Den senaste tiden har jag insett att det finns ganska många bloggar som använder sig av “vetenskaplig approach” för att visa/bevisa saker. För några dagar sedan fick jag i en kommentar, en länk till en veganblogg där bloggaren påstår att LCHF är farligt & att vegansk HCLF är det bästa (high carb low fat). Till länken var en lite bekymmersam fundering om det kunde vara så att veganen faktiskt har rätt:
“…Han skriver alltid väldigt övertygande med hundra olika länkar till vetenskapliga artiklar, så det är väldigt svårt att skjuta ifrån sig vad han tycker…”
Istället för att gå till attack mot andra vetenskapliga bloggar som tycker annorlunda än mig, knäcka deras argument & dra fram andra vetenskapliga artiklar skulle jag vilja påminna om några viktiga punkter:
- Forskning är beroende av pengar, dessa pengar kommer ofta från intresseorganisationer (livsmedelsverket, unilever som några exempel, coca cola sponsrar också forskning)
- Det finns nästan inga oberoende forskare
- När någon presenterar forskning, tänk logiskt! Är det rimligt? Stämmer de med vad du redan vet? Är det tex logiskt att människan inte skulle vara anpassad till att äta kött? Är det logiskt att få cancer av bär? Etc.etc.
- Det fuskas med forskning, läs boken “forskningsfusket” av Ralf Sundberg.
- När en läkare påstår/tycker något, tänk på att det bara är en helt vanlig människa med akademisk utbildning som också har olika åsikter, precis som du.
- En läkare är inte en forskare (oftast inte)
- En forskare är inte en läkare (oftast inte)
- Det finns vetenskapliga artiklar om allt, som bevisar eller motbevisar det mesta. Det skulle vara helt möjligt att ha en science-blogg om aliens fullspäckad med vetenskapliga artiklar.
Man måste räkna in så många mer faktorer än det lilla smala fält som forskningen täcker in, tex huruvida det korresponderar med vad vi redan vet, hur det står sig antropologiskt, psykologiskt, tekniskt, matematiskt (olika vad vi forskar på såklart.) Om vi forskar på mat & hälsa och ser i en studie att kött ger cancer, kan vi publicera det i en vetenskaplig tidsskrift om vi har gått korrekt till väga och har en akademisk bas. Det betyder inte att det stämmer överhuvudtaget, eftersom vi inte behöver utgå från verkligheten alls när vi publicerar något. Vi behöver inte fråga oss “är det här logiskt?”, “är människan anpassad för att äta kött?” etc etc. Vi behöver bara titta på resultaten, dra en slutsats och få vårt pecoralis.
Så, summa summarum: Tänk efter själv.
Problemet är ju också att folk inte läser studier så mycket utan bara läser någon blogs tolkning, och ofta en hårt vinklad blog såsom lowcarbpropaganda, paleopropaganda eller veganpropaganda. Om en studie säger att kolhydrater över viss mängd skulle vara dåligt skulle många lowcarbers övertolka det till att “kolhydrater är dåligt” oavsett vad studien sa, och skulle det vara en studie om att hög konsumtion av kött ger cancer skulle många vegeterianer övertolka det till att “kött ger cancer” ovasett hur mycket kött det gällde.
Problemet med rådet att “tänka logiskt” är också exakt samma sak. Ofta har folk redan en någorlunda förutfattad bild, även om den kanske inte är så starkt förankrad alltid. Om de ser ett löp som säger “kött ger cancer” och de äter kött, tänker de kanske “pfft. jag har inte cancer, ätit kött i hela mitt liv. kolla på stenåldersmänniskorna de åt massor kött och de fick inte cancer!”. Dvs de läser inte ens vetenskapen och vad den kommit fram till, väldigt många gör inte detta. Eller läser en sammanfattning och övertolkar det väldigt mycket, eftersom det verkar logiskt utifrån anekdoter eller en möjligt felaktig bild av historien. Man ser ju exakt samma sak med rökare.
Men håller med i allt i övrigt. Krävs att man läser forksningen, läser mycket olika forksning inom alla områden man vill länka ihop, och sen tänka logiskt kring det. Det måste få gå djupare och blir mer detaljrikt.
Tack för din kommentar Jens, väldigt bra sammanfattat!
Kul att läsa precis det man själv går och muttrar irriterat om nu och då. 🙂
Ska vi ha ett snabbt svar på varför en del kan käka mycket kolhydrater så kan jag säga gener och om man förbränner lika mycket som man tar in. Då blir man inte tjock. Nån som jobbar 14 timmar om dagen och är i konstant rörelse kan knappast bli tjock eller hur?
Ja det finns mycket skitforskning. Man kan se korrelationer mellan allt om man vill. Som gräddfil och brottslighet som va ett roligt exempel i en bok om forskningsmetodik…
Haha ja exakt! 😀
Mkt bra skrivet! Att inte “köpa allt” utan själv reflektera och kritiskt granska det som skrivs och sägs i tex media. Frågorna vad, hur och varför + lite eget sunt förnuft (som min mormor brukade säga) kommer man en långt på.
Det är faktiskt något jag börjat göra betydligt mer sen jag började lchf:a.. tänka själv alltså 😛 Förr litade man blint på allt som sades kring kost osv… nu vet man bättre själv 🙂
Att det finns så många folkslag som levt/lever på mycket kolhydrater och är smala och hälsosamma talar ju emot att kolhydrater i sig skulle vara skadliga. Finns ju till och med en del som också i perioder lever på enbart honung. Och om det nu skulle vara kolhydrater och socker som gör folk tjocka hur kan det då komma sig att bara vissa blir det, i princip alla har ju tillgång till socker och kolhydrater.
Jag vet inga folkslag som lever på kolhydrater faktiskt, och det där med folkslag som lever av endast honung…? Är det verkligen rimligt? En snabb googling på det hittade inget. Att bara vissa blir tjocka av socker har med mängden att göra, ligger man under 100g om dagen är omöjligt att bli tjock. Ligger man lågt kalorimässigt och högt sockermässigt kommer man bli smal, men vek.
Flesta (?) Asiaters huvudföda är ju ändock ris, och protein. Relativt lite fett (olivolja/smör)… mestadels vegetabiliskt. .. sen får de kustnära boende sitt (essentiella) fett från fisk och skaldjur. … men å andra sidan så blir ju asiater i regel inte så stora (långa) heller … dock skrämmande att se “de små prinsarna” (ettbarnspolitikens följder) som rullar fram redan i förskolåldern.. uppfödda på västerländskt vis.
Mjo, men som i Taiwan till exempel har de som regel att aldrig äta mer än en liiiiten liten miniskål ris om dagen. Resten är grönsaker och stekt kött (för de som inte är buddhister)
Om du ändå skulle granska någon annan blogg och ta en fajt med en LCHF-kritiker så ta då en titt på http://tranastyrka.se/. Jacob Gudiols medger i och för sig att LCHF fungerar bra för många men att de förklaringsmodeller som finns för VARFÖR det fungerar är felaktiga eller i varje fall finns det ingen forskning som styrker dem. Jacob är en riktig vetenskapsnörd och väldigt påläst. Som amatör har man inte en chans att vara med o argumentera med eller mot honom. Det vore kul om någon som du tog fajten. Har du läst något av vad han har skrivit? Han driver två bloggar – förutom Träna Styrka så är han med och skriver i denna: http://traningslara.se/ det är nog mest i den senare som han ger sig på LCHF.
haha ja Jacob Gudiol är jättebarnslig så jag orkar inte riktigt med honom. Han skrev att min blogg sög och att mina referenser suger och att jag är nån slags bimbo bara. Kan inte ta sånna osympatiska fotbollskillar på allvar alls. Påminner mig för mycket om någon slags högstadiemobbare.
Jo han har gjort sina förolämpande sågningar till en del av sin internet-identitet. Så jag förstår att du struntar i honom.
Ja, tröttsamt bara haha 🙂
Jag tycker träningslära är hopplöst dålig. Varje gång någon försöker kommentera och få en diskussion med Jacob om hans åsikter och hur han har kommit fram till sina resultat så slutar det med att han i princip försöker att mobba ut personerna i kommentarsfälten och inte svara på frågorna folk stället. Vem som helst som beter sig på det sättet är inte värd att tas på allvar.
Precis! Får som sagt mina tankar att gå till högstadiets aggressiva fotbollskillar…suck
Det är ju också anledningen till att han får så lite kommentarer och att det som skrivs mest är hans fans som ropar hurra till allt han skriver.
Dessutom har jag lite svårt att tro på två klena killar som skriver en bok om att forma kroppen. Visst man kan kunna mycket om HUR man gör något utan att kunna eller vilja göra det själv (t.ex. vara gymnast-lärare utan att kunna gymnastisera, eller att jag vet vad jag skulle kunna göra för att bli större men jag har inte motivation nog), men Gudiol har ju uppenbarligen försökt lägga på sig muskler och öka i styrka under flera år utan att lyckas.
Det luktar lite som de tunna killarna på gymet som vet att de stora killarna tränar på fel sätt.
Samma sak med träna för styrka-bloggen. Han kommer ju ingenstans med sin styrka. Jag har hjälpt nybörjare på gymet med större framgångar än honom, utan att läsa en enda rad grundforskning.
Jo man behöver inte vara superfitness för att vara personlig tränare heller, men de underlättar ju (tycker jag) har inte tänkt på att de där killarna är klena trodde de va värsta biffarna 😀 Spanade in bloggen nu, inte så biffigt som jag kom ihåg de 🙂
Bra skrivet Martina!
Ett av dina bästa inlägg!