• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Biohacking
  • Kost & Hälsa
  • Epigenetik: Metylering bevarar och lagar dina gener

Epigenetik: Metylering bevarar och lagar dina gener

6 November, 2015 63 Comments Written by Martina

Vad är metylering?

En process som kroppen gör för att reparera och avgifta kroppen, men även stänga av och sätta på gener. Nya celler bildas hela tiden i kroppen och för varje gång en ny cell bildas måste hela genetiska materialet kopieras. För att de inte ska bli fel “korrekturläses” DNA:t och lagas under tiden de kopieras, och om den här processen inte funkar kan DNA-skador uppstå. DNA-skador = allt från rynkor till cancer eller andra allvarliga sjukdomar.

  • Metylering –> metylgrupp –> 1 kol och 4 väte (CH4) –> konverterar till SAMe –> donerar till DNA –> stänger av/sätter på gener

MethylationB

  • Bra förmåga att metylera –> inget åldrande –> ingen inflammation –> ingen övervikt –> inga sjukdomar!

Ett enzym som står för metyleringen i cellerna är MTHFR och det är väldigt vanligt att ha en MTHFR-gen som inte funkar så bra – jag tror att uppemot 60% har nått knas med sin MTHFR. Jag har själv en dubbelmutation där, homocygot C667T om jag inte kommer ihåg fel och det gör att man kan få problem med att metylera. MTHFR-enzymets uppgift är att omvandla folat till metyltetrahydrofolat som har 2 viktiga uppgifter:

  1. Bilda signalsubstanser i hjärnan. Om de här är låga kan man få problem med beroende, oro, ADHD; mani, ångest, inlärningssvårigheter osv
  2. Bilda s-adenosylmetionin – SAMe, reglerar mer än 200 enzymer i kroppen. Låg SAMe ger högre risk för cancer, infertilitet, missfall, autism, trombos, högt blodtryck osv.

SAMe skyddar DNAt och minskar histaminet i kroppen. SAMe bildar också fosfatdylkolin som är en viktig del av cellens membran.

Metylering fixar

  1. Reparation av celler
  2. Bildandet av signalsubstanser
  3. Detox
  4. Immunsystemet

Methylation-Cycle2

För att kunna metylera ordentligt behöver man kunna TA UPP NÄRING och de är jättemånga som har problem med de. En sån enkel sak som ALKOHOL STÄNGER AV ALL METYLERING OMGÅENDE och tömer depåerna av Glutation (längst ned till höger i figuren ovan) så de är massa vanliga saker som vi intar varje dag som förgiftar oss och gör att vi inte kan uttrycka vårt DNA.

Alkohol, kaffe, processade mejerier är några vanliga men även socker, sötningsmedel, tillsatser, processat kött… generna får problem att uttrycka sig, vilket leder till den explosion av inflammerade människor som vi ser idag.

Eftersom jag har en mutation på MTHFR äter jag metylerat B12 och metylerat B9, men jag är också noga med att vara i ketos, undvika mikrotoxiner, filtrera vattnet (Kina), ångkoka mina grönsaker och så vidare!

 

Från det ena till det andra – jag kommer att ha en föreläsning snart och den ska givetvis vara online så att alla kan vara med. Är det något särskilt ämne som skulle vara intressant att grotta ned sig lite extra i? Det är ju för dig jag föreläser så DU väljer ämne 🙂

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Kost & Hälsa
Istället för kaffe – Topp 3!
LCHF-kostrådgivare – kursstart februari!

62 Comments

  1. Ic Ic
    29 December, 2020    

    Nu kör jag den här en gång till 🙂
    https://supplementpolice.com/oceans-alive/

    Reply
  2. PA Lénström PA Lénström
    26 July, 2018    

    Hej Martina, CH4 är väl metan och metylgrupp CH3 !
    Med vänlig hälsning/perre

    Reply
    • Martina Martina
      26 July, 2018    

      Metylgrupp är namnet på en metan utan ett väte som är bunden till en kolkedja så mjo borde kanske va som du säger.

      Reply
  3. Jimmie Nilsson Jimmie Nilsson
    9 February, 2017    

    Hej Martina!
    Kort sagt, du är grym. Jag läser att du tar metylerat b12 och b9. Jag har samma nedsättning på Mthfr som du. Är det dessa 2 former som du rekommenderar eller finns det fler som jag borde ta? Har du märkt av problem när du intar för mycket? Tack på förhand?

    Reply
    • Martina Martina
      11 February, 2017    

      Jag har inte märkt något problem när jag inte tar dessa, så jag tar inte metylerat b12 och b9 längre för jag tror att min kropp metylerar som den ska ändå. Jag ska testa homocystein nästa vecka och se svart på vitt om jag har rätt eller fel.

      Reply
      • Elisabeth Forsman Elisabeth Forsman
        6 April, 2017    

        Martina, hur gick det ? Hade ditt homocystein ökat?

        Reply
        • Martina Martina
          6 April, 2017    

          Nej det är i princip obefintligt 🙂

          Reply
  4. Susanne Susanne
    11 January, 2017    

    Det vetkar som att även b6 bör vara i metylform? Fler b-vitaminer man bör köpa i metylerad form?

    Och hur är det med b-12 sprutor? Är det metylerat B-12?
    Jag och några till som fått flera missfall blev gravida (och födde friska barn) efter B-12 injektioner.

    Reply
    • Martina Martina
      11 January, 2017    

      Jag vet inte om B12-injektioner är metyl-kobalamin men troligen. Jag visste inte att B6 ska vara i metylform också, får läsa på om det 🙂

      Reply
  5. Camilla Camilla
    12 October, 2016    

    Hej,
    Först vill jag säga vilken bra blogg. Hittade den först idag men ska definitivt läsa mera.
    Sen undrar jag över en sak. Hur vet du att du har en mutation på MTHFR?
    Min syster har det (diagnostiserad i USA) och MASSA av symptomen stämmer in på mig men min läkare hade ingen aning om vad jag pratade om. Vet du vad det är för prov/test man skall ta hos läkaren? Tänkte att om jag vet det är det lättare att “kräva” av min läkare att testa.

    Reply
    • Martina Martina
      12 October, 2016    

      Tack!

      Jag gjorde ett gentest på 23andme 🙂

      Reply
      • Camilla Camilla
        13 October, 2016    

        Okej! Rekommenderar du även en nybörjare i området att göra det. Läste någonstans att resultaten kan vara svåra att tyda.

        Reply
        • Martina Martina
          14 October, 2016    

          Ja det spelar ingen roll om man är nybörjare, tror inte många är professionella gentestare 🙂 Man måste bara vara beredd att läsa på och göra research!

          Reply
  6. Niklas Niklas
    10 October, 2016    

    Hej Martina!

    Jag hoppas du vet att metylering är en vanlig orsak till cancer? Suppressorgener som vanligtvis förhindrar abnorm celldelning kan stängas av på grund av metylering av delar av DNA-sekvenser som innehåller suppressorgenerna.

    Sen är det ju väldigt svårt att själv kontrollera metyleringsprocessen.

    Reply
    • Martina Martina
      11 October, 2016    

      Jag hoppas att du läste inlägget före du kommenterade 😉

      Reply
  7. Anonym Anonym
    14 June, 2016    

    Hej Martina. Gillar verkligen din blogg. Vill även som ovanstående veta mer om signalsubstanser då min dotter 35 år är på väg mot nykter alkoholist,
    Alkoholismen har funnits i flera generationer i släkten.

    Reply
  8. Ulla-Karin Ulla-Karin
    7 June, 2016    

    Föreläs om signalsubstanserna för de som redan har adhd, autism, epilepsi o.s.v
    Jobbar med målgruppen, så det vore intressant grotta ner sig i det då jag ser problemen där.

    Reply
  9. Elisabeth Forsman Elisabeth Forsman
    26 April, 2016    

    Undrar vilken aminosyra som sänker kortisolhalten ? Som det står om här ovanför.
    Om man , förutom mthfr, även har defekt på comt- genen, vad ska man ta för tillskott då ?

    Reply
  10. Lotta Walsh Lotta Walsh
    9 December, 2015    

    Jag har skyhöga värden på b12 och folat och efter bra info från ett forum på facebook så har jag nu fattat att jag har
    MTHFR som är en medfödd defekt som innebär att kroppen inte är benägen att ta upp det viktiga B12 och folsyra. (Jag blev utredd av ivf Sahlgrenska efter ett stort antal missfall och de gjorde då en DNA test)
    Pga en överviktsopereration tar jag inte upp b12 eller folat så allt tillskott av dessa två far runt i kroppen till inga nytta! Så det ser ut på papper som om jag har ett överskott när jag i själva verket har brist ( en allvarlig sådan med fruktansvärda symptom) ! Nån mer som jag? O va gör jag? Jag har svåra neurologiska smärtor i fötter o händer o ska snart ut o resa o har ingen läkare!! Har du något råd att ge mig?

    Reply
    • Martina Martina
      10 December, 2015    

      Metylformerna eller 5-MTHFR som tillskott borde du kunna ta upp, men de borde även en läkare kunna skriva ut. Vet inte riktigt om kunskapen finns om det här i Sverige, men de går att köpa online utan problem. Titta gärna på Iherb!

      Reply
    • Louise Louise
      26 September, 2016    

      Hej. Har Mthfr mutation och min läkare förstår inte sig på det. Någon annan som har det och vill byta tips o erfarenheter. Min läkare säger jag ska ta folacin och överallt läser jag att jag absolut inte ska ta det utan methylfolate. Maila mig flamingo_no1@hotmail.com

      Reply
      • Martina Martina
        26 September, 2016    

        Finns mthfr-komplex på iherb också som jag käkar. Sen gäller bara detox på ALLT!

        Reply
  11. Stinta Stinta
    7 December, 2015    

    Har just lyssnat på din föreläsning och ville veta mer! Säg att man eventuellt har fel på MTHFR-genen och sedan blir magsäcksopererad…
    Det är ju nästintill katastrof! :-O
    Inte undra på att jag har problem!
    Stooort tack, Martina!

    Reply
    • Lotta Walsh Lotta Walsh
      9 December, 2015    

      Det är katastrof, Stinta!!!!!

      Reply
  12. Tommy Tommy
    29 November, 2015    

    Hejsan! Vilken tid (och tidzon) hålls föreläsningen?
    Berätta gärna om allergi och astma om det finns något att säga om det : )

    Reply
  13. May May
    19 November, 2015    

    Hej :)!

    När ska föreläsningen ske? Gärna mer om hur vi optimerar metylering och bra sätt att mäta ketos. Tack för bra info och ditt sätt att få oss att förstå komplexa frågor!

    Reply
    • Martina Martina
      19 November, 2015    

      Tack!

      1/12 tänkte jag! 🙂

      Reply
  14. Bo Bo
    12 November, 2015    

    Du får gärna föreläsa om epigenitik i praktiken. Utveckla detta blogginlägg, superintressant.

    Reply
    • Martina Martina
      13 November, 2015    

      Tack för feedback!

      Reply
  15. Anne Anne
    11 November, 2015    

    Skulle gärna höra om dina tankar om vad kosten har för inverkan på hudåkommor som sebboriskt eksem. Kan det vara sammankopplat med tarmfloran? Finns många meningar om att paleo och lchf hälpt folk att bli frisk från det/hålla det i schack – men har även läst att ketogen kost har förvärrat tillståndet för andra i och med att ett högt fettintag kan gynna överproduktionen av jästsvampar? Hudläkare skriver ut hydrokortisonkrämer och säger att kosten inte påverkar märkvärt.

    Reply
    • Martina Martina
      11 November, 2015    

      Kosten påverkar jättemycket och ketos svälter ut svampar, högt fettintag – särskilt kaprylsyra från kokosolja är toppen för huden.

      Reply
  16. Opela Opela
    9 November, 2015    

    Skulle gärna se att du föreläste om hur syn och kost hör ihop och hur man kan äta och träna upp sin syn på naturligt sätt.

    Hade varit intressant.
    Finns idag inte så mycket info om detta.

    Reply
    • Martina Martina
      10 November, 2015    

      Det finns böcker om hur man kan träna upp sin syn eller träna bort närsynthet, men kosten är inte inkluderad i de tyvärr 🙂

      Reply
  17. Bengt D Nilsson Bengt D Nilsson
    9 November, 2015    

    Om man ser på antalet rynkor som kommit med åren så är det mycket DNA-skador i huden.
    Undrar hur det står till under den…

    Reply
  18. Lina Lina
    8 November, 2015    

    Du är bäst Martina! Nu fick jag en förklaring till min fråga om grått hår!

    Tack!

    Reply
  19. Anna Eriksson Anna Eriksson
    7 November, 2015    

    Hej Martina! TACK! för tips om aminosyran (kommer inte ihåg vad den heter) som sänker kortisolhalten i kroppen!!! (Gammalt inlägg – jag vet!) Jag sover bättre, är gladare och inte minst, är mindre stressad sedan jag började med pulvret och det var i förrgår. :))

    Reply
    • Martina Martina
      7 November, 2015    

      Härligt att höra! 😀

      Reply
    • Helena Helena
      11 November, 2015    

      Vad heter den aminosyran??!

      Reply
  20. madde madde
    7 November, 2015    

    Jätteintressant! Jag vill veta mer om hur man håller sig ung, fräsch och så länge med kosten mer mer ingrottat t ex ägg är bra för att… ?

    Reply
  21. helen helen
    7 November, 2015    

    Åh vad roligt med föreläsning! Jag har köpt din bok (fantastisk för övrigt!) precis där du skriver om fettfasta. Där skriver du “livsmedel du inte kan få för mycket av under en fettfasta:smör, grädde……” men grädde innehåller ju en del kolhydrater. Går det bra ändå pga att större delen är fett? Eller ska jag ändå begränsa intaget till ex 5 g kh per dag?

    MVH Helen

    Reply
    • Martina Martina
      7 November, 2015    

      Antar att du läst Fettfrälst? Den har några år på nacken nu, och jag var väldigt mejerifrälst när jag skrev den. Man KAN få för mycket grädde, inte på grund av kolhydraterna utan på grund av mjölkproteinerna 🙂

      Reply
  22. Helén Helén
    7 November, 2015    

    Hej Martina!
    Jag började äta LCHF, dels för att gå ner i vikt men också för att jag utvecklat en massa känslighet mot födoämnen. Allt detta skedde efter mina graviditeter och efter första barnet började det med att jag blev laktosintolerant. Efter barn två eskalerade det ännu mer och nu är där fler saker jag inte kan äta. Kan man vara känslig mot vissa proteiner? Eller är det så att de saker som jag blivit överkänslig emot har något annat gemensamt eller finns det redan i mina gener? Jag kan inte äta vitt kött d.v.s. fisk, gris och kyckling. Sen är det ägg, Gluten och majs. Mellan gluten och majs, är majs är värst. Undviker jag dessa saker mår jag mycket bättre.
    Jag är också pollenallergiker och pälsdjursallergier sedan barnsben.
    Skulle vara intressant och veta om det redan finns i mina gener och om där finns fler födoämnen jag i så fall bör undvika?
    All denna magsmärta är jobbig och påfrestande för kroppen i längden. Därför var LCHF som en skänk från ovan när jag hittade sajter om det och började äta sådan kost.
    Men din föreläsning kanske ger mig en del svar.
    Ska bli intressant även om jag inte hänger med på allt läkarspråk.
    Hälsningar
    Helén

    Reply
  23. ScienceNurse ScienceNurse
    6 November, 2015    

    Eftersom jag specialiserar mig inom geriatrik och gerontologi är jag förstås intresserad av kostens, kosttillskottens och ketosens förhållande till och påverkan på åldrandet.
    Det finns ju mycket intressanta teorier inom Anti-Aging så något om det på föreläsningen skulle jag uppskatta!

    Reply
  24. Agneta Werling Agneta Werling
    6 November, 2015    

    Åh va bra!
    Tycker allt om hur vi kan påverka våra gener till konkreta mattips, har själv svårt att utesluta mejeri till 100 %……..
    Ser fram emot den! ?

    Reply
  25. Frida D Frida D
    6 November, 2015    

    Föreläs gärna om depression och de relevanta hormonerna/signalsubstanserna.
    kramkram

    Reply
  26. Madde Madde
    6 November, 2015    

    Är ketos det enda sättet att uppnå optimal hälsa på?

    Reply
    • Martina Martina
      6 November, 2015    

      Nej, men de är ett bra sätt 🙂

      Reply
      • Madde Madde
        9 November, 2015    

        Vad finns det för andra sätt?

        Reply
  27. Anna Anna
    6 November, 2015    

    Håller med! Jättekul att du ska förläsa!
    Jag vill veta mer om epigenetik (tror jag det inkluderas i) angående åldrande vs icke åldrande och likaså det här med hur tankar och känslor kan påverka generna. Jätteintressant!
    Det skulle även vara lärorikt att lära känna en mer personlig del av dig och då tänker jag framförallt på din långa resa från att haft svår GAD till att många år senare tagit dig ur det. Vill veta hur du upplevde dagarna och livet i helhet DÅ jämfört med i dag. Vad har varit svårast på resan och fanns det tillfällen på resan då du kände att NU börjar/har det skett en positiv förändring? Vad hade du för känslor, tankar och rädslor DÅ? Hur har du rent konkret tänkt, känt och agerar när du stått inför olika vägval under resans gång? Magkänslan vet jag, men hur då? Har du alltid haft en stark magkänsla och om inte hur gar du övat upp den och lärt dig vad son är rätt och fel för dig?
    -Ja… flummigt och långt, men… hoppas du förstod lite av det hela…

    Reply
    • Martina Martina
      6 November, 2015    

      Tack! Bra feedback och tankar, korta svaret är meditation – bättre sätt att lära känna sig själv på finns inte!

      Reply
  28. Maria Ekenhjälm Maria Ekenhjälm
    6 November, 2015    

    Hej kan medfödd hörselskada förbättras med ketos?

    Reply
    • Martina Martina
      6 November, 2015    

      Det har jag svårt att tro 🙂

      Reply
  29. Petra Petra
    6 November, 2015    

    Jag vill gärna höra om fördelar med ketogenic kost vid olika sjukdomstillstånd. Allt från candida till cancer.

    Enkel förklaring till varför det inte alltid räcker med LCHF/Paleo utan att vissa måste ta det längre ( ketogen kost).

    Skillnaderna mellan ketogen kost / LCHF

    Avdramatisera ketogen kost, många ser det som jag äter superextremt med massor med inten medan jag inte tycker att det är någon uppoffring alls.

    Def. Vs uppbyggnad fas vid styrketräning på ketogen kost-vad ska man tänka på?

    Kommer säkert på mer saker! Kan jag tipsa mina kunder om din föreläsning?

    Kram Petra

    Reply
    • Martina Martina
      6 November, 2015    

      Tack massa grymma tankar, de uppskattar jag verkligen! Jag kommer lägga ut föreläsningen här eller köra live stream 🙂

      Reply
    • Yasmine Yasmine
      6 November, 2015    

      Jga håller med Petra här! Vore intressant att lära sig ännu mer om detta! 😀

      Reply
    • Linda Linda
      8 November, 2015    

      Instämmer med Petra.

      Reply
    • Britt Britt
      6 January, 2017    

      Instämmer här! Vill höra mer om ketogen kost och dess fördelar.

      Reply
  30. Amanda Amanda
    6 November, 2015    

    Åh ser verkligen fram emot en föreläsning! 😀 Det skulle vara superkul att höra mer om epigenetik. Även styrkeutveckling/styrketräning skulle vara intressant att höra om och detox!

    Reply
  31. Lena Lena
    6 November, 2015    

    Varför ångkokar du dina grönsaker? Äter du inga råa och i så fall varför?

    Reply
    • Martina Martina
      6 November, 2015    

      För att jag bor i Kina, om jag hade bott i Sverige och odlat själv hade jag definitivt ätit råa!

      Reply
  32. Göran Löwenberg Göran Löwenberg
    6 November, 2015    

    Jättekul med föreläsning!!
    Jag vill gärna veta ev nackdelar med att vara i ketos ur ett hälsoperspektiv och även ur prestationshänseende. Framförallt vid intensivt sportande tex squash.

    Reply
    • Martina Martina
      6 November, 2015    

      Tack för feedback! 🙂

      Reply

No Pings Yet

  1. Hur man väljer rätt kosttillskott & tankar kring det - Martina Johansson on 2 December, 2016 at 06:01

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: