Endast 20% fastnar för heroin
Illegala drogers beroendepotential är kraftigt överdriven, särskilt i Sverige där vi har väldigt strikt narkotikapolitik. Det gör att det är oerhört mycket skrämselpropaganda som inte stämmer, där folk till exempel tror att heroin och kokain är 100% beroendeskapande, när det i själva verket är mindre än 20% av de som testar som fastnar. Bara för att ett ämne har beroendepotential betyder det inte att ALLA blir beroende, däremot kan en drog såklart vara väldigt skadlig ändå.
Inte ens kokain gör alla beroende
Hur som helst blir det en väldigt orättvis jämförelse när man diskuterar sockerberoende eftersom man då jämför med till exempel kokain – “om socker vore lika beroendeskapande som kokain så skulle alla vara sockerberoende” är ett argument mot att sockerberoende existerar. Det stämmer förstås inte, eftersom inte ens kokain uppfyller det kriteriet.
Mejeriernas koppling till heroin
Men mejerier då – ja det är här heroinet kommer in i bilden. Mejerier innehåller i regel kasomorfin som binder till hjärnans opioidreceptorer och ger en känsla av lugn, tröst och till och med smärtlindring! Här binder också heroin, morfin och endorfinerna som frigörs när man tränar hårt. Ingen annan matgrupp har blivit mer studierat för sin opioidaktivitet än just mejerierna – speciellt mjölk, fil, yoghurt och ost!
Men det är inte detta som får mig att tänka på hur beroendeskapande mejerier egentligen är utan det är människors förhållningssätt till mejerier som ibland förvånar mig!
Här kommer 5 frågor för att ta reda på om du är mejeriberoende!
- Har du försökt sluta med mejerier flera gånger men misslyckas och faller tillbaka i mejeriätandet?
- Tror/vet du att du skulle må bättre av att utesluta mejerier men fortsätter ändå att äta dem?
- Känner du att du inte kan leva utan mejerier, att de helt enkelt MÅSTE ingå på något sätt? Antingen som mjölk i kaffet, som en skål med yoghurt eller i matlagningen?
- Tänker du att du ska eller bör sluta med mejerier eller trappa ned?
- Finns det inget stopp när du väl har börjat äta mejerier som yoghurt, kvarg eller grädde?
Om du svarade ja på de här frågorna så är det högst troligt att du är mejeriberoende! Jag var själv helt hooked på mejerier och det tog jättelång tid innan jag slutade för att jag inte kunde föreställa mig att vara utan. Sanningen är dock att man MÅR så mycket bättre utan yoghurt, fil, mjölk, kvarg och grädde! Jag lovar!
Det bästa är också att bara gå cold turkey och inte “trappa ned” det är bara att bita i det sura äpplet för man vänjer sig. Fördelar (för min del) har varit permanent lägre fettprocent sedan jag skippade mejerierna, inga cravings, bättre andedräkt (ingen äcklig proteinandedräkt), känner mig fräschare, aldrig sunkigt mätt och maten känns fräschare när allting inte badar i grädde.
Jag är inte emot mejerier på något sätt men jag tycker verkligen att många LCHF:are överäter/hetsäter mejerier och det är ibland en supertydlig faktor till att vissa inte får de resultaten som de vill ha – så om du känner igen dig i detta – gör dig själv en tjänst och testa mejerifritt! 🙂
Dricker inte mjölk regelbundet, kan dock ta ett glas tungmjölk (ekologisk) ibland. Lättvispad Rysk Yogurt 17% fett (Lindwalls, inte importerad från Ryssland) med malda valnötter och paranötter på är gott som sjutton(!) men inte beroendeframkallande. Äter för mycket lagrad ost och ekologiskt smör på alltför många Leksands havreknäcke. Vet inte vilken av komponenterna som drar mest.
Men jag undrar dock över ordet mejeri. Har det fått ny betydelse? Betyder egentligen anläggning där mjölk förädlas till mjölk, grädde, smör och ost av olika sorter. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/
Intressant att det är proteinet som är beroendeframkallande. Jag gillar grädde men det är för att det är sött, tänkte jag i alla fall.
Annika Dahlqvist har tidigare skrivit om att hon ville se studier på att mjölkprotein är skadligt innan hon vill rekommendera att sluta med mejerier på grund av IGF-1. Har du några tankar kring det?
Hm det stämmer in på mig. Särskilt grädee och olagrad ost! Grädde kan jag inte sluta dricka förrän förpackningen är slut, plus att det är ju så himla sött och gott. Detta trots att jag mår dåligt så därför köper jag inte grädde längre. (Äkta) parmesan kan jag dock hålla mig till i små mängder utan att jag måste äta upp den. Det mesta av kasienet är nedbrutet till mindre proteinkedjor, t om fria aminosyror. Har haft en förpackning i kylen en vecka nu utan att jag känt att jag måste öppna den. Snarare tvärtom. Annat är det med t ex hushållsost. Då äter jag typ ihjäl mig!
Hm det stämmer in på mig. Särskilt grädee och olagrad ost! Grädde kan jag inte sluta dricka förrän förpackningen är slut, plus att det är ju så himla sött och gott. Detta trots att jag mår dåligt så därför köper jag inte grädde längre. (Äkta) parmesan kan jag dock hålla mig till i små mängder utan att jag måste äta upp den. Det mesta av kasienet är nedbrutet till mindre proteinkedjor, t om fria aminosyror. Har haft en förpackning i kylen en vecka nu utan att jag känt att jag måste öppna den. Snarare tvärtom. Annat är det med t ex hushållsost. Då äter jag typ ihjäl mig!
Jag har ulcerös kolit och försöker äta probiotiisk kost och där menar många ju att man ska äta yoghurt/fil/kafir. Vad anser du om detta? Kanske gör mer skada än nytta…
Mycket trevlig läsning på det senaste! Definitivt favoritbloggen 🙂
Tack! Nej dissa yoghurt och fil, där har du massa inflammatoriska tarmbakterier
Hej Martina,
undrar om du vet någon läkare i Sverige som jobbar med bioidentiska hormoner och provtagning? har hormonell obalans efter borreliainfektion och vet inte vart jag ska vända mig. Tack för din fina och informativa blogg!
Tack så mycket Ulrika! Tyvärr vet inte det, du får googla som en tok och kolla massor med forum!
Hej, jag kan tipsa om Therese Renåker som arbetar med hormonell obalans. Hon är ingen läkare men hon tar massvis med tester och det kan vara en bra första hjälp och hon har säkert bra kontakter. 🙂
Åh tack både Martina och Jen för tipset!
Hej Ulrika!
Kolla in http://www.lotusstar.se. Det är en privatpraktiserande läkare vid namn Gunilla Saupe som nog kan hjälpa dig.
Hälsningar Fredrica
Christina och Leif Östberg HFM klinik AB jobbar med bioidentiska hormoner Lycka till Angående din borrelia bästa kliniken i Oslo Nydalen Norska Borreliose Senter Dr Rolf Luneng mail rolf.luneng@outlook.com mobil 48465354 9.15-15.30 De kan skicka blodanalys till Tyskland åt dig provet tas på en Distriktssköterske mottagning i Sverige Annika Fredriksson Stoor
Jag äter halloumi gjord på får- och getmjölk och har grädde i kaffet på morgonen. Så länge jag mår bra och dricker kaffe så kommer jag nog att fortsätta! Då jag bara dricker ca en halv kopp kaffe om dagen så är jag nog inte speciellt fysiskt beroende (av kaffe alltså), bara psykiskt. Det ger en trevlig känsla att starta morgonen så 🙂
Ja du, detta känner jag igen mig i. Har länge kämpat med tanken på att ta bort mejerier, eftersom jag faktiskt valde LCHF framför Paleo just för att kunna få behålla mejerierna… haha. Bara i detta statement har vi svaret. 😉 Min viktnedgång har dessutom bromsats pga mejerierna, är min stora gissning. Mejerierna och den mörka chokladen som gärna smyger sig in… Ja, allt händer ju inte över en natt, sägs det. Bara att kämpa vidare! 🙂
Hej,
jag har lange tankt som du och tyckt att jag borde ta tag i saken och skippa mejerier helt. Dock har jag pa senare tid upptackt att for mig har hardost med hog mognad (sasom parmesan) faktiskt ingen negativ paverkan (vad jag markt). Jag ater anda inte gradde, yougurt, fil, kvarg, keso, mozarella etc… Detta far mig att tro att “kasein-teorin” mojligtvis ar overdriven. Kanske handlar mejeriprodukternas negativa paverkan pa vikt/maende istallet om att de (oftast) innehaller valdigt mycket kolhydrater/sockerarter. Detta undviks ju om man haller sig till lange lagrade hardostar. (Lange lagrade ostar har ocksa valdit laga andelar IGF-boostare etc..)
Vad tror du om detta? Kanske bor man skilja mellan “mejerier” i allmanhet (gradde etc) och hardostar med lang lagringstid; pa liknande satt som man skiljer ut smor; eftersom effekterna verkar vara annorlunda..
Jag laste dessutom nagonstans att ost kan vara bra for viktnedgang av nagon anledning, men kommer ej ihag varfor eller var jag last det…
Och ifall effekterna inte ar negativa finns det ju inget “beroende” att tala om. Da blir det ungefar som att tala om beroende av vatten, somn, vitaminer, och andra saker som bara att vi far i oss….
Ps. Nar jag forsoker sluta ata aven hardost far jag istallet den effekten att jag ater alldeles for mycket, eftersom jag ej kanner samma mattnad…, sa for mig fungerar hardost (just nu i alla fall) som ett satt att halla vikten (och darmed halsan) i schack…
Jag tror att mejerier är inflammationsdrivande och ökar risken för cancer, och inte pga sockret utan pga proteinerna som driver upp IGF-1. Så jag tror inte att mejerier är bra för varken viktminskning eller något annat, men det är min åsikt 🙂
Ja, du har nog ratt i detta. Men lange lagrad hardost borde val i alla fall vara battre an andra mejerier sasom gradde etc…?
Ja lagrade ostar är annorlunda 🙂
Hej! Har du någon erfarenhet av sf722 från thorne?
Har sen jag blev tonåring (12år sedan) haft problem med svampinfektioner i underlivet (har läkarna sagt iaf) men jag tror snarare det handlar om östrogen/progesteronbrist som ger samma symptom, för när jag senaste åren ätit p-piller qlaira som visst innehåller lite naturligt östrogen, så har jag varit helt symptomfri!
Har du några tips annars hur jag ska få ordning på hormonbalansen? Har läst din bok o den va bra förresten 🙂
Tror gluten kan ha ställt till det för mej. Vi har autoimmuna sjukdomar i släkten.. Men nu äter jag iaf Lchf, glutenfritt, försöker mejerifritt för ja, det är beroendeframkallande!! Tar glutamin för o laga tarmen, probiotika, syrad kål o potatismjöl mm.
Har även stressat ner o kör spikmatta.
Finns det något jag missat?
Ska som sagt testa SF722 ev nu då 🙂
Jag är förresten normalviktig, mer smal o ganska muskulös… Så har inga viktproblem..
Tacksam för lite råd! Ska testa sluta med ppillerna om en månad så vill göra allt i min makt för att slippa hormonbalanser då igen!
Mvh Therese.
Tack!
Det låter toppen med ditt upplägg, jag hade nog även lagt in en progesteronkräm
Hur är det egentligen med getmjölksprodukter och A2 mjölk t.ex. från Jerseykor? A2 mjölk och BCM-7 borde ju inte ha samma negativa effekter som A1 mjölk eller trigga belöningssystemet på samma sätt? Jag försöker äta mindre mängd mejeriprodukter och fokuserar på produkter av getmjölk samt Jerseyost ibland samt inbillar mig att ost från franska kor (där A2 proteinet är vanligare) är lite bättre. Älskar ost men triggas inte att överäta, tycker bara kosten vore rätt tråkig utan ost 😉
Nej jag tror inte det, A2 ska ju vara mycket bättre så håller man sig till getost och mjölk från jerseykor bordet det bli bättre 🙂
Är det lika mycket mejerier (laktos) i protein (whey) som t.ex. Kvarg och yoghurt? Jag som precis köpt 3kg body scinces whey för att köra en whey-kur och se om jag får en rivstart och droppar ett par kg. Minns att du skrev för läääänge sedan att man kunde köra en kasein-kur på Max 2v för att droppa vikt fort, minns du det? Hihi (trogen läsare som man är).
Kram
Ja absolut visst minns jag kaseindieten! 🙂 Det är ingen laktos i whey utan mjölkprotein, och det är proteinerna som är beroendeframkallande. Samma i whey, kasein, kvarg och yoghurt. Man blir hooked.
När jag började med lchf för drygt tre år sedan fullständigt öste jag i mig fet yoghurt och grädde samt brieost i stora lass. Sedan slutade jag med yoghurten och de senaste två åren äter jag bara grädde nån gång då o då om jag måste ha det i någon sås eller en klick vispgrädde med lite bär. De senaste veckorna har jag skippat ost också förutom ett par dagar.
Håller jag mig ifrån ost o grädde har jag egentligen inget sug efter fet, men jag kan inte ta bara EN ostskiva eller EN klick grädde det blir istället ett helt lass 🙂
Istället skottar jag i mig ännu mer smör, då är jag liksom för mätt för att bli sugen på ost 🙂 istället för ost o smörrullar käkar jag nu gurkskivor med rumsvarmt smör o lite salt på 🙂
Vill först tacka för en otroligt intressant blogg. Har nyligen läst både hormonfrälst och magstarkt och blivit helt hooked på ditt sätt att leva. Har innan ätit mer fitnessaktigt, undvikit rent socker men ätit långsamma kolhydrater och mycket kvarg, keso mm. Har efter att läst dina böcker övertygats om det hälsosamma i att äta mindre kolhydrater och mer fett samt att undvika gluten och mejeriprodukter men har svårt att hitta saker att äta till frukost och mellanmål. Vill hemskt gärna få tips på detta! Undrar även en annan sak som skulle vara ett önskeinlägg för mig. Jag var redan innan kostomläggningen smal med väldefinerade muskler. Sen jag la om kosten har jag gått ned ännu mer. Omläggningen har jag, till 90 % gjort för att jag är övertygad om att det är ett hälsosamt sätt att leva, inte för att gå ned i vikt. Hur gör jag för att fortsätta ha den kosthållningen men inte gå ned i vikt? Känns inte som jag kommer sluta gå ned bara av att öka maten lite.
Frukost och mellanmål: Avocado, ägg, fettkaffe eller ketobollar (sök i bloggen för recept)
Att gå upp i vikt: Lägg in lite rotfrukter och grova grönsaker tillsammans med kött, fisk, ägg och använd grädde i matlagningen
och TACK för de fina komplimangerna!
Grädde med hallon (eller någon annan typ av bär).
Filmjölk med någon typ av bär.
Mjölk i kaffet.
Halloumiost.
Fetaost.
Gräddost.
Ostchips.
Allt är “knark för mig” … det enda som jag kan vara hyfsat restriktiv med är grevéost – av någon orsak så triggar inte den mig så som de andra ostarna.
Ett tips i övrigt:
Frukost; lunch; middag (beroende på hur man serverar det) är för mig min modifierade äggmuffins.
Vanlig äggmuffins är ju ägg; ost; grädde och kryddor.
Jag kör ägg och smör i kombinationen av 12 ägg och 250 gram smör och salt och peppar. Jag “kastar” ned allt i matberedaren och låter det stå till det har vispat upp sig till en gulvit luftig smet. Smörar långpannan/gratängformen (långpanna om man vill ha en tunnar variant – gratängform om man vill ha en tjockare variant), häller ned och in i ugnen på c:a 200 grader tills det har stelnat, fått färg och rest sig en aning.
Busenkelt och blir 13% protein; 86% fett; 1% kolhydrater.
Beroende på hur man kryddar så får man olika variationer. Min favorit just nu är brödkrydda …
Det där knycker jag !!! 🙂 Tack!
Du är klok du! Viktväktarna har ju som mantra (antagligen sponsrade av mejeriindustrin) att vi ska möla kvarg, keso o allsköns drickyoghurt. Bull, enligt mig.
Jag äter gärna SMÖR och har mjölk i kaffet på morgonen endast. Älskar hårdost men är försiktig då jag förstått att jag skulle kunna trycka i mig hur mycket som helst.
Tack! Ja du… denna evinnerliga keso…