En liten video om forskningens tre ben.
Vilka är dessa då?
1. Forska och ta fram nya rön
2. Utbilda i akademisk kontext
3. Utbilda allmänheten
Men vad är egentligen nya rön? Det är att förmedla de observationer man gjort under diverse experiment, alltså inte den absoluta sanningen eller 100% korrekt fakta. Varför skriver jag detta då? Jo för att många ofta kräver vetenskapliga referenser som om de vore fakta, och inte för vad det faktiskt är. När man forskar inom (till exempel) medicin så börjar man med en hypotes och testar den genom antingen en laborativ studie eller en statistisk observation. Utfallet beror på massor av omständigheter och kommer aldrig att visa “sanningen”.
Att utbilda i akademisk kontext = basic science. Kurser på universitetet ligger lite närmare faktisk fakta eftersom det är basic (etablerad) science som bygger upp kunskapen som krävs för att kunna bygga vidare senare. Grundläggande kemi, biokemi, biologi eller fysik är vad det är. Man får anta att den stämmer vid det här laget.
Att utbilda allmänheten. Det tredje benet handlar om att rönen ska komma ut till allmänheten, samt att ta ned tröskeln så att forskning blir mer tillgänglig. Detta innebär att allsköns motstridig information kommer ut, vilket kan göra många frustrerade. Vad stämmer egentligen, kan man undra. Det vet vi förstås inte eftersom det bara är observationer! I videon har jag ett exempel med insulinresistens som många observerat är ett livsstilsrelaterat fenomen som man kan åtgärda genom att förändra sin livsstil. Till och med ADA och EASD har godkänt lågkolhydratkost som behandling vid diabetes typ 2, så varför forskar man fortfarande på det? Case closed, eller? Nej, det är just så det är med forskning. Det finns alltid fler pusselbitar!
Summa summarum
Nya rön och idéer är till för att skapa intresse, nyfikenhet och debatt! Ta det inte på blodigt allvar! Fundera själv över hur det stämmer med din bild, och är du intresserad rekommenderar jag ett besök på Google Scholar för att läsa mer! Du kommer hitta mängder med vetenskapliga artiklar som säger tvärtemot varandra, och så är det för att det mesta bygger på just observationer… that’s science 🙂
Lästips
https://www.adlibris.com/se/bok/galenskap-en-bok-om-vetenskap-9789127829084
För den som vill ha en annan sida av den forskning som oftast presenteras i media och av FHM angående Covid-19
https://www.facebook.com/sauk.se/videos/337461500705423/
Hej Martina och tack för en bra blogg.
Förmodar att du inte missat snacket kring NAD+.
Det lovar guld och gröna skogar med föryngring mm. Vad är din uppfattning? Låter lite för bra för att vara sant, eller?
Ingenting slår en bra livsstil med bra mat, träning och mycket djupsömn. Inget tillskott kan slå det, bara lägga ett litet plus i kanten 🙂
Hej Martina!
Vad är Igf-1 för något? Eller ja, vad innebär ett lätt förhöjt sådant? Tumör?
Omöjligt att svara på!
Bla Ann Fernholm och Michael Mosley skriver om IGF-1. En intermittent fasta och dopning kan öka IGF-1 och äter man för lite protein och har långvarig kalorirestriktion bla vid anorexi kan IGF-1 sjunka och kan också ses vid hypotyreos.
Även tung, träning påverkar IGF-1.
Högt värde hos vuxna KAN obs KAN !!! öka cancerrisk.
Den som gav dig provsvaret är den som kan ge dig bäst svar på dina frågor. Vad IGF-1. är kan du googla fram