Idag träffade jag Jonas Colting igen för inspelning av ytterligare ett avsnitt av “Coltings Nakna Sanning”. Förra avsnittet pratade vi om veganismlobbyism och falsifierad forskning och den här gången fortsatte vi på samma tema. Det med anledning av studier som kommit upp i media den senaste tiden, som till exempel den 1-åriga Harvardstudien som jämförde lågkolhydrat med lågfettkost och inte såg någon signifikant skillnad mellan de två kosthållningarna.
När sådana här nyheter kommer upp är det många som accepterar rubrikerna rakt av utan att ha viljan, orken eller förmågan att titta djupare. Det är lite vanskligt för att just koststudier är kända för att vara ganska missvisande, och det beror på att man sällan spärrar in folk och kontrollerar deras matintag. I de fallen där man faktiskt har spärrat in folk, missar man en annan sak nämligen effekten av trigger foods, när deltagare i sin hemmamiljö kanske triggat igång på ett livsmedel och överäter flera hundra kalorier.
Det finns många saker att ta hänsyn till när man studerar studier och just det diskuterade jag och Colting i dagens poddavsnitt (avsnitt 153). Det här inlägget är tänkt som en utförligare förklaring i text.
Hur man börjar läsa vetenskapliga studier
Börja gräv här. Börja att läsa abstract och skumma sedan igenom artikeln för att hitta grafer och andra figurer som kan vara av intresse. Titta på slutsatsen eller sammanfattningen/diskussionen för att se om artikeln är intressant för dig, och är den det kan du gå tillbaka och läsa hela från början till slut.
Hur är studien utförd?
Där kan det vara intressant att studera metodiken som använts och försöka förstå varför forskarna har gjort som de har gjort. Har de studerat djur eller människor? Har de studerat särskilda grupper eller godtyckliga grupper?
Metodik studerar jag mycket när jag vill förstå hur relevant resultatet är. Om man ger råttor en högfettkost med 90% fett så hamnar de knappt i ketos alls, medan människor som äter 90% fett hamnar i en stark ketos och blir fettdrivna. I vissa fall kan djurstudier vara intressanta men ibland blir resultatet icke-applicerbart.
Vem betalar studien?
Detta måste alltid anges och börjar man titta efter detta så blir man snabbt chockad över mängden industrisponsrad forskning. Sedan får man inte glömma att stora livsmedelsbolag kan starta egna forskningsinstitut också, men deras artiklar brukar sällan eller aldrig publiceras i aktade tidsskrifter, dock kan de sponsra annan forskning som publiceras där.
Läs flera artiklar från samma forskningsgrupp
Det kan vara väldigt intressant för att avgöra en studies kvalité. Alla forskare är inte lika bra, alla universitet är inte lika bra och det är stor skillnad på vilka människor som utför studierna.
Kontakta forskarna i studien
Forskare är vanliga människor, inga superstars så de svarar ofta på mail om man är intresserad av deras forskning. Alla ord och koncept bör förstås googlas först, maila bara om du har konkreta synpunkter på till exempel metodik eller slutsatser.
Jag tror att det skulle vara väldigt bra om forskningsvärlden och “den vanliga världen” närmade sig varandra lite. Mycket prestigetänk och fusk inom forskning kan fortgå just för att de flesta är så oinsatta. Det är viktigt att förstå att en artikel sällan betyder särskilt mycket så om media blåser upp en studie som sensationell, så är det i princip alltid felaktigt eller överdrivet.
Tillägg: Jag har sett att en viss träningsbloggare med följe kommenterar friskt om mig och mina inlägg i sociala medier och det bekommer mig inte ett dugg. Jag har ingenting att oroa mig för, känner mig inte kränkt, ledsen eller “överbevisad” på något plan utan känner mest som Pippi Långstrump skulle uttryckt det: “Är man väldigt stark så måste man också vara väldigt snäll”. Jag har dock förstått att jag verkligen tryckte ned G så mycket mer än vad jag någonsin kunde ana, och det var verkligen inte meningen. Jag ville mest bråka lite sådär som man kan göra med folk man har en grundläggande respekt för, men det går förstås inte när nivåskillnaden är för stor. Nu har det blivit lite som att peta på en arg get med en pinne. Jag kan gå därifrån men geten kommer att fortsätta stånga på allting i sin väg.
Jag lovar att vara lite mer försiktig i framtiden så att ni som läser här inte blir attackerade av getter och troll. Det är viktigt för mig med öppet och vänligt klimat här inne som vi är så vana vid.
Nästa inlägg kommer att handla om hur man handlar billigt på Iherb 🙂
Mycket bra att du inte stannar kvar i lopen utan sätter pungt och går vidar.
RADERAD KOMMENTAR
Du har fastnat i en loop.
Gudiols blogginlägg om din och Coltings senaste podd- så mycket tid han har lagt på att klippa och klistra och så låångt! ?
Stackars Jacob han har verkligen för mycket tid nu förtiden. Hoppas att han hittar en givande sysselsättning så småningom.
RADERAD KOMMENTAR
Det var aldrig min avsikt att fylla mina kanaler med bråk. Jag retades lite med G men han kunde inte ta det, dock finns det nu ingen poäng med att bemöta någonting. Jag tror att du förstår det själv om du tänker efter lite.
Haha, detta är sitt sätt att bemöta en klar nedbrytning av det du sagt i ett sakligt inlägg? Att dra “bråkkortet” är ganska sömnigt. Dina läsare bryr sig troligen inte speciellt men för trovärdighet utanför den skyddade verkstaden är det nog bra.
Finns det ett “Bråk-kort”? Då har jag lärt mig något 🙂 Jag vet inte vad du menar med skyddad verkstad. Jag aspirerar inte på någon särskild karriär i Sverige inom kost och hälsa. Det här är mitt fritidsintresse allena, skriver bara om det jag tycker är kul och är inspirerad av.
RADERAD KOMMENTAR
Accepterar inte dina påståenden om mig och raderar därför din kommentar.
Du borde verkligen bli årets folkbildare! 👍
Ny bok beställd, kände att den “kom som ett brev på posten” denna vecka 😉
https://www.adlibris.com/se/bok/hon-han-och-hjarnan-9789127822191
Härligt! 😀
Jag kan personligen inte tolka vetenskapliga studier särskilt väl så jag får gå efter begreppet “beprövad erfarenhet” och tycker att det räcker gott och väl. Finns så vitt jag vet inte många solskenshistorier när det kommer till kaloribantning. Vet i princip ingen som hållit vikten över tid. Möjligtvis de som opererat bort magsäcken, men knappt ens de.
Jag fick ett litet infall att byta kosthållning och övergick till Paleo. Mådde fantastiskt bra av alla grönsaker och fibrer men började gå upp i vikt. Troligen på grund av ett kaloriöverskott. Tills slut hade jag gått upp 6 kg och kände mig jättefrustrerad. Bestämde mig för att testa att räkna kalorier och lägga mig på ett underskott. Åt endast 1200 kcal/dag och var hungrig och sugen jämt och ändå ingen viktnedgång. 0,3 kg på fyra veckor. Vilket skämt!!!
Kände då att vad tusan är det här och återgick till keto igen. Räknar fortfarande kalorier bara för skojs skull. Ligger nu på ca 2000-2200 kcal/dag och går stadigt ner i vikt. För mig är kalorihypotesen därmed spräckt.
Skulle inte du göra ett kaloriexperiment där du skulle äta 4000 kcal/dygn och mest fett?
Härligt, keto rules!!!
Jo jag vill göra ett dokumenterat kaloriexperiment där jag äter 4000kcal per dygn i några veckor men det kommer ta sån tid och jag vill filma massor för att visa att jag verkligen äter den mängden jag säger… vet inte hur jag ska göra rent praktiskt, men jag kommer att lösa det 🙂
Ja med tanke på debattläget så är det nog bra om du kan “bevisa” att du faktiskt äter. Lågkalorimaffian/fitnessmaffian kommer att ifrågasätta resultatet annars.
Det är verkligen så intressant. Jag har en person i min bekantskapskrets som är en riktig fitnessperson med fokus på utseende och snygg kropp. Hon har även testat att tävla i fitness på lägre nivå. Där är det bara kaloritänket som gäller. Ångkokt torsk med ris, kvarg med fun light, havregrynsgröt med kanel och sukrin, finn crisp med ägg o.s.v. Totalt matfixerad med “ätardagar” och “unna sig dagar”. Hungrig jämt och rynkig och sliten. Hon ser ut som 10 år äldre än mig i ansiktet. Däremot en snyggare kropp än mig, Det går inte att komma ifrån. En kropp med låg fettprocent ser yngre ut så är det bara.
Men det är intressant. Och det som fascinerar mig är vad kalorisvält leder till. Total matfixering. Helt sjukt hur mycket av hennes tid som går åt till att längta, fundera och planera maten. Är ju definitivt en form av ätstörning…
Fitnessmetoden funkar ju också och det är ju därför den är så populär, ett beprövat koncept! Dock tror jag det kan bli väldigt ohälsosamt på sikt med all den där lågfettmaten men vad vet jag.
Hej Martina,
och varmt tack för ditt senaste inlägg! Så skönt med lite lugn i spalterna!
Heja dig Martina och tack för en mycket läsvärd blogg!
Vänligen,
Maria
Tack Maria!
Intressant med råttor och icke-ketos trots högfettkost. Finns det eller har nån hittat en förklaring för det?
mmh, när jag var aktiv som forskare men kom inte åt alla studier pga icke-prenumeration på vissa journals i institutionen, då majlade jag alltid till huvudförfattaren och det var inte en enda som vill inte skickar artikeln, jättetrevligt!
Ellerhur bra! Man kan alltid prata med forskare de är ju vanliga människor 😀
Tror att råttor inte är i ketos för att de har en helt annan metabolism och de har inte nått kroppsfett, bara ben och päls typ. Vi har extremt mycket kroppsfett jämfört med gnagare.
F*ck, varför har jag inte en gnagares metabolism, haha
Jag har läst mer eller mindre allt ni har skrivit. Du påstår först att Gudiol har fel sen citerar du slutsatsen där det exakt står det han säger. Det är ju inte en hyllning han gör. Hade du bara gjort det du påstår dig ha sagt direkt(att studien var dålig för att kolhydratsintaget blev för högt i lågkolhydratsgeuppen). Sen vet jag inte riktigt vad du och Colting läst när ni påstår att Jacob gått till personangrepp i en högre utsträckning än du gjort. Saklighet ifrån första början istället för att berätta att folk har fel utan att förklara varför hade gjort att det hade aldrig blivit en diskussion.
Det är väldigt mycket kommentarer hit och dit och jag tror inte på några dieter eller studier (som jag inte förstår). Men jag tittar gärna på resultat av kost och träning. Tittar jag på dig och Colting så är ni sjukt vältränade, mer än jag någonsin varit. Även fast jag tränat upp till 6-7 dgr per vecka som mest. Så jag väljer att tro på att brist på tillräckligt bra effekt av min träning beror på den oerhörda mängd kolhydrater som jag tryckt i mig under alla dessa år. Har också haft enorma svängningar i blodsocker med humörsvängningar som följd. Även den utbredda tunnhårigheten hos mig och mina kolhydrattränande vänner har jag börjat misstänka beror felaktig kosthållning (min amatöranalys). Våra föräldrar är inte tunnhåriga. Så till slut tyckte jag att det var dags att prova något nytt och det blev LCHF. Men det som gjort att jag stannat kvar i LCHF kosten (fast jag har inga förbud, men får problem om jag slarvar och äter socker eller kolhydrater) och inte ledsnat är att jag efter väldigt kort tid fått bort bukfetman som stört mig länge. Tillhörde alltså kategorin den fete motionären. Så jag väljer också att tro på och är faktiskt helt övertygad om att kolhydrater förhindrar förbränning av fett. Alltså ligger min kost numera i linje med LCHF men egentligen är det väldigt enkelt. Jag öser på med massor av grönsaker på tallriken och sedan komplettera jag med kött, fisk, ägg och fett så mycket som får plats. Så studier eller inte, minimalt med kolhydrater funkar kanon för mig! Tacksam för alla tips du delar med dig av!
Tack Danne, och tack för komplimangerna 🙂
Jag har samma upplevelse som dig Danne. Tror att alla dessa studier som inte erkänner kolhydraternas problematik naturligtvis kanske stämmer till viss del för de som inte är kolhydratkänsliga. Dvs en studie består ju av olika människor med olika metabolism. Min kille tex tränar ganska lite och har ätit oerhört konstigt med två Pollypåsar om dagen på kvällen.. Han har ändå en platt mage och stora muskler och den enda han lagt märke till är en viss hjärtklappning efter alla dessa knasorgier.
Nåväl. Jag och många med mig har däremot ätit “nyttigt” länge. Havregrynsgröt, grovt bröd, fisk kött och grönsaker och sällan eller aldrig något godis. Har det räckt för att INTE få bukfetma trots träning? Nej. Min mage har alltid varit som en ballong och jag har aldrig fattat vad jag gjort för fel trots “nyttig” mat. Hur mycket jag än tränat så har det dallrat så mycket att jag blivit sjösjuk. En bok som Guidols Skitmat skulle alltså inte göra så mycket för mig..
Däremot kanske för min kille. Nåväl. Vad jag försöker säga är att en del blir frälsta av att bara ta bort de värsta kolhydraterna och läsken och mår bättre och får bättre träningsresultat bara av det. Vi andra måste göra mer. Ta bort gröten och det grova brödet och vips så sjönk magen ner en halv decimeter. Fibrer i form av grönsaker och groddar och kött och fisk.
Jordnötssmör, nja… det får man sura uppstötningar av. Frukt,,, Nja,,till fest kanske, för det blir man trött av om man äter det på fastande mage och äter jag det efter maten sväller magen upp. Varför? Ja, enligt en del pga jästbildning. Det här skulle givetvis de som tror att pasta och potatis och frukt i rätt mängd är bra, tro är trams. För att, för dem är det det. Men inte för mig, och många med taskig tarmflora och kolhydratkänslighet.
Alla är olika och vi som är känsliga blir fler och fler. Det kan man ju spekulera om. Men för många år sedan blev vi kanske bara sjukare och sjukare och ingen noterade överhuvudtaget huruvida vår kost skulle spelat in, utan skulle ju bara konstaterat att den var nyttig och inte kunde förklara våra besvär. Min psoriasis blir sämre av bröd och gröt och givetvis socker. Är det inbillning?. Skulle önska det men tyvärr är jag nog tvungen att konstatera efter 30 år med analys, att nej, det är det inte. Så att, alla är olika. Så det så. Det är därför jag följer Martina, för att ingen har tidigare kunnat förklara mina besvär och inte min kompis Yvonnes heller( fick jag med henne) men Martina sätter våra problem i relation till det vi upplever. Det gör inga IBS kurser hos dietist ( som Yvonne gått ) eller dietistsnack om magra mejerier eller kostcirkeln, som jag tvingats genomlida. Skulle önska att det vore så enkelt men det är det inte.
Vältränade eller utan så mycket fett? Tycker det är väldigt stor skillnad. Colting anser jag vara vältränad och smal. Martina vet jag inte, hon visar ju mest bilder på sin kropp och inte så mycket data kring styrka och kondition. Min uppfattning är att det finns väldigt mycket mycket gener i spel också. =)
Läste att du “diskvalificerade” harvard studien? Kan du utförligare beskriva vad du menar?
https://martinajohansson.se/ny-felaktig-forskning-om-lagkolhydratkost/
Har du läst den här? “Why Most Published Research Findings Are False” http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0020124
Mycket bra, han delar helt min uppfattning.
Jag lyssnar på ett flertal poddar (bland annat Coltings, Gudiols, samt andra liknande) där temat ofta är kost och nutrition. Jag gillar att få en delad bild även om jag vet vad som funkar bäst för mig och vad som får mig att må bra.
Jag tycker dock att det blir otroligt dråpligt det sätt ni gjorde senaste poddavsnittet på. Ni förlöjligar, påstår jäv i allt det som inte stöttar er tes, hänger ut personer, menar att ni själva inte har någon ”agenda”, etc. Om ni nu anser att det är Gudiol som gjort bort sig så ofantligt, varför bjuder ni då inte in honom och kanske även Maj-Lis till ett samtal er sinsemellan?
Sen detta med att ifrågasätta ”jaa, här bör man nog fundera över vad denna person har för gömd agenda!” gäller ju minst lika mycket er? Coltings verksamhet bygger ju delvis på podden och föreläsningar om kosthållning som är myclet low-carb – klart han gynnas av det som stöttar hans tes? Samma sak gäller ju dig Martina, självklart gymmas du av att dina läsare tror på det du säger är sant?
Jag förväntar mig massa kritik på denna kommentaren som jag inte kommer ha tid att bemöta (precis som Colting…). Det vore ju dock intressant att se dig Martina vara ”the bigger person” (som du redan framställt dig som) och sakligt lägga fram i något forum varför du då skulle ha rätt och Gudiol ha fel.
Tar till mig av din feedback 🙂
Mycket bra poäng! Jag gillar Colting då det är en frisk fläkt i debatten men jag skulle säga att i den här debatten så är det främst Martina och Jonas som har vinstintresse. Martina med sina böcker och Jonas med sin senaste föreläsning t ex. Gudiol har inget som på det sätt skulle få honom att förvanska fakta. Han är det som har minst att vinna på det ekonomiskt eller i marknadsföring.
Nu står jag varken på Martina och Jonas eller Guidols sida. Jag tycker det finns bra poänger hos varje sida och har landat i det här att hälsa och kost aldrig är svart eller vitt, rätt eller fel. Man bör utgå från sig själv och vad dom funkar. En person med diabetes typ 2 gör klokt i att lyssna på Martina men det betyder inte allt det är rätt eller bäst för alla. En “vanlig” person utan övervikt eller andra hälsoproblem kommer må utmärkt av att lyda Gudiols råd om om att ta bort socker och processad mat.
Bra skrivet Simon! Jag håller helt med.
Jag har stött på detta fenomen även i andra sammanhang. Om du har tio människor som läser samma text kommer du att få minst tolv olika tolkningar av den, samt att författaren till texten har ytterligare en och anser att ingen har förstått det hen skrev. Varpå alla andra börja gapa om varför hen inte skrev som hen menade….?. Och “alla” som yttrar sig har ryktet om sig att “kunna sin sak” – eller att de är kloka i andra områden. Det kan de ha och vara, men det implicerar ju inte att allt de säger är rätt/sant eller den enda möjliga tolkningen…..det tråkiga är att det sällan lyckas att belysa “varför tycker du si och jag så när vi tittar på samma sak”? utan att direkt gå in på vem som har “rätt”.
Jag är numera i den fasen, att jag alla studier, upptäckter osv förklarar förfalskade, till motsatsen är bevisad 😀 :D. (vilket kan ta flera år ju) En sak jag har lärt mig är att i den här världen finns bara ett fåtal människor som uppriktigt bryr sig om mitt välstånd och min hälsa. Och de, som står bakom studier, vilka som helst studier, hör inte till den lilla gruppen. Ergo- jag tror inte på nån. LOL.
Good point!
Fasa ut gnällspiken, han vill bara få läsare till sin blogg. Du behöver inte vika ner dig. Ge honom inte mer tid av din för oss så dyrbara, kasta inte pärlor för svin. Stå på dig Martina du är bäst.!!!
Tack Ylva <3
Jättebra att du förklarar hur forskning ska analyseras. Finns en risk som sagt för att man tolkar forskning lite väl religiöst och gör vetenskapen till religion, vilket är lite rörigt eftersom det finns olika syn på vetenskap och forskning och därigenom likna dessa dialoger nästintill religionskrig.
Dock,,, så får väl den arga geten vara arg tills han har lugnat ner sig. Det är getens eget ansvar. Det är som det är när man har någon arg person i en familj. Det blir liksom allas ansvar att inte reta upp den lille arge. Det är förståeligt men det är inte allas ansvar att inte reta den som är arg från början. Vederbörande får ta hand om sin egen ilska på bästa sätt. För det mesta brukar inte den lille arge göra det, utan går genom livet och fortsätter att vara arg. I bästa fall kan ju ilskan göra lite nytta för andra. Finns kanske folk som inte skulle uppmärksammat just det ämnet den lille arge geten vill göra reklam för.
Så alla behövs. Ha ha.
haha tack Lotta! 😀