Workselfie från Epicenter i Stockholm
Jag har flängt fram och tillbaka de senaste två veckorna och tappat bort mig lite i bloggandet. Vad pratade vi om? Vad har vi inte pratat om? Vad behöver vi prata om?
Jag känner mig som en bränd säkring i skallen och ser mest fram emot att sova i min egen säng samt duscha, men jag är också taggad på helgens event och träffa alla internetvänner! Det ska bli otroligt roligt. Efter det blir det mer bloggande igen så passa på att önska lite inlägg eller ställa intressanta frågor så anpassar jag mig till det! 🙂
Det där med antinuitrienter i grönsaker!
Har försökt läsa in mig på kollagen och dess fördelar och eventuella nackdelar. Hittade en podd med Anna Hallén där hon blev intervjuad av Anna Sparre, 4health heter podden. Avsnittet jag lyssnade på handlar om Kollagen, Gelatin och dess hälsofödelar.
Jag har lite problem med smärta i en tumme och läkare ett diagnostiserade förstadie till artros i leden pg överrörlighet och läkare två sa ett år senare att det inte riktigt ser ut som det i just den leden men i en annan. Nåja. Läkare ett skrev ut Glukosamin till mig för att jag skulle testa då det visat sig i vissa experiment och tester att det kan hjälpa leden. När jag sedan lyssnar på Podd avsnittet säger Anna Hallén att glukosamin och svavel är två av beståndsdelarna i kollagen? Svavel (MSM + c-vitamin från great earth) äter jag för magen, då jag märkt att det får den att fungera lite bättre.
Jag har precis börjat testa Kollagen för att se om jag och tummen mår bättre av det. Äter tyvärr sällan benbuljong även om jag borde. Men om då glucosamin och svavel är delar av Kollagen så behöver jag väl heller inte äta MSM? Eller. Jag köpte kollagen gjort på nöt.
Kan du reda ut hur beståndsdelarna i kollagen ser ut och vilka fördelar och nackdelar det kan ha? Inom beauty communities pratas det också om kollagen men då för huden specifikt, finns det olika varianter eller är det bara ett sätt att sälja samma sak dyrare. Är det någon skillnad mellan Kollagen och Gelatin, förutom textur?
Har inga bloggtips men jag gillar verkligen dina inlägg om livsval, designa sitt eget liv osv. Det här med att kontrollera sitt liv, och ekonomi. Vara sin egen chef. Jag finner det användbart på flera områden och dem är så himla motiverande att läsa.
Tack Maria!
tack för en fantastisk blogg och superintrassanta böcker!! Jag är väldigt nyfiken på att höra hur det gått med din meditation sen du börjat följa The Mind Illuminated. Jag har köpt boken (efter att ha läst om den här – tack så mycket för tipset!!) och trots att jag mediterat till och från under några år är det först nu som jag känner att jag fått struktur på det och verkligen kan ta till mig vad det är som händer. Jag började för drygt en månad sen och är fortfarande på steg 1. Jag vet att du själv ställde frågan i din blogg men hur ser du på det nu, skulle du rekommendera att meditera minst 30 min åt gången? Gjorde det skillnad för dig? Just nu lyckas jag få till 15 eller 20 minuter och John Yates rekommenderar ju 45 min minst efter att stegvis ha trappat upp men just nu känns det så väldigt långt! Jag tycker att det på ett sätt blivit svårare att meditera nu, när jag verkligen försöker att koncentrera mig på förnimmelsen av luften som kommer in och ut genom näsan, efter ett tag känner jag liksom inget längre! Men jag antar att det är en övningssak. Jag tycker att inledningen, dels de 6 punkterna, dels de fyra stegen att koncentrera sig utifrån och in, är väldigt bra övningar – men svåra!!
Tack igen för allt du delar med dig av !
Hej!
Jag har testat en period av enbart lågintensiv konditionsträning, av flera anledningar men bl.a. för att det skulle hjälpa driva kroppen aerobt med fett som källa. Nu funkade min kropp dåligt utan styrketräning och psyket saknade fart och tyngd 🙂 men i alla fall: tänker du något om att kroppen använder olika system beroende på träning, eller kvittar det om man äter lchf/keto?
Jag älskar dina inlägg och informationen du delar! Jag stör mig på att nåt enkelt ändå kan bli svårt. Varför är det så jäkla lätt att göra dåliga val? Kommer på mig själv att ibland bli avundsjuk på människor som äter kasst men verkar starka pigga och friska. Som om det skulle vara en anledning för mig att äta sämre…
Vacklar du ibland om du påverkas av yttre faktorer som att du reser eller hamnar ur dina rutiner och tex inte kan bestämma/planera maten själv?
Det var kanske inget tips till inlägg, men en reflektion.
Du är bäst.
Hej Martina. Finns det något sätt att följa din fantastiska blogg i en separat app? Jag vet att det är en dålig ursäkt för att inte skapa en rutin där din blogg ingår att kika på, men vardagsseniliteten gör att jag kommer på besök här med månader emellan. Har följt din blogg (ofrivilligt sporadiskt) i många år. 🙂
Ptja det finns ju appar där du samlar alla feeds du följer, bloggar och andra sidor som uppdateras ofta 🙂 https://feedly.com/i/welcome denna till exempel
Ladda ner den till hemskärmen så ser det ut som en app?
Önskar en djupdykning igen i träsket om kopparspiral, det som sker efter att man plockat ut skiten men får sk ”koppardumpning” som de pratar om i fb-gruppen. Zink eller inte, magnesium eller inte, man ska tydligen dricka husk blandat i vatten men funkar verkligen det för att driva ut kopparn ur kroppen? Hade spiral 1 månad och lyckades på den tiden sabotera hyn fullständigt samt som 30-åring få mitt första migränanfall i livet (med aura, fick tillbringa kvällen på akuten då de trodde först jag fått en stroke). Kopparspiralen är ute, men känner mig förvirrad i vad jag ska göra nu. Har jag förstört min hjärna nu liksom med en månad med spiral ??
Jag tänkte på din resa från vegan/vegeterian till lchf/keeto, för du gick direkt från vego till lchf om jag uppfattat det rätt? Jag är i det steget och hjärnan spelar med mig; klarar min tidigare ätstörda kropp gå från att få äta allt till att få regler igen när den nu äntligen börjar blir trygg (även om jag vet väl att jag gör det för hälsans skull), kommer min ekonomi bli drabbad, snedsteg, kommer jag äta tillräckligt, när går muntorrheten över osv.. mycket tankar och säkert mycket jag kan skrolla i din blogg.. men just därför är jag intresserad av hur dina tankar gick vid kostbytet, dina fallgropar, vad saknade du, eller det bara kändes tipptopp rätt från dag ett?
Du skrev väldigt givande om din muskelbyggarresa och tänkte något liknande kring din kostresa?
Kanske något om det relativt outforskade ämnet gällande kopplingen “läckande tarm”, cancer och Zonulinets närvaro?
Jag personligen avskyr forskningsrapporter på engelska (min hjärna zoomar ut 700ggr innan jag tagit igenom mig första sidan ens.) Jag vet att du är grym på att sammanfatta på ett enkelt vis så vi utan tålamod också kan lära oss saker. =)
Skulle vara intressant med en ingång förklaring om hormoner igen. Jag får inte riktigt ihop det. Hur hänger det ihop med östrogen och mående, muskelbygge.
Exempel: personligen mår jag väldigt bra kring ägglossning (högt östrogen?), stark på gymmet, glad, energifylld. Men sen när det dalar blir humöret sämre och kroppen svarar inte lika bra på träningen. Men som jag har förstått det vill man inte ha högt östrogen? Inte vara östrogendominant?
Vore intressant med en utredning kring detta?
Tack för en superbra blogg.
Högt östrogen, östrogendominant och att ha normala cykler är helt olika saker. Bara för att ditt östro är högt vissa dagar i din cykel betyder det inte att det är för högt.
Jag älskar att läsa när du skriver om alternativa livsval, hur människor bygger upp sina liv olika, och framförallt de som är utanför normen.
Har hunnit tänka på det en del nu då jag varit sjukskriven en månad för blödande magsår (det läser jag också gärna mer om förresten!), hur jag vill leva mitt liv. Just nu är jag i IT-konsultbranschen, jag trivs och det är kul men väldigt hektiskt.
Min dröm är att få vara utomhus hela tiden, varje dag. Kanske vara stugvärd vid Kungsleden, hugga ved, måla väggar, åka skidor på förmiddagen och sen ordna med middag osv till vandrare/turister. Har svårt att ”hitta” jobb som uppfyller utomhiskriteriet då jag är fast i loopen med jobb där man ska sitta framför datorn som en ostbåge. Plus fast i hjulet att jag tjänar bra just nu med en inkomst som trillar in varje månad – det är läskigt att bryta sig loss från det.
Jag funderar även på om jag skulle följa stugvärd i tjotahejti-drömmen, hur kommer det kännas att vara så långt bort från familj och vänner?
Nu märker jag att jag snarare skrev ner mina funderingar än konkreta bloggtips/önskemål, men du kanske kan läsa mellan raderna vad det var jag var ute efter? 😉
Hej Martina.
Vill bara säga att jag älskar din blogg och dina böcker. Du har gett mig så många nya infallsvinklar både när det gäller hälsa men också kring livet i allmänhet och personlig utveckling. Keep up the good work 🙂
Apropå nya bloggämnen så får du gärna skriva lite mer om Magnesium och dina tankar kring det. Blev nämligen så förvirrad idag när Anna hallen skrev ett inlägg om just Magnesium. Hon menar att Magnesiumcitrat görs av svartmögel och att magnesiumoxid får oss att åldras. Hon skriver också att Magnesium generellt har låg biotillgänglighet och att citatet som har bäst tillgänglighet ligger på ca 30%. Hur kan man tänka kring detta?
Äsch Mg är Mg, jag tycker hela Mg-diskussionen är supertramsig. Testa olika varianter, välj en favorit och dosa den högt.
Skriv gärna ännu mer om att leva autentiskt, om självkänsla och om att designa sitt eget liv! Och om ekonomi!
Hej!
Skulle vilja att du berättade mer om hur psyket påverkas när man ändrar kost till lchf. Med tanke på hur mycket psykisk ohälsa det finns speciellt bland ungdomar och dom flesta äter otroligt dåligt med stora mängder socker och energidrycker. Jag har själv skippat socker och gluten och mår så oändligt mycket bättre psykiskt jämnare i humöret blir sällan irriterad, gladare helt enkelt.
Jag skulle vilja läsa mer om:
• Kollagenpulver – jag har förstått att det hjälper naglarna och huden att bli bättre men är det något som man kan använda istället för proteinpulver (WHEY eller liknande)? Har inte förstått hur kollagenpulver påverkar muskelbyggandet (hoppades jag skulle läsa något om det i Hormonbibeln eller i Hormonsmart mat och effektiv träning, men det kanske du skriver om i någon annan bok?). Jag skulle kunna tänka mig att använda det i dina proteindrycker som du har i Ketoguiden.
• Tips på träningsskor för att lyfta tung, har läst en del om sådana här skor: https://www.gymgrossisten.com/leistung-16-ii-white-white-1, hur ser du på det? Är det bra att hälen höjs lite som de gör med sådana skor? Vad har du för tips kring gymskor?
Tack för en lärorik och inspirerande blogg 🙂
Kollagen är aminosyror, bättre än BCAA.
Skor på gymmet? Jag kör barfota!
Red light Therapy 🙂
Har vissa önskningar, men förmodligen blir det orealistisk att förvänta sig de ämnena:
1. Att läka från sjukdomar som på ett eller annat sätt innebär kroppens utmattning. Kronisk trötthet, binjureutmattning, ångest, depression och mycket annat. Visst har du enorm kunskap men eftersom du är frisk och stark så har du kanske svårt att leva sig in i vilka praktiska svårigheter man möter när man ändå försöker göra “allt rätt”. ?
2. Önskar couching hur tackla olika relations problem- men detta är kanske inte riktigt ditt intresse?
All kärlek, Martina 🙂
Det är ju mina intressen ganska exakt 🙂
Jag skulle vilja se ett marklyft på 120 kg snart ?
Givetvis Matte, det kommer! 😀
Din syn på diagnoser, psykisk ohälsa och Psyk vård överlag? Hur mycket kan man själv förbättra tror du?
Ett FAVORITÄMNE!!! Dock väldigt känsligt, men jag vill prata mer om psykisk ohälsa.
+ 1 gällande inlägg om psykisk hälsa/ohälsa! Känsligt men viktigt.
Det här vill jag gärna läsa mer om då jag läser till specialistundersköterska inom psykisk ohälsa. Jag tror stenhårt på att kosten är en viktig del för den mentala hälsan.
Hej! Undrar lite över autoimmuna sjukdomars koppling till varandra. Tex för mig som har både Reumatoid Artrit och PCOS. Hänger detta samman på något sätt och är det risk att jag får fler? Tack för en toppen blogg!
PCOS är ingen autoimmun sjukdom, och det hänger inte ihop!
Hej Martina,
Jag är nyfiken på resultatet av ditt test gällande VO2 max i ketos kontra i ej ketos?
Jag skulle gärna vilja ha din syn på dry fasting. Har sett mycket om 22:2, 44:4 66:6 och 88:8, och är så nyfiken på vad du tänker om det och skulle gärna vilja se ett inlägg om det.
Hej Martina
Jag tycker din blogg är toppen!
Det jag skulle vilja läsa mera om är idéer om hur man kan hålla sig till en keto diet ”i vanliga livet”. Tex när man är ute och reser, hur gör man då? Ta med sig matsäck? Vad? Eller köpa något? Vad? Oliver?
Eller på jobbet när man är på konferens under flera dagar där lunch och middag ingår. Hur gör man då? Förbeställa keto mat? Ägg i handväskan?
När man förväntas umgås i baren på kvällen (på konferensen). Dricka vatten och inte äta några snacks? Ta med egna snacks? Vad?
Svärföräldrarna bjuder på middag? Ta med egen mat? Kokosolja i fickan?
När man själv ska bjuda på mat? Laga ”egen” mat som man äter själv och annan mat till gästerna? Samma mat till alla men tre matskedar extra fett på sin egen mat?
Jag har inte riktigt klurat ut hur jag ska hantera ovan situationer. Jag kan tillägga att i stort sett alla jag känner är fettskrämda och tycker att det är helt galet att äta fet mat så jag vill hellst ligga lite lågt med min keto diet. Det blir så mycket konflikter och jag måste hålla ”försvarstal” om jag berättar hur jag äter. Det blir tröttsamt i längden.
Diskussionen om cyklisk variation av protein och fasta, som ett bättre alternativ, än att göra samma hela tiden. Jason Fung och Mercola diskuterar det i denna video: https://www.youtube.com/watch?v=AXivdDORKRQ Frågan om att variera intager av protein och av fasta t. ex. är bättre än att göra samma varje dag är en intressant diskussion.
Cykla allt 🙂
En rescension av Ouraringen med fokus på sömnmätning hade jag gärna läst om :)!
Jag med, jag vill gärna recensera den 🙂
Det bli kul att läsa!
Jag hade blivit väldigt glad om du skrev hur man biohackar sitt hem för att få ett bättre liv 🙂 Där kanske även användning av Micro, sova bredvid mobilen osv kan inkluderas.
Vad jag vet Martina värmer inte mat i micro för säkerhets skull och har vant sig att äta den kallt när hon är ute och har matlådan med sig. Visst var det så Martina?
När det gäller mobilen fick jag höra att det räcker att sätta på flygläge för att undankomma strålningar från mobilen men vet ej om det stämmer.
Sant, äter hellre maten kall 😀
Jag hade gärna sett fler inlägg om epigenetik och att biohacka åldrande faktiskt. Epigenetik verkar så coolt, men samtidigt krångligt att sätta mig in i ordentligt.
Sen för min mammas skull hade jag gärna velat veta mer om vad som händer i kroppen efter klimakteriet, har fått höra att det bland annat är svårare att bli av med övervikt och sånt då. Så det vore intressant 😀
Bästa epigenetiska hacket du kan göra är att vara i ketos, samt att fasta.
Dr Sebi och hans food list med tillhörande omtalade effekter osv! Hade varit så intressant.
Och kanske nåt övegripligt om mineraler på nå vis?
Och allra helst nåt om stress, inverkan på kroppen, vad man själv kan göra för att hjälpa osv osv.
Så grym är du!
Hej! ?♀️ Jag hade tyckt det va intressant att veta lite mer om cbd-olja, jag har hört så mycket fantastiskt om den nu, att den passerar blod-hjärn-barriären och en massa annat intressant. Hade varit spännande om du hade lust att kolla lite på det. Tack för en superbra blogg!?❣️
O jag vill också veta din åsikt om CBD olja Martina! Ni har skrivit om det i ett litet artikel i LCHF magasinet (nr.5/2018).
Jag har ett förslag. Vad gör man om man är i ketos (ej ketoadapterad) och går upp i vikt? Fy kanske skrivit om det redan. ?
Ett återkommande problem, testa att göra en längre vattenfasta så försvinner kilona snabbt och de kommer inte tillbaka.
Högst upp på min önskelista är att informera om LMHR (Lean Mass Hyper Responder). Tycker det är viktigt att sprida budskapet så att fler och fler känner till det och i sin tur informerar sina eventuella läkare som vill föreskriva blodfettssänkande läkemedel.
Vaccin vore intressant att höra din åsikt om, för/mot – varför – alternativ?
Kommer nog inte då det tyvärr är politiskt självmord att yttra något som avviker från myndigheternas ståndpunkt om vacciner. Just vacciner försöker jag undvika att diskutera då det blir så polariserat.
Kanske kan man sakligt visa på olika aspekter genom att endast vidarebefordra vad andra skrivit, utan att för den sakens skull uttrycka sin egen åsikt?
Skriv mer om sömn! 🙂 Vet att du har en del gamla inlägg om det (förutom de nyare om blue light blocking), men kanske har du omvärderat något?
Jag har testat massa örter och olika tillskott för sömnen, upplever att de hjälper delvis men inte lika bra som receptbelagda sömntabletter. De är jag dock väldigt restriktiv med då jag vet att det är väldigt beroendeframkallande. Men man blir ju lätt desperat när man inte sover…
Hej!
Det vore kul att läsa om oxalat/oxalsyra, finns de som pratar om att detta blir problematiskt vid intag av grönsaker/när man slutar äta grönsaker. Vad är din syn på detta?
Tips på hur man hanterar tillagning av fett & kött med avseende på AGE? Jag steker försiktigt talg med hjärta, ägg, lever.. kött går annars i ugn och ska börja koka kött, men mycket passar trots allt bra på stekpannan. Hur mycket sämre är det att använda låg temp på plattan jämfört med att ha saker i ugn istället? Är onekligen mer meck, särskilt på morgonen.
Jag har låg kortisolproduktion på morgonen och försöker sedan några dagarn äta strikt carnivore, åtminstone en månad till en början. Har tidigare ätit hyfsat låg kolhydratskost (dock planbaserat men med inslag av kött ett par dagar i veckan), men känner mig efter två månader på hyfsat strikt carnivore inte piggare i kropp och knopp. Har ett bibliotek av tillskott hemma, men kan inte påstå att jag känner av något, trots högre doser. Försöker sedan jag blivit strikt även bli av med candida genom syclovir, kolloidalt silver och oreganoolja, så känns som en jäkla häxbrygd på morgonen med tillskott och hejochhå. Tips på vad man bör/inte bör äta tillsammans i tillskottsväg? Har förstått att magnesium och zink tar ut varandra och bör ätas separat? Äter dessutom adrenal cortex för binjurarna och har testat en burk adaptogener och tar progesteronkräm sedan 3 cykler tillbaka. Känner ingen större skillnad, förutom från sedan jag började med carnivore och sover bättre samt, känns motsägelsefullt, håller mig bättre och slipper springa och kissa mitt i natten trots intag av två glas vatten före läggdags. Din Hormonbibel 2.0 var en ögonöppnare, men utöver att lägga till styrketräning, vilket jag kommer börja med om några veckor på nya jobbet, vet jag inte riktigt vad jag mer kan göra. Hålla ut och avvakta resultat?
Tack för grymt arbete med böcker och blogg!
Först och främst – stort TACK för din bok om KETO kost. För första gången har jag på allvar börjat gå ner i vikt efter att ha legat över hundra kilo i flera decennier. Min frus dotter var den första att snappa upp detta med stor framgång. Innan dess förbjöd hon oss att publicera bilder på henne, t ex på Instagram och Facebook för att hon kände sig så… ful. Nu leker livet för henne. Stärkt av hennes framgång hoppade min fru på. Samtidigt köpte hon din bok “Ketoguiden”. Vid den tiden var jag totalt blaserad på att… äta. Önskade hett efter något alternativ men det finns ju inte. Äta måste man ju göra. Hade desstörinnan testat allt (säger vi inte alla det?). Meningslösa pulverdieter och andra tokprojekt som visserligen gav viktminskning om än kortvarig, sedan fann man sig väga ännu mer än innan.Såg dessutom en dokumentär som heter “That Sugar Film” som skakade om mig och fick mig, socker-knarkaren själv, att besluta att helt och hållet sluta med socker. Bara det ser jag som min absolut största framgång hitintills. Nu har jag fått byta mig ner en byxstorlek efter att ha börjat med KETO vid årsskiftet. Jag har inte bråttom, för mig handlar det om att byta livsstil, inte om att finna någon superhäftig dietform med överdrivna löften.
Jag har en fråga till dig, Martina, min syster sa, då jag berättade att jag börjat med Keto, att man inte kan hålla på med det annat än en kortare tid. Vad är din kommentar till det? Jag har ju sett på Internet att det finns folk som hållit på i nästan fem till tio år med det och verkar må fantastiskt bra. Ser även att du själv gjort det sedan 2010 så…
Varför skulle man inte kunna vara keto länge? Jag skulle gärna vilja veta det 🙂
Hej Martina,
tack för en fantastisk blogg och superintrassanta böcker!! Jag är väldigt nyfiken på att höra hur det gått med din meditation sen du börjat följa The Mind Illuminated. Jag har köpt boken (efter att ha läst om den här – tack så mycket för tipset!!) och trots att jag mediterat till och från under några år är det först nu som jag känner att jag fått struktur på det och verkligen kan ta till mig vad det är som händer. Jag började för drygt en månad sen och är fortfarande på steg 1. Jag vet att du själv ställde frågan i din blogg men hur ser du på det nu, skulle du rekommendera att meditera minst 30 min åt gången? Gjorde det skillnad för dig? Just nu lyckas jag få till 15 eller 20 minuter och John Yates rekommenderar ju 45 min minst efter att stegvis ha trappat upp men just nu känns det så väldigt långt! Jag tycker att det på ett sätt blivit svårare att meditera nu, när jag verkligen försöker att koncentrera mig på förnimmelsen av luften som kommer in och ut genom näsan, efter ett tag känner jag liksom inget längre! Men jag antar att det är en övningssak. Jag tycker att inledningen, dels de 6 punkterna, dels de fyra stegen att koncentrera sig utifrån och in, är väldigt bra övningar – men svåra!!
Tack igen för allt du delar med dig av !
Du kommer tacka dig själv om du bara bestämmer dig för att sitta i 30-45 min. Tiden är viktig, mer viktig än vad du verkligen känner. Andningen är bara ett ankare, du kan välja något annat.
Hej Martina
Ett intressant ämne kan kanske vara klimakteriet kombinerat med stress. Vilka tester man ska göra. Tips till oss som inte vill äta piller utan må bra av kosttillskott. En idé.
Med vänlig hälsning,
Elisabeth
Hej Martina!
Jag har nu tagit bort ägg och mejerier sedan en tid och äter nu bara fläskkött och nötkött med minimalt med broccoli sallad o blomkål och gee.
Är lite nyfiken på olika överkänsligheter av mat och viktnedgång ex fläskött , äggvita , äggula.
Jag är 56 år och har ätit strikt lchf i 12 år men har märkt att jag inte når ända fram nu av mitt mående i samband med klimateriet!
Detta vore intressant att få höra lite mer om??
Tack för en bra blogg?
Camilla
Rotera maten och kör lite fastor, det brukar lösa det mesta.
Hej! Jag har en massa förslag! Här kommer NÅGRA av dem:
* Kosttillskott – förr hade du en större “stack” än de flesta, skrev ofta om vilka tillskott du använde för att optimera osv. Numera gör du sällan sådana inlägg, och min uppfattning är att du i stället försöker få i dig så mycket som möjligt genom bra kost, och har som mål att minimera antalet kosttillskott. Stämmer det? Vad fick dig att ändra dig, från att se tillskotten som en mätbar och kontrollerad väg till optimering, till att helst vilja vara utan dem? Undrar även: om man äter strikt och bra keto, vilka tillskott BÖR man då ta? Finns det några som man mer eller mindre är beroende av för att inte få brist vid den kosthållningen? Undrar även: känner du till om några typer av vitaminer/mineraler/övriga tillskott som är bra att äta en kort period – men kan bli skadliga i längden? Vi är trots allt några som har hobby-hackat våra kroppar i ett par år nu…
* Dödsångest/existentiell ångest – fruktansvärt tungt ämne, jag vet. Men du räds ju inte de stora och svåra frågorna. Jag kan bara tala för mig själv, men jag har insett att ju bättre jag mår i övrigt, desto starkare blir min existentiella ångest. Låter ju dubbelt, men … Ju klarare jag kan tänka, ju mer ro jag har i kroppen, ju mer energisk och stark jag känner mig, desto STARKARE känns hela livet. Och därmed blir det mig också mycket mer påtagligt att livet endast varar under en begränsad tid. Tidigare var jag mer eller mindre konstant i en stressad dimma och HANN inte tänka på de stora frågorna. Eller orkade inte. Då handlade det om att släcka småbränder i vardagslivet. Känner du igen det? Hur tacklar du den typen av tankar? Och går det att bli av med dem? Liksom, att se på existensen/oändligheten och förgängligheten utan ångest?
* Hacka sitt utseende – även detta är väl lite kontroversiellt, men JA, man kan faktiskt träna och äta med mål att inte bara må bra utan även bli sitt SNYGGASTE jag. Vilka är dina bästa tips för att få drömkroppen, drömhåret, drömhuden (för ja, du ser toppenfräsch ut så du är en god förebild för detta). Vet att du har skrivit inlägg om detta tidigare, men de har ju några år på nacken och kanske kan de uppdateras med nya rön och insikter?
* Att bli en förebild – och tacklas med härmapor/avundsjuka. Det märker jag själv på de plan i livet där jag är framgångsrik. Antingen höjer folk upp en orimligt mycket och avgudar det man gör (trots att det rent objektivt inte är SÅ fantastiskt) och vill vara exakt som en, istället för att följa sin egen väg. Eller så blir folk missunnsamma och går emot en. Jag gissar att du OFTA får tacklas med båda varianterna. Hur står du emot det? Visst, man ska inte bry sig om andra. Men hur andra bemöter en påverkar faktiskt oundvikligen det egna måendet…
* Korta guider, där man enkelt i list-form kan få den infon man vill ha (typ: vilka livsmedel är keto, vilka tillskott passar bäst att ta på morgonen, vilka tillskott passar bäst på kvällen, guide över vilka näringsämnen som ökar varandras upptag/effekt, vilka som hämmar varandra osv) Så att man bara kan kolla där!
* Konditionsträning, din syn på det. Vet att du är mest into styrketräning, men just därför. Vill höra mer!
* Fettprocent som kvinna, och att ligga på en fettprocent som anses “för låg” under längre tid. Vilka är riskerna? Är det så farligt som det sägs? Finns det kanske även fördelar?
Återkommer med mer, högt och lågt… 🙂 Keep up the GREAT work!
TOPPEN! Tack!
En fråga som jag själv undrat över, som kanske du kan belysa är:
Kikar man på mediegenomslag och konkreta förändringar i samhället, så tycker åtminstone jag att veganer/vegetarianer framstår som betydligt mer aktivistiska än ketoaner/low-carbianer (hmm, tja, vad ska vi använda för beteckning?).
Den förra gruppen syns och tar plats och det finns inte en (lunch-) restaurang som inte erbjuder ett vegetariskt alternativ. Det pratas också om vegetarisk dag i skolan och annorstädes. Visst, det är skillnad på vegan och vegetarian, men skillnaden är marginell.
Trots att LCHF rörelsen har funnits längre tid än vegan rörelsen, så är de senare betydligt mer aktivistisk. Dvs, kräver att det omgivande samhället ska leva som de själva och gör man inte det så förväntas man skämmas.
Nu vet jag inte om du delar denna observation. Hursomhelst vore det intressant att ta del av funderingar kring aktivism och medialt genomslag för olika livsstilar.
Så, här fick ett tips på att blogga om.
Plus att low carb-rörelsen inte är så bra på att organisera sig tyvärr…
Ja, precis.
Är det för att alla lowcarbianer går omkring mätta och belåtna och/eller för att alla veganer går omkring och mår dåligt och försöker överskugga/rättfärdiga sitt lidande genom att dra in fler i sin livsstil?
Bra poäng!
Jag skulle gärna vilja veta mer om hur forskningsläget när det gäller omega 6 ser ut. Sedan jag började läsa om LCHF 2009 så har just det med de dåliga växtoljorna alltid poängterats. Men efter att ha tittat lite på inspelningarna från Low Carb Denver och Dariush Mozaffarians föreläsning så blev jag lite fundersam. Jag är förstås helt med på att han var inbjuden utan att vara en LCHF-anhängare, men jag funderar ändå på vad han “vet” som inte vi har koll på? Hur starka är bevisen för att för mycket omega 6 är dåligt helt enkelt?
Kolla den vetenskapliga litteraturen och gör en egen bedömning vettja 🙂 Det finns massor om omega 3/6-balanser.
Hej.
Ja, det som kommer upp i huvudet är ju det som är närmast som min gamla pappa brukade säga. En sak som jag funderat på är ju att en del av oss som följer dig har kanske inte alltid haft regelbunden träning själva på agendan sen barnsben. Kan bara gå till mig själv. När jag var barn var de de som sportade i någon lagsport eller så som tränade. Vi andra gjorde de i regel inte. En del som inte hade stora anlag för att bli feta funderade inte på varför de skulle de heller. Inte jag, definitivt inte jag. Lata Lotta. Nåväl. Mot kvällningen får den late brått, som en ordspråk heter. Nu tränar jag.
Men, vad är det egentligen som händer i en kropp som inte börjar träna förrän sent i livet? Jag fattar ju att det aldrig är försent att få en förbättring när man väl börjar, men vilka gifter kommer inte ut och vad kan de ställa till med under en längre tids avsaknad av träning? Att inte regelbundet svettas tex, vad kan det ge upphov till?
Märkte i helgen då jag gick på ett HIIT pass (höll på att avlida) att jag faktiskt svettades och sen luktade min vanliga armsvett mindre äckligt några dagar efteråt. Intressant.
Vad kan den ständigt lite dåliga blodcirkulationen som man har då man inte tränar ställa till med? Tex? Detta är ju något som jag försöker få min knäppa kompis Martina(inte du) att förstå. Hon tror att om hon bara hade pengar skulle hon lägga in sig på Akademikliniken för helrenovering, bukplastik osv och bli skitsnygg. Men mänskan tränar ju inte. Hon har inga muskler och är inte smällfet och har inte mängder med överskottshud. Hon är otränad och har några trivselkilon för mycket. Går hon ner dem med någon knasig diet som hon alltid kör hit och dit är hon fortfarande otränad. Och smalfet, dvs hon kommer ha hög fettprocent. Hon måste träna för mängder med anledningar. Benskörhet, humör sömn osv men även för att bli fit. Vilket hon tjatar om jämt. Sen har hon fått problem med sköldkörteln och har fått en mild form av Kol av allt sitt rökande. Hon behöver träna om hon ska hålla sig levande. Mer om det kanske. Hur livsviktigt det är och varför, på detaljnivå.
Och appropå oss som har hopplösa magar. Fick igår veta via ett blodprov att jag har nedsatt förmåga i levern att bryta ner olika läkemedel, bla kodein och morfinämnen. Mår dunderilla i dagar efter narkos och behöver pyttemängder av vissa mediciner. Är som en myra som får elefantdoseringar. Vad kan en dålig nedbrytningsförmåga i levern skapa för magproblem.? Är ju diagnosticerad med IBS men några procent av Svenska folket har den här genmutationen så vad kan det innebära för folk som får den diagnosen?. Vi som liksom tamefanken inte tål vare sig socker, kolhydrater som är snabbare än ett spenatblad, för fett kött eller mjölkfett och knappt vissa frukter heller? Det är ju intressant. Tror inte det är för nördigt för det är många, speciellt tjejer som har IBS diagnos och det är många som sent i livet får värre problem med magen. Hur många har lite halvdålig lever?
Tack Lotta, bra frågeställningar… ska fundera 🙂
Det med svettlukt har jag också märkt. Min svett luktar inte så starkt några dagar efter bastubesök.
Det görs ibland finländska studier på folk som bastar och de som inte bastar. De kom fram till mindre sjukdomar på de som bastade. Mycket intressant.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-2965365/How-regular-SAUNAS-save-life-Getting-sweaty-week-halves-risk-dying-heart-disease.html
https://www.dh.se/finlands-tips-for-att-skydda-mot-demens/
Ögonhälsa är mitt intresseområde just nu. Näring, synträning o stretching av ögonmuskel, positiva effekter av annan fysisk träning, hur blir man av med floaters (Jordan Peterson nämnde han blev av med dem som carnivore t ex), vad är egentligen “naturligt åldrande” för ögonen. Rubbet! Jag börjar förstå att även här accepterar man ofta bara läget inom synindustrin, dvs man har inställningen att allt kan bara utvecklas till det sämre över tid. Men kanske kan man även här påverka mer än man tror. Har du några funderingar i ämnet?
Tack för en fantastisk blogg, Martina
Jag skulle gärna vilja veta lite mer om labb-tester man kan göra själv som är vettiga.
Jag har mycket problem med allergier som kommit på senare tid som troligtvis beror på läckande tarm och annat trots strikt Keto. Det måste finnas något näringsämne jag inte riktigt tål. Därför sneglar jag på imupro – men det finns mängder av liknande tester på andra labb. Dessutom när jag läser runt så verkar hälften säga att det bara är bluff. Jag har också blivit rekommenderad frekvensanalys av alla de sorter, men det känns oerhört oseriöst.
Ett annat tema skulle kunna vara på sötningsmedel som inte höjer blodsocker. Det har kommit en hel del i handeln nu – och blandningen erythritol / stevia verkar sundast, maltitol är vida utspridd men verkar höja blocksockret. En annan intressant aspekt är hur dessa sockeralkoholer påverkar kroppen och tarmen på annat sätt är bara blodsocker.
Sedan är jag fortfarande på jakt efter den perfekta fettblandningen för såser, typ majonäs. Det är riktigt svårt och blandning av raffinerad olivolja och kokosolja fungerar men är bara att kasta efteråt, eftersom den inte går att kyla.
Jag skulle vilja läsa lite om hur man kan hjälpa kroppen när man måste ta hormoner. Jag har genomgått tre IVF:er med lite olika tillvägagångssätt och olika hormoner och upplever skillnad i hur min kropp var innan och efter. Även om det är ett och ett halvt år sedan jag tog hormoner känner jag inte att kroppen är tillbaka riktigt. Vården säger att dessa hormoner går ur och att kroppen inte påverkas, alltså sitter allt i mitt huvud?! Eller? Tänker även när man får andra hormonbehandlingar (tänker på Lchf-ingenjören) hur ska man tänka? Kanske alldeles för stort och brett område men just när man “tvingas” att ta hormoner (i mitt fall för att få ett barn) eller av andra skäl hur hjälper man kroppen tillbaka?
Tack för en fin blogg och fortsätt vara du Martina, alla är vi olika och det är fantastiskt. Synd bara att många måste påpeka vad som är “brister” i deras ögon för andra istället för att vara välkomnande och tycka det är spännande.
Behov av taktil stimulans vid överbelastning?
Hej, får börja med att (som säkert många andra) säga att du är grym och har bidragit enormt till min personliga utveckling och männskliga potential, både fysiskt och psykiskt.
Jag har under ett par år anpassat mig och min familj till en ketogen livsstil, jag skulle vilja veta mer rörande chark-produkter, vi är en familj med 2 små barn (1&3 år), istället för fredags/lördags godis kör vi på ost och chark-kvällar, med lite frukt och nötter, ungarna älskar det och alternativet känns så mycket bättre än sockerbomber och halvfabrikat.
Men när man läser och lyssnar på info kring chark så känns det inte som en speciellt bra produkt, förstår att det inte är lika bra som rena livsmedel, men hur farligt är det egentligen?
Finns det produkter som är bättre än andra ock hur skall man då tänka för att inte få i sig för mycket konstigheter?
Jag undrar även om en fråga du fick på Q&A där en person fick till sig att man kan bli trött av att äta mycket ägg, jag käkar själv ca 6-8 ägg per dag och kan ibland känna mig trött/energilös utan att jag kan komma på en direkt anledning till det, kan äggen spela en roll i detta?
Mvh
Patrik
Ta en paus från äggen och sluta oroa dig för chark 🙂
Skriv lite om cellbiologi, proteinsyntesen och hur en cell byggs upp och vad som tillsynes är bästa byggstenarna för våra celler 🙂
Så nördigt 😛
Hej, blogga gärna mer om hormoner och åtgärder i perimenopause. Inte bara om värmevallningar utan vad sim händer med mensen och hur man kan påverka med hormoner ( progesteron). Det finns massor att läsa på amerikanska sidor men inget på svenska.