Jag fick ett mail häromdagen från en kvinna som var mycket oroad över ett blogginlägg jag skrivit om att höja respektive sänka sitt kortisol. Hon påstod att mina tips var rentav dödliga för en redan sjuk person som knappt tar sig ur sängen. Det är jag helt beredd att hålla med om, och det slog mig att om man bara ramlar in på min blogg så är det inte lätt att förstå kontexten.
Eftersom jag är frisk och intresserad av optimering, så bloggar jag från mitt perspektiv av att nå det extrema. När jag (till exempel) pratar om högt eller lågt kortisol så menar jag (oftast) väldigt smala svängningar inom ett normalt intervall. Jag gillar ju salivtester och testar hemma ibland och kan då se att jag ligger högt eller lågt (inte långt utanför normalkurvan dock) och märker det i min prestanda. Då har jag vissa knep att ta till för att prestera bättre, sova bättre, bygga bättre, deffa bättre… eller vad det nu kan vara. Det skiljer sig ganska mycket från hur en sjuk person skulle behöva göra.
Biohacking för sjuka och friska
Alla kan ägna sig åt biohacking och hur ens hälsa ser ut avgör startpunkten. En sjuk person har såklart ett annat utgångsläge och kan inte använda samma tricks som en frisk. Jag har skrivit lite om sjukdomar här på bloggen för att det intresserar mig, men mitt huvudfokus kommer alltid att vara friskvård.
Jag läser på och studerar olika sjukdomar för att extrapolera från “worst case scenario” till “best case scenario”, såhär:
Bild från mitt förra talk om hur jag tänker kring biohacking och vad jag får mina idéer ifrån.
- Vilka metoder används vid vilka sjukdomar?
- Vilka metoder kan användas för att förebygga dessa sjukdomar?
- Hur kopplar det till optimalfallet?
Hänger du med?
Jag tycker av den här anledning att det är viktigt att veta vad som händer vid cancer, vad som händer vid utbrändhet, vad som händer vid migrän eller vad det nu kan vara för att förstå vad som går snett rent biokemiskt. Vad händer inne i cellen, mitokondrien, vad händer med cellkommunikationen och vad händer hormonellt?
Min vinkel kommer trots det från det friska hållet som både startpunkt och destination, och det blir därför inte alltid applicerbart på sjuka människor.
Det här är en liten disclaimer. Men självklart är alla människor välkomna att läsa det jag skriver och tycka till, så länge man förstår att metod och resultat kan bli lite annorlunda beroende på utgångspunkten.
Jag förvånas över hur vissa blir omedelbart påverkade av socker och dåligt levande. Jag kan fuska med lite nektarin och pistagenötter, men om jag går utanför zonen lite mer så får jag magsmärtor, akne, diarré och känner mig helt infekterad.
Äter mycket kål, kött och smör. Mår rätt bra. Träffade en kille under ett halvår och försökte kompromissa med hans levende. Det funkar inte att äta fett och kött brevid någon som äter godis och pasta. Insåg att LCHF och ketolivet gör att man inte kan välja partner lika lätt. Inte för att det var lätt innan heller.
Man måste synka i maten, låga odds att man möter en LCHFare och klickar på alla plan ändå.
Min kille hade grönbruna tänder, grov karies och ljög om tandborstningen. Drack enbart coca Cola och juice, men bara någon dl vätska om dagen totalt. Tyckte kranvatten smakade metall. Hade klåda över kropp och leverfläckar. Kunde inte hålla koncentrationen alls. Var som en dement gubbe, innan 30 ens.
Men han märkte inte detta själv och jag lämnade honom pgr av kosten efter en lång kamp.
Försökte trycka i honom zink och folsyra.
Har dåligt samvete för kosten var större än kärlek för mig….
Neeej LCHF:are är smartare, snyggare och bättre på alla sätt! Kom på LCHF-campingen eller kryssningen? Åk på low carb cruise, keto cruise, ketocon eller PaleoFX!
Den där killen låter INTE som ett kap alltså, tur att du dumpade honom och nu kan skaffa en uppgraderad snubbe. Jag har hur många keto-singelvänner som helst som är stiliga och vältränade män, jag borde starta typ keto-tinder eller keto-match.com 😀
Hej Martina!
Jag har hidrodenitis suppurativa, en inflammatorisk hudsjukdom som ger bölder lite varstans på kroppen, för mig främst i ljumskarna. Gör ont och bildas stora fula ärr. Googlat som sjutton efter hur man skulle kunna biohacka detta men hittar inget. Antibiotika föreslås på en del sidor, men det lär väl slå ut hela immunförsvaret på sikt. Har du nån tanke om vad jag kan testa för att bli av med skiten…?
Det är en inflammatorisk sjukdom, har du testat att re-setta hela immunförsvaret med en 7 dagars vattenfasta?
Nej det har jag inte. Är det bästa sättet att få tillbaks immunförsvaret på?
Helt överlägset bästa. Nummer 2 är strikt ketogen kost med spårbara ketoner under lång tid.
Tack för svar!
Just detta med kortisol är jätteintressant. Läste i din bok Hormonbibeln om att kunna sänka ett högt kortisol med överdosering av zink o intag av glycin. Haft problem med sömn och höga kortilsolvärden sedan barnen var (20 år sedan), inte sovit en hel natt, stress som gjort att min kropp ständigt gått på högvarv. Bara efter en vecka med denna dosering sov jag som en stock, inget kunde störa min sömn, vikten började röra sig neråt och jag känner mig mer kontrollerad.
Ville bara berätta detta om ditt tips i boken, och hur bra det funkat för mig. Som ett magiskt piller ?
Tack!
Tack själv för att du berättar!
Hm vad av dina tips skulle kunna vara dödliga för en person som är svårt sjuk? ? Är det dina handstands som en kan bryta nacken av om man faller ihop?
Håller med om att keto och ev periodiska fastor osv kan uppfattas radikalt – men vet fortfarande inte om man dör av det?
Haha! 😀 Well… om man knappt tar sig ur sängen kan nog ett handstand-försök vara rätt farligt 😀
Jättebra skrivet! Själv har jag lärt mig så mycket av att läsa dina böcker och bloggar! Tycker också fokus bör ligga på optimera sin hälsa 🙂
Nu har jag en fråga som gäller en vän. Han har haft problem med hicka i 1,5 år. I samband med hicka blir han också uppblåst i magen och rapar en hel del. Det hela började ca 10 dagar efter att han kom hem från Australien där han varit i 3 veckor över julen 2016. Innan detta hade han gått igenom en väldigt jobbig period känslomässigt där han förlorat någon som stod honom mycket nära. Han var väldigt nedgången och kände sig sjuk innan han åkte till Australien, men väl där levde han upp, blev pigg och frisk. Dock började alltså hickan när han kommit hem.
Hans egen uppfattning nu är att han nästan inte tål någon mat, magen är väldigt känslig. Men varje morgon är hickan borta och magen är lugn, frukost brukar gå bra men runt lunch brukar det bli jobbigt. Sen finns det alltid undantag. Lägesförändringar av kroppen kan även framkalla hickan, som att lägga sig ner och böja sig ner, det känns då som att magsäcken pressas ihop. Även motion kan framkalla hickan.
Han bad om hjälp via sin vårdcentral och fick då träffa en dietist som säger att det är IBS och han har därför ätit enligt FODMAP nu i 2 veckor. Men det gör ingen som helst skillnad, vare sig på uppkördheten eller hickan.
Han äter en hel del mediciner… Allopurinol mot gikt (sedan ca 5 år). Simidon mot höga blodfetter (sedan sommaren 2017). Esomeprazol mot inflammation i matstrupen (sedan september 2017). Han har även fått Adalat och Metoclopramide mot hickan.
Han har dessutom haft mer eller mindre sömnproblem hela livet, sover i intervaller, ca 1 timme åt gången. Han äter sedan några år tillbaka Melatonin och det har funkat ganska bra men nu verkar det inte räcka längre då han på senare tid har börjat vakna mer på nätterna och han överväger därför att öka dosen.
Jag försöker hjälpa honom då sjukvården inte tycks kunna ge någon hjälp och jag märker hur han lider av hickan, det försämrar verkligen livet!
Hoppas verkligen att du har några bra idéer eller teorier om detta Martina!
Tack på förhand!
Well… hickan beror ju reflux, gikt, bråck på magmmunnen, inflammation i matstrupen eller magkatarr alla de tillstånden som han verkar ha ger kronisk hicka. Att medicinera mot blodfetterna är väldigt destruktivt för det finns ingen som helst forskning som visar att det gör nytta. Tvärtom ger sänkta blodfetter ökat åldrande, minnesproblem, gick och några av de besvären som han redan lider av.
Jag hade sett det här som ett helt redundant problem där han behöver go back to basics med allt, börjar med en uteslutningsdiet.
Tack för svaret!
Vad menar du med en uteslutningsdiet? Inte fodmap alltså? Den verkar i o f s inte göra någon skillnad ändå.
Jag tänker att läka tarmen borde vara det viktigaste. Men kan det ha effekt på hickan? Och han säger att han inte har reflux, bråck eller magkatarr. Inte heller inflammation i matstrupen längre. Så vad kan då hickan bero på?
FODMAP funkar inte för detta, uteslutningsdiet är att han börjar med rött kött och smör och inget annat i några veckor tills alla symptom försvunnit. Sedan lägger han till livsmedel för livsmedel.
Medicinerna han tar för det du räknade upp, ger också kronisk hicka.
Tack för tips! Jag ska hälsa honom det. Hur definierar du rött kött? Det finns ju olika definitioner på det så då kan det vara bra att veta vad som avses.
Jag förstår, du menar att hickan kan ha uppstått som en biverkning till medicinerna? Hickan kanske inte alls uppstod i Australien även om den kom strax efter det. Han vill sluta med medicinerna men vågar inte riktigt, t ex tror han ff på kolesterolmyten och har haft 2 giktanfall tidigare vilket gör att han inte vill ta risken att sluta medicinera mot det. De andra medicinerna fick han mot hickan men de hjälper ju uppenbarligen inte… så de kan han nog sluta med.
Sen undrar jag också över sömnproblemen, de är tydligen livslånga men verkar ha blivit värre på senare tid. Han har inga problem att somna men vaknar ofta efter en timme och kommer då snabbt upp i varv och har svårt att somna om. Han menar att det beror på brist på melatonin och använder därför det som tillskott för att somna. Men han tycker ju inte att det räcker längre och funderar därför på att öka dosen. Jag har fått honom att börja med magnesium nu också.
Jag funderar på om det kan bero på att kortisolet är för högt på natten? Dessutom har han svårt att vakna på morgonen även om han sovit många timmar, jag tänker att då är kortisolet alldeles för lågt istället. Har du några teorier om detta? Vet att jag läst om skillnader mellan olika sömnproblem och att de kräver olika åtgärder, det ena är att man har svårt att somna och det andra att man sover för lätt och vaknar.
Har inte möjlighet att ge mer feedback nu 🙂 Resten får du och han klura på tillsammans.
Idag behöver ingen tro på kolesterolmyten längre, det finns så mycket böcker och vetenskapliga artiklar som krossar den från precis alla vinklar.
Själv har jag varit riktigt nedgången i hypotyreos, utmattning, IBS och SIBO (säkert orsaken till många problem), men jag gläder mig mycket åt dina inlägg och jag tycker du är bra på att poängtera hur man ska tänka som t ex utbränd. Om jag inte minns fel skrev du en gång ungefär “vid utmattning ska man se sömn som en olympisk gren där man själv siktar på att ta OS-guld.” En klockren beskrivning av vad kroppen behöver i den situationen. Man får hela tiden höra att man ska motionera regelbundet, att det alltid är viktigt, och i ett läge när man grinar av blotta tanken på att gå upp ur sängen/soffan för att sätta på tevatten så är det väldigt trevligt att få en sådan tröstande kommentar. Att få höra att det är ok att bara sova.
Jag tänker också hela tiden friskvård och förebyggande och gör allt jag kan för att hjälpa kropp och själ att må bra. Är jäkligt jobbigt att ta det från andra hållet, att repa sig från sjukdom, där har jag varit och vill inte hamna igen.
Tack för dina inlägg, och btw biokemi är mycket intressant!
Tack själv Annelie!
Hej Martina!
Hoppas att du har det Nice i USA, jag ska själv åka dit på en road trip om en vecka 😀
Finns det salivtester för kortisol som man kan göra hemma utan att behöva skicka till labb? Eller missförstod jag något helt nu när du skrev att du testar ditt kortisol hemma ^^
Kram <3
Ja det finns på ebay, kolla länkarna under tester högst upp!
Hej Martina! Jag har sekundär binjuresvikt, alltså lågt kortisol. Vill bara skriva att jag har stor glädje av din blogg. Man får ju fatta lite själv också. Hade gärna sett dig som hälsominister i en drömregering!
Tack det var snällt sagt 🙂