Många tror, när jag visar upp mina matlådor här i bloggen att jag äter ris men det gör jag såklart inte – däremot blomkålsris! Det är väldigt likt, men mycket godare. Översta bilden visar blomkålsris. Nedre bilden visar blomkålsmos.
Såhär gör du blomkålsris
Riv ett blomkålshuvud
Släpp ned i kokande vatten ca 10 sekunder
Häll av i ett durkslag
Lägg på en klick smör och lite salt, klart!
Såhär gör du blomkålsmos
Koka blomkålen
Lägg den kokta blomkålen i en mixer tillsammans med grädde, smör och kryddor
Mixa runt, klart!
Ser ni, stor skillnad i tillagning och stor skillnad på utseende och smak! Ris är godare än mos & dessutom lättare att göra 🙂
Hej! Jag har en fråga kring blomkålsmos sedan jag börjat göra mejerifri sådan (eller utan grädde/créme fraiche i den). Hur mycket smör skulle du ta till 400-500 gram blomkål? Eller broccoli eller vad det kan vara man gör mos på. Vill också kunna skriva i min matdagbok vad blomkålsmos innehåller 🙂
Jag skulle ha 50g smör i ungefär 🙂
Taaack <3
Det är även gott att köra blomkål i matberedare till couscous-storlek och sedan steka/woka på ganska hög värme. Blir lagom tuggmotstånd och relativt enkelt. Gillar man t.ex. curry kan man krydda med det.
Älskar blomkålsris, och som du sa, MYCKET godare än vanligt ris. Däremot så steker jag alltid min rivna blomkål i smör, dvs. kokar det inte alls.
Jag tycker att mos är lättare att göra, men jag kokar blomkålen i smör och grädde direkt och mosar sedan med en gaffel när blomkålen blivit mjuk.
Jag brukar steka riven blomkål i mycket smör och på hög värme i ungefär 10-15 minuter. Blir lite “knaprigt” och väldigt gott! 🙂 Jag har även läst lite här och var att vitaminerna och mineralerna bevaras bättre vid stekning än vid kokning. Vet inte om det stämmer till hundra procent dock.