Inlägget innehåller Adlinks (köplänkar) till Shopping4net och Adlibris
Triggervarning. Det här inlägget kan komma att uppröra, så vill du inte läsa om varför du inte kan eller vill äta kött, och tycker att kött är äckligt – klicka bort!
Så nu är du varnad 🙂 Det här med kött är ju så himlans politiskt inkorrekt numera, så bäst att varna innan. Anledningen till att jag ens skriver det här inlägget är att det är så många som skriver till mig och vill testa keto eller följer en ketogen diet men…
meeen sen kommer följande meningsutbyte…
X “Jag har ätit keto si och så länge men får det inte att funka bla bla… ”
Jag “Berätta om hur du äter lite mer exakt”
X “Jag äter inte kött” ibland är det “Jag äter inte kött, men ägg, fisk och skaldjur”
Jag “Varför äter du inte kött?”
X “Jag kan absolut inte äta kött, det går bara inte, att ens äta fisk är ett jättestort steg för mig!”
Med all veganpropaganda som florerar nu, och all desinformation att man blir sjuk av rött kött och animaliska produter är det lätt att tro att man gör en insats för sin hälsa genom att dra ned på kött. Jag har också känt så, been there done that! Detta är dock helt falskt, för att vi är anpassade för att äta kött, och vi kan överleva på kött allena. Vi får inte näringsbrister, punkt slut.
Att välja bort vissa djur men inte andra går inte heller ihop rent logiskt, eller att äta mejerier men inte äta upp kon. Här döljer sig icke-ifrågasatta föreställningar om hur djurhållning fungerar, och man bör ta sig en funderare på varför man äter vissa djur men inte andra. Läs därefter The Vegetarian Myth, den är bra.
Youtube-stjärnan Freelee the bananagirl med expojkvännen Durian, raw food veganer sedan många år tillbaka. Jag vet att det här är ett ideal för många tjejer och killar, men det finns nästan ingen muskelmassa på de här kropparna, och de utstrålar knappast styrka, vitalitet och hälsa.
“Men jag tycker inte om kött!”
Om det bara handlar om att kött är äckligt, att det inte smakar gott och att det helt enkelt är totalt onajs att äta kött så har jag lösningen och förklaringen här;
Du har för lite magsyra!
Jag har själv lidit av detta och det var en bidragande orsak till att jag blev vegetarian, för jag kunde inte bryta ned maten. De allra flesta vegetarianer och veganer har för lite magsyra, och vissa har så lite att de inte ens bryter ned sin veganska mat. Det är då de börjar leva på frukt och bär, gärna med honung till. I know the drill, jag vet inte hur många personer jag har coachat som blivit vansinnigt sugna på kött efter att deras magsyra återställts till normala nivåer.
Kött är vår naturliga, artegna föda som vi kan äta med gott samvete och som vi tycker är gott när vår mag-tarmkanal fungerar som den ska.
Såhär ökar du magsyran
Vissa gillar att dricka äppelcidervinäger före maten, och det fungerar säkert för vissa men jag föredrar personligen betaine-HCL eller saltsyrekapslar. Jag tar fortfarande saltsyrekapslar då och då om jag misstänker att jag inte bryter ned maten så bra, det är alltid bra att utvinna mer näring. Givetvis kan även veganer och vegetarianer få fördelar av att använda extra saltsyra, särskilt om man har problem med sura uppstötningar.
Saltsyraprodukter som fungerar
Billigaste svenska saltsyraprodukten finns på Shopping4net, den heter Digest och finns här. Digest är motsvarigheten till amerikanska Betaine-HCL som finns på Iherb.
Mucosa är en mildare produkt som också funkar bra, passar dig som inte äter så mycket rött kött. Du hittar den här!
Detta gäller även fett!
Om tanken på fett äcklar dig och du mår illa när du äter fett… samma sak där! Du har för lite magsyra och behöver tillsätta extra för att bryta ned maten.
Personer som mår dåligt av kött och fett äter ofta en vegetarisk högkolhydratdiet och upplever att de mår toppen av det. Toppen i jämförelse med att inte kunna bryta ned sin mat, men om de här personerna går över till en animalisk lågkolhydratkost kombinerat med extra saltsya… wawawooom!
Då händer det grejer! 😉
Disclaimer: Inget ont om Freelee, delar många av hennes värderingar och tycker att hon verkar rätt festlig. Dock tror jag att hon kör sin hälsa helt i botten, men jag hoppas att jag har fel. Är du vegan eller vegetarian och har läst ända hit? Hur du äter är ditt val, som jag respekterar, men vet du att du har matsmältningsproblem så investera i lite enzymer eller saltsyra i alla fall 🙂
Tillägg: Nej det går inte att vara keto-vegan, däremot kan det gå att vara i ketos på fisk och ägg, men man missar mycket näring och paleolitisk kost är då troligen mycket mer lämplig.
För lite saltsyra att smälta kött? Man kan ha köttallergi pga blivit biten av fästing. Jag tål inte kyckling eller rådjur. Jag kräks av nötkött och jag är blodgrupp 0 och blodgrupp 0 har mycket magsaft men likt tusan tål jag inte kött.
Jag tror inte du kan applicera din situation på alla människor, särskilt inte en sån ovanlig sak. Det finns ingen korrelation mellan blodgrupp och saltsyreproduktion.
Men veganer äter inte honung. Annars är man ju ingen vegan. Då har man kallat sig något vad man inte är. Inte bra att andra kallar någon för vegan om man inte är det heller.
Jag äter kött och kommer nog att fortsätta med det, men jag har den senaste tiden varit i en fas att ifrågasätta den konventionella uppfödningen av djur och det kött som produceras. Speciellt efter att jag såg en film på http://www.djurfabriken.se. Bl.a. kor, kycklingar och fiskar matas ju också nästan alltid med fel sorts foder (ofta GMO, soja, spannmål överlag), vilket bl.a. Kostdoktorn flaggat om på sin blogg. Och nu ser jag också en annan aspekt – nästintill misshandladel (trängsel, knappt med utrymme, betonggolv, inomhus…). Djuren är stressade. Den här typen av kött, ägg kan ju inte vara så bra för oss? Hur ska jag tänka? Studerar och har det knappt så finns inte mycket utrymme för att köpa fint dyrt gräsbetat kött på närmaste bondgård till vardags… Tacksam för svar!
Eftersom kött trots allt är vår artegna föda, tror jag att det är det föredragna bränslet ändå. Sen tycker jag att filmer som djurfabriken är ganska vinklade, men det är bara vad jag tycker.
Asså, jag vet inte men nu misstänker jag efter att ha läst inlägget, att jag ätit vegetariskt så passa länge att det e därför jag inte klarar av att äta kött nu knappt? Kan det va så då med min magsyra, att den förändrats?
Om så – hur länge behöver jag äta saltsyrekapslar (kommer absolut inte palla dricka äppelcidervinäger utan att spy!!) innan jag klarar av att äta kött igen?
Man får testa sig fram, börja med några veckor 🙂
Okej, tack så mycket! =)
Tack för intressant inlägg Martina!
För ett tag sen hade jag otroligt ont i mina leder. Eftersom jag inte gillar kemisk medicin tog jag inte de mediciner som läkaren gav mig. Hans förklaring var “slitage”, “överrörlighet”, “reumatism” etc etc..
Jag gjorde en scanning av kroppen genom metatron. Det visade sig att jag hade parasiter ikroppen. Killen som utförde det sa att det var genom rött kött jag fick det och rekommenderade mig att testa att sluta med det i 6 månader men att fortsätta äta fisk och kyckling. Jag gjorde det och smärtan var borta. Helt. Jag gjorde ytterligare en scanning efter 6 månader och det visade sig att jag inte hade några parasiter kvar.
Jag mådde toppen. Dock så blev suget efter grillat kött starkt så jag började igen. Ledont är tillbaka men jag får stå ut med det eftersom kött är gott.
Sen vill jag påpeka att jag endast äter Svenskt kött från gårdar i närheten. Skulle aldrig äta importerat kött.
ps. det jag kan tänka mig många har problem med att äta kött är bl a hur köttet transporteras. Vem blir inte förbannad när man ser små trynen sticka ut genom galler på lastbilen när de transporteras! Jag blir det iaf.
Sen innehåller kött från tex Tyskland och Danmark mer antibiotika än vårt kött.
Jag är glad att detta fungerade för dig men jag förstår verkligen inte hur den här maskinen kunde avgöra att du hade parasiter… och att det var på grund av rött kött.
Däremot vet jag att vissa får ont i lederna av gris, men aldrig av nöt och lamm.
Ett naturligt sätt att stimulera magsyraproduktionen på är att inta ett te på bitterörter någon timme innan måltiden. Bitterörter är t ex maskrosor, ringblomma och älgört.
Ett annat bra sätt är att pressa en halv citron på morgonen i ett glas ljummet vatten, dvs fyll på med kallt vatten till hälften och häll på kokt vatten så det blir ljummet. Detta ska drickas det första man gör på morgonen innan man ens börjar fundera på frukost. Detta funkar klockrent!
Mycket bra!
Underbart att få tips om gula fläcken ,en utbredd sjukdom. Tack för svaren det värmer ett björnhjärta. Kram på er.
Off topic.
Martina, din bok “Beroendehjärnan” kommer den komma ut i vanlig format nån gång? Jag ser att pocket är på gång, men jag skulle så önska mig som “vanlig” bok. Jag läser nu som e-bok, och jag tycker att boken är så oerhört bra, att jag måste ha den till hands som hjälp verktyg. Men gillar inte “pockets”, faktiskt.
Jag tror inte att den kommer att tryckas igen, men vi får hoppas!
Martina du som vet , makenhar fått gula fläcken. Vad kan vi göra för attförhindra att det blir värre? Vi äter Lchf kosttillskott magnesium, D-vitamin. Ingen vetinom läkarkåren så jag frågar dig, ennågot udda spörsmål men jag chansar, har själv blivit hjälpt tack vare dig. Ha det gott martina.
Jag hade kört riktigt strikt keto med fasta, men det är bara vad jag hade gjort. Tissue regeneration är vad jag tänker på.
Jag har också fått gula fläcken men än så länge en svullnad! Har hållit mig till LCHF i ca 10 år men många avsteg då och då. Sen skärtorsdagen full keto. Har fram tills nu sen jag fick veta diagnosen, ätit mycket grönsaker i form av spenat och grönkål. Har också tagit Lutein blå, finns på hälsokosten. Dessutom C och D – vitaminer och MSM samt Magnusium. Vid mitt senaste besök på ögonkliniken i januari i år sas det att svullnaden såg ut att gå till baka så det känns som att jag är på rätt väg nu. Nu har jag bestämt mig också för att det blir noll socker och spannmål hädanefter, har tidigare fuskat lite då och då. Så det ska bli så spännande och se om man själv kan påverka gula fläcken till att försvinna!
Det kan man, jag är helt övertygad om att det går att fixa 🙂
Hej, jag ville bara slänga in en snabb kommentar men freelee och durian är INTE raw food veganer. Tvärtom, dom förespråkar att man ska äta tillagad mat. Dom kör något som dom kallar för raw til 4. Att dom äter frukt till klockan 4 men efter det så äter som “vanlig” tillagad mat. Men dom är s.k high carb veganer.
Hm… fast de jag har kollat så har freelee gjort perioder av 100% raw och påstår att hon mår bättre utan cooked food, mindre mensvärk och PMS osv. Är det inte så?
Hon kör regelbunden vad hon kallar för “detox”. Då äter hon bara 1 frukt i ca 2-4 veckor. Typ bananer eller mango.
Yes passar mig “Carnivore diet” 🙂
Hej. Vad anser du om fermenterad kost, gröna ostar, typ lagrade franska ostar, syrade produkter, turkiska feta yougrtar med rått ägg i toppade med virgin olivolja?
Lasse
Jag har ingen åsikt om fermenterad kost, det är inget jag själv håller på med men jag följer ju en mer extrem kosthållning.
Du borde verkligen testa att göra surkål. Supergott tillbehör till många rätter och enligt obekräftad uppgift innehåller 1msk surkål lika många bakterier som en liter yogurt.
Jag brukar alltid göra en vild fermentering och då kan man få ett 100-tal olika stammar, beroende på vilken råvara man använder. Hållbar i kylen 1 år utan tillsatser, men den brukar ta slut fortare än så.
Det låter riktigt coolt, jag ska absoolut testa! 😀
Det tycker jag verkligen, här kan du hitta lite kunskap:
https://www.facebook.com/groups/423511064518289/
https://www.halsasomlivsstil.com/surkal-hemmagjord-probiotika-en-gladare-mage/
surkål är verkligen bra och lätt att göra hemma! har jag redan gjort på 1980talet. alla andra husmorsrecept och tips är ju oxo bra och enkelt.
Jag undrar lite över uttrycket “vegan propaganda” ; är egentligen inte all information, upplysningar och uppmaningar för gemeneman bra att välja vegetariskt och att kött och mejerier faktiskt leder till sjukdomar.
Tänker att dom flesta hushåll äter jäkligt dåligt kött; typ perssons skinka, denniskorvar och budget bacon som är inflammations drivande. Då är ju ändå bönor och linser bättre? Jag hade iaf helldre ätit en vegankost än en stereotypisk husmanskost med mamma scans köttbullar, fisk pinnar, fiskbullar osv.
Det hade ju kunnat vara mer nyanserat än att hårddra och säga att ALLT kött och mejeri ger sjukdommar och prata om att du kan skippa de vanligste mjölkprodukterna som lätt mjölk, kvarg och keso som har haft en “hälsostämpel” och välja rent smör och grädde, och likadant med köttet, att en ekologisk lever från slaktaren är bättre än ett magert kycklingbröst på rea. MEN då undrar jag om 1. Hade det dessa nyanserade upplysningar hjälpt? Folk generellt är rätt lata och utbildad kring vad dom stoppar i sig och så har du stor företag som vill exoploatera detta och använder sig av aggressiv marknasföring för att plantera ideer i vårat huvud som blir fakta med livsmedel som underhåller vår lathet. 2. Hade det då varit värt det? Om saker och ting är för komplicerat så kan det bli tvärtom att folk tänker “näää detta var för grötigt och komplicerat, jag går tillbaka till macaroner och köttbullar, det kan aldrig gå fel” och att vara svart vit med att kött är dåligt och veg är bra ger folk den där känslan av simplicitet och easy aaccess som gör att förändringen från mamma scans till falafel eller rödbetsburgare istället för hamburgare är rätt liten.
Tänker att ALLA vet att tobak är dåligt, alkohol är ett gift, socker gör oss feta och man bör motionera varje dag – så gör majoriteten av svenska folket fel. Trots att det finns information och hjälp.
Detta kanske var en liten cynisk tanke för egentligen önskar jag paleo kost från att man går skolan så att barn hade lärt sin kropp “rätt” från början och vetat hur en klar och lugn hjärna känns och då troligtvis tagit bättre val genom resten utav livet!
Jag äter själv LCHF och hade INTE bytt ut det mot vegan kost pga att det skulle vara farligt utan jag vet vad jag stoppar i mig. För min del är det etiska jag sliter med ibland då jag inte kan rättfärdiga dödandet av djur, mår dåligt av fabriks uppfödning och hade inte klarat av att döda ett djur själv – men eftersom min kropp och hjärna fungerar 110% bättre på artegen föda så är jag självisk och väljer mitt välmående först och köper så bra farmat kött som det bara går.
Ps, magsyra tabletter var ett WOW moment så rekomenderar alla att testa! 😀
Tack vilket grymt inlägg i debatten, jag tror ärligt talat inte att jag är så medveten om hur människor äter rent generellt. Alla i “min värld” äter redan väldigt bra, MEN kommer från mer överkonsumption av socker och bröd. Det där med scans köttbullar, fiskpinnar osv har inte funnits med på kartan. Jag tror att en bra vegankost är bättre än det och att det är anledningen att många får bra effekter av sin vegankost när de kommer från de hållet, men når kanske inte hela vägen till optimal hälsa. Att ta bort allt kött eller alla grönsaker, allting extremt blir mer av symptomlindring.
1 och 2… well.. bra poäng! Det här har jag tänkt på, att det blir krångligt och svårt och jag undrar hur många kan vara så ointresserade. Vad bryr sig folk om egentligen?
Jag tror ingen gillar djurfabriker btw, men bra djurhållning och hållbara gårdar osv är ju bara bra att köpa kött ifrån. Både etiskt och klimatsmart!
Du kan ju börja att titta i andras kundvagnar, så kanske du får en uppfattning om hur människor rent generellt äter.
Det är ganska skrämmande.
Har också sett flera som har Coca cola eller liknande i nappflaskan till sina små barn.
Sjukt !!
Iofs, du har helt rätt. Jag var i affären nyligen och personen framför mig köpte bara coca cola och digestive kex… på nått sätt tänker jag att de här människorna är undantag, men det kanske verkligen är så illa?
Varför vill man skada sitt barn så mycket att man häller coca cola i nappflaskan? Det låter som totalt vansinne!
Ja, det är det! Jag tittar oftast i andras kundvagn och ‘normalt ätande’ betyder massor av processerat mat som kommer förstås i massor av förpackningar (plast, karton) och långa ingredienslistor, inget färskt, grönt eller oprocesserade. Och jag tänker bara hur kan man äta och lever så….speciellt skrämmande är att se vad folk gör mot sina barn när de far produkter med hur mkt som helst i och allt annat kommersiell. De vet inte hur ren mat smakar! Kanske de stackars har inte ens fått smaka modersmjölk.
Apropos ingredienslistor: vissa supermarkt och drogerier (affärer som säljer kosmetik, hygienartikel och lite kosttillskott – finns inte i Sverige) har infört förstoringsglas monterade på kundvagnar för att folk kan läas ingredienslistor. Bra för folk med allergier och dålig syn, men egentligen helt sjukt att man behöver det.
Haha förstoringsglas på kundvagnar! 😀 Det låter helt galet!
Samma här efter att ha jobbat i kassan i matbutik i över 10 år! :O
Man förundras ju över hur deras kroppar orkar och hur de ser ut på insidan! Gör mig illamående!
Och samma sak som du nämnde också – att folk ger sina småbarn samma skit! Idag tycker man ändå att vuxet folk borde ha koll på vad som är bra och inte bra att stoppa i sig. Man behöver ju inte va strikt eller fanatiker för att äta hälsosamt och ren, bra mat, liksom!
Helt off topic, men jag har läst på en del om hårborttagning med laser osv. Saken är den att jag inte får grepp om hur skadligt det är för min kropp. Tror du att det kan få större negativa effekter eller verkar det bara lokalt?
Jag har ljus och lättirriterad hy som bara får röda prickar så jag vill gärna testa något nytt även om mun hudtyp inte är optimal för såna behandlingar.
Jag vill inte förstöra min kropp men samtidigt äe jag fåfäng haha. Kan du något om ämnet?
Ha en trevlig helg!
Jag är mer oroad över huruvida man verkligen får bort håret, jag har läst en del om folk som lagt tusentals kronor på hårborttagning och håret är ändå inte helt borta.
Jag är en sådan, när jag var strax över 20 skämdes jag över mitt benhår och har gått på ipl-behandlingar. Betalat över 10 000 sammanlagt och ändå finns knappt hälften av håret kvar. När jag blev över 30 slutar jag bry mig och nu rakar jag inte ens…
Jag kör regelbunden laser, behandlingen är semipermanent håret försvinner aldrig helt och du får toppa upp då o då. Men jag är jättenöjd eftersom jag bor i ett varmt land och ofta går i ärmlösa toppar shorts osv men lätt får utslag av rakning och inte alltid pallar växa ut håret för vax. Du får testa laser först på ett litet område för att se om du tål den. Ingen aning om den är skadlig men jag har även kört för ansiktet gör att hålla huden ung då den stimulerar kollagenproduktionen o är inte orolig.
Kan det ledatillviknedgång?att man inte “tål” protein och fett? menar att om kroppen inte kan bryta ner och ta upp näringsämnena så borde det leda till (ohälsosam) viktnedgång? Kan nämligen äta typ en mandelsmörsburk per kväll utan att vikten går upp, snarare tvärt om!
Kroppen blir liksom inte nöjd även om magen är smockfull så känner jag mig fortfarande “hungrig”!
Nått är inte som det ska vara :/
Ja verkligen, det är inte helt ovanligt.
Obs, varning för spyinnehåll.
Jag har alltid, i hela mitt livs haft väldigt god aptit för kött och kunnat äta hur mycket som helst. Nu har jag varit bortrest i Afrika i två månader och i princip bara ätit bröd, olika buljonger, oliver, matbanan och frukt, samt lite sött. Tillgången på kött har varit i stort sett obefintlig. Kom hem för några dagar sen och igår skulle jag fira med 300 g kött. Efter måltiden mådde jag himla konstigt, väldigt illamående hela kvällen och natten, legat vaken, och i morse började jag dagen med en väldigt illaluktande spya med bitar som var väldigt stora för att vara 12h efter ätande. Mår fortfarande illa ytterligare flera timmar efteråt och spydde nyss igen. Tror du att det skulle kunna vara pga just en minskning i saltsyraproduktion under resan?
Nja… det låter som magsjuka tycker jag, säker på att det inte var något konstigt med köttet?
Kan såklart vara men köttet var köpt fryst, stektes well done och min partner har inga problem. Men ja, absolut, det kan ju ha varit någonting sånt.
Hm… märkligt! Well… kan ju vara så att kroppen bara blev sjukt förvånad att få kött 😛
”Vi kan överleva på kött allena”. Skulle vilja säga att om vi äter hela djuret, t ex inälvorna med c-vitamin o annat viktigt och fettet, så lever vi fullgott.
Tål att upprepas o förtydligas: inälvor, märg (benbuljong) fett o annat är viktigt i en fullgod kost. Inte bara finköttet.
Nej verkligen inte bara finköttet, håller helt med!
För att vara stark och uthållig så behöver vi vara allätare. Och kött är för mig en given källa till ork och god hälsa, jämte grönsaker och bra fettkällor. Det är lite konstigt att de flesta av oss vill tanka det allra bästa bränslet till våra bilar och övriga maskiner, där vi smörjer och underhåller. Men när det kommer till oss själva så tänker vi annorlunda och vi frångår en holistisk syn på våra kroppar. Tack för din kloka röst!
Bra poäng!
Det där var jätteintressant, ja att man har för lite magsyra om man får halsbränna och sura uppstötningar. Var ju helt övertygad (på amatörmässiga antagande) att det berodde på att man hade för mycket. Får halsbränna vid för mycket löst/rinnigt fett eller lös mat (typ soppa) och även av t.ex. äppelcidervinäger. Därför vill jag ha fast kompakt mat, kött, matiga grönsaker mm. Men kan få magsveda av för mycket kaffe eller ett litet glas osockrad juice. Men halsbränna av kaffe med mjölk (men mjölk är ju helt ute ur bilden idag). Allt det där gjorde att jag varit övertygad om att jag har för mycket magsyra. Men kanske är fel alltså. ? Dags att börja läsa på tror jag…
Omeprazol hjälper ju, och det är också därför som folk tror att de har för mycket magsyra. Nästan ingen har för mycket magsyra dock, det är extremt ovanligt.
Men det hjälper inte på samma sätt som ex Digest gör, eller?
om man gått från att inte ätit kött på jättelänge till att bara äta kött (som jag gör nu) och känner av magsyran när jag äter, bör jag ta ex digest då eller kommer magen vänja sig själv snart? Vad skulle du föreslagit för mig?
Ta Digest så länge du behöver, testa att trappa ned om ett tag och se hur det känns.
Tack så mycket för ditt inlägg! Det var en ännu en intressant läsning! 🙂
Halv-topic. Känner du till youtube:aren sv3rige? Sjukt skum snubbe men han kör keto, äter bara rått kött och smör och dricker inte rent vatten utan istället blod/mjölk/centrifugerade grönsaker. Sen tror han att jorden är platt och har massa andra skumma åsikter. Tänkte bara att det kan vara spännande att kolla in 😛
Han är inte svensk trots att det låter så på namnet, tror han är från Baltikum.
Jag är inget fan av YouTube så har inte koll på så många ?
Hej Martina,
Har du tips på chark/köttdetalj med relativt högt kollageninnehåll, som är tillgängligt och smidigt användbart d.v.s enklare än att knäcka och koka buljong på benrester? Jag har funderat på att fuska med glycin på eller gelatin. Gissningsvis vore segare framdelskött mer kollagenrikt.
Vill minnas att jag hittade till bloggen via sökning på kycklingfötter. Hittade dock inga på affär, men det kanske är en köttprodukt som till och med jag skulle tycka vara något oaptitlig.
Jag brukar koka benbuljong på oxsvans, det blir väldigt kollagenrikt och fint. Kycklingfötter går nog inte att köpa i Sverige tyvärr, annars är det fantastiskt.
Jo det går att hotta frysta i affärer som säljer asiatiskt. ?
Grymt!
Är nyfiken: jag älskar både kött och fett, känns bra i magen osv, betyder det att jag har tillräckligt mycket med saltsyra? Bara undrar, eftersom jag blev en gång diagnostiserad (av en naturopat) att jag lider av brist på saltsyra. Men då skulle det inte funka med kött och fett så bra? Eller?
PS. Tjejen på bilden ser ut som om hon är sjuk i anorexia.
Ja du har tillräckligt med saltsyra annars hade kött inte smakat bra 🙂
Jag kan säga lite till! En kiropraktor patient hade problem med muskelvärk och viktnedgång(Hen var deffad från början) Pat. blev bättre av beh. plus LCHF. Men IBS gav sig inte förrän tillskott med saltsyra och matsmältningsenzymer.
Så kör på!
Väl talat!
Jag känner inte den där ‘stjärnan’ Freelee men jag tycker att hon ser verkligen inte alls frisk ut. Ansiktet ser ut som en äldre jättetrött människa och helt ärligt ser kroppen mer ut som anorexi-triggers än hälsofrämjande, tyvärr!
Mjo, men tror hon ser bra ut för sin ålder ändå. Hon är inte 25 ?
35+, men ser ut som 50…nja, det är ju hennes sak.
Haha 50 😀 Det var väl lite väl hårt!
Min syster har ätit strikt ächf i snart 3 veckor men besväras av halsbränna, framförallt i samband med att hpn äter mkt fett. Kan det alltså bero på detta?
Ja!
Jag kanske är ute och cyklar nu, men nu när jag äter enligt keto äter jag mest grönsaker och fett, köttet är mer som tillbehör. 50g fördelat på tre mål mat per dag. Visst är det så man ska äta? Är fortfarande lite osäker..
Men jag förstår att dom som inte vill äta kött tycker att det är mycket 🙂
Alltså 50g protein, ska det ju vara 🙂
Det går förstås att äta mycket mer, det är olika inriktningar. För djup ketos räcker 50g.
Det funkar, ja!
Jag skulle ju återkomma med mitt försök att ta saltsyratabletter för att kunna smälta kött och förhoppningsvis även bli av med halsbränna som jag har då och då, så det få bli nu 🙂 Jo,jag testade ju att ta de tabletterna från Iherb som du nämner här, resultatet var en konstant brännande känsla i maggropen och halsbränna som höll i sig i 2-3 dygn efteråt (en enda tablett) inte så kul. testade fler gånger och samma sak hände 🙁 Har tidigare testat äppelcidervinäger och molkosan men även då bara med dåligt resultat och kass mage. Läste sedan i någon bok eller på nätet där någon känd kostperson också rekommenderade saltsyratabletter, men även skrev att om man reagerar på det sätt som jag gör så ska man skippa det. Så vad gör man då om man har svårt att bryta ner maten??? Värst är kött som jag därför äter sällan (fisk äter jag tyvärr inte eftersom jag avskyr smaken) Äter probiotika sedan många år tillbaka, matsmältningsenzymer har jag testat utan resultat.
Aha! Du har problem med din övre magmun, den stänger sig inte. Jag tror att det kallas för magsaftsreflux eller bara reflux, det blir VÄRRE om man tillsätter saltsyra för det blir mer frätande som kommer upp. Det finns ett läkemedel som heter Gaviscon som bildar en gel som lägger sig ovanpå magmunnen, du skulle kunna köpa den här till exempel – Gaviscon och ta antingen för sig själv, eller tillsammans med betaine-HCL före mat. Du kan läsa mer om den på Fass här http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19740830000013
Det finns andra mediciner av samma karaktär… någon som heter nått med Silica med samma effekt… allt gelbildande är bra, undvik Omeprazol och protonpumphämmarna!
Thorne har en produkt som heter GI ENCAP som också är gel-bildande. När jag råkat fräta sönder magen lite grann med för mkt oreganokapslar så funkade det toppen att ta en shot med glutaminpulver, innehållet av 1-2 kapslar GI och lite vatten före varje måltid under ett par veckor. Det kanske kan vara något? 🙂
TACK!
Word!
Hej, mycket intressant läsning, känner igen mig själv i mycket av det du skriver. Nu förstår jag lite mer varför jag inte trivdes med att vara vegan!
Tack för en bra blogg.
Tack för ännu ett viktigt inlägg.
Tack själv!
Jag har just läst klart Hormonbibeln och boken Dirty Genes. Det vore intressant att höra dig koppla ihop de båda.
I utmärkta Hormonbibeln skriver du om ogräsmedel som har östrogen påverkan och jag undrar om det kan leda till att flickor blir könsförvirrade. I min omedelbara närhet är det nu ett märkligt stort antal som har döttrar i tonåren som är könsförvirrade kanske är det slumpen men det känns nästan som en epidemi.
Det är nog kulturellt betingat 🙂