Är människor inte redo för eget ansvar?

Igår var jag på Bloggträff och fick av en slump med mig Natural Cycles därifrån, för att Siranee som är medarrangör hade med sig lite goodiebag-rester med saker hon inte ville behålla själv. NC (oöppnad och oanvänd) var en av dessa saker som jag plockade på mig för jag har haft tankar på att testa den ett bra tag, men inte kollat upp den närmre.


Bild på Natural Cycles termometer + app för att kartlägga sin menscykel och fertilitet

Appen verkar vara ganska enkel, man mäter temperaturen varje morgon och kan även fylla i egna saker tills appen lär sig ens egna unika cykel. Efter inlärningsperioden som jag tror är några veckor till några månader kan man alltså använda NC som preventivmetod.


Det här är inte ett sponsrat inlägg om NC jag vill bara förklara vad det är för något före jag tar upp min poäng. Grejen är nämligen att den här appen har fått ganska mycket anmälningar för att “orsaka” graviditet. Över 30 graviditeter på ett enda sjukhus i Stockholm tillskrevs NC för att den helt enkelt inte är säker. Appen har alltså sagt “Inte Fertil” till någon som uppenbarligen varit fertil och graviditet har ägt rum.

Inleder Natural Cycles test

Jag tänkte börja med NC idag nu när jag ändå har appen och termometern, så jag kommer att återkomma med ett oberoende utlåtande. Jag behöver förstås läsa på om algoritmen och sådär, sen använda i några veckor så att den ställer in sig på mig. Anledningen till att jag är en så bra testkandidat är att jag kan min cykel och har blivit väldigt bra på billingmetoden, så jag kan lätt veta om NC har fel eller inte. Recension kommer i mars eller så.

Människors egna ansvar för hälsa

Nu till min poäng med att skriva det här inlägget, för jag funderar på vad som blir fel när sådana här produkter inte fungerar. Hela grejen med att mäta sin fertilitet på det här sättet är ju väldigt framtid, att ta ett aktivt ansvar för sin hormonella hälsa och att lära sig mer om sin kropp. Det är toppen, men det verkar också vara många som inte alls är redo eller intresserade av ett eget ansvar. Personligen älskar jag ansvar, så mycket som möjligt för att ansvar är makt.

Visst, det är jobbigt med ansvar också. Jobbigt när det skiter sig och det är ens eget fel, men det ger incitament att bli bättre, jobba hårdare och förstå mer om hur saker hänger ihop och fungerar.


Vad tycker du om sådana här produkter som involverar användaren väldigt mycket och ställer krav på att användaren ska förstå mer än vad som anges i produktbeskrivningen? 

View Results

Loading ... Loading ...

Kommer vi se mer av sådana produkter i framtiden?

Berätta gärna vad du tror!

 

 

66 thoughts on “Är människor inte redo för eget ansvar?

 1. Jag gillar att det kommer hormonfria alternativ, eller i alla fall alternativ med så lite biverkningar som möjligt. Pessar med spermiedödande medel kör jag på, inga som helst problem hittills. Men har hört att det redan finns p-dator? Samma princip som nc fast man slipper betala för app såvitt jag förstått.
  En sak man kan tänka på med nc är att spermier faktiskt överlever ett tag i vaginan, jag tror det är upp till ca 5 dagar. Jag undrar just om det finns någon slags disclaimer för det med produkten?
  I många fall verkar tyvärr p-medelansvaret läggas helt på kvinnor vare sig de vill eller inte, men priset är för högt för att inte ta ansvaret. Ytterst knepigt.
  Jag tror människor kan ta mer ansvar än vad de gör, men det förutsätter att de får information. (Eller börjar läsa på mer, om de skulle ha tid över antar jag) Det man inte vet vet man ju inte. Ju mer info desto bättre 🙂

 2. JA! Åh, så intressant. Jag avvänder mig av denna tjänst för att bli mer medveten om min kropp och vill gärna veta om den kritik som nu riktats mot NC har sanningsvärde eller inte. Jag har själv märkt hur jag kan manipulera appen till att ändra röda/gröna dagar och jag upplever även att den blivit mer försiktig efter detta.

 3. Jag har två barn som blivit till trots minipiller (första och sista, mellanbarnet var planerad) troligtvis för kah inte var tillräckligt noga ta tabletten exakt samma tidpunkt eller att jag åt antibiotika ganska ofta (kan tydligen påverka)
  Ingen metod förutom celibat är 100% säker.
  Men jag skulle kanske stämt pillertillverkar 🙄

 4. Vad kul det ska bli att höra din input!

  Jag har använt den i 3 år, oj så länge och är inte gravid iaf 🙂 men jag har också koll på om jag har fertilt sekret.

 5. Blir spännande att se vad du tycker. Min tanke är, hur stor felprocent har p-piller , spiral etc? NC är helt hormonosstörande- kalas! Men ja det kräver ansvarstagande. Men det tycker jag också är bra! Folk behöver ta ansvar. Det växer man av.
  Dock är det förstås ett jättehot mot dem som tjänar pengar på kemiska hjälpmedel…
  många hormonrubbningar döljs med p-piller, men försvinner inte. Kan tom skapas där. Jag ser NC som ett stort steg mot kvinnors frihet utan att det stör hela systemet. Man kan ju också använda andra appar eller skriva ner och tempa plus sekret så är du rätt bra på det också. Inget nyttt under solen liksom.

 6. Spännande att du ska prova!
  Jag tycker appen är bra, men man får vara beredd att det kommer ta några menscykler innan det blir fler gröna dagar, det tog det för mig i alla fall (fastän jag är väldigt regelbunden). Jag tror vissa kanske har lite för bråttom med detta, man har blivit van med att ta ett piller eller sätta in en stav och med en gång ha skydd, och så tycker de inte att appen fungerar då eller så har de oskyddat sex fast appen inte har hunnit räkna ut en säker algoritm (om någon algoritm alls!). Detta tycker jag är den största nackdelen med NC, och det kanske inte passar dem som inte är beredda att vara noggranna med att mäta och kan vänta/använda kondom, ja de som inte vill eller kan ta eget ansvar (t.ex. yngre). Det är ju också problematiskt för dem som har oregelbundna menscykler, vet inte hur den fungerar då…
  Jag tror och hoppas på att liknande appar/metoder kommer dyka upp inom snar framtid, jag tror vi blir mer medvetna om vår biologi och de problem som finns med syntetiska hormoner liksom med annat inom läkemedelsbranschen. Man får hoppas också att denna medvetenhet för med sig mer forskning, för det verkar finnas väldigt liten sådan och den kunskap som finns lärs inte ut direkt. Det finns ju tyvärr en del motståndare till dessa typer av preventivmetoder, så det behövs verkligen fler liknande appar/metoder som fungerar och som kan vara en motreaktion ihop med ny forskning!

 7. När jag försökte bli gravid 2005 använde jag mig av fertilityfriend.com, samma princip som NC (man mäter temp varje morgon) och det funkade superbra. Använde den som “preventivmedel” i flera år efteråt.

 8. Jag har använt NC länge, ett problem jag upptäckt är att jag själv kan märka att min ägglossning är på gång men appen menar att den ska komma senare och jag därför får gröna dagar för nära ägglossningen, sedan när väl appen förstått när det skedde genom temperaturen så ändrar den de gröna dagar jag haft retroaktivt.., nu är det inga problem för mig som känner min kropp så väl men alla får inte lika tydliga tecken på ägglossning… Dock är det en jätte bra app om man vill planera graviditet!

 9. Läste en artikel om just oönskade graviditeter med nc, vid sjukhuset var det under perioden 660 aborter (tror jag det var) varav 30 hade använt nc.
  Min fundering blev, vad använde de övriga 630 för preventivmedel?
  30 gravida av hur många tusen användare? Ncs risk ligger nog lika lågt som andra preventivmedel.
  Som kicki nämnde, ingen metod är 100%…

 10. Just ang NC ser folk inte helheten… Om man har fertilt sekret och andra tecken på ägglossning så kan man ju inte bara förlita sig på en temp-mätning varje morgon. Vad tänker man då om appen inte visar ägglossning? Jag använder OvuView-appen och den har inte rätt när det gäller ägglossning (inte än) men ger mig ett bra verktyg för att logga grejer. Är väl kanske skillnad på att vara dedikerad biohacker men man borde väl känna några andra tecken tänker jag :p

  • ” Om man har fertilt sekret och andra tecken på ägglossning så kan man ju inte bara förlita sig på en temp-mätning varje morgon.”

   Jag vet inte om jag förstått dig korrekt, menar du att ibland kan temperaturen vara opålitlig i fråga om ägglossning har skett eller inte?
   Isåfall måste jag protestera. Temperaturskiftet är det mest pålitliga av alla fertil tecken. Problemet är dock nåt annat, dvs att i dagens stressade samhälle är det praktiskt taget omöjligt att uppfylla alla de vilkoren som krävs att mättningen ska vara korrekt. Det krävs så mycket: man ska vara frisk (även liten infektion kan påverka), man ska gå o lägga sig samt gå upp vid samma tider varje dag, man ska inte gå upp på natten (inte ens en stund tex för att kissa) och man ska absolut inte stressa. Jag vet inte en enda människa som kan leva enligt alla dessa krav. Och en enda avvikelse och temperatur mätningen blir till ingen nytta.

   • Ja det var just det jag menade :). Att det vid minsta avvikelse kan bli “fel” temp. Jag har aldrig i mitt liv sovit en hel natt, går alltid upp minst en gång så kanske funkar inte detta 100 på mig. Mitt fertila sekret är det mest pålitliga, använder tempen också som komplement och det funkar men brukar inte bli helt rätt.

   • Jag som går upp flera gånger varje natt, har mätt min temperatur varje gång jag gått upp under en längre tid. Nu mer vet jag att min lägsta temperatur är runt 02 och då funkar det bra att mäta just den gången jag går upp på natten. Problemet är ju som sagt att man själv måste kunna avgöra om det är just basaltemperaturen man mätt eller om något har varit avvikande. Kräver helt klart intresse, arbetsinsats och tålamod, så alltså bara för den som själv vill.

 11. Har använt NC i en månad drygt och är nöjd överlag. Tog ur min hormonspiral för att jag vill vara hormonfri. Hade onda, hårda bröst jämt kanske inte så konstigt då kroppen hela tiden tror att den är gravid. Efter uttag har jag bara pms bröst vid ägglossning.
  Jag skulle önska att termometern var upplyst. Det är svårt tidig morgon att se siffrorna fast man lyser med mobilen då man inte vill tända pga sin partner som kanske sover. Smart att alltid lägga den uppe på mobilen på nattduksbordet så kommer man ihåg att mäta varje morgon eftersom det ska göras innan du kliver ur sängen.

  • Senaste mätningen kan du se om du slår på den igen, den stannar kvar. Så sätt på, mät, stäng av. Gå ut ur sovrummet och kolla genom att slå på den (du har några sek på dig innan den börjar mäta istället). Så slipper du tända 🙂

 12. Du är grym Martina! Min Guru i keto världen. Jag är också sugen på att prova NC. Har i nuläget en kopparspiral som jag inte är så nöjd med. Hemsk pms och smärtor, samt otroligt svårt att bli av med kilona från senaste grav. Trots keto-kost och träning. Beställde hem progesteronkräm och zink från iHerb, för att se om detta kan få mig att må bättre. Dock fick jag lite kalla fötter när det i fet stil står en varningstext på baksidan att det ”är känt att kemikalien (var den inte naturlig?) orsakar cancer. Rådgör med läkare innan användning.” Varför står det så? Trodde bara det gällde tabletterna som man kan få på recept… Please help =)

 13. Har använt nc i snart 3 år. Hur nöjd som helst men det krävs att man är konsekvent och följer anvisningarna. Tror tyvärr att nc fått mycket kritik just för att folk tror dom kan mäta lite hur som helst, och inte vara tillräckligt noggranna. Tack vare nc, har jag lärt känna min kropp mycket bättre och märker av mycket mer nu när jag har ägglossning osv. Älskar att man Kan “ställa om” den när man i framtiden vill planera en graviditet 😊 hoppas du kommer gilla nc!

 14. NC har använt sig av en rätt aggressiv marknadsföring på influencers bloggar med ung publik. Influencerna har inte varit tydliga i hur produkten fungerar och ej ärliga med hur de själva använder den. Att göra som du påpeka egna ansvaret samt makt är mycket schysstare och rimmar bra med produktens fördel.

  O nä haha tror ej folk är redo för eget ansvar.

 15. Någon gang I slutet av 80-talet lärde jag mig Billingsmetoden på mödravårdscentralen. Den ansågs ha en tillförlitlighet I närheten av p-piller, om man följde den. Det var att mäta temperaturen, och att kolla sekretet (och då fick man inte ha haft sex dygnet fore).
  Det var enkelt, det var väldigt tydligt; det var inte beroende av regelbunden mens, och det lade definitivt ansvaret hos en själv och inte en app.
  Men den var lite tråkig för den krävde disciplinen att man avhöll sig åtminstone varannan dag fram till ägglossning; inget spontant.

  • Aha det där med avhållsamhet har inte jag fattat 😀 Det verkar finnas olika inriktningar för det där, nu finns ju också Justisse metoden som är mer liberal. Coolt att du fick lära dig Billing på mödravårdscentralen!

   • Ska man kolla sekretet, ska det vara det naturliga sekretet. Inte påverkat av upphetsning och sex…annars går det inte att tyda rätt.

 16. Det gäller väl de flesta omraden med att ta inget ansvar. Kost, motion, pengar, ja, hela livet….det ju läkarens, statens, lärarens, chefens eller vem-vet-jags ansvar att jag är/mår si och så, eller 😉

  Och så är det tydligen svårt att tänka utan för boxen och ser som nämt ovan helheten…ibland undrar jag hur de flesta kan tänka så ensidigt…och förliter sig på en annan, t.ex. ser doktorns (fel) uttalande som doktrin och använder lite sunt förnuft…

 17. Jag tror det kommer mer sånt! Kvinnor har blivit mer medvetna om sin hälsa och märker av biverkningar från p-piller och annat. Jag tror dock många inte är redo att ta hand om sin hälsa fullt ut, det märks bara när det gäller kostfrågor. Folk orkar inte. Vi lever i ett samhälle där atlet ska gå fortare och fortare. Att då ta ett piller och slippa bli gravid kan betyda mycket för många.

  Jag slutade med p-piller i maj förra året efter att ha använt i 15 år! Med uppehåll för 2 graviditeter men annars inga uppehåll. Jag tycker det känns oerhört onaturligt. Jag visste knappt om jag hade biverkningar eller inte eftersom jag haft pillren under hela mina unga år. Slutade och tycker själv kroppen förändrats till det bättre. Kondom är underskattat!

 18. Tog mini-piller under några år. Kom fram till att jag ville typ “städa” systemet innan ev barn, bodde i USA då, köpte en bok, lärde mig läsa av sekret mm (typ Billingmetoden), förlitade oss på detta ca 1 år (hade inte varit kastastrof om det blivit barn). När det sen blev läge att “aktivt” försöka bli föräldrar gick det fort som attan; har man väl lärt känna sin kropp vet man när man är fertil 🙂 Två barn på försök 1 respektive 2, kunde till och med förutspå kön på dem utifrån ägglossning i tiden i förhållande till när vi hade sex., (eller så var det slump/tur/universum/Gud….). I vilket fall som helst; väldigt tillfredställande med kunskap om den egna kroppen och att kunna och vilja ta eget ansvar!

   • Minns inte exakt och boken fick flytta vidare till god vän när jag inte behövde den längre, så jag kan inte slå upp 😊
    Men har för mig nåt med att flick- och pojkspermierna överlever olika länge i det fertila sekretet och sex nära ägglossning skulle innebära större chans för pojke och att man då skulle avhålla sig några dagar innan för att inga ”tjejer” skulle simma runt och vänta redan. Typ. Låter väldigt ovetenskapligt och jag kan ha blandat ihop det. Vi försökte inte påverka utan minns bara att jag tänkte gång 1 att om det stämde borde det bli en pojke (vilket det blev) och gång 2 flicka (vilket det blev).

 19. Har använt NC i nio månader. Funkar utmärkt. Som jag uppfattar det är algoritmen korrekt och problemet ligger i den egna temperaturmätningen. Det skulle lösas av ett implantat som loggade temperaturen under hela dygnet. Med ett sådant implantat tror jag inte ens att man skulle behöva hålla reda på om temperaturen är störd av sjukdom eller alkohol.

  Min partner har samma app installerad så han kan oxå se graferna och avgöra var i månaden vi är. Och så pratar vi om det. Delat ansvar.

    • När man har två små barn som vaknar flera gånger var under natten. Väldigt få gånger som jag har fått mer än två timmars sammanhängande sömn under de senaste fem åren.

     Implantat är ju såklart bara för de som vill. Och det är enorm skillnad på att ha tusentals mätpunkter under varje dygn istället för ynka en. Som forskare så är det ju en våt dröm att få så nära kontinuerliga mätpunkter som möjligt.

     Är du “jätte skeptisk” så föreslår jag att du inte gör det, om det nu någonsin skulle bli möjligt för allmänheten. För de som kan och vill ta ansvar ser jag det som en fantastisk möjlighet. Så mycket mer som kan utläsas än enbart ägglossning.

   • Leker ofta med tanken att någonstans i munnen (i mjukvävnaden) vore det ideala stället för implantat av dessa sorter, insida kropp men ändå inte (är en okonventionell tandläkare 🤓). Vore kul att hitta någon annan nörd med de tekniska kunskaperna.

    • Spännande! Jag tänkte insida överarm/ armhåla, för att få stor termisk massa och stabil temperatur.

     Och tänk allt annat man kan mäkta direkt. Redan idag finns det ju “knappar” för diabetiker att läsa blodsockret (det är ju redan praktiskt möjligt att koppla den till automatisk insulinreglering även om jag inte känner till någon godkänd produkt). Helt medveten om att det finns regler och lagar kring det här som (med rätta) ställer otroligt höga krav om man skulle utveckla en produkt, men det är ju spännande att fantisera!

 20. Åt din supergoda ketossoppa igår igen, toppen för oss olydiga, ansvarsfulla diabetiker. Idag ska vi prova leverrätten.tar själv ansvar för mig men verkar mycket stötande på vårdpersonalen. De vill så gärna skriva ut insulin, det viljan inte ha. Jag vill ha riktig hjälp med väl underbyggda prover. Men,men det behövs inte…… Får ta sådana på privata. Kliniken tex hälsovårdshemmet i Österäng. Men det ärdyrt. Läser lchfmagasinet, som är till stor hjälp. Ha de gott…

 21. Ja, Vad ska man säga? Är folk redo för eget ansvar? Ja, en del. Det är ju det man måste ta om man vill slippa hormoner och få kontroll. Men,,,, många är inte det. En del är för stressade i huvet för att orka tänka på ansvar, andra blir så stressade av att försöka förstå och missförstår och det är väl det som gått knas. Dvs, man har läst men missförstått eller inte läst ordentligt och vill gärna att någon annan talar om så slipper man läsa allt själv. Det är nämligen extremt läskigt.

  För jäkligt att inte folk kan ta ansvar.?Ja,,, och det är ju det som är sjukhusens argument,. Mången vårdpersonal har den inställningen för de “känner” sina patienter. Dvs, vet att de är som de är. Lite ofokuserade eller inte redo att fokusera tillräckligt för att förstå något som kräver att man läser i flera steg. Människan är lat av naturen var det någon som sa. Ja,,, kanske det och vill man göra något åt det måste man sparka sig själv i baken. En del dock är inte lata, som hon som uppfunnit appen och många med henne. Hon förstår inte och inte vi heller som förstår priset av att INTE engagera sig aktivt. För det har ett pris. Man är tvungen att äta något hormonstörande då och då kan man ju vara lugn,,,, eller inte.. Många barn har ju tillkommit trots alla p-piller i världen.

 22. Jag har använt NC i ett år men nyligen slutat. Jag har irriterat mig på att appen inte tar hänsyn till övriga symtom på ägglossning, som sekret. För mig är det så tydligt när jag ägglossar att appen blir helt överflödig för mig. Nu använder jag Ovia där man kan lägga in alla symtomparametrar inkl temperatur och som dessutom är gratis. Det ger en bättre bild för mig än NC. Ju mer jag lärt mig om min egen kropp desto mindre bra har jag upplevt NC. Den stora bristen vad gäller NC (och andra icke-hormonella metoder)är att kvinnor inte vet hur deras kroppar ska fungera. Jag har vänner som försöker skaffa barn men som håller för öronen när jag nämner fertilt sekret. Vi lär heller inte ut det i våra skolor. Hur ska vi då kunna ta makten över våra kroppar?

  • Tack för tips om Ovia! Hoppas att fler ser det som känner samma som du, jag ska skriva ned inför framtiden 🙂

   Tycker också det är konstigt att kvinnor tror att spermier kan överleva “i vaginan” i 5 dagar… det är vad vi lär oss i skolan. 5 dagar!? Var? Varför? När? Det är i det absolut mest optimala fallet, vid väldigt bra sekret som det flesta inte har idag.

   Varför håller de för öronen när du nämner fertilt sekret?

   • Ovia är för dem som vill bli gravida, men kan ju användas precis tvärt om också 🙂

    De håller för öronen för att de tycker att det låter äckligt. De vill inte alls känna efter hur cervix står eller hur sekretet är. Så fort man pratar om att känna sig själv i underlivet får de panik! Jag trodde det var ett skämt först men de menar allvar! Precis som någon annan skrev innan så kunde jag bli gravid på första försöket eftersom jag visste exakt vilken dag jag var fertil eftersom jag känner min kropp. Jag kan inte förstå hur man inte vill veta mer om detta!

    • Helt sjukt att kvinnor inte vill bekanta sig med sin egen kropp… hade män haft en livmodertapp hade de antagligen vetat allt om den och skrutit om hur stor den va 😀

 23. Sådana appar, men även andra “verktyg” i form av tex mini mikroskop el dylikt är helt värdelösa. Detta på grund av att: output (dvs info om man är fertil eller inte) beror helt och hållet på input (dvs hur vi tolkar kroppens signaler). Kan man inte tolka kroppens signaler korrekt, så kan man verkligen inte lita på denna info som appen levererar. Och är man så pass duktig att man KAN tolka kroppens signaler korrekt, så behöver man knappast något annat verktyg .
  Jag har använd naturliga metoder i 13 år nu och känner mig trygg. Aldrig behövt något annat är bara mina egna sinnen. Har också kollat några appar och tycker att dom är mera förvirrande än informativa.

 24. Jag tycker det är bra att det kommer fler hormonfria val. Min kropp blir knäpp av konstgjorda hormoner och jag tror inte på att det är bra i längden att tillföra hormoner som är framställda syntetiskt. (Undantag såklart om man har någon sjukdom som gör att man inte kan producera vissa hormoner själv). Angående att kvinnor blivit gravida tänker jag att det är som med alla preventivmedel. Det finns inget preventivmedel som är 100% säkert förutom avhållsamhet. Kanske att det kommer finnas ett preventivmedel i framtiden som är helt tillförlitligt men till dess får man vara inställd på att oönskade graviditeter kommer inträffa. Jag tror inte på att det är appens “fel” eller att den på något sätt skulle vara dålig.

  http://hannafialotta.blogg.se

 25. För oss med oregelbunden ägglossning funkar inte NC som preventiv då den aldrig kan förutsäga fertilitet dagarna innan ägglossning korrekt. Det blir istället ett du borde inte haft sex igår för idag har du ägglossning. Billing / justisse däremot, det fungerar bra även för oregelbundna. Min gissning är att många oönskade graviditeter med NC beror på en oregelbunden ägglossning.
  Det är ju skönt för dem som kan använda NC men jag är osäker på hur många som verkligen är mogna för att ta ansvaret att bedömma att de är regelbundna.
  Jag skulle hellre se att billinge/justisse är en naturalig del i skolans och barnmorskors utbildning så kvinnor vet hur egna kroppen fungerar.

 26. Tldr: billing o mensappar är amazing för biohacking, det GÅR att bli av med mensvärk o pms naturligt, men ibland kan man behöva ta till övernaturliga metoder…

  Den långa versionen.
  Det borde vara en självklarhet med eget ansvar över sin hälsa och sin fertilitet. Ingen annan människa kommer någonsin kunna känna en bättre än en själv, hur många diplom denne än må ha på sin vägg. Bara man börjar lyssna.

  Jag har i över 2 år nu använt appen OvuView där jag loggar miljoner olika parametrar som sekret, livmodertappens känsla, sömn, temperatur, pms, ömma bröst, värk på olika ställen, äl smärta menssmärta, tillskott motion ja listan är lång.
  Den är mitt största biohackingverktyg.
  Jag tempar med en vanlig temp med två decimaler, men på önskelistan finns ett temp-armband som man har runt överarmen och mäter tempen under natten. Det synkar med OvuView så man slipper hålla på o joxa varje morgon o ta hänsyn till eventuella felmätningar pga sömnen.

  Jag har gått från utbränd med extrem pmds två veckor per månad (och förstörda relationer pga det) , fruktansvärd mensvärk, långa blödningar med mycket koagel, jätteömma bröst med cystor, extrem osäkerhet, ångest, scenskräck, sömnparalyser, ja allt var bara katastrof..

  Till ingen pmds, ingen pms, ingen mensvärk, ingen svullnad vid mens, betydligt mer stabil temp även om jag har en bit kvar där, mycket mindre flytningar överlag, ingen scenskräck, älskar livet, ingen ångest osv. Får fortfarande endoskov kanske 1-3dagar var tredje månad men det skall bort det med

  Jag äter inte ketogen kost (det passar inte mig) utan fokuserar på riktig mat som inte finns i paket. Varje månad laborerar jag med ett nytt livsmedel (tex sojamjölk i teet mådde jag kalasbra av o fick jättemjuk hy men månaden efter brutalt ömma bröst efter äl så den rök igen, men skall testa igen på en tidpunkt för jag fick mycket positivt ut av lite fytoöstrogener)
  för att se hur det påverkar mig. Jag experimenterar hej vilt med olika tillskott och det som gjort mest för mig är progesteron (men det var en lång obehaglig resa), 5htp, och theanin, bland annat.
  Men skall tillägga en kanske något ortodox detalj: jag reagerade inte på något tillskott alls (!) förrän jag mitt uppe i skiten utan återvändo vände mig till Gud och fick hjälp av ett pastorspar att be för mig och finna “knuten”, som visade sig vara en gammal bitterhet från min barndom jag inte kunnat släppa. När jag bad Jesus om hjälp att förlåta hände det en del freaky grejer.

  Så den som är öppen för det, förkasta inte den andliga biten. Bara för att man inte med sitt logiska sinne kan förstå något betyder inte att det inte är verkligt. Och att från att få noll effekt av bland annat 5-htp (500mg) till att plötsligt reagera på 50mg, det är fasen magiskt alltså 😀

  Sen hittade jag din blogg Martina o även om vi inte äter samma är det kul att följa det du kommer fram till. Och få tips på annat skoj, som naturlig hudvård o hårvård.

  Åh en sista grej. Måste bara tipsa om borago olja, alltså GLA tillskott. Jag tar det utvärtes i ansiktet och omg vad min hy älskar den!! Blandar med Vitamin E och hyn runt ögonen och överlag har blivit mjukare och fina linjer borta.
  Sticker hål i kapslarna bara 🙂

  • Tack för din fina kommentar! Jag håller verkligen med dig om att TRO är väldigt, väldigt viktigt. Skriver nästan inget om det på min blogg för det är outside the scope, men håller med dig i det du skriver.

 27. Jag använder inte NC utan har kunnat planera mina barn när jag ville ha dem i stort sett. Naturliga metoder funkar ganska bra, jag tyckte till slut att jag “kände” när jag hade ägglossning trots lite oregelbunden cykel.

  dock äter jag kombinationspiller nu, pga jobbig pms. Efter att jag fått barn har jag hört att pms:en blir värre efter barnen men ev mensvärk blir bättre. MInns inte om du skrivit om pms innan men jag skulle vilja veta vad jag kan göra själv :-/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.