NRF2 är en transkriptionsfaktor som aktiverar transkriptionen av över 500 gener i det mänskliga genomet, där majoriteten av de här generna är cellbevarande. NRF2 bevarar cellerna genom att sätta igång en avgiftningsprocess så att tungmetaller och andra gifter slussas ut. NRF2 kan också ge anti-inflammatoriska effekter, förbättra mitokondriell funktion och rensa upp gamla proteinrester.
Det här är exempel på epigenetik, där igång-sättning av en enda gen kan ge en positiv domino-effekt på en mängd andra gener. Tack vara att NRF2 är “på” kan alltså “dåliga” gener bli neutraliserade.
Hur sätter man igång sin NRF2?
När man har studerat vilka folkgrupper som lever längst och har minst välfärdssjukdomar har man sett att de lever i de så kallade “blå zonerna” vilket är sardinien, grekland och okinawa halvön. De har hög förekomst av NRF2 och kosten består av mycket fisk, gröna bladgrönsaker, animaliskt fett och oliver.
Vissa livsmedel kan sätta igång och stänga av gener och det kan även alkohol, tobak, droger och träning göra. Cellerna reagerar på vad som händer utanför dom, och signalerar till cellkärnan där alla generna finns. Utifrån yttre stimuli påverkas olika gener på olika sätt och NRF2 är alltså en sånhär “superswitch” som man gärna vill ha påslagen.
Om du vill läsa mer om NRF2 finns den senaste artikeln från 2015 här:
För att förstå mer om epigenetik kan man läsa mer om mitokondrierna, biogenesis och ubiquination. Att förstå cellens metabolism är en av nycklarna till att förstå genuttryck, men om man inte är intresserad av att gå så djupt kan man titta på miljöfaktorer istället. På cellens yta finns receptorer som är känsliga för de mesta i miljön – även känslor! Genom att kontrollera sin yttre miljö, sin personlighet, tankar och känslor kan man också påverka genuttryck.
Jag vill gärna skriva mer om epigenetik för att det är sjukt spännande, men utmanande att lägga informationen på en intressant nivå. Vad vill du veta om epigenetik? Varför är alla så intresserade av de ämnet?
Hej, Martina!
En fråga gällande kost som höjer inflammationen.
Har lyssnat mycket på Stephanie Persson och hon avråder ju bl a från att använda chiafrön, och frön över huvud taget, och därför också fiberhusk.
Håller nu på o rensar bland bakgrejor och undrar om du vet hur det är med Pofiber? Hittar inte på nätet något svar på detta.
Med vänlig hälsning
//Marie
Men hon använder linfrön 🙂
Pofiber är inte heller en bra idé enligt mig, inga mjöl eller fröer!
Jo, såg det att hon använder linfrömjöl tror jag att det var. Och att hon personligen inte upplevt att det skulle ställa till det inflammationsmässigt i kroppen eller störa hormonerna….
Kokosmjöl är vad jag kommit fram till hittills det som är mest godkänt om man vill baka eller använda i maten, rätta mig om du är mer uppdaterad.
Tack för svar!
Med vänlig hälsning
/Marie
Härligt Martina att Du öppnar för denna fantastiska EPIGENETISKA utveckling som kommer att inkludera allt från våra växter – där vi idag även vet att polyfenoler från växtriket stöder Omega3 fetter från fisk – länka till arcticmed.se
hälsar karl
Hej igen =)
2 frågor:
* Visst är det väl bra att dricka vatten med (färsk) pressad citron och ingefära i?
Hur mkt påverkar sånt på mitt insulin och blodsocker och sånt?
* Har du nåt speciellt märke av Multivitamin att rekommendera med stark dos men till ett rimligt pris & som har typ alla vitaminer o mineraler i sig? Jag äter väldigt ensidig och begränsat och inte grönsaker ALLS heller. (Har bl.a. histaminintolerans, tål inte gluten eller mjölkprodukter förutom smör, äter low carb annars) Annars äter jag D-vitamin, Magnesium & zink (och ibland extra B-vitaminer också) som tillskott. Men vill inte få brist på nåt viktigt!
1) Ja det är toppen! Bra för gallan och levern, säkert bra för bs också men de vet jag inte
2) Nej dissa multivitaminerna, de gör ingen nytta. Ta några utvalda vitaminer i terapeutisk dos istället annars gör de ingen skillnad. Om du oroar dig för brister kan du ta ett test på werlabs tex 🙂
Okej, tack för snabbt svar!! =D
Har du några tips på kosttillskott/naturläkemedel som hjälper mot GAD och ocd? Testat flera olika ssri även venlafaxin de hjälper men blir så otroligt trött av dessa, måste sova 12 + timmar när jag går på dom så det funkar inte. Har mest problem med generaliserad ångest o även panikattacker. Hört att inositol ska hjälpa, tänkte testa det, vet du nåt annat?
5htp är riktigt riktigt bra och magnesium oxid! 🙂
Just det, glömde skriva att jag tar voxra just nu, funkar den med 5htp?? Voxran funkar bra för motivationen men blir lite väl speedad .. Sen äter jag även magnesium citrat för hört att det var en bra form men ska testa oxid då istället
Ät mindre voxra om du blir speedad 🙂 5htp + voxra är en sk heroic combo så det funkar bra ihop!
Okej, ska testa minska från 300 mg till 150! tack för svar =)
75mg är en lagom dos 🙂
Om man är 30 år och har börjat få grått hår. Är det generiskt eller är det min kost mån tro? Har du några tips så tar jag tacksamt emot dem 🙂
Det kan vara att du inte metylerar ordentligt, men i övrigt är det normalt med grått hår från 20 års ålder
Epigenitik är superintressant så skriv gärna mer om det. Det finns flera blå zoner än de som du nämnde till exempel på cuba, i costa rica och Loma Linda i californien. Okinawa öarna är nog den plats som har studerats mest. Där pågår mycket forskning på de gamlingar som lever där. Ögruppen har varit relativt isolerad och fisket har varit ganska dåligt så man har traditionellt ätit mycket skaldjur och alger samt mycket grönsaker och lite fläskkött. Den traditionella Okinawa dieten har till största del varit vegansk och kalorisnål. Till skillnad från övriga Japan så äter inte människor så mycket ris utan mycket sötpotatis. Tack för en bra blogg och skriv gärna mer om epigenitik.
Tack för infon, va roligt att veta! Alger verkar vara en riktig höjdare, sen om veganskt är bra eller inte… de får man nog avgöra själv 😉
Du undrar varför alla är så intresserade av epigenetik! Svaret är väl som alltid; evolutionen. Det ligger i människans natur att sträva efter ständig förbättring – det är ju själva svaret på varför vi fortfarande finns som art. (Men sen kan man ju diskutera hur mycket av det som finns i världen idag, skapat av människor, som verkligen innebär en förbättring i subjektiv/humanistisk mening.) Hur som helst vill även jag “veta allt”. Och om du börjar ta 29,- per månad för att följa din blogg (vilket väl är billigare än att prenumerera på Aftonbladet Plus som mest skriver smörja) så betalar jag gladeligen det! (Se där, nu bjöd jag på en gratis företagsidé!)
Fredrica
Haha tack Fredrica 😀
Ja!!! Superintressant! Jag vill veta mer!
Jag är intresserad av hur man kommer till bukt med rosacea… Verkar inte finnas många lösningar tyvärr. Undrar om det finns en specifik gen man kan stänga av och isåfall hur? Och hur lång tid det dröjer innan man ser resultat…
Uteslut all gluten, ägg, nötter och frön, det går att bli av med rosacea 🙂
Gabriela på Turkos som är en mycket kunnig om omtyckt ekologisk hudterapeut har skrivit i fråga och svar här om Rosacea, finns nog mer om du letar på hennes sida! 🙂
http://turkos.se/2013/09/15/fragasvar-rosacea/
Fisk upplever jag som ett lite komplicerat kapitel. Utfiskning och miljögifter. Fisk som föds upp i nät får ju foder som oftast inte är ok och medicineras.
Regelverk som sätts upp kan man ju inte riktigt lita på att det följs, tänker på tonfisk bl.a,
Att äta fisk i metallkonserv är ju inte heller så bra.
Våra svenska sjöar har ju ett ekonomiskt gränsvärde på miljögifter och inte humant har jag kunnat läsa mig till.
Men visst äter jag fisk ibland.
Alger kan ju kanske vara något att öka upp.
Man kan äta vildfångad fisk och alger, de funkar. Konserver är inte så bra så de ska man alltid undvika 🙂
Superintressant! Vill gärna veta mer om hur man påverkar NRF2, både aktivering och deaktivering. Epigenetik vill jag gärna veta mer om och då gärna med konkreta exempel! ?
Genom blå-zon mat, dvs massa fisk 🙂
Fast i flera av zonerna är man ju veganer eller äter kött ytterst sällan, det är ju lite olika hur de äter i de blå zonerna, så vitt jag vet finns det ingen zon som de äter mycket fett och kött i alla fall, eller känner du till någon sådan Martina?
Okinawa äter mycket fett och kött, de äter nästan bara feta fiskar och aldrig socker 🙂
Jaha, det ska jag läsa mer om, tack för tipset! 🙂
Jag vill veta “allt” om epigenetik!
Håller med, jag vill också veta allt, förstå vad det innebär. Martina, du är så bra på att skriva och du har hittills alltid hittat en nivå som jag tycker både är lärorik, och även begriplig. Skulle det förenklas för mycket skulle jag inte finna det intressant. ?