Bönor är verkligen supertrendigt nu. Etiskt, gott och nyttigt. Och så blir man smal också, vilket drömlivsmedel! Frågan är dock om det är något vi missat med bönors förträfflighet eller om det bara är att gå loss?
Inte alla bönor!
Jag har lagt märke till att när bönor är inne så hoppar alla på trenden utan att tänka. [pullquote]Innan brukade vi lowcarbers undvika antinutrienter, det var liksom vår grej! [/pullquote]Även LCHF:are börjar proppa i sig denna legum utan att fundera över varför vi brukade undvika bönor. Är det någon som minns lektinerna? Lektiner är en proteingrupp som baljväxter har som skydd mot skadedjur, käkar man bönor råa så kommer man få diarré, ont i magen, illamående och kräkningar. Lektiner är också antinutrienter som hämmar tarmens upptag av näringsämnen. Det är i princip bara kidneybönor och svarta bönor som är okej, inte vita bönor, bruna bönor och absolut inte sojabönor!
Men RS då!?
Resistent stärkelse är toppen för tarmarna, det har vi också kommit fram till. Det som är toppen för tarmarna brukar vara toppen för vikten och den allmänna hälsan. [pullquote]Kidneybönor och potatismjöl innehåller mest resistent stärkelse, därefter svarta bönor och matbananer. [/pullquote]Det är därför det är så fint att blanda probiotika med prebiotika, kefir med kidneybönor eller rårivna morötter. Vad jag säger är att bönor inte är det enda som gör tarmarna glada, det finns fler alternativ. Jag tror att man får väga fördelarna mot nackdelarna när man ska inta prebiotika, som det faktum at legumer innehåller antinutrienter.
Antinutrienter och fytoöstrogener
Jag har lärt mig mycket om kost från fitnesscenen faktiskt, för jag gillar att titta på extremfall för att förstå hur saker fungerar. Jag vill alltid veta vad de som är mest eller bäst inom ett visst område gör, för att identifiera nyckelgrejer som jag själv kan använda eller förstå bakomliggande mekanismer.
Varför äter inte fitness-eliten bönor, om det nu är så bra för viktminskning? Ptja, ett svar skulle ju kunna vara att de inte alltid gör det mest optimala för sin hälsa, men det finns ett annat svar. En av de största faktorerna bakom utebliven viktminskning för kvinnor är östrogendominans, och östrogendominans är själva antitesen till fitness.
Därför ser du få eller inga tävlande atleter mumsa i sig bönor, sojaprodukter eller mejerier. Åtminstone inte i närheten av en tävling för östro = pluffs och pluffs ej lika med fitness.
Lågkolhydratkost är grunden – bönor ett biohack
Om man läser Litsfeldts och Olssons bok “Låt bönor förändra ditt liv” så skriver de tydligt att steg ett är lågkolhydratkost, och att bönorna kommer in som ett sätt att tweaka blodsockret och öka mättnadskänslorna. Lågkolhydrat är fortfarande grunden och jag tror att det är bra om vi funderar lite mer på varför vi gör som vi gör, och varför och hur saker fungerar.
Jag kan själv äta lite kalla kidneybönor ibland, eller göra glass på frysta matbananer men att ha legumer i precis allting tror jag inte riktigt på. Bönorna har en funktion, men det flesta bönor är inget hälsosamt livsmedel för oss människor.
Berätta gärna vad du tycker!
Vilken superbra och informationsrik blogg! Bokmärker 🙂
Bönhajp eller hajp av någonting över huvud taget är nog inte så bra.
Lagom av “allt” är mer min melodi. Man ska inte föräta sig av något.
Dessutom är vi alla olika och unika, så vissa tål bönor andra inte.
/Lisa
“Min hypotes är att de som får problem med minskad mucus (slemproduktion) inte cyklar sitt protein eller lever på “bacon och ägg”, snarare än att köpa på sig lite lever eller koka benbuljong.”
Vad är ditt tips till mig som inte äter kött, inälvsmat eller benbuljong men fisk, ägg, smör och resten veg?
Detta gäller bara de som äter strikt lågkolhydratkost
Jag har lågt östrogen och har problem med vikten och sömnen, tunt hår. Jag har fett runt magen och höfterna som inte är rimligt till det jag äter och tränar. Kan man även bli tjock av för lite östrogen? Jag har nämligen testat en hel del nu och nu har jag kommit till att testa fytoöstrogener. Vad tror du? Älskar din blogg! Den har precis allt vad man vill läsa! /healthydiabetic
Nej men för lågt DHEA, fytoöstrogener tror jag inte på utan tror man behöver gå en annan väg för hormonbalans. Om man vill ha mer östro kör istället bioidentiskt östrogen.
Får lågt DHEA har jag också. Vet att Mia Lundin hade det förut men inte längre. Men du menar att jag kanska ska köra på DHEA? Biodentiskt östrogen, ska man få de utskrivet av gynekolog? Tacksam för dina svar!
Du kan få allt utskrivet hos rätt gyn, alla har det dock inte.
Tack!
Jag har de senaste 6 veckorna börjat tillsätta Kidneybönor till varje mål. Ca 1 dl. För mig funkar detta hur bra som helst. Gått ner ca 2 kg och är supernöjd. Från 55 kg till 53 kg till mina 165 cm. de första veckorna hade jag lite gaser men det har avtagit,
Härligt att höra!
På tal om svarta bönor. Dessa är supergoda och jag tycker de liknar “vanlig Pasta” mest av alla sorter jag testat. Så för enstaka pasta-bönmåltider är de riktigt bra. Fin al dente känsla. Innehåller bara svarta bönor. 🙂
http://www.bodystore.com/svarta-bonor-spagetti-200-gram?q=svart
coolt!
Hej Martina!
Tack så mycket för ett återigen jättebra inlägg.
En fråga, om man vill ta både pro och prebiotika, vilket upplägg skulle du föreslå då. Att ta dom ihop precis samtidigt eller separat vid olika tidpunkter under dagen eller olika dagar?
Det får du avgöra helt själv! 🙂
Jag tror det här med bönor kanske passar en del, men man måste väl inte hoppa på allt . Jag gillar inte bönor för att aminosyra sammansättning inte är optimal för människor. Tarmbakterierna verkar klara sig bra på vilken kost jag än ätit. Diskussionen om tarmfloran är intressant, men har väl spelat mest roll för de som ätit för mycket antibiotika, och därför fått förbättrad hälsa genom en transplantation av tarmbakterier. Det behövs kritiskt tänkande om LCHF skall utvecklas, och jag gillar ovanstående artikel för att det är ett bra inlägg i diskussionen om bönor, hoppas jag. För jag tycker den verkar bra, och hoppas jag får läsa fler bra artiklar om styrketräning och kost. det är alltid intressant tycker jag.
Tack Henrik, håller helt med!
Mer styrka kommer! 🙂
Hängde inte med i detta med östrogendominans och bönor. Ökar alla bönor östrogenet i kroppen? Trodde bara det var sojabönor som gjorde det.
Vet inte, tror att det är mestadels soja och vita bönor
Får så ont i magen av bönor! Men kikärtor går bra 😀
Hur ser du på bönor i förhållande till potatismjöl när det gäller resistent stärkelse? Hur förhåller sig andra baljväxter t ex kikärtor, linser, röda eller gröna, mungbönor eller gröna ärtor till kidneybönor och svarta bönor? Mungbönor och en del andra baljväxter kan kokas eller groddas. Vilket är att föredra? Enligt bl a Livsmedelsverket ska baljväxternas lektiner förstörts i samband med kokning och blötläggning. Stämmer det?
Det är nog bäst att du kollar på en tabell över resistent stärkelse, tex här: http://www.lchf.se/portals/0/Resistent%20st%C3%A4rkelse%20tabell.jpg
Jag tror inte att allt lektin förstörs om man inte är väldigt noga med blötläggningen, är man det är det nog lugnt 🙂
Har läst pa Mys blogg att även redan färdigkokta kidneybönor far inte uppvär,as igen och ska ätas kallt för att annars blir RS till glukos igen. Det visste jag inte. Älskar kidneybönor, kallt som varmt, och ska testa de. Kanske jag blir oxo lite lättare och blir av med värmevallingar samt tarmbesvär. Hur mkt rekommenderas?
Tack!
Det är väl 1 dl till en måltid tror jag 🙂
Har extremt svårt för bönor så nej den hajpen går mig förbi. Äter däremot rårivna morötter ett par gånger i veckan. Det håller mig mätt och triggar inte sötsug. Maken däremot mumsar gärna bönor men hans metabolism är rätt ordentligt annorlunda, han är smal som ett streck vad han än äter… Världen är rätt orättvis ibland… =P
Har också hakat på hajpen, äter lchf i grunden. Äter några skedar till middagen. Har gått ner ca 5 kg på mindre än en månad, aldrig gått ner i vikt så snabbt tidigare. Jag vet inte om det beror på bönorna eller för att jag faktiskt äter mer strikt nu, inga mejerier och inget småätande. Äter enbart lunch och middag, så det blir även typ 16:8. Får kanske i mig runt 1000 kcal på en dag, gissar också att jag får i mig för lite fett. Hur sannolikt är det att det främst är muskler jag tappar och inte fett? Är 158 cm och väger 67,3 kg.
Man behöver sällan eller aldrig oroa sig för att man tappar muskler, särskilt inte när man tränar!
Då bör jag börja träna då 🙂
Ja verkligen, det bör alla göra 🙂
Jag började äta kikärter varje dag efter att ha läst “Låt bönor förändra ditt liv” i våras. Tidigare hade jag tänkt på bönor som något med för mycket kolhydrater i, men i och med att de är RS och faktiskt fungerar för viktminskning så tyckte jag att det var en jättebra idé och kul med en ny sorts mat att variera med. Kidneybönor och vita bönor tål jag inte så bra (nivå 2 av 3 i födoämnestest). Så jag äter kikärter (ibland svarta bönor eller linser för att variera) och jag har gått ner ca 3-4 kilo sen dess vilket jag tycker är bra (är 54 år, mitt BMI är nu 21,2). Men en minst lika stor vinst har varit att det tagit bort värmevallningarna jag hade tidigare, har inga såna besvär längre. Jag tror att det beror på bönorna i alla fall, Birgitta Höglund skrev också samma sak i något inlägg. Så någon dl bönor per dag känns som ett medvetet val.
Häftigt!
Har också testat det här med bönor och jag gick upp i vikt och blev väldigt fluffig. Nu fattar jag nog vad som kan vara orsaken.
Spännande att det är så olika för alla dock.
Ja det händer en del tyvärr :/
Jag äter kidneybönor varje dag och upplever inga nackdelar. Är väldigt noga med att blötlägga i äppelcidervinäger och koka länge. Dock vet jag inte om man får bort alla lektiner eller bara en del av dem, har du koll på det?
Jo det fungerar väldigt bra, dock många som missar detta!
Jag blötlägger 12 timmar, kokar upp häller bort, kokar upp på nytt. Men blötlägga i äppelcidervinäger. . . Hur ? Varför?
Jag äter 4-5 st till middag för den resistenta stärkelsen, vågar inte mer… Mest pga att det faktiskt är en legum som du säger :). Keto for life haha
Man blir nyfiken 🙂
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6773411
Sjukt spännande!
Ja, bönor ja. Många vill ju att vi ska äta det istället för kött för det innehåller proteiner och skulle vara lättupptagligt. Nja, säger jag. Har man det minsta lilla problem med magen säger jag nej till bönor, oavsett om man blötlägger, groddar eller tryck-kokar. Det funkar inte helt enkelt. Äter jag bönor är jag vaken hela natten. Förstoppning kommer som ett brev på posten dessutom. En msk kanske kan fungera, inte mer. Dessutom svullnar magen upp och det är lika med pluffs. Känner inte att jag blir mindre hungrig heller. När jag var i Indien fick vi bara bönor, ris bröd och pyttelite grönsaker som man skulle hålla sig mätt på. Vi åt hela tiden tyckte jag men jag har banne mig aldrig varit så hungrig i hela mitt liv. Drömde om lax och fetaost på nätterna..
Har aldrig haft så mycket candida och har aldrig efter det haft så svullen mage… Bönor, nej tack!
Haha jag var på vipassanaläger och fick BARA äte bönor, inte angenämt. Blir ju dock annorlunda när man kör LCHF med liiiite bönor 😛
Hej Martina,
Får jag ställa en fråga som inte är relaterad till detta blogginlägget?
Du brukar ju ha full koll på läget; vilken är den bäst fungerande pwo:n?
Tränar styrketräning 5 dagar/vecka.
Tar ibland av min killes redweiler men är tveksam på om den fungerar.
Tack på förhand!
Vad vill du ha ut av en PWO?
Gissa vem som igår åt kidneybönor för första gången på jättelänge jo jag! Så kul att du skriver om detta. Och intressant särskilt med fitnessvärlden. Själv har jag fått mer och mer aversion mot kött (köttet här är inte så bra) och lagade typ grönsaker med quinoa och kidneybönor till middag. Vi åt vegetarisk och lowfat i Tanzania fär nåt år sedan eftersom vår guesthouse owner var veggie, men jag minns hur jag aldrig kände mig mätt och belåten utan en bit protein och mkt fett. Nu blir det svårare och svårare att få i mig kött som jag egentligen älskar så jag tänker gå helt på instinkt . Men hur är det med linser? Har man samma problem där?
Sen en fråga Art de Vany..några åsikter? Han verkar ha en enorm kunskap om kroppen och hur cellerna fungerar och menar att man inte ska äta 4 timmar efter träning för man stör en process där gammal protein eller ngt städas bort. Och dessutom, äter man mkt fett får man fettlever. Och kokosoljehypen är trams eftersom den inte är logisk alls utifrån ett evolutionärt perspektiv.
refererade till denna https://www.transcripts.io/transcripts/tim_ferriss_show/2017/05/12/art-devany.html
Ah jag skulle precis lyssna på den podden, mindsync!
Ang veggie… jag tror att det kan vara riktigt bra beroende på var man bor och vilket kött man kan få tag i. Jag käkade rätt kasst kött i flera år i Kina, var det bra? Jag vet inte riktigt, men jag var i ketos i alla fall… hade varit bättre med veg? Kanske om det gjorts på rätt sätt!
Känner man att något är rätt/fel tror ju jag (som känslomänniska) att man ska följa den kompassen 🙂
Ang Art de Vany
Wow snygg 80-åring! 😀 Han verkar ha mycket kunskap, men om hur cellerna fungerar verkar han inte kunna så mycket! Jag tycker att det lätt blir så med amerikanska träningsgurus. Käften glappar något helt enormt, 60% riktigt bra grejer 20% halvsanningar och 20% ren bullshit. Fett av fettlever…? Show me the science! Det räcker inte med hänvisning till en rapport jag vill mekaniskt veta hur det går till, because impossibru!
Ska lyssna på podden nu!
tack för svar! måste researcha detta med plantbaserat mer men det lutar åt ngt där fisk och skaldjur ingår men inte rött kött eller ngt.
art ja din beskrivning låter helt sant, den där kunskapen blandad med tvärsäkra hypoteser.
Vad betyder “Och kokosoljehypen är trams eftersom den inte är logisk alls utifrån ett evolutionärt perspektiv.”
Jag tror att ” kokosoljehypen” är logisk från ett fysiologiskt perspektiv. Men vad det betyder att det “inte är logisk alls utifrån ett evolutionärt perspektiv.” Det förstår jag inte alls. Upplys mig gärna.
Hej! Jag tror absolut att bönhypen är på sin högsta nivå nu! Själv har jag inte ätit några bönor alls,finns så mycket annat gott.Tack för den bästa bloggen som finns! Jag har lärt mig så mycket o min egen hälsa förbättras hela tiden.Har inte träffat dig personligen, men jag tycker du är en så bra författare, inspiratör och biohacker.Jag tycker att epigenetik är ett sånt spännande ämne!?
Tack Anna!
Tack för ett mycket bra och förtydligande inlägg! Jag själv var nog en av dem som initialt “hoppade på trenden” bara för att, men tror också att andra livsmedel är bättre för mig när det handlar om probiotika. Upplevde ingen direkt hälsofördel med bönorna, och fick dessutom dåligt samvete när jag åt det (högre andel KH i kosten per dag) så jag kom fram till att det nog inte är för mig trots allt.
Tack för en superbra och lärorik blogg!
Det passar inte alla, men många verkar gilla det dock 🙂 Man får väl köra på det som fungerar, RS eller ej