Det här inlägget är till dig som äter en lågkolhydratkost men fortfarande kämpar med ett envist högt blodsocker! Sammanfattning längst ned.
Det som diabetiker (typ 2) och personer med insulinresistens behöver förstå är att fett är den enda makronutrienten som inte kommer att höja blodsockret eller påverka insulinet. Givetvis kan man ändå öka i vikt av att konsumera stora mängder fett eftersom fett är energi, men inlagringen sker utan påverkan på blodsockret. Det finns nämligen flera inlagringsvägar i kroppen, men det är ganska svårt (speciellt för en överviktig person) att öka i vikt på en ren, ketogen högfettkost eftersom den är så mättande och mycket sällan triggar överätning. Vältränade, högaktiva människor med låg fettprocent har enklare att öka i vikt på en ketogen kost.
Nedbrytningen av fett
Fetter består av fettsyror sammanlänkade med en glycerolmolekyl.
Detta komplex bryts ned i levern. Glycerol är en alkohol som kan användas i glykolysen där både energi och pyruvat tillverkas. Pyruvatet går vidare till citronsyracykeln och bildar mer energi, medan fettsyrorna används i beta-oxidationen (fettmetabolism) inne i mitokondrien. Där skapas mer energi och restprodukter från den processen (acetyl-CoA) omvandlas till ketonkroppar
Varför fett inte höjer blodsockret
Alla som har smakat på glycerol (finns att köpa på apoteket) vet att det smakar sött. Det smakar sött och kan delta i glykolysen precis som glukos kan, och spjälkas till pyruvat precis som glukos men den omvandlas oftast till Acetyl-Coa i närvaro av syre och hoppar in i citronsyracykeln för att göra mer energi eller lagras in i fettväven i form av droppformade fett-estrar (triacylglycerol).
Om man däremot skulle inta ren glycerol-lösning påverkar den blodsockret. Det har gjorts experiment med det på insulinbehandlade diabetiker som har problem med obehagliga blodsockerdippar. Glycerollösningen har då kunnat visa sig öka blodsockret långsamt, men intaget genom fet mat är det för liten mängd för att kunna göra någon skillnad på blodsockret.
Sammanfattning: Ät mer fett!
Fettet som finns naturligt i kött, fisk och ägg är perfekt för mättnad, blodsockerstabilitet och viktminskning. Smör (och ghee), ister och talg fungerar också bra. Kokosolja och MCT-olja fungerar för många men kan vara irriterande för magen. Grädde, creme fraiche och ost innehåller mer mjölkprotein men fungerar i det fallen det inte leder till okontrollerad överätning. Kokosgrädde kan vara ett alternativ till vispgrädde.
Grönsaker i form av broccoli och blomkål är perfekta fettbärare. Du kan göra broccolimos eller blomkålsmos (koka och mixa med smör) eller bara använda tillagad broccoli som en fett-transportör på tallriken (suga upp fettet från maten). Dra ned på koffeinet (blodsockerhöjande), alla nötter, nötsmör och såklart mejerier i form av yoghurt och fil. Tänk på att grova kolhydrater blir snabba kolhydrater i din kropp. Knäckebröd och havregrynsgröt ger högt blodsocker och är på inga sätt “low carb”.
Inspirationen till det här inlägget kom från kommentarer kring förhöjt blodsocker på lågkolhydratkost, vilket är det mest lättsamma problemet att åtgärda: Ät mer fett! Det är dock något som sitter långt inne för många då fettskräcken vägrar bli begravd i vigd jord utan går igen som ett gammalt tjatigt spöke. För den som har ett kroniskt högt blodsocker trots lågkolhydratkost är det dock ett väldigt belönande experiment att göra.
Blodsockersiffrorna kommer att tala för sig själv! Väldigt bra siffror på blodsockermätaren ger också (oftast) en väldigt stabil viktminskning, i de fallen där det är önskvärt.
https://www.lu.se/artikel/strang-diet-forklarar-fetmakirurgins-magi
Herregud…
https://special.aftonbladet.se/landetatstord/
Hej
Först, tack för en väldigt bra sida. Hittade hit på måfå, men insåg helt plötsligt att du är ju den som skrivit boken jag precis läser, “Dämpa inflammation”.
I alla fall, jag har fått utskrivet Q10 i olivolja. APL bereder även i kapselform, men min läkare sa att dessa inte gick att beställa tyvärr. Förutom att det blir lite mycket olja per dag att dricka och det bränner lite i halsen, så undrade jag lite över kvalitén på olivoljan. På APL:s hemsida står det bara jungfruolja, så det är alltså inte den bättre Extra jungfrulolja. Och enligt Livsmedelsverket betyder “jungfruolja att den “får ha mindre defekter, som att den tillverkats vid för hög temperatur eller att den härsknat en aning”. Det låter ju inte så kul. Vet du något om detta? Står numera att den kan beredas i raps- eller sesamolja också. Är raps ett alternativ tycker du?
Jag har hittills köpt Topformulas Q10, då de är billiga och kört en dos på 200 per dag, då det skulle motsvara dosen jag fick utskriven. Jag står nu i valet och kvalet om jag ska ta oljan på recept eller fortsätta köpa kapslar. Min läkare är tyvärr inte speciellt intresserad av att hjälpa till med tankar kring allt detta.
Hej och välkommen!
Tyvärr kan jag inte svara på din fråga, finns ju Q10 som är i kapslar eller tabletter utan olja. Det är så väldigt liten mängd det handlar om att det blir försumbart så isf är sesam/raps okej. Oliv kan ju bränna lite.
Kanske den här
https://dcgnordic.se/produkter/kosttillskott-2/
https://www.dcg.se/2020/08/04/coq10-sa-att-du-orkar-fysiskt-och-mentalt/
Tack för din blogg och inspiration! ?.
Såg en instapost på ketogenicgirl, hon brukar äta köttfärsbiffar + ägg till frukost/brunch.
Vet att det inte är det bästa men jag brukar ofta steka bacon 140 g till frukost. Till det lite grön paprika eller groddar, ibland grapefrukt, allt kylskåpskallt. Hoppar ofta över måltider eller glömmer äta. Får inte till min kost, är så trött på planera mat, matlagning, äta.
Är kanske en omöjlig fråga att svara på men skulle en ok grundmeny vara: till frukost köttfärsbiffar + ägg. Steka bacon till matlåda och äta till lunch med grön paprika?
(Ej tänkt ut middag än, kanske nån gryta).
Jag har din gamla ketobok med recept i. Finns massa recept på nätet såklart också. Vet inte om jag lätt hamnar i fällan allt eller inget. Jag har iallafall svårt att göra en bra plan och med att följa planen. (Fick diagnos ad(h)d och asperger förra året och jag jobbar med att förbättra min vardagsstruktur). Skulle vilja göra en basplan att kunna återvända till eller äta ett par ggr i veckan. Jag äter inte lchf/keto fullt ut men vill dit. Vill så gärna få till en grund som kan funka.
Varför just grön paprika är inte det ganska beskt? 😉
Lägg inte för stor stress i det, man behöver ingen plan för att äta ketogent.
Grön paprika har mest med att jag gillar lite råa grönsaker, lätt att ha i kylen, lätt att ta med i matkåda osv. Sen gillar jag den beska smaken till kött som jag tycker har lite sötaktig smak.
För mig flyter inte maten på, inte träning heller. Jag kom igång med min styrketräning 2018 med en plan, målsättning, träningsprogram. Tappade det lite 2019, tror pga att jag inte gjorde om min plan när jag utvecklades. Att bara gå till gymmet funkar ibland men känner att för att få till min träning behöver jag en träningsplan. Samma sak med maten. Behöver en grundstruktur. Bacon är lätt att ha hemma och steka upp. Köttfärsbiffar är lätt att fixa och ägg har jag oftast hemma.
Jag förstår, låter som du behöver en kontinuerlig coach!
Ja kanske det. Har ingen coach inom träningen eller mat i sikte men träffar en arbetsterapeut för att jobba med bla struktur och rutiner. Fick diagnoserna förra året, diagnoserna i sig är inte viktigt för mig mer att få mer kunskap om ens kognitiva funktioner. Få koll på utmaningar och behov. Mat och träning är saker som fallerar lätt. 2018-2019 hade jag en bra träningsplanering, håller på med göra en nu inför hösten. För mig funkar nog bäst att vara superspecifik i planeringen, med back up planer. Sen blir det rätt spontant ändå. Maten är lurigare men hoppas få till nått.
Fullkomligt älskar när du går in på kemin bakom och speciellt citronsyra cykeln ?(student här ju som äntligen kände sig kompetent) Så svar på tal om exakt vad. Och så det där med broccolin som bärare. Klockren förklaring till sambon om varför jag just äter broccoli hela tiden till laxen.
Jag har btw efter att ha ätit lågkolhydratskost i fem-sex år utan resultat läst din bok för tredje gången och ÄNTLIGEN börjat tappa massor av kilon utan lågt kcal på bara några veckor pga 85-90% fett istället för kanske 60-70. Då snackar vi pcos, fibro, pcos, infertil, pre-diabetes, lipödem etc. Jag är dig evigt tacksam!
Härligt!!! Hejja dig!
Hej Louise. Har du lust att berätta vad för fett du äter som gör att du kommer upp i 90%? Tack
Funderar mycket kring det här med mjölkprodukter då jag har underfunktion i sköldkörteln och ofta får höra att mjölkprodukter är “the bad Guy”. Använder mycket smör/ghee, grädde och ibland ost (gräddiga ostar med 0 % kolhydrater). Kan inte du skriva ett inlägg om mjölksocker och mjölkproteiner och vilket som är lättast för kroppen att bryta ner/tillgodogöra sig näring från? Ur ketosynpunkt. Skulle verkligen vara intressant att läsa mer om detta!
Absolut! Det kommer 🙂
Åh!! Vad kul! Tack! Ser fram emot det 😀
Ökat på fett t runt 200 g per dag o ja, bs på fastande morgon sjunker. Ligger runt 4,7 . Fortf fastande m en uppe ett npar timmar o det landar runt 5,3 men fortf, efter måltider o efter träning pilar det upp mot 5,7 (även om der tycks sjunka snabbare efteråt nu än innnan) o vissa ggr ända t 6,1. ? vad göra åt det?
Det är helt okej, en frisk respons!
Så bara att pusta ut och keep it up? Trodde bs ‘ska’ o ‘måste’ ligga typ stadigt på runt max 4,5 oavsett träning el matintag f optimal ketos och adaptering? (Men det kanske kommer framöver..??)
Det kan komma att bli så framöver, när du är rejält inkörd men det tar ett bra tag.
Jag har samma “problem” som dig! På morgonen har jag högre bs runt 4,8, sen under dagen kan det ofta sjunka och jag får bra värden på både bs och ketonstickor. Igår eftermiddag BS 4,2 och ketoner 3,0 och imorse bs 4,8 och ketoner 1,2. Jag äter minst 200 gram fett, rör mig dagligen med promenader eller tung styrketräning, försöker rotera det jag äter, håller koll på proteinet, ingen alkohol, mycket restriktiv med mejerier och sötningsmedel(äter smör och kokosolja/mct som verkar funka bra). Kolhydraterna kommer i huvudsak från grönsaker. Dricker mycket vatten och tar även Martinas recept på sockerfri vätskeersättning samt extra magnesium. Har problem med att jag inte går ner i vikt(stor övervikt ca 35 kg) samt envis förstoppning och det känns så jädrans tröstlöst! Jag har hypotyreos. Antar att det är som Martina säger, bara att hålla ut ett tag?
Alltid intressant att läsa dina inlägg. Jag har ett problem. Jag blir inte klok på mig själv. Har kört lchf många år men gick upp 8 kg när jag kom i klimakteriet. Lchf funkade inte. Har kört strikt /keto och först lossnar några kilo men sen är det stopp. Blir tokig på detta snart! Har till och med gått i från mina principer helt och ätit fettsnålt och reducerat kalorier och då går jag ner i vikt. Varför går jag inte ner på keto? Eller är det annorlunda när man kommit i klimakteriet…
Äter du rejält med fett och har ett lågt kontinuerligt blodsocker, bra sömn osv?
Sömnen är bra. Blodsockret är lite för högt mot vad jag vill ha 5,5 på morgonen. Jag tror att jag äter ordentligt med fett men det kanske är där jag ska kolla om jag kan göra något..
Det tycker jag 🙂
Det framgår inte om Vic äter mättat fett eller även omättat fett. Det har ju inget med definition av keto och LCHF att göra. T ex finns ju “ketoterian”. Kanske är underförstått att det ska vara animaliskt fett när diskussionen förs i detta forum :)?
Vissa har dragit slutsatsen att omättade fetter förutom annat oönskat ökar inlagring av fett i fettcellerna. Finns en liten kinesisk studie som är intressant. (Mer mättat fett mindre viktminskning, även om viktminskning inte var syftet)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28655596/
Ja det är underförstått att det handlar om animaliskt mättat fett, studien studerar ju inte alls low carb eller så. Det blir väldigt stor skillnad i effekt om man äter ketogent.
ikväll 16 weeks of hell
kanal 5 kl 20.00
Haha så kan man också säga
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/de-16-helvetesveckorna-ar-komplett-sjalvupptagenhet/
Haha jag förstår att han inte är så intresserad av träning eller självoptimering om han tycker det är narcissistiskt. Intressant vinkling.
har du sett första avsnittet…
en deltagare talar om för ledaren att ledaren har beroendeproblematik
som håller igång så här var dag 🙂
Är det nya avsnitt nu?
Gratis så fort avsnittet visats torsdagar
https://www.dplay.se/program/den-stora-halsoresan
Tack!
Att fettskräcken lever kvar är kanske inget konstigt när LV skriver såhär.
(I revideringen från 2012 har de fattat att det är bra att minska kolhydrater men felaktigt rekommenderat att öka enkelomättade fetter.)
Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör högst en tredjedel av allt fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får i oss, komma från mättat fett. För en kvinna motsvarar det drygt 20 gram och för en man cirka 30 gram mättat fett per dag.
Bakgrunden till rekommendationen är att en minskning av det mättade fettet i maten kan bidra till minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man samtidigt äter mer av omättade fetter, det vill säga enkelomättat och fleromättat fett. Att minska på mättat fett och istället äta mer av mat med kolhydrater ger inte samma positiva effekt.
Jag har skrivit till NNR2022 och hänvisat till massor av forskning som indikerar att mättat fett är bra och fleromättat inte så bra samt att forskning kring orsakssamband mellan mättat fett och CVD saknas.
Du borde anmäla dig som expert och bidra till nya råd.
Mvh// Andreas
Jag har ansökt om att få vara referent i NNR!
Yay, vad jag blir glad att läsa det. Håller alla tummar för att de törs släppa in dig där.
Lycka till!
Jag har nyligen gjort detta som du skriver om. Och ÄNTLIGEN är mitt BS mellan 4,2-5,4. Fasteblodsockret ligger nu mellan 4,5-4,7. Förr var jag aldrig under 5, varken i fasteblodsocker eller under dagen.
Min lösning var mer fett; rå äggula, smör, talg, märgben och lite mindre protein.
Nu känner jag att mina avkall är värt det!
BAM!
Äter redan mkt kött o fett 3 ggr per dag. Oftast blir det inget mer än 7-800 gram kött med mycket talg o smör. Mättar mkt bra! Har gått upp 8 kg på ett halvår men verkar svårt gå upp mer än så. Har alltid varit typ spinkig. Kanske bra idé äta lite ris ibland?
Testa 🙂
Hej. Du skriver att man ska ta ner på fil och yoghurt. Inte andra mejeriprodukter? Har jag missuppfattat?
Har köpt ketosticks till att mäta ketoner i urin. Jag tror jag får i mig för lite mat. Ketoner frå svält kommer ju oxå att kunna mätas, så hur vet jag om jag är i ketos eller bara svälter?
TA BORT fil och yoghurt HELT. Smör, ghee = kan vara okej, grädde osv oftast okej osv.
Ketos = svält ur ett metabolt perspektiv, så du kommer inte kunna mäta fram skillnaden.
Åhå, tack. Trodde man fick ketoner i urinen då oxå. Men det var ju bra. Om jag då mäter ketoner måste jag ju vara på riktig väg. Måste bara försöka få upp fettet.