Många undrar hur jag får i mig fett när jag inte äter smör längre. Det är faktiskt ganska enkelt, för det finns så himla mycket bra fetter som inte kommer från kon.
Se här!
Här är några av mina fettkällor:
- BrainOctane (kaprylsyra)
- MCT (kapryl- och kapronsyra)
- Kakaosmör
- Ankfett
- Avocadoolja
- Kokosolja
Övriga fettkällor
- Olivolja
- Kokossmör
- Kokosgrädde
- Talg
- Ister
En annan fråga jag får är var sjutton jag får tag i dessa fetter, och sanningen är att de finns i varje mataffär. Inte MCT/Brain Octane men resten hittar du där du handlar. Talg och ister finner du i köttdisken. Om du precis börjat med ketogen kost ska du vara försiktig med kokossmöret för det är väldigt sött och kan ta dig ur ketos. För ketoadapterade personer verkar det dock fungera ganska bra.
Sedan ska man inte glömma bort fettet som redan finns i kött, fisk, ägg, avocados och macadamianötter.
Hur man använder respektive fett
- Stek inte i olivolja, kokossmör, avocadoolja eller kakaosmör
- Stek med fördel i ankfett, kokosolja, talg och ister
- I varma drycker passar MCT-olja, kokosolja och kakaosmör
- Som “godis”/mellanmål passar kokossmör (bild ovan)
- På sallad och i mat passar avocadoolja, olivolja och MCT-olja
- Till bakning passar kokossmör och kakaosmör
- I broccoli och blomkålsmos passar kokosgrädde
Två undantag
Ghee
Är ghee mejerifri?
Nej, det kommer fortfarande från kon men man har eliminerat allt mjölkprotein och har bara fettet kvar. Om det finns östrogenrester i mejerier anrikas de i fettet, och ghee borde inte vara ett undantag för detta. Ghee är dock ett trevligt livsmedel med många läkande egenskaper som passar perfekt till ugnsrostade grönsaker, så det är synd att utesluta helt.
Tibetansk kefir
Ett annat undantag är tibetansk (hemgjord) kefir som växer av laktos och görs på fullfet mjölk. Jag gör detta regelbundet för jag vet inget annat sätt att få i mig 100 miljarder bakterier från över 50 icke-konkurrerande stammar. Av detta äter jag några matskedar per dag.
Vad tycker du om benmärg? Är ju 75% fett och ska tydligen vara nyttigt har jag hört, speciellt om man låter benen koka med i grytan några timmar först för att släppa ifrån sig kollagen och mineraler. Sen kan man gröpa ur och hacka ner märgen när man fiskat upp benet.
Benmärg är toppen!
Hur ser du på rapsolja? Har ju hyfsat bra o3/o6-balans och är dessutom närproducerat och billigt. Om man i övrigt äter bra fetter från din lista, hur dåligt är det egentligen att dryga ut de dyra fetterna med säg ett par msk kallpressad rapsolja om dagen?
Nej, nej, nej. ALDRIG. NÅGONSIN. RAPSOLJA.
Wow det var ord och inga visor :O vill du kanske utveckla varför eller länka någonstans där jag kan läsa mer?
Känner du till fettförhållandet i rapsolja? Att det är 20% omega 6 och 10% omega 3? Då vet du att det är en inflammatorisk fettkälla som dessutom innehåller mycket fleromättat fett (=oxidativ stress) + att veg omega 3 inte kan tas upp av kroppen men omega 6 kan så man eldar på den inflammationen som redan finns i kroppen.
De flesta veg oljorna är extremt farliga, särskilt för hjärnan som är helt beroende av STABILA fetter.
Kan man äta kokosnöt?
Kokosnötter? Ja det ska inte vara några problem haha 🙂
Hej, Martina!
Kanske en dum fråga, men ska tillagning med olivolja i ugn också undvikas?
Tack för allt du gör!
Jag tror lite olivolja i ugn är okej
Man ska kunna steka eller tillaga med olivolja om man har låg värme. Annars rekommenderas att man ringlar över det i slutet!
Apropå olivolja, jag provade idag att göra majonäs på olivolka kallpressead, det blev en aningen best, så jag hällde i lite, lite honung. Det blev jättegott. Sedan tog jag i lite vitlök för att göra aioli! Gott! 🙂
Honung är blodsockerhöjande, undvik gärna.
Jag vet, men tänkte att lite honung var bättre än massor med rapsolja. Ville testa med olivolja eftersom det är nyttigare, men det blec lite beskt. Kunde kanske haft i mer citron förvisso! 😉
Tveksamt
Testa med olika olivoljor, vissa är bättre än andra. Själv göra jag majonnäs op olivolja och det funkar för mig.
Tack!? vilket märke eller ditt använder du? Kan du kanske också ge mig DITT recept?
Använder kravmärkta från Änglamark, den Italienska tycker jag bäst om.
Först vispar jag hårt 2 äggulor, tillsätter olivoljan tills majonnäsen tjocknar, sedan senap efter smak, vinäger och salt. (allt i rumstemperatur)
Undrar en grej angående förvaring/hållbarhet och mct. Köpte en 500 ml flaska mct från body science. Läser på förpackningen. Dels undrar jag varför öppnad förpackning ska förvaras i kylskåp, brukar inte gälla för oljor? Men det jag undrar mest över är att flaskan ska förbrukas inom en månad. Jag får inte i mig 500 ml mct på en månad om man dessutom bör variera fettkällorna. Gäller kylskåp + en månad strikt?
MCT-oljan kan härskna om man har den framme, det har hänt mig. Den håller bättre i kylen.
Dock kan man inte konsumera inom 1 månad, det är nog bara en säkerhetsgrej från deras sida. Jag har mina oljor i flera månader!
Tack för din grymma blogg! Vi matas med intressant information dagligen här! 🙂
Ghee är väl typ som skirat smör eller har jag fel?
Det är korrekt
Btw hur är det med Ghee? Det är väl bättre än vanligt smör, eller påverkar det kroppen som vanligt smör tror du? Har funderat mycket på att göra eget ghee men har inte blivit av ännu, behöver en sil till att separera ghee-fettet med. Haha! ?
Läs blogginlägget, sista stycket.
Hej!
När du ändå pratar lite om hormoner – pest eller kolera tror jag, men om du var tvungen att väja – p-piller eller minipiller..?
Minipiller, 100%
Åh vad skönt att höra, det har jag börjat med nu, efter att jag har haft p-spruta i tre år. Fick sådana svettningar på nätterna, helt blöt. Så barmorskan trodde att det kunde hjälpa….än så länge har det inte hänt mycket, men vi får se! 😉
Hej Martina!
Först vill jag bara säga att jag knappt kan vänta på din nya hormonbok, har läst alla dina andra böcker, såå bra, dom har verkligen hjälp mig att komma till insikt om hur allt hänger ihop.
Det låter spännande med din hemgjorda kefir, hur gör du den? Och hur äter du den för bästa resultat, separat eller ihop med något annat?
Ha det gott!
Tack så mycket!
Jag ska skriva ett inlägg om kefiren! 🙂
Det ser jag fram emot! Tycker det verkar vettigt med kefir men är tveksam till att åter äta mejerier då jag mår så mycket bättre utan. Hur ser du på det? Kanske gjord på kokosmjölk är ett alternativ, men har den då samma hälsofördelar?
Tycker att kefiren fungerar bra, även när den är gjord på komjölk 🙂
Även om man är laktosintolerant?
Ja för att bakterierna käkar upp laktosen, men du kan ju göra kefir på kokosmjölk också 🙂
Men är inte yoghurt då detsamma?
Långt ifrån!
Jag undrar hur du ser på bioidentiskt östrogen som behandling under klimakteriet. Jag märker en stor positiv effekt dels på mindre svettningar och alltså mycket bättre sömn och dels på ökad livslust vilket jag antar kommer av påverkan på serotoninet. Anser du ändå att man bör avstå från det?
Absolut inte! Jag tycker att bioidentiskt östrogen är toppen 🙂 Både bioidentiskt östrogen och progesteron är verkligen bra, särskilt jämfört med de syntetiska alternativen.
Jag funderar över doseringen av t ex oljor, har du någon bra tumregel där? Ta t ex blomkålsmos som jag hittills gjort på smör. Hur mycket olja istället skulle du använda till säg 500 g blomkål?
Jag vet inte hur mycket 500g blomkål är, men om det är ungefär 1 blomkålshuvud så hade jag tagit 1/2 tetra kokosgrädde
Hur tänker du kring K2 mk-4 och butyrat när du tar bort smör?
Jag själv tål inte mejeri, men om jag kunde skulle jag äta smör/ghee för de ovan nämnda näringsämnena som verkar extremt viktiga.
En del pratar om EMU-olja för K2, men väldigt dyrt och mk-7 verkar inte vara lika bra.
En ytterligare fråga – har du diskuterat “mucus production” och keto i något inlägg jag har missat?
För butyrat låter jag mina tarmbakterier tillverka det genom resistent stärkelse 🙂 För K2 kan man käka lever, och det gör jag mycket.
Mucus production, tänker du på mejeriöverdos då eller på vad?
Hej!
Jag läste hos Paul Jaminet (Perfect Health Diet) om just Mucus. Han skrev att Mucus produktionen är i behov av kolhydrater för att fungera. Detta ökar risken för mag- och tarmcancer. Vidare skriver han om den polska dieten ” Optimal Diet” där dödligheten tydligen har varit hög av av just mag- och tarmcancer. Det kanske är detta som Johan syftar på. Detta gör mig lite orolig eftersom jag äter LCHF och nu striktare för att komma i ketos. Vad tror du om detta? Han spekulerar vidare om det även kan vara brist på vitamin D, selen.
Det är bara att fortsätta att läsa på och bilda din egen uppfattning. Fråga hela tiden “varför”, och försök besvara frågan. “Varför är mukusproduktionen beroende av kolhydrater? Är det sant?” Svaret är nej, men varför är det så?
Gör research 😉
Hej,
Okay, det fungerar säkert fint!
Finns det mycket K2 i lever – det var intressant, jag äter också en hel del lever – till och med gjort råa “leverpiller” som jag trycker i mig några stycken om dagen.
Precis som svaret nedanför mitt så är det ganska många som börjar diskutera kolhydrater och produktion av sekret och att man sett en minskning av just detta när människor är i ketos. Många får exempelvis torra ögon vilket ska bero på brist på kolhydrater enligt dessa. En möjlig allvarligare konsekvens är som också nämndes ovan risken kring för lite sekret i magen.
Jag har ännu bara läst den kritiska sidan kring detta, men det vore kul att höra om ni som kör ketos har någon studie eller liknande som tyder på annat?
Jag har aldrig hört kritik mot sekretproduktion i ketos, jag vet att man kan få torra ögon men det beror främst på rubbad elektrolytbalans. Inom ZeroCarb-rörelsen ser man mindre sekret som något positivt, att det förbättrar matsmältningen och sänker inflammation i kroppen.
Jag kan skriva ett inlägg, om det här verkligen är något som folk bekymrar sig över 🙂
Hm, jag har sett kommentarer kring mucus production rätt ofta senaste tiden.
Snabb googling kom denna tråd fram som pratar dels om Bulletproof Dave’s erfarenhet och andra studier/personer som upplevt detta. Vore spännande om du dök lite i detta i ett inlägg.
https://forum.bulletproof.com/discussion/18169/long-term-vlc-ketogenic-diet-and-glucose-deficiency-mucus-issues
Tack, jag blev ganska intresserad av det här 😀
Blev intresserad av mucus produktionen, Har försökt leta på nätet men hittar inte så mycket skrivet på svenska. Skulle vara intressant med ett inlägg om det.
Tack för en fantastisk, informativ blogg
Jag känner mig så efter nu, alla snackar mucus och jag har inte hängt med. Självklart kommer det ett inlägg i veckan!
Under en period testade jag med kokosolja tillsammans med de nötter jag brukar äta till kvällen. Tyvärr gjorde detta att fasteblodsocker morgonen därefter höjdes så jag var tvungen att sluta med det. Har du någon teori om vad detta kan bero på?
Ja nötterna, de höjer mitt blodsocker också. Har varit helt nötfri i flera månader och det märks verkligen på BS.
Hej,
Fast det bar kokosoljan som höjde inte nötterna.
Intressant fenomen, men hur kunde du separera deras effekt?
Jag märkte skillnad när jag la till kokosolja. När jag sedan plockade bort det igen så rättade det till sig.
Intressant!
Räknas ghee som mejerifri?
Typ, det får det väl göra. Man har ju silat bort alla mjölkproteiner.
Kan man ata ankfett, talg och ister ratt, dvs utan att steka?
Ps, har du nagot tips om hur man undviker ostrogenet i driksvatten? Laste nan stans att MSM kan motverka detta…(?)
Jag visste inte (och tror inte) att dricksvatten har mätbara nivåer av östrogen, men om det skulle vara så: ät zink och MSM
Du ska använda ankfett, talk och ister till stekning helst.
Jag förstår inte riktigthur Östro ör störstafiende om man vill vara fit och smal. För lågt Östro får man ju både mage och ingen ork. Typ tänk klimakteriet när Östro skjunker eller har jag fattat fel?
Även under klimakteriet är inte östrot så lågt som progesteronet, hela östrogrejen är en illusion. Progesteron ska vara 300ggr högre än östrogen, men de flesta har lägre progesteron än östrogen (= östrogendominans)
Man kan direkt se på någon om den är östrogendominant, är man “lean” och tight överallt så har man hormonerna i balans. Dvs inget extra fläsk på rumpan eller låren.
Men då menar du att Östro är dåligt bara när det ör för högt i förhållande till progesteron. Eller menar du att man helt kan skippa tillägg av Östro i klimakteriet och bara tillföra progesteron?
Jag tycker definitivt att man ska ha BÅDE östrogen och progesteron. Problemet för de allra flesta är att de är östrogendominanta och har för lite progesteron, i förhållande till östrogen.
Har du hittat ister och talg samt ankfett som är ekologiskt och från gräsbetesdjur? Jag hittar bara industrivarianten. Ankfettet jag hittat hittills är från de franska ankorna som tvångsmatas för att bli feta, eller har jag fel?
Nu äter jag nästa bara eko fett, kokosolja, mct, olivolja, egengjord ghee från ekosmör. Undantaget är ankfettet jag får från de ickeekologiska ankorna jag äter. Jag äter anka bara för att det är så gott men tycker inte det är så bra. Det finns svensk eko kyckling så jag tycker det är bästa hälsosamma valet. Ger inget fett dock och är inte lika exotiskt att äta :).
Jag vet inte, när jag köper från köttdisken så antar jag att det är från svenskt kött då de säljer gräsbetad ko och jordbökande gris. Med ankfettet vet jag inte, mitt är tillverkat i Spanien.
Talg och späck (som man får hacka och smälta själv) går bra att beställa från en lokal gård, bara att fråga om djuren äter gräs :). Jag beställer malen talg, kostar extra men värt det tycker jag.
Jag hittade kakaosmör för ett tag sedan. Väldigt gått i kaffet tillsammans med MCT och smör. Samt att om suget sätter in, trots att jag inte är hungrig, så räcker det med en eller två “knappar” så är suget borta.
Tack för tips! Kokosolja och BrainOctane kan bli starkt för magen. Känner du något liknande av cacaosmör eller avokadoolja eller öser du på? 🙂
Jag öser bara på, kakaosmör är snällt och avocadoolja likaså. Dock är det dyrt så man kanske inte öser på så mycket av den anledningen 😛
Hej Martina!
Jag har har nog missat varför du inte äter smör längre. Finns det några negativa hälsoeffekter?
Anledningen till att jag frågar är för att jag äter väldigt mycket smör. Säkert 200 g om dagen.
Btw.. Håller på att läsa Magstarkt nu, grymt bra ock lättförståelig bok!
För att det är lätt östrogent för att korna mjölkas samtidigt som de insemineras, och mer östrogen vill vi INTE ha. Särskilt inte om man vill vara tight och fit, då är östrot ens största fiende 🙂
200g smör är för mycket, du behöver andra fettkällor inte bara smör. Dra ned det till 50g och ersätt med annat.
http://martinajohansson.se/mitt-mejerifria-liv/ här skrev jag ett inlägg om det.
Hej
Jag äter oxå minst 200g smör om dagen och vet inte hur jag ska kunna ersätta det med en annan fettkälla…Jag tål inte (allergi) att äta kokosolja, avokado/olja. Det har liksom blivit att jag använder smör som ett tillbehör. Men ska testa att äta mer olivolja och kakaosmör och kanske göra ngt med ankfettet…?
200g smör är alldeles för mycket, det finns så mycket mer fetter du kan använda.
Vad skönt, då kan jag sluta med att försöka tvinga i mig smör, som jag inte är förtjust i ! 😉
Jag håller också på att sortera ut mejerierna, brukar inte ha så mycket. Gillar inte gräddsåser osv.
Men i många recept så står det t.ex att man ska blanda i grädde och/eller ost i köttfärs rätter. Ska man strunta i det eller ta något annat i stället? Speciellt nu när det rekomenderas att äta kyckling/kalkon istället för nöt/fläsk kött…för miljöns skul?!
Hårdost är väl det som har hjälpt mig, hungersmässigt, istället för en macka när det ska gå snabbt och jag inte hinner laga något! Ibland eko, ibland inte…men jag tänker på de stackars kossorna som står hela dagarna och mjölkas, t.om när de är gravida har jag läst.
Vi är också en familj på fyra, med två växande tonårs killar och en som tränar hårt med styrketräning, .så det känns som att det blir hiskeligt dyrt om man ska äta ekologist kött?!
Vad tycker du om mina tankar och frågor? Som utomstående, man blir lätt självblind! 😀
Kokosgrädde är en bra ersättare tillgrädde.
Sätt hela familjen på ketogen kost med 80% fett det är billigt och miljövänligt som attans 🙂 Köp allt kött på lidl eller citygross.
Kokosgrädde har jag inte lyckats lura i mannen! ?
Jag får väl helt enkelt göra “vanliga” köttbullar/hamburgare och wallenbergare utan grädde eller ost!
Det enda vi åt innan LCHF var feta ost, men sedan började jag lägga till hårdost, mozzarella och gräddost. Även keso, yoghurt( fast det åt vi innan också) och kvarg.
Dessa har jag vant mig vid nu, när jag inte har hunnit fixa någon lunch eller kvällsmat…vad kan man då ta istället, som man inte behöver tillaga???
Kött brukar jag nuförtiden köpa i en kött affär, förutom nöt/bland färs, det blir på Willys. Men tänkte att om jag ska skippa mejerierna, så borde jag skippa även köttet. Är det hälsosamt eller inte. Det blir nöt färs från sverige.
Och grisköttet har jag hört ger inflammationer.
Än så länge är de svenska kycklingarna ok, men hur lever dom och så har vi fågel influensan!
Haha, det är lätt att göra det komplicerat och stort. ;D
Pengar eller djuren eller miljön eller hälsan? Vad ska vi prioritera?
Hjälp!!!! 🙂
Ps, jag uppskattade ditt svar!
Potatis har jag plockat, nu senast köpte jag inte ris, de har tappat lusten på pasta, det är bara bröd kvar, men för barnen blir det mest smörgåsrån om det blir något…och toast. Men det är på gång! 😉
Har fått den yngste, fjorton år, att ta ost och salami istället för macka…är det eller inte bättre?
Ost är mejerier och salami är prossesad mat med nitrit…men är brödet värre?
Ost och salami är bättre än macka, bröd är värre.
Well… du vet väl om att jag förespråkar animaliskt fett och animaliskt protein? Här inne är det 100% ketogen kost så givetvis ska du INTE skippa köttet. Hälsan framför allt.
….inga vegetarianer här, min mage klarar det inte!
Gillade hur enkelt du svarade först, så borde jag tänka.
Men med fibromyalgi, IBS, ADHD, stora magar, hårt tränande styrkeräning, exsem osv i en blandad kompott! 😉
är griskött ok?
Är det något ytterligare vi kan tänka på?
Ja, men du kan ju köpa ko och lamm istället. Och fisk i alla dess former.
Menar du, ja, att griskött är ok, att det inte ger inflammationer? ?
Det blir till att återgå till medelhavsmat/grekiskt keto style! ?
Det är helt lungt!
Hej! Hur smakar cacaosmör och vad använder du det till?
Ha en fin helg och tack för en intressant blogg
Det smakar jättegott i varma drycker, lite lätt ton av kakao skulle jag säga.
Vad är det som är så bra med kaprylsyra?
100% ketogen och boostar ketonerna, antiviral, antifungal och antibakteriellt 😀 Supereffektivt mot candida dessutom.
Tack snälla för fettis-info’t! ☺️ haha, jag är lite efter, har aldrig hört ordet “kokossmör” innan. kokosolja vet man däremot om, höhö! ?
Ja, vad är kokossmör?
Jag trodde att när den är hård så är det kokossmör och när den har blivit rinnigt av rumstemperatur, så är det kokosolja???;)
Kokossmör är en annan produkt. Kokosolja är olja oavsett om den är fast eller flytande.
Var har du hittat kokossmör!?
Alla vanliga butiker, Ica tex
Hej!
En liten fråga angående din nya hormonbok, vilken ålder riktar den sig till?
12-70 haha, jag har ett extremt brett spann för att få med alla hormoner och alla variationer. Troligen kommer kvinnor 35+ vara den största köpgruppen, men mina manliga kompisar säger att även de kommer hugga ett ex för att förstå sina flickvänner bättre (flickvännerna är 20-45 år) 🙂
Undertiteln är ju “För kvinnor genom hela livet”
När kommer din keto bok på svenska?
Sedan gillar jag din hormonsmart mat och träning, men undrar om du kommer att komma ut med någon som har mer kropps träning, som man kan göra hemma?
Hormonsmart mat kommer inte komma ut i någon annan variant, ketoboken kommer i juli/augusti.
Glömde fråga !
Hur använder/äter du mct och brainoctane? och vad är skillnaden?
Brukar mixa i valfri varm dryck eller ha på en sallad. Skillnaden är hur långa kolkedjor respektive fettsyra har, vissa har 8 kolatoner och andra 9 eller 10.
Välbehövligt inlägg! Tack!
Äter själv helt mejerifritt men tycker det är så svårt att bli mätt utan mitt älskade smör!
Kakaosmör och ankfett ska inhandlas snarast 🙂
Öka proteinet om du inte blir mätt, och käka små minimål + större frukost
Tack för båda svar! 🙂
När du säger öka proteinet, tänker du då främst på fettrika animaler, som fläsk, köttfärs, bacon…vad finns det mer som är fettrika animaler? 😉
Eller animaler i almänhet. Tänkte på om det ska vara mycket fett i kosten och inte lika mycket protein…eller?
Det var ett specifikt svar till ekologiskt.
Jag vet, men jag blev nyfiken hur du tänkte där! ???
Kakaosmör låter väldigt gott! 🙂 Hur brukar du använda det? Är det gott att äta bara som det är? Jag har bara använt det i hudvård vilket tyvärr inte fungerade bra för mig eftersom jag bara fick torrare hud av det.
Nej det är inte gott att äta som det är, man måste ha det i något (varm dryck, bakverk)
Kan du ge lite förslag på användning för de olika? Vad passar bäst i kaffe, som du inte längre dricker men i te kanske? Vilket smakar bäst att steka i osv
La till den infon, tack för påminnelse!