God Jul i stugan! Jag tog en liten datorpaus och firade födelsedag och Jul här i Shanghai. Bilden ovan föreställer min födelsedagsmiddag på Lost Heaven. Det blev mat från Yunnan provinsen, vilket innebär kött och grönsaker åt det Thailändska hållet (Yunnan gränsar till Burma, Laos och Vietnam). Kina har 8 olika kök och våra två favoriter är Yunnan och Sichuan som ligger åt sydväst, tätt följt av inre Mongoliet i norr. Sämsta (enligt mina smaklökar) är Shanghaiprovinsen för att det är för mycket kolhydrater samt konstiga havsdjur som till exempel manet.
Jag har sett på bloggar och instagram att många kämpat med att hålla sig hälsosamma under högtiderna, och jag har även fått frågan flera gånger om hur mitt julbord kommer att se ut och om jag kan överleva utan aladinchoklad, knäck och marsipangrisar.
Det kan jag.
Här är min julskinka förresten, från Lotus Eatery ett annat Yunnan-ställe.
Faktum är att jag inte har några måsten på Jul för jag firar inte Jul för att äta eller dricka något särskilt. Vi har varit i Kyrkan, och vi har sjungit julsånger men skippade faktiskt glöggen den här gången.
Ju äldre jag blir ju mer vill jag att hälsan ska gå före, oavsett vad det är för dag. Jag har fått bevisat för mig själv så många gånger att jag inte tål alkohol, socker, sötningsmedel, mjölmat och så vidare att jag inte behöver fler tecken på det i form av magont och dåligt immunförsvar.
Checkade in på nostalgihotellet
Istället för att äta olika saker bestämde vi oss för att återuppleva Hyatt on the bund där vi bodde 2 månader i streck 2014, när vi först kom till Shanghai. Vi hade inget hem, så vi bodde på hotell non-stop i 9 månader innan vi skaffade vår första lägenhet. Det är något krävande kan jag säga, hur lyxigt det än låter. Hyatt on the bund är dock lite speciellt, för de har riktigt clean frukost, ett grymt gym, ett stort spa man kan använda hur mycket som helst med ångbastu, vanlig bastu, kallbad och bubbelpool + en vanlig 25 metersbassäng. Det är verkligen fitnessanpassat!
Trots det måste jag erkänna att det inte går att vara helt clean i Kina, men om en vecka är vi i Sverige igen och då blir det andra (keto) bullar!
Vi flyttar hem till Sverige för ett bra tag framöver och något som jag verkligen tycker är viktigt är just det här med ren mat, rent vatten och möjlighet att träna. Att hitta bra gym i Kina är också en utmaning eftersom ett kinesiskt standardgym är ett biljardbord och ett löpband. Kina är inte kompatibelt med den livsstilen jag vill ha, punkt!
Hur har det gått för dig? Lyckas du ha en clean jul utan socker och sötningsmedel?
Hade tänkt göra avsteg på julen för det är så mycket tradition men det blev alldeles för många gånger, utgång med jobbet, godiskorg på jobbet, adventsfika plus julen . suck . och nu märker jag att jag inte mår bra av det, undrar om jag mådde så här innan jag började med lchf (?) Nu känner jag mig svullen och tung i magen och innan lchf hade jag aldrig magbesvär alls….
Troligtvis tänkte jag inte på det för att det var vardag. Suck igen.
Tack för en grymt inspirerande blogg!!
Jag tror att vi nu vet hur man KAN må och därför mår VÄRRE än innan när vi inte visste.
Sant sant. Så går mina tankar också. då kommer det troligtvis bli färre och färre avsteg ju längre tiden går.
Nej, själva julafton var inte strikt men jag höll mig enligt min plan., ca 80 % bra val och resten riktig kolhydratsnjutning. Älskar Ris A la Malta och om man gör den själv och serverar med saftsås gjord på bär från egen trädgård blir det ett bättre alternativ än halvfabrikatsvarianterna. Men nu är den slut och jag är tillbaka på banan utan sug eller ånger. Men julen är inte så svår för mig. Jag gillar laxen, ägghalvorna, revbenen, kålen och allt sånt men har verkligen aldrig gillat, inte ens som barn, juleskum, julmust ( för mycket syntetsmak precis som all läsk) bakverk på vetemjöl som lussekatter eller ljus choklad. En promenad och stalljobb har också hunnits med. Är annars grymt traditionsbunden så jag får nästan hicka av att läsa att någon firat jul utanför Skandinavien utan gran, hyacinter och julens alla dofter, hahaha! Hur överlevde DU???? ?.
God fortsättning!
Det låter bra, lax och revben har vi nog aldrig haft på mitt julbord och juleskum vet jag inte ens vad det är 😀
Julen är ju till för att fira Jesu födelse, resten är sekundärt.
Helt rätt med Jesus där, och jag var faktiskt i Indien ett år över julen. Det gick ju det med ?. Juleskum är skumtomtar, godis, som verkar vara livselixir för många svenskar under halva november och hela december. Smakar kemilektion från högstadiet så du missar inget.
hahaha kemikalielektion från högstadiet, DEN smaken jaja… undrar om vi har det i södra Sverige där jag kommer ifrån… har nog inte sett detta.
Inget socker (eller socker ersättning) och ingen alkohol. Vit jul, utan snö ?
Grymt jobbat!
Lol herregud nej och det var inte mitt fokus ?. Cocktails öl o vin men inte berusad. Är på en ö dominerad av thaimat och SAD-kost där ketoalternativ är bacon av dålig kvalitet o ost. Har lärt mig av detta år att jag inte är bra på för strikt att det lätt blir 100 procent all in och 100 procent all out när strikt inte funkar eftersom jag har en tendens att revoltera mot mitt överjag (detet och överjaget i ständig battle). För mig funkar det bäst att sikta på bra fetter om de finns och högt protein och det som känns hälsosammast i kontexten jag för tillfället befinner mig i. Så just nu istället för att välja dåliga fetter och mejerier kör jag ren thaimat med massor av grönsaker och fett kommer från kokosnötsmjölk och oliver och jag tänker “ok här serveras detta vilka är de hälsosammaste macrosarna jag kan få i mig? Även om det blir chicken rice iställer för omelett med ost stekt i dålig olja o kasst bacon osv. Det gör att mitt mentala fokus håller och jag inte tänker ok nu är det kört så då kan jag likagärna köra croissant o Nutella till frukost o pizza till middag. Det har varit så intressant att ha testat precis allt i år från keto till macros till low fat vegansk osv. Har lärt mig att when in doubt öka protein och grönt. Inte lägga till smörpaket o ost. Att en så jämn kurva som möjligt är det bästa i längden istället för en kurva som spikar upp och ner. Och ett beslut att sluta feströka eftersom jag ju inte är beroende av nikotin och i regel ej röker må-fre utan enbart helger så nu skippar jag denna lilla last. Första gången jag säger det högt. Hursomhelst är impad att du orkar vara strikt och konsekvent och att du väljer location utifrån hälsomål.
Åh tack! Jag kan säga att Kina är egentligen den enda location man inte kan välja om man har några hälsomål, de flesta andra länder går jättebra (finns ju säkert en hel del till där det blir för svårt men ändå) så Sverige är av fler anledningar, också pga lättare initialt med business men är GLAD över ren mat! Lidl here I come! 😛
Tycker att ditt upplägg är det bästa, och jag gjorde själv så att jag la ned keto när det bara innebar gutter oil, sunk-bacon och plastost… då är det ju inte for health längre utan nått annat. Chicken rice hade jag kört alla dar i veckan om alternativet är det förstnämnda!
Grattis till rökslutandet!!! 😀
Lchf i ett år och hade inga cravings igår efter nåt onyttigt. Är på väg till gymmet nu. Mår toppen.
Härligt Jörgen!
Nej, inte helt clean men betydligt bättre än andra jular.? Tål inte heller de saker du nämner och har verkligen fattat det nu. Så efter nyårsafton ska här rensas!
Ha en fortsatt fin jul!
Då kör vi stenhårt 2018!
En snabb sökning på Hyatt on the bund Shanghai visar att det kostar över ….. att bo där i 2 månader… hur har du råd med det?
Nyfiken i en strut! 😛
Är alltid strikt med min mat. Är precis som du inte villig att betala det priset som kommer av att äta annorlunda.