Det är toppen här i södern att det inte är några problem att be om extra smör eller extra ost på maten, men är det verkligen smör man får?
Igår när vi åt fick jag en skål med en gul flytande sörja i som smakade olja, men oftast får jag som på den nedersta bilden; vitt fluff! Whipped butter… det ska vara “made from real cream” men jag är lite skeptisk, är det någon som vet hur det är?
Smör är ju en ganska lurig grej i USA, för de har 20 olika smörmärken/tillverkare eller mer men nästan ingen av dem gör riktigt smör. De blandar ut med allt möjligt, så det enda jag kan köpa med gott samvete är ju Kerrygolds Grassfed Butter. DET är smör i alla fall, men resturangsmöret…?
Jag köpte smör på Walmart när jag var i USA för några år sedan. Jag var supernoga och läste på paketet så det verkligen var RIKTIGT smör i byttan. När jag öppnade paketet så var smöret helt vitt! Det såg ut som Philadelphiaost och jag trodde en stund att jag köpt fel.
Jag misstänker att de stackars kossorna inte får särskilt mycket grönfoder, det är ju karotenet som gör fettet gult.
I vilket fall som helst så kändes det inte särskilt bra att äta vitt smör. :S
Vispat smör kan man få på restauranger i Sverige också, väldigt gott.
Recept finns tex här: falkner.se/kokbok/Vispatsmor.htm
Säger kyparen att det är från riktig grädde så ska det ju vara det.