Påväg till businessmöte i Hangzhou 2015 visste inte dresscode men träffade rätt ändå!
Då fortsätter vi med inlägg 4 i min spontana Kinaserie som jag hoppas att ni uppskattar. Det känns roligt att få skriva av sig lite också. Idag tänkte jag prata lite om vidskeplighet inom den kinesiska affärsvärlden, för det är ganska kul!
Skaffa telefonnummer utan 4:or
Som utlänning är det ganska svårt att få ett “bra” mobilnummer, det är ofta typ 1854421444. En ren katastrof för en kines eftersom siffran fyra (si) också betyder död och är väldigt otursbringande. Du hittar inte ett hus som har en fjärde våning, särskilt inte på ett sjukhus. Antingen börjar de med våning 5 eller så hoppar de bara över våning 4 och kallar den för 5.
8 är en bra siffra, så många som möjligt ska det vara. Kineser kan betala väldigt mycket pengar för att få ett telefonnummer som är typ 1852188881. Dubbelsiffror är alltid bra. Många högtider firas på datum med samma siffra till exempel dubbel-tio (10/10) som är kinesiska alla hjärtans-dag, eller dubbel-elva (11/11) som är stora-shoppingdagen. Dubbel-8 (baba) är farsdag och baba betyder också pappa (utöver 8-8).
Boka in ditt kinesiska affärsmöte den 8e eller 11e! 8a betyder pengar och framgång, dvs att det blir en lyckad affär.
Undvik otursfärgerna
Vitt – begravningsfärg, symboliserar död och elände. Blått och gult i kombination, också dödssymbolik. Rött är bra, det står för styrka och auktoritet. Bär gärna helrött. Kinesiska affärskvinnor kan komma i röd klänning, röd kappa och röda pumps. Inga konstigheter.
Jing har fått till stilen helt rätt. Hon är en av Kinas mäktigaste affärskvinnor. Pärlor är toppen också, eller guld eller jade. Inte silver.
Ge rätt gåvor
Som jag pratade om i tidigare inlägg så är det viktigt med anseende och symbolik. Allting ska symbolisera rikedom, framgång och hälsa. Du kan inte ge en klocka till någon (då räknar du ned till hans död), var försiktig med blommor (ska du på begravning!?) och ge inga vassa föremål. En riktigt dyr flaska whiskey går bra, eller cigaretter av fint märke.
Det är ett säkert kort!
Använd med fördel statussymboler men aldrig fejk!
Att lägga några månadslöner på en märkesväska, iphone eller vad det nu kan vara är normalt, därför blir kineser otroligt upprörda om du kommer där med en fejk-chanel från fejk-market. Det syns. Bättre är i så fall att köra no-name rakt av så att det inte syns vad det är för märke. Japaner är likadana men inte koreaner (vad jag vet), i Japan har du Armani eller så har du inte Armani. Punkt.
Detta kopplar mycket till ansikte (anseende) och att hela tiden signalera rätt saker. Det tycker jag är rätt bra och har faktiskt tagit med mig från Kina till väst.
Om jag kommer på något mer att skriva om fortsätter serien, håll utkik! 🙂
Del 1 – 3 år i Kina
Del 2 – Hur mitt bolag kom till
Del 3 – Mutor, deals & connection
Haha TACK för dessa inlägg, hur kul som helst. Vill ha en liknande guide för Ryssland sen också, och olika delstater i USA, LOL
Jag var i Arizona för några månader sen. Där kan du klä dig hur casual som helst, d.v.s. no-name jeans, t-shirt, dito sandaler, etc. Bekvämare desto bättre. Se bara till att ha en stor pool, minst en rejäl saguaro i trädgården, ett blaff-stort hus med 5 badrum och uppåt samt en ismaskin i varje rum och en gasspis med 8 plattor som kostar 12 000 dollar, hahaha.
kramkram
Tack själv! 😀
Håller med om att antropologi/kultur är skoj
Trots att jag läser din blogg för dina tankar om nutrition är det sällan jag uppskattar ett inlägg så mycket som dina inlägg om kulturerna du besöker, kanske främst just Kina med tanke på hur lite vi vet om.Kina här. Så sjukt intressant!
Kul, tack så mycket!
Tack!
Hej Martina,
Jag började med keto för ett halvår sedan och har inte haft mens sedan dess. Jag mår bra i övrigt, älskar kosten och håller mig till rena livsmedel, högt fett intag. Jag vill verkligen inte sluta med keto men det känns inte bra att jag inte har mens, upplever även att jag blivit sladdrigare över magen.. Vad tror du detta kan bero på? Borde jag ändra om något i kosten?
Låter som att binjurarna är stressade över att du missar nått eller pendlar mellan ketos- och ickeketos i någon slags halvsvält.
Tack för svar, det uppskattar jag, ska scanna din blogg för att se vad man kan prova att göra åt sådant!
Jäklar vad modig du är som vågar dela med dig lite mer av det privata. Jag förstår att det kan vara knepigt med en blogg, överväga och avgöra var gränsen ska dras, “personligt men inte privat” (hahaha) som vissa bloggare väljer att kalla det. Hursomhelst, att läsa om business och Kina är skitspännande. Även Sverige. Ska bli spännande att se vad du tar dig an, (om du vill dela med dig). Lycka till!
Tack så mycket! Ja det är lurigt för allting kan ju vändas hitan och ditan och man vet ju inte vem som läser, så man får räkna med att “alla” gör det även om det såklart inte är sant heller. Sen tolkar folk in allt möjligt i text också 🙂
Tycker att det är jättespännande och att du är supermodig, inte bara med att berätta utan att ge dig i kast med allt det knepiga kinesiska som ju måste vara supersvårt att få grepp om. Allt från klädkod till vidskeplighet och byråkrati.
Så morsomt ? Men vi har helt sikkert våre konstigheter vi óg! …bare at vi ikke er klar over de selv??
Du har nevnt betydningen av cigaretter i to innlegg. Røyker kineserne mye? I alle deler av befolkningen? Her i Norge ble det et “nytt samfunn” etter at røykeloven ble innført. Og røyking, som tidligere var in blant ungdom, blir nå sett mer ned på. (Nå snuser de (les mange) istedet..)
Ja nästan alla röker känns det som, det finns inte mycket info kring att det skulle vara dåligt att röka.
Stort tack! Älskar den här typen av inlägg! I Frankrike som jag besökt mycket är la bise (kindpuss) viktig när man hälsar. 2-3 gånger beroende på var i Frankrike man befinner sig.
Uäääähh!
Det är väldigt intressant att få läsa sånt!
haha, det är en konstig värld där nere, att ge blommor betyder döden, men att ge bort droger i form av whiskey och cigaretter går bra!?? *rulla ögon*
Haha japp 😀