Gör det de?
Jag vet att många LCHF:are och Keto-gurus är mer strikta än mig i vad man “får” och “inte får” göra på lågkolhydratkost. Jag är mycket mer liberal än jag framstår, även om jag personligen föredrar att vara i ketos hellre än att inte vara det. Med liberal menar jag inte att jag själv vräker i mig godis och skräp, utan att jag inte vill lägga mig i hur man “ska” göra. Jag kan inte med gott samvete säga att bönor eller kvarg är jävulens påfund, eller att man aldrig ska få äta en kaka eller en pizza.
Jag är inte emot re-feeds och jag tror inte att det finns EN diet som passar alla. Jag tror att man måste KÄNNA efter vilken typ av mat som passar en själv och i vilka mängder.
Jag tror att det ligger mycket psykologiska faktorer bakom huruvida mat är hälsosam eller inte, vad man själv har för inställning. Om man tror att ett visst livsmedel kommer göra en tjock och sjuk, och man sedan äter de i överflöd – tjock och sjuk kommer som ett brev på posten. Om man däremot verkligen tror att man gör det bästa för sin kropp och hälsa, så får man antagligen bra resultat. Därför tror jag inte att det finns ett rätt sätt, utan att det är ett högst personligt val.
Jag läser på och lär mig efter hand och med de ändras mina åsikter. Därför skiljer sig mina egna metoder åt år från år eftersom jag lär mig mer, förstår mer, känner in mer och så vidare. Jag tune:ar in på vad som funkar och inte funkar, optimerar på olika grejer åt gången som till exempel komma in i ketos, bli keto-adapterad, fixa tarmfloran, fixa allergier, sänka vilopulsen, öka konditionen, bygga muskler osv. Alla metoder är inte optimala på alla områden.
Fettfasta är ett exempel. Fettfasta är toppen för att komma in i ketos, men räcker inte för att ketoadaptera. Fasta och detox är sällan kompatibelt med muskelbygge, att bo i Kina är inte kompatibelt med en grym tarmflora osv osv – jag får hela tiden väga fördelar mot nackdelar för jag fattar inte allt än, jag vet och kan inte allt, jag försöker bara gå åt de hållet som känns rätt för tillfället.
Så tänker jag i alla fall 🙂
Tycker du att det finns en diet som passar alla?
Vilken intressant diskussion! Har precis upptäckt din sida och är redan frälst! Det publicerades precis en studie från Israel som kunde visa att olika människor får olika blodsocker respons från samma mat. De har också lyckats skapa en algoritm för att individuellt kunna prediktera blodsocker- responsen hos enskilda individer baserat på vilken tarmflora de har. Riktigt spännande nyheter! Vill så ha en sån prediktering! 😀 https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_155817.html
Sorry off tpic nu amen behöver lite råd.
Är inne på timma 40 av min fem dagars-fasta. Jag var på väg in i ketos redan när jag började och är nu, enligt kisstickorna, i full ketos.
Men jag mår illa, jag har huvudvärk, min puls är stundtals runt 120 och kroppen känns värkig. Jag är inte så hungrig, det är mest en mental utmaning att inte äta.
Jag funderar på ifall mina symptom har med kaffeabstinens att göra? Jag hade innan fastan redan dragit ner till 1.5 koppar om dagen, men möjligen att det fortfarande ger såna besvär?
Blä, känns hemskt. Dricker enbart vatten med lite pink salt och även några droppar citron.
Kaffe-abstinens kan bli helt galet, testa att dra en kopp kaffe för att se om det lättar de hade jag gjort med de symptomen. Eller koffeintabletter om det finns, kroppen kan bli jättegnällig utan koffein :/
Tack för svar. Efter 90 minuters intensiv yoga gick det äntligen över och jag slapp dricka kaffe. Timma 62 nu och mår helt ok, lite trött i kroppen och jobbig värk i nedre ryggen och svårt att finna struktur i vardagen när man inte äter eller dricker. Men börjar känna av superwoman-känslan snart wuhu.
Tack för inspirationen.
Tack själv, hejja dig!
Detta inlägg beskriver EXAKT hur jag tänker!! 🙂
Lite chockad att läsa det här för hade en helt annan bild av hur jag trodde att du resonerade:P
Tack för ett bra inlägg! Jag tycker det är något av det bästa med dig Martina att även om du kan framstå som lite strikt och extrem så verkar du hela tiden se det som att du är under utveckling och lär dig nya saker hela tiden. Du är inte rigid eller fastkörd i något som jag upplever det utan är öppen för att det kan se ut på olika sätt för olika människor. När jag läste detta inlägg så kom jag direkt på en parallell (kanske lite långsökt så ber om ursäkt isåfall). Många feminister blev besvikna på Suzanne Brøgger (en feministikon) när de fick veta att hon efter många år av feministisk kamp bestämt sig för att leva i kärnfamilj. Det tyckte jag var märkligt. Alla har rätt att förändras och utvecklas även om de anses vara “förebilder”. Att pröva och ompröva olika värderingar och åsikter genom livet är det som för en framåt och man har helt rätt att prova sig fram för att hitta rätt. Att du uppmanar andra att hitta sin väg och inte säger att “alla ska göra på mitt sätt” är något som gör dig trovärdig och intressant tycker jag. 🙂
Jag tror att i grunden finns en diet som är mest lämpad för människan. Naturlig mat utan socker och gluten bla. Sedan kan det ju variera om man mår bra av mycket grönt, lite kött osv.
Jag tror att dem som äter och dricker “skräp” och mår hur bra som helst av det, inte faller ihop just av den anledning att dem på alla plan mår bra psykiskt och fysiskt. Dem har en positiv inställning till livet och det ger så mycket åt hälsan i helhet att kroppen lättare kan ta hand om “skräpet”.
Jag har själv varit där. Kunnat äta allt, festat mycket, levt livet osv. Har alltid fått höra att jag ser mycket yngre ut. Sedan förändrades min situation när jag fick två barn, sömnen uteblev och jag levde i en otrygg relation. Efter ett par år tog min lust och energi slut. Kände inte igen mig själv. Blev apatisk,glömsk och humöret var en katastrof. Mitt sockerberoende blev värre än någonsin. Jag gissar att binjurarna kört slut. I detta läge får man inte mycket hjälp från vården. SSRI var det jag erbjöds. Åt det bara en kort period, tills dimman lättat och jag orkade ta tag i dem egentliga problemen. Hittade din blogg. Började träna och äta mig i balans. Det har räddat mig, lchf kost och träning.
Vad jag vill säga är att det går att må bra på skräp så länge man mår bra i övrigt. Förr eller senare kommer inte kroppen att kunna täcka upp för ens “dåliga” livstil. Hoppas alla hittar hit, då dem behöver hjälp att välja en ny väg.
Tack för dina kloka inlägg, som väcker både tankar och känslor!
Jag tror mer att det finns en hälsosam “kost” som passar alla. Att äta mycket socker, vitt mjöl etc är ju redan bevisat att en kropp inte mår bra av därav alla dagens kroppsbesvär.
Vanligt sunt förnuft och att var och en provar sig fram vad som passar bäst är mest idealiskt enligt mitt tycke.
Tänkte passa på att fråga dig om en produkt TNT om vad du tycker om dessa.
http://www.apotea.se/sok/?q=tnt
Kan inte förstå mig på vad det är för skillnad på dessa 2 produkter. Kan du möjligen hjälpa mig? TNT ska tydligen lämpa sig för personer över 40 år som har ett större behov av matsmältningsenzymer vad jag läst. Tror att jag kanske behöver detta eller vad rekommenderar du?
Tacksam för svar 🙂
Ang TNT – jag förstår inte poängen med dem riktigt, om det är matsmältningsenzymer som behövs så är det ju mer effektivt att köpa de separat. Matsmältningsenzym, Betain-HCL (magsyra) och kanske även oxgalla, då bryter man ned maten bättre.
Tack snälla för svar. TNT åker bort men kikar istället på dessa 2 produkter:
http://www.bodystore.com/ergozyme-90-tabl
http://www.bodystore.com/helazym-90-kapslar
Helazym har fått en hel del positiva kommentarer. Vad tror du om dessa?
Själv är jag fruktansvärt dålig på att se vad som går bort innehållsmässigt, inte min starka sida precis.
Stort tack på förhand! 🙂
Bättre, du kan ju kolla forum om Helazym fått bra reviews 🙂
Mycket kloka tankar, Martina.
Det är en kunskapsresa att lära sig vad som fungerar för mig själv, och det innefattar både fysiskt och mentalt och även själsligt. Andra människor kan ge tips och råd, och det finns mycket kunskap att vinna ur andras erfarenheter.
Den egna lösningen måste var och en komma fram till, till slut.
Absolut inte!! Alla är olika (även om vi är lika förstås hehe) Men vi har olika gener, förutsättningar, vissa kanske äter mediciner, har sjukdomar m.m. Däremot tror jag inte att nån mår bra av socker, vitt mjöl och tillsatser, men mer lågkolhydrat, mycket frukt, vegetariskt osv, där tror jag att man mår olika bra av
Nej, jag tror inte att det finns en diet som passar alla.
Var skulle vara mest kompatibelt att bo för en grym tarmflora?
Vad är det med Kina som gör att det inte går att få i hop med en grym tarmflora förresten?
För lite ekologiskt?! Att man bör undvika råa grönsaker?!
Jag tror sverige är bra för tarmfloran. I Kina så har grisarna ätit mycket clenbuterol, massa antibiotika i det mesta, hårt besprutade grönsaker och konstgjord mat (konstgjorda ägg, konstgjort ris) så därför tror jag att tarmfloran får sig en knäck. Min mage är helt annorlunda efter mina år i asien (2008-2011) och även nu, tror inte att jag tar upp näring på samma sätt längre, äter mer men tar upp mindre = mindre mängd tarmbakterier. De varierar ju efter vart man bor och hur man äter, så de går ju att bygga upp igen och det är vad jag jobbar på nu 🙂
Kan syrade grönsaker vara en lösning? Har förstått att de ska vara kanonbra för tarmfloran. Dem kan man ju göra själv (eller köpa med från t.ex. Sverige) och de håller i evigheter.
De är toppen, ska försöka syra mer 🙂
Hoppsan, tror visst du just tagit ett litet kvanthopp i din andliga utveckling! Det du skriver idag låter säkert i mångas öron väldigt motsägelsefullt, men jag är med dig hur du tänker och känner rent energimässigt. Jag tror det är väldigt individuellt hur långt olika människor kommit i sin utveckling och därför stämmer ditt resonemang på ett sätt. Det går inte att tala om för någon hur de ska leva sitt liv och hur de ska äta. Det måste man själv känna. Mycket kring mat är också djupt psykologiskt. Om jag “köper idén med keto” och känner mig som en perfekt människan på den kosten manifesterar jag ju saker i min framtid som bekräftar det och leder framåt. Samma sak med någon som övertygat “köper idén med skitmat”. Problemet är väl att många inte är medvetna på det där rätta sättet om vad de gör utan vet att de äter fel varvid hela idén förfelas. De manifesterar inte något positivt utifrån sin kost eftersom de “vet” att den är fel. Det är väl lite så du menar?
Ja ScienceNurse, spot on du förstår alltid exakt hur jag menar! 😀
Ingen människa kan väl må bra med en diet som är full av socker,mjöl och massor av e-nummer? Menar du att om man mår bra tex på en ” dålig” kost så är den inte farlig för just den personen.?
Det skulle kunna vara en hypotes, har du träffat nån som äter skit, dricker alkohol och ser mycket yngre ut än sin kronologiska ålder? Det har jag, grym epigenetik kompenserar för mycket 🙂
Japp, men det är väl jäkligt orättvist i sånt fall!!!
Ja de är det verkligen!!!
Intressant Martina! Lite fascinerande att fundera över den personens epigenetiska avtryck på efterkommande generationer. Klurigt det där. Jag tror mycket på att effekterna vi ser nu är generation 2 och 3 i epigenetisk anpassningar till en ny kostordning HCLF. När den introducerades höjde ju flera forskare en varningsflagg för att man inte visste vilken effekt det skulle få….
Japp! Jag känner också flera sådana personer, både röker, dricker och äter mest chips och pizza men ser fräscha och ca 10 år yngre ut än vad de är. Själv har jag turen att ha “bra hy” så trots när jag äter/lever dåligt ser jag ändå ofta fräsch ut.