Jag la upp en bild på instagram med titeln “The five F’s of happiness” som rangordnade fem punkter för optimal lycka.
- Faith
- Family
- Friends
- Fitness
- Finances
Jag vet inte om det nödvändigtvis måste vara i den här ordningen, vissa ville lägga till Freedom eller flytta upp Fitness (hälsa översätter jag det till) till plats nummer två. Jag kan hålla med men överlag tycker jag att de fem F:en stämmer bra. Vad många däremot reagerade på var första F:et Faith (Tro) vilket jag tycker är så typiskt svenskt! 🙂
Människan designad för spiritualitet
I mitten av hjärnan nära hypofysen sitter epifysen som producerar sömnhormonet melatonin. Det har även setts som en “andlig antenn” i tusentals år och kända filosofer såsom Descartes hävdade att det var själens säte. Vad man vet rent kemiskt är att epifysen producerar små mängder DMT (dimetyltryptamin) vid starka religiösa eller övernaturliga upplevelser inklusive nattliga drömmar. Det är ett slags fysiskt center för spiritualitet som människor varit medvetna om länge, och bland annat använt sig av genom att inta psykadeliska droger (svampar och andra växter) för att trigga religiösa hallucinationer.
Svenskar extra kritiska mot det andliga
Vi aktar det rationella, kritiska och logiska tänkandet högt och pratar man om tro så är det snabbt många som börjar rationalisera: “Jag tror på mig själv” eller “Jag tror på min egen förmåga” för att underkasta sig någon Gud vill man inte höra talas om. Nu har dock meditation blivit ganska trendigt, och jag måste erkänna att det var svårt att skriva om meditation i början. Jag var rädd för att bli betraktad som flummig och oseriös. Att ha en mer religiös eller spirituell tro, eller fasta uppfattningar om saker som inte går att bevisa gör lätt att man anses vara lite bakom flötet. En foliehatt eller att man bara är outbildad.
Skillnad på tro och religion!
Det är väl ingen hemlighet att religion har orsakat och fortfarande orsakar mycket oreda i världen. Det blir ju väldigt destruktivt när man försöker tvinga på sin tro på andra, eller tolkar religiösa texter på helt tokiga sätt. Jag förstår att många vill distansiera sig från detta för det är inget annat än galenskap. Vad man däremot missar när man drar all tro över en kam, är den personliga och djupt spirituella upplevelsen av att ha en tro. Oavsett vad man tror på (inte “sig själv” utan något mer menar jag nu) så ger det en dimension till till ens liv!
Min personliga upplevelse och fördelar
Jag var inte särskilt troende eller religiös före 2011. Jag var mer av en agnostiker skulle jag säga men jag lärde känna djupt kristna Eckhart-Tolle-anhängare i Taiwan 2010 och blev introducerad till The Power of Now. En av världens mest inflytelserika böcker när det kommer till spiritualitet. Den förändrade mitt liv helt och hållet, öppnade en dörr som tidigare varit stängd. Jag började se allting med nya ögon, omvärderade hela mitt liv. Började meditera och ja… det är en lång historia som sen kom att sträcka sig över flera år, men nu finns i alla fall inte alternativet att inte ha en stark TRO.
Mina fördelar
- Lugnare sinne
- Litar mer på mig själv och min förmåga
- Lättare för att skapa det jag vill ha
- Inte rädd att be om vad jag vill ha från andra
- Inte rädd för framgång eller att lyckas
- Övertygelse om att livet fortsätter efter döden
- Tar inte saker så allvarligt
- Det finns alltid space runt negativa känslor och de försvinner snabbt
Att tro och utöva spiritualitet ger livskvalité!
Jag verkar inte ensam om att tycka att spiritualitet höjer livskvalitén, många studier har gjorts på ämnet, och böcker och artiklar har skrivits. Faktum är att ateister verkar leva kortare och med sämre livskvalite! Tror du på det? Jag tror definitivt att en stark tro kan övervinna det mesta och bidra till bättre hälsa både psykiskt och fysiskt! En starkare känsla av hopp, att man inte är helt själv och att allt inte är förgäves.
Det är så jag känner i alla fall, hur känner du?
Här är några artikar!
Psychology today – Are religious people happier?
DailyMail – Religious people happier and have more life satisfaction
Atheists live shorter lives
Integrating spirituality into treatment
Religion and spirituality in mental and physical health
Religiosity/spirituality and health: A critical review of the evidence for biological pathways.
Huffington Post – Why people who pray are healthier
Vad kul att du tog upp ämnet om det spirituella! 😀
Jag har stort intresse för det spirituella, mediala, occultism – “ja man kan kalla det vad man vill!”
Jag är idag övertygad om att detta liv inte är det ända, ett slut på livet finns inte!! “vi alla är energier, allt vi gör, tänker och säger är energier!” Jag har alltid gillat det ämnet på något sätt! Jag började fastna för det mer efter att jag körde yoga/meditation i skolan, det var sjuuukt underbart! inte nog med att det hjälpte mig emot min ångest och depression, det öppnade nya dörrar för mig om livet! Detta kanske låter skumt men jag började se färger, ljus i ögonvrån, värme och känna av närvaro “du vet att man inte är ensam!” Jag fick veta ifrån min pojkväns moster “som är medial” att en värmande och vänlig energi som jag hade känt av faktiskt var min bortgångne pappa som var runt mig. Jag vart faktiskt väldigt rörd då jag fick veta det, hehe! 🙂
Det spirituella /andlighet har gett mig en ny syn på livet, jag älskar livet, älskar utmaningar, jag gillar att sprida ut positiva energier till andra, bara genom att hälsa på en person, le mot folk eller ge komplimanger! Det ger så mycket gott tillbaka! 🙂 haha, jag ska nog bli en “yoga-tant när jag är gammal!” 😀
Älskar din inställning! 🙂 Känner igen mycket av det du skriver <3
https://www.tv.nu/program/believer-with-reza-aslan
Reza Aslan is in Haiti to explore the world of Vodou and the Evangelical Christian missionaries who believe that it’s the work of Satan.
Cnn, Jag ser fram emot denna serie
Min åsikt om religion är:
Ja, jag tror på något. Om man vill kalla det Gud, Livet, Kärleken eller Evolutionen spelar mig ingen storre roll. Men visst är vår värld ett mirakel.
Om religionen får en person att må battre, få ett battre liv och bli snällare mot sina medmänniskor och sin omgivning är det bra. Annars inte.
Exakt, bra skivet Effie!
Jag tror
utan att gå djupare in på vad/vem osv. (religon/tro och politik ska man inte diskutera om, eller hur va de nu!?) 😉
Tack för att du delar med dig
Har många egna och andras spirituella erfarenheter. Tycker bara det är kul att sådant och sådana människor finns =)
utan att man måste tro på det.
Religion ska det stå-
tycker det är kul att JAG tror på att sådant.finns
och utan att alla (man/kvinna) måste tro på det.
(haha måste förtydliga så inte någon missförstår)
Äsch, man fattar! 😉
Jag tror inte på nån gud, religion eller annat. Jag är agnostiker kan man väl säga. Jag tycker dock att religion och troende på nåt högre väsen är att ge bort ansvar för sina handlingar eller lägger ansvaret i andras händer.
Men du som vetenskapskvinna som vet hur biokemi funkar hur passar det ihop att du har övertygelse om att livet fortsätter efter döden?
Jag är biolog och när livet är slut kommer apoptosis igång och vi blir till ‘damm’. Vi är död, cellerna är döda, basta finito 😉
Var skulle livet efter döden äger rum då?
Jag tror att medvetandet existerar utanför kroppen, eller jag vet att medvetandet existerar utanför kroppen. Har du haft en “out of body”-experience någon gång? Det som är jag kommer alltid vara jag, min personlighet kommer alltid vara min personlighet. Om jag finns nu kommer jag alltid att finnas, eftersom tid är en illusion. Vad som händer med kroppen är irrelevant, det är bara en farkost 🙂
Jag tror inte att vår personlighet eller vårt medvetande skapas av hjärnan, jag ser hjärnan mer som en projektor. När den fungerar kan personligheten existera i den här fysiska verkligheten, och när den inte fungerar så är personligheten någonannanstans. Jag tror att det gäller personer med allvarliga hjärnskador och demenssjukdomar också. Deras personlighet är intakt, men inte i kroppen.
Det finns många intressanta rapporter om anhöriga till personer med långt gången demens, som minuterna före sin död blivit helt glasklara innan de försvann trots att hjärnan är mer eller mindre förstörd.
Jag brukar förenklat säga att filosofi är en systematisering av etik och andlighet, och religion (i dess rena form) heligförklarar dem.
Grym sammanfattning 🙂
Jag är helt med dig Martina! Jag kan skriva massor om detta men har inte möjlighet just nu. Allt ligger ligger i hur man ser på tro och andlighet. Så här kan konversationen gå:
– Jag tror inte på Gud, jag är inte religiös
– Jaha, så du tror inte på nån högre intelligens eller nåt andligt? Evolutionen förklarar allt?
– Jo men jag tror inte på nån skäggig gubbe bland molnen. Ja evolutionsteorin är ju bevisad.
– Ok, så du har en tro. Vilka religiösa tror på en sån gubbe? Varför gav evolutionen just detta resultat som vi ser nu?
– Ööö….
😀
“– Ok, så du har en tro. Vilka religiösa tror på en sån gubbe?”
Rätt många… Typ 4 miljarder. 2,4 miljarder kristna och 1,7 miljarder muslimer. (https://sv.wikipedia.org/wiki/Världsreligion)
“Varför gav evolutionen just detta resultat som vi ser nu?”
Svaret ligger ju liksom i begreppet självt…
Jag antar att din “dialog” är aningen retorisk men jag tycker den är lite platt och som vanligt på gränsen till någon slags förlöjligande av oss som faktiskt inte tror att det finns någon högre makt som “skapat” världen vi lever i. Vi tror på det vi ser och det vi får förklarat för oss och där det finns någon slags vetenskaplig grund. Det gör det för evolutionsteorin men det finns ingen som helst vedertagen vetenskaplig grund för en gubbe, gumma, sten, tekanna, spagettimonster, jultomte, troll, eller spöke som styr och skapar saker…
/Tommy
Nu blev det nog missförstånd kring vad jag menade. Med gubben i molnen menar jag Gud, inte profeter.
Du verkar lägga ord i mun på mig. Jag avser inte förlöjliga utan försöker bara illustrera att en s k icke troende kan vara väldigt nära en icke troende – den största skillnaden kan ligga i vad man kallar det man tror på.
Jag förstår inte hela ditt svar men hoppas jag lyckades förklara mina intentioner bättre ovan.
Jag tror vi båda har svårt att förstå varandra… 🙂
Rätt många människor tror ju på “Gud”. En gubbe i molnen… Så varför spela ut en scen där någon ifrågasätter en Gud med att “vilka religiösa tror på en sådan gubbe” och så börja prata profeter…
Din scen visar på en troende i dialog med en icke troende (eller?). Där den troende på något sätt gör den icketroende “svarslös”. Och därmed “vinner” den troende diskussionen… Jag försökte bara svara lite bättre än din motpart… 🙂
Vi får nog som sagt vara överens om att vi verkligen inte förstår varandra…
/Tommy
Så himla bra att du skriver om detta. Om fler gör det kanske fördomarna om att troende är obildade eller iq-befriade minskar. Vi är nog många högt utbildade som tror på mer än vad ögat ser, om vi vågar vara öppna med det så kanske vi inspirerar fler till att vidga sina vyer och finna mer mening i livet.
Tack för ett bra inlägg och viktigt tema!
Har skrivit det tidigare, men det tål att sägas igen. Jag har haft ätstörningar i 16 år (hetsätningsstörning och bulimi). Jag ville inte leva längre och trodde jag försökt allt (inkl LCHF och periodisk fasta) ätstörningsenhet med terapeut, psykolog, läkare, dietist, antidepp etc. När jag har insett att vi är gjorda för att äta det naturen har att erbjuda (ej processad mat) så blev jag mycket bättre, men inte helt bra. Inte förrän jag förra året hittade till OA (anonyma överätare) och fick den sista pusselbiten: Gud (min högre kraft, naturen), så blev jag fri från mitt matmissbruk. Jag önskar att vården åtminstone visste om att 12-stegs programmet finns (för alla möjliga typer av missbruk!), och kunde tipsa om det.
Jag trodde en period att jag var sockerberoende, jag kunde ju tex inte ha frukt hemma, för då hetsåt jag det. Nu kan jag ha frukt hemma utan problem. Men jag väljer fortfarande bort processat skräp (förut kunde jag inte det, nu kan jag med hjälp av min högre kraft!).
Jag tycker det är så intressant att få reda på hur naturfolk lever (som inte haft kontakt med västerlänningar). De lever av naturen, tillber sina andar, och är friska, lyckliga och harmoniska.
Förut föraktade jag nästan troende människor. Nu vill jag be alla om ursäkt för det.
Tack för din kommentar! 🙂
Wow! Vilket härligt inlägg, som vanligt då men ?
Håller med dig! Tro är en väldigt grundläggande del för mig ?
Åh! Du är bara så bra!
Önskar vi vore bästisar ?
Hur känner jag? Kommenterade kort på FB men det känns som att det kanske är bättre att skriva här. Gillar inte diskussioner på FB så där jättemycket.
Du skriver i artikeln ovan: “Faktum är att ateister verkar leva kortare och med sämre livskvalite! Tror du på det?” Mitt svar är; Nej, det tror jag inte på alls. I alla fall inte om det är just att man är ateist som skulle göra att man lever längre än troende. Det är så väldigt många andra saker som spelar in. Att inte tro på en gud spelar nog mindre roll än sociala aspekter (precis som artikeln du länkar till är inne på). Jag är övertygad om att det finns mer destruktiva troende grupperingar som för de som ingår i de grupperna riskerar kortare liv än någon som inte tror alls. Det kan vara Jehovas Vittnen som vägrar blodtransfusioner eller religiösa grupper som brukar olika substanser för att nå “ett högre plan”. Att vara ateist betyder inte per automatik att man kommer från depression och/eller har en “orolig själ”.
På samma sätt som många religiösa på något sätt förbarmar sig över oss ateister och tycker synd om oss som har en sämre livskvalitet och saknar etik och moral så kan jag inte annat än någonstans inners inne tycka synd om de stora massorna religiösa som lägger sina öden i något som inte finns.
Det enda jag kan känna är lite jobbigt med att vara ateist är att jag faktiskt helt ärligt tappar lite förtroende för forskare och vetenskapsmän som samtidigt tror på något som inte kunnat bevisats.Vi pratar mycket om att vetenskapligt belägga allt omkring oss och i vår “värld” mycket som kretsar kring kost och hälsa. Vi raljerar ibland över “etablissemanget” som inte inser fakta och som inte kan ta till sig den vetenskap som finns. Samtidigt så accepterar många en gud som något naturligt och “sant”. Utan att det finns det minsta bevis för någon guds existens.
Med att tappa förtroende menar jag inte per automatik att dina och alla andra “troendes” forskning för den skull är mindre värd. För den forskning som bedrivs enligt vetenskapliga metoder är naturligtvis lika mycket värd oavsett vem som bedriver den. Men samtidigt känns det konstigt med troende vetenskapsmän…
För mig kan en stark tro på sig själv och sina egna förmågor vara lika stark som en tro på något “mer”.
När det gäller liv efter döden så kan jag bara säga; Sorry… 🙂
Det blev lite luddigt och det är ett intressant ämne som jag verkligen gillar att läsa och diskutera…
/Tommy
Tack Tommy, grymma och intressanta tankar!
Spännande! Jag tolkat det som: en bejakande inställning till livet, acceptera de givna förutsättningarna och ta ansvaret för att leva livet. Balans är en förutsättning.
Hej. Du pratar om meditation som en religiös upplevelse..jag började utöva Yoga och meditation många många år innan det blev så exponerat i Sverige (ha utövat mkt yoga och meditation i Indien). Men att jag skulle koppla det till en religiös upplevelse delar jag tyvärr inte. Jag har full respekt till att du gör det. Det jag ville påpeka är att när du skriver, uppfattas det som att det skulle vara en allmän uppfattning om att meditation ska kopplas till religion, inte att det är din personliga upplevelse 🙂
Annars var det ett väldigt intressant inlägg.
Ja sorry, det var inte meningen alls. För MIG är meditation väldigt spirituellt men det måste naturligtvis inte vara det 🙂
Håller med där, jag är stor Tolle fan och mediterar dagligen. Har ingen tro. . En annan tanke om inlägget, kanske lever jag då ett kortare liv, enligt rubriken, men vad är tid?
Var enormt deprimerad i 19 år, ångest och pallade inte träna. Blivit enormt mycket bättre efter jag insett att gud finns. Mår bra och klarar att träna hyfsat.
Titta på egyptiska ritningar … Är jättar som byggt pyramiderna ?
Egyptiska ritningar? Jättar?
Förstår inte riktigt kopplingen. Menar du (trots smileyn) att “någon annan” än tusentals slavar byggt pyramiderna?
/Tommy
<3
Så härligt att få en inblick i hur du tänker. Detta inlägg ger nog många en tankeställare. Många av dina inlägg ger i alla fall mig tankeställare och ger mig massor av kunskap som jag inte hittar någon annan stans.
Tror fler människor måste förstå att religion och andlighet/spirituell tro inte hör ihop i alla lägen. Detta försöker jag lära mina elever varje dag (är religionslärare). Att hitta sin väg sin tro på något, oavsett vad det är så ganska viktigt att veta vad man tror på. Vill man få lite tankar kring just detta kan man se denna film https://www.youtube.com/watch?v=Ge1wFGER5Tw där jag sammanfattar kort vad religion och andlighet är för något om man ser till religionspsykologiforskningen.
Mvh Jasmine
Åh grymt!
Det spirituella är oerhört viktigt för mig! Men det är nog bara senaste 18 månaderna jag tänkt i såna banor. I höstas när jag var tvångsinlagd på psyk efter ett självmordsförsök så försvann jag in i “Zen mind, beginners mind” av Schunryu Suzuki och ljudboksversionen av Eckhart Tolles “The Power of Now” under en veckas tid. Idén att du redan har allt inom dig för att lyckas är så vacker. Och att dessa böcker enbart påminner läsaren om vad den redan vet. Fint. Det var bland annat idén om den “eviga medvetenheten”, bortom tid och rum, som övertygade mig om att självmord inte var en lösning. Och att mitt friska jag och mitt drömliv finns inom mig om jag bara ser det. Och fortfarande så hjälper det att läsa om mindfulness, buddhism osv för att påminna mig själv och därmed komma tillbaka på rätt spår i livet igen.
Det är så fantastiskt att det funkar, läs A New Earth av Tolle den är enormt bra! Sen om du vill gå helt bananas rekommenderar jag alla böcker av Jane Roberts, särskilt Nature of Personal Reality
Ska försöka få tag på A New Earth. Är lite nyfiken på vad den kan ge mig.
Boktips från mig är den självklara “The God Delusion” av Richard Dawkins. 🙂
/Tommy
Läst Dawkins och gillade God Delusion!
Tack för tipsen, ska läsa!
Åh detta var precis vad jag ville önska till kommande inlägg! Förstår att du inte vill vara privat på bloggen men tycker det är så intressant att höra dina tankar kring mer personliga ämnen och åsikter till aktuella frågeställningar i tiden. Som svarade under en kommentar jag skrev för ett tag sedan och det hamnade om ahimsa, bo på en gård med djur och kunna äta djur men inte vilja slakta dom osv. Älskar dina nergrötningar i hormoner, keto och kemi men efter att ha läst dina böcker vill jag typ höra dina åsikter och tankar om allt, särskilt kring sånt här, och visa att man kan ha flera strängar på sina lyra. Fitness utesluter inte yoga, rationellt tänkande utesluter inte att man har en tro, osv. Vilket borde vara självklart men inte är, och därför bra att lyftas!
Tack Isabelle, va glad jag blir!
Ja, vad ska man säga. Kunde inte sagt det bättre själv. Jorden är stor och ja, det är nästan bara i Sverige det verkar självklart att ifrågasätta att man kan ha en tro, på något annat än sig själv. Det som verkar lustigt om man jämför med hela världen och svenskens officiella hållning att all tro ska beaktas och respekteras, så när man väl börjar ta upp en dylik diskussion som du gjorde härom dagen blir det ett sabla liv. Varför?
Om vi nu är så openminded, varför är detta en brandfackla? Eller är det bara att man vill hålla sig väl med alla andra religioner i rädsla för att blir betraktad som fyrkantig eller fördömande? Är det bara i den politiska korrektheten som vidsyntheten lever, men inte när man själv säger att man har en tro?
Vill inte gärna tro att det är så men det verkar faktiskt inte bättre. Just att nämna Gud är tydligen riktigt jobbigt i Sverige bland etniska svenskar vill säga, för en sak ska man ha klart för sig. De flesta icke etniska svenskar har inga problem med det och det har inte i princip resten av världens icke ateistiska befolkning heller. Och, ja, icke ateisterna är faktiskt i majoritet, så det kanske inte är så självklart att inte ha en tro.
Att vissa föredrar att tolka sin tro som ett verktyg för egna intressen som tex har med makt eller pengar att göra har alltid förekommit i alla tider. Det kallas själviskhet och är ingen nyhet men det har inte med tron i sig att göra eller huruvida det finns en själ eller ett liv efter detta. Det är bra om man skiljer på det. Att det finns människor som bär sig illa åt eller präster som begår övergrepp får de själva ta ansvar för. Att skylla religionen för det är lika knasigt som att säga att det inte borde finnas mat, pengar eller land att bråka om. Trätoämnen finns det alltid och kan inte gärna bannlysas bara för att människor använder dem som slagträn. Att förneka sig själv det positiva i att om åtminstone så hoppas att det finns ett annat liv bara för att det finns människor som väljer att missbruka trätoämnet i sig är inte bara bakvänt utan kontraproduktivt.
Tack för grym kommentar!
“Det som verkar lustigt om man jämför med hela världen och svenskens officiella hållning att all tro ska beaktas och respekteras, så när man väl börjar ta upp en dylik diskussion som du gjorde härom dagen blir det ett sabla liv. Varför?”
Ett sabla liv? Jag tycker ofta diskussionerna brukar vara ganska sansade. I alla fall där jag “hänger”. Jag tycker snarare att religion och tro ifrågasätts/utmanas för sällan…
Här är nog första gången “politisk korrekthet” dyker upp i diskussioner kring religion och tro jag följt. Jag brukar få det kastat på mig när jag diskuterar invandring och andra sociala företeelser. Men nu är jag tydligen “politiskt korrekt” som ateist också. Även här används begreppet i negativ mening. Som att jag inte skulle tro på det jag skriver utan jag skriver det för att andra ska uppfatta mig på ett visst sätt. Jag förstår att det inte var riktat till mig personligen… Men som etnisk svensk och ateist har jag svårt att se at du inte menar mig… 🙂
“Att det finns människor som bär sig illa åt eller präster som begår övergrepp får de själva ta ansvar för. Att skylla religionen för det är lika knasigt som att säga att det inte borde finnas mat, pengar eller land att bråka om. Trätoämnen finns det alltid och kan inte gärna bannlysas bara för att människor använder dem som slagträn.”
Men det är ju det som är problemet i de stora religionerna. Man agerar inte mot de som begår övergrepp. Titta bara på de kristna i USA. Många grupper där rättfärdigar mord på abortläkare och protesterar när mördarna blir dömda. Katolska präster som begår övergrepp blir långt ifrån alltid “straffade” av kyrkan.
Väldigt många konflikter grundar sig i religiösa motsättningar. Inom och utom de egna huvudreligionerna. Kristna krigar mot kristna och muslimer mot muslimer. De gör det med religionen som grund och inget annat. Det sker nu och har skett i historien. Även i efterkrigstiden i Europa.
Nej, långt ifrån alla religiösa krigar. Jag fattar det. De flesta är väldigt snälla…
“Att förneka sig själv det positiva i att om åtminstone så hoppas att det finns ett annat liv bara för att det finns människor som väljer att missbruka trätoämnet i sig är inte bara bakvänt utan kontraproduktivt.”
Det där förstår jag inte riktigt. Vem förnekar sig själv? Är förhoppningen om ett annat liv ett liv efter döden eller menar du ett annat jordsligt liv som man kan få om man blir religiös eller slutar vara det?
/Tommy
Tommy! Jag respekterar vad du tycker och jag hoppas också att du visar respekt för mina åsikter som jag nu kommer att skriva. När man skriver kan det uppfattas stöddigt eller elakt. Därför föredrar jag att prata med människor istället att skriva.
Nu kan jag tyvärr inte prata med dig utan endast skriva.
Som första generationens invandrare var jag oerhört förvånad att man hade en kyrka i Sverige som ingen gick till och att folket var medlemmar men egentligen var icke troende eller ateister.
Jag hade svårt att förstå det eftersom jag precis hade kommit från ett land (Balkan) där man inte hade något val än att förlita sig på en Gud.
Därför är min åsikt att du aldrig har upplevt något större svårighet i ditt liv. Hade du gjort det hade du tänkt annorlunda.
Människor som är plågade och som har det svårt i livet, stannar upp och tänker “är det bara detta vi har i livet”
Då förstår man att det måste finnas någonting större.
Vi ser i naturen med hela skapelsen att det finns en Skapare bakom allt detta.
Du skriver att människor dödar i religionens namn? JA det gör dem. Men om kristna dödar kristna, betyder det då att de är kristna då? eller om muslimer dödar muslimer, är de då muslimer?
Låt mig säga så här: Jag följer din blogg och läser den dagligen (gillar att följa din resa).
Om du lägger ut bilder på lågkolhydratmat som du ätit och skriver kaloriintag, kolhydrater, fettmängd etc, men i själva verket smäller i dig 4 semlor, 2 hamburgare och halvt kilo potatis, är du då “lchf-expert?” NEJ! då är du hycklare som säger en sak och gör en annan.
Precis så är det i bl a kristendomen. Bibeln säger en sak, men de gör en helt annan. Då kan de inte vara “kristna” eller hur? De går tvärtemot vad Jesus hade sagt. De är hycklare!
Detsamma gäller andra religioner. Med det sagt, betyder det att det inte finns en Gud? Bara för att människor beter sig som de gör? Det vore naivt att säga att det inte finns.
När jag var relativt ny i Sverige hörde jag en dikt. Jag har försökt googla det innan jag skrev detta men jag hittar inte den nu.
Den är skriven av en av de stora i Sverige, Ferlin? Strindberg?
Jag kan inte den utantill men den är något som liknar detta:
“Den icketroende säger att han inte tror och inte kan be, låt honom segla ensam på det stora havet så kommer han att lära sig be”
Med andra ord, att Sverige är ett land där många är ateister tror jag beror på att många aldrig upplevt några större svårigheter. De flesta har det relativt gott ställt, man har mat för dagen och en regering som tar hand om medborgarna i form av skola, vård, omsorg etc.
Men vad händer när allt det rycks bort från människor? Jag har upplevt det, min enda tröst var min tro.
/Dragan
ps. ta aldrig upp usa och deras fanatiker som “kristna”. De är inte kristna. De är extremister precis som Isis och andra….
Jag förstår vad du skriver och vad du menar men jag blir ändå lite konfunderad… Vi leker med tanken att det finns en gud… Han/Hon har skapat världen vi lever i men för att verkligen “uppskatta” honom/henne och bli “frälst” så “hjälper det” att man upplevt en större svårighet… Och om jag inte har upplevt en svårighet är min uppfattning om ett högre väsen inte lika mycket värd som någon som upplevt något tufft…
“Därför är min åsikt att du aldrig har upplevt något större svårighet i ditt liv. Hade du gjort det hade du tänkt annorlunda.”
Jag förstår vidare att inte alla kristna springer runt och dödar i guds namn, men tillräckligt många gör tillräckligt mycket illa för att i alla fall jag sak se det som ett problem.
Det kristna högern i USA är väl visst kristna? De lever efter bibeln och ser sig som kristna. Vem är du att säga att de inte är kristna? Det är även detta som är ett problem med religioner. Alla tolkar tex bibeln olika och vissa har mer rätt än andra. Om man inte tolkar texterna som “jag” så har man fel och är inte kristen på riktigt.
/Tommy