i detta läget? Fokusera först på bristerna och sen jobba mot ketos eller fokus på ketos och bristerna samtidigt?
ALLT SAMTIDIGT! ALL IN.