Jag har tyvärr tappat förtroendet för majoriteten av all forskning som rör kost och hälsa. Det finns helt enkelt för många intressenter, lobbyister och sponsrade forskare eftersom det finns så mycket pengar i livsmedelsbranschen. Vi kan inte sluta äta, vi äter mat varje dag och många åker till affären flera gånger i veckan. Det är en jätteindustri med mat, tillsammans med alla kosttillskott, all hälsokost och alla läkemedel! Allting vi stoppar i munnen helt enkelt.
Nyligen fick jag en länk till en artikel från International Journal of Obesity – läs hela artikeln HÄR, som påstår att vi inte äter mer när vi äter sötningsmedel och att sötningsmedel inte påverkar vikten.
Sötningsmedel innehåller mindre kalorier än socker, det är sant. Men sötningsmedel är sött och får de allra flesta att äta MER. Det är min personliga iakttagelse som går att testa med ett enkelt experiment. Jag använde det här knepet när jag gjorde ett kalori-experiment 2011 (osäker på vilket år, tror 2011 men kan varit tidigare).
Jag var nyfrälst i LCHF och ville testa kalorihypotesen genom att äta så mycket kalorier jag bara kunde trycka i mig. De fetaste jag kunde komma på då var grädde, så för att få i mig maximalt hällde jag sötningsmedel i den vispade grädden. Testa själv! Ta en bunke vispad grädde och försök äta så mycket det går. Häll sedan sötningsmedel i och se om det går lite lättare (ledtråd: det gör det!)
Nu är ju sötningsmedel också svagt insulinhöjande så är man väldigt känslig kommer stora mängder sötningsmedel (i form av till exempel light läsk) absolut att påverka vikten!
Forskningsaggressiva läsare har sällan koppling till forskning
Nytt ord! “forskningsaggressiv” kallar jag personer som blir helt eld och lågor över en ny vetenskaplig artikel och tolkar texten som en bokstavstroende tolkar bibeln. Min upplevelse är att de här personerna sällan arbetat med forskning själva, eller varit i närheten av stora mängder vetenskapliga artiklar.
När jag skriver ett inlägg på min blogg och någon KRÄVER mig på vetenskapliga artiklar som stödjer inlägget, så kan jag alltid hitta artiklar som stödjer min tes. Men jag kan likagärna hitta artiklar som stödjer motsatsen! Därför har jag en blogg utan alltför många hänvisningar till vetenskapliga artiklar för att kost och hälsa är väldigt subjektivt, och man får se själv vad som fungerar för en själv.
Jag tror till exempel inte på tidsskrifter som “International Journal of Obesity” men de kan säkert komma med någon bra artikel någon gång ibland, vad vet jag. När det kommer till hälsa och hur man vill göra med sin kropp behövs intuition, inte artiklar.
Jag är själv forskare och författare “by heart” mina största intressen är att tänka, läsa och skriva och jag skulle gärna fortsätta att jobba med forskning, fortsätta med min PhD men jag vill verkligen inte ta emot pengar från till exempel livsmedelsverket för att visa något som inte är sant! Tyvärr har många forskare inte någon vidare moral, och inget vidare vidvinkelseende heller. Det är så jag tycker i alla fall.
Håller du med?
Uppdatering 24/2 2018
Jag gick tillbaka till den här artikeln som visar att sötningsmedel inte påverkar vikten och läste den lite noggrannare än när den här bloggposten skrevs i juli 2016. Vad jag fann var följande:
Competing interests
Peter J Rogers has received grants from Sugar Nutrition, UK in support of research on the effects of sugar on human appetite. Cees de Graaf has received grants from the Dutch Sugar Bureau in support of a study on brain responses to sugars and low energy sweeteners. Suzanne Higgs has received a grant from Canderel in support of research on the effects of low-energy sweeteners on human appetite. Anne Lluch and David J Mela are employees and shareholders of companies that manufacture products containing sugars and low-energy sweeteners. Peter Putz is an employee of ILSI Europe. The remaining authors declare no conflict of interest.
Well, well, well… vad säger vi?
Inlägget är inspirerat av My Westerdahls inlägg som kan läsas här
Hej Martina! Kan detta med kalorihypotesen vara olika från person till person? Jag har aldrig haft problem med vikten. Jag började med LCHF för hälsans skull, inte för vikten. När jag började med LCHF (jag kör strikt) gick jag upp tre kg. Jag tänkte inte så mycket på det eftersom jag tänkte att det skulle ändras. Jag har nu ätit strikt LCHF i två år och fortfarande står jag still på den vikten. Jag upplever att jag är mer hungrig på lchf och antar att jag därför äter mer. När jag fettfastar, vilket jag gör typ två veckor, två gånger om året, så äter jag mer kalorier och då går jag alltid upp nåt kg i vikt. (Dessa går jag ner sen).
Så min tanke är att detta antingen är individuellt, att vissa måste hålla sig på en viss nivå av kalorier för att inte gå upp. Alternativt att vissa tål kolhydrater på ett annat sätt. Jag verkar nämligen kunna äta kolhydrater utan att räkna kalorier, utan att gå upp i vikt (i alla all var det så innan). Fast jag blev ju mer mätt på kolhydrater förstås så jag åt ju mindre. Nu pratar jag självklart inte om socker och mjöl, jag har alltid ätit “nyttigt” enligt den gamla skolan, råris, grönsaker med mera.
Hur ser du på detta?
Alla har ju olika metabolism och olika tarmflora, så just LCHF/keto funkar ju inte likadant för alla 🙂 Jag var också som smalast med kolhydrater, mycket för att jag inte tog upp så mycket näring.
Låter bra! :). Jag tycker själv att jag äter mkt gott och mår bra av maten. Men vill gärna utveckla och lyssna in nya rön om kost och hälsa.
Så du fokuserar mer på ration än antalet gram protein, om jag förstår dig rätt? Rosedale och många LCHF are pratar om antalet gram och nämner så låga mängder som 40-50 gram per dag. Det är det jag tycker skulle vara svårt att få till. Eftersom du ser, jag vill komponera en måltid med både animalier, grönsaker och fett.
Jag förstår! 🙂 Jag räknar egentligen ingenting, inte kalorier och absolut inte gram. Jag orkar inte och vill inte väga min mat, jag vill bara äta så mycket som jag känner för. Om jag gör ett överslag ser jag att jag att fettet är i klar majoritet, men vet inte hur många gram det är. Jag ser också på tallriken att kolhydraterna är nära noll. Gröna bladgrönsaker och ovanjordsgrönsaker är “noll” i min värld, bara näring varken kalorier, protein eller kolhydrater. Ser inte poängen med att begränsa till exempel spenat eller broccoli 🙂
Alltså just detta som du skriver nu gillar jag så mycket!
Tyvärr sägs inte detta tydligt i information om LCHF och lågkolhydratkost, utan man pratar om kolhydrater totalt och inkluderar då även grönsakerna. Och jag tycker det är så trist att det missuppfattats så mkt bland LCHFare var som är ohälsosamma kolhydrater. Man räknar broccolibuketter och påstår sig inte tåla kolhydrater alls.
Jag äter själv säkert ett kg grönsaker per dag, de är goda och det är roligt att äta varierat och mycket volym tycker jag.
Räknar gör jag däremot en hel del just nu för att kunna hålla bra fart på min fettminskning. Tycker det låter fantastiskt att kunna lyckas med detta enbart genom att gå på känsla. Hoppas jag kan göra så också sen när fettprocenten är där jag vill ha den. 🙂
Jag har på sistone på flera ställen stött på begreppet hallonketon, men blir inte klok på vad det är. Det sägs främja fettförbränningen osv. Om du har tid och lust får du jättegärna förklara fenomenet i ett inlägg! 😀
Håll dig undan hallonketoner, keto os och allting som sägs tillsätta ketoner! Ska skriva ett inlägg, tack för tips 🙂
Hej Martina!
Såg en föreläsning på Kostdoktorn av Ron Rosedale http://www.kostdoktorn.se/varfor-lchf-bara-bor-innebara-mattligt-med-protein.
Även du har skrivit att du ligger lågt på protein. På olika LCHF-forum beskrivs att man äter fett men bara lite protein.
Jag skulle vilja förstå mer hur en sådan kost skulle kunna se ut. Har frågat detta flera ggr på lchf forum men ingen verkar vilja svara på detta. Vad äter man som är näringsrikt, förutom grönsaker och rent fett? Jag försöker fundera på en meny med lågt protein, men mina två dagliga mål består av en portion fisk/skaldjur/kyckling/kött tillsammans med mycket matiga grönsaker+avokado och oliver. Om jag skulle försöka komma lågt på proteinet behöver jag ta bort kanske hälften av kött/fisk. Vad lägger du på tallriken istället då för att få tillräckligt med energi och näring?
ägg, feta fiskar, avocado, olivolja, avocadoolja, kokosolja, smör, kokosgrädde, grydor, röror osv 🙂
Ja. Är det en stor del av kosten som består av just ägg då, och är det bra att äta fet fisk och ägg varje dag? Eller blir detta ofta en vegetarisk kost, men mest grönsaker, avokado och rent fett?
Jag äter ju själv minst en avokado varje dag och fet fisk mer än tre ggr per vecka. Men förutom det skulle jag då behöva äta mycket majonäs, smör och kokosfett för att fylla ut måltiderna?
Det jag inte förstår här är att man byter ut stor del av proteinet mot rent fett som ger energi men inte så mkt vitaminer och byggstenar?
Skulle gärna vilja se ett exempel på en matdag med en kost som du beskriver, för någon som tränar så som du vanligtvis gör. 🙂
Hmm… jag tror inte jag förstår riktigt. Vad är det för vitaminer och byggstenar du saknar i fett? Smör innehåller hur mycket vitaminer som helst! Vad är det för byggstenar du ska ha? Aminosyror? Det har du ju i kött och fisk! Kalorier? Det har du i fettet. Det är superlätt att komma upp i 60-80% fett om man äter det du äter, behöver inte lägga till mycket fett. Lite smör, lite kokosgrädde kanske.
Ja, men om jag tar en typisk matdag för mig :
Lunch 200 gram strömmingsfilé med stor portion av olika sorters grönsaker, en avokado, 10 oliver.
Middag 150 gram kyckling med stor portion blandade grönsaker, 1/2 dl majonäs.
Det blir lagom mättande och tillräckligt med kalorier för mig. Proteinet ligger på 69 gram animaliskt protein (92 gram protein totalt med grönsaksprotein).
Om jag vill dra ner proteinet får jag ta bort tex kycklingfilén till middag och endast äta grönsaker med rent fett till middag då?
Du kan ju lägga till lite olivolja på strömmingen, och till kycklingen kan du ha mer majonnäs. Lite mer fett ger mycket högre ratio, annars tycker jag att du har ett bra upplägg och behöver inte ändra det 🙂
Jag har tidigare druckit mängder av Cola Light/Zero och blev pådyvlad varenda forskningsrapport om hur farligt detta är av alla välmenande(?) människor i min omgivning. Dock påpekades det aldrig något om alla kakor, bullar, mackor mm som konsumerades ihop med kollektivet (fikaraster mm). Jag drack inte detta för att jag på något sätt trodde att det var nyttigt. Om jag någon gång dricker det idag är det inte heller för att jag tror att det är nyttigt. Jag har aldrig märkt av lightläskens effekter på vikten och jag blir inte heller mer hungrig eller äter mer p g a det. Däremot är jag helt övertygad om att denna produkt som smakar kemikalielåda när man inte har druckit det på ett tag, inte är nyttig för vår organism. Framför allt tror jag att det är illa för vår tarmflora, vilket är vad som avhåller mig.
För mig handlar allt om balans och avvägningar. Vad gör minst skada – vad är optimalt. Jag är inte 100 % optimal kost även om det är ambitionen och alla avsteg därifrån handlar om vad som gör minst skada.
Den som vill behålla sin snuttefilt i form av sockerstinn kost, kommer att ta till sig all “forskning” som gör att de kan fortsätta. Jag som upplevt skillnad i hälsan med LCHF och ketogen kost kommer fortsätta lita på att min kropp kan tala om för mig vad som funkar för mig och inte. När sockertrollet ges möjlighet att kapa min hjärna är jag inte lika inkännande och rationell längre och då bortfaller alla argument om sund kost om den inte innehåller godis precis som för vilket småbarn som helst. Mitt sockertroll är ungefär lika rationell och ansvarstagande som en 3-åring!
Fan vad bra skrivet om forskning och “sanning”, och som du skriver, ett väldigt bra argument för att inte i bloggtexten hänvisa till diverse artiklar för att stödja sina argument.
Angående sötningsmedel. Jag har läst det du har skrivit med stort intresse. Jag sökte efter det i din blogg efter att jag själv ätit strikt LCHF i två år men fortfarande hade kvar en enorm aptit och sötsug. Jag funderade själv över om det kunde vara så att all Pepsi Max jag drack dagligen höjde mitt insulin (trots att det inte syntes på varken blodsockret eller ketonvärdet för min del!). Dock hade jag allvarliga problem med sköldkörteln + könshormonerna då så jag tror det kan ha spelat in också. Men nu är jag frisk och upplever samma sak – när jag dricker för mycket Pepsi Max (Cola light/zero verkar vara något bättre…) får jag ett enormt sötsug och en enorm aptit. Jag blir ALDRIG nöjd av att äta och när jag inte äter kan jag inte tänka på NÅGOT annat än sånt som är sött. Samtidigt som det inte syns på ketonvärdet!
Och var finns forskningen som visar att sötningsmedel höjer insulinet? Inte är det nåt som förs fram i alla fall. Väldigt intressant!!
Håller helt och hållet med dig mycket bra skrivet. Vill också passa på att säga att jag gillar alla dina böcker tycker dom är så bra.
Tack Carin!
Att basera sin verklighet på forskning är som att se världen genom ett sugrör, man ser bara en liten liten del av helheten men tror att det man ser i den lilla delen är sant även för resten.
Hej Martina!
Har funderat på det här med insulinhöjning i samband med sötningsmedel. Jag har typ 1 diabetes och ingen egen insulinproduktion alls. Visst kan sötningsmedel göra mig mer hungrig/sugen men eftersom tex lightläsken inte höjer mitt blodsocker alls och jag tar aldrig insulin till, borde det väl inte påverka min vikt? (Om jag inte äter mer dvs)
Har det bara med insulin att göra?
Med vänlig hälsning, Emilia
Jag vet inte, jag ser bara hur lightläsk dödar mina ketoner 🙂
Hej Martina.
Vill tipsa dig och dina bloggläsare om en intressant artikel från 2006 som programmet Kaliber gjorde 2006 om forskning och beställningsjobb: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=855121
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=864377
Mvh Lennart.
Tack Lennart! 🙂
En intressant frågeställning.. Är man mer benägen att tro på forskningsrapporter och diverse experter ju lägre utbildning man själv har? Finns det någon forskning på det? ;-D
Haha bra fråga!
Jag tror att det är en generationsfråga också, till exempel upplever jag att 30- och 40-talisterna aldrig, aldrig, aldrig ifrågasätter sin läkare. Allt läkaren säger och gör är helt rätt. Sen är de också många som inte förstår hur forskning går till som ser en rubrik i aftonbladet “Forskare varnar – fett ger fettcancer” eller va de kan stå, som sen tror att “jaha, nu är det klart. Nu vet man det.” Nästa steg är de som själva hittar artiklar med referens till forskningsrapporter, och så vidare så stegar det liksom uppåt. Ju närmare man kommer till att skriva själva rapporten själv, ju tydligare ser man hur de fuskas och hur lätt det är att själv fuska. Det är så jag tror i alla fall 🙂
Verkligen en generationsgrej, man hade mer respekt och litade mer på diverse auktoriteter förr än idag tror jag. Upplever själv också att ju mer jag lär mig desto mer ifrågasätter jag. Dessutom ju mer jag själv försöker undersöka/testa saker desto mer märker jag hur pyttepyttesmå mätfel/kalibreringar/varianter av ingredienser (eller vad det nu kan vara) kan göra jättestora skillnader i slutändan! Då blir man lite mer ödmjuk till att forskning inte är helt svart på vitt. Sen beror det ju också helt på hur och vem som tolkar resultaten. Svårt detta!
“överviktiga lever längst” heter en överskrift till en kort notis i senaste numret av Hälsa&fitness, dansk studie under 40 års tid på 100.000 personer, men ok om man lever längst så är det inte säkert att man mår bra, dessutom har jag svårt att tro att sådana här stora studier är tillförlitliga, hur kan man kontrollera allt och dessutom handlar det väl om subjektiva resultat också om ens livsstil och så, frågar man om alkoholdrickande brukar ju svaren bli sisådär, det står inte vem som har gjort studien heller, slarvig journalistik
nog om det, jag har en sidofråga som jag har försökt att hitta svar på, käkat ketogen mat sedan några dagar innan midsommar, andra veckan (efter de där hemska dag 3-5 dagarna) så mådde jag risigt igen med mycket hjärtklappning etc. efter några relativt pigga dagar, läste på lchf blogg om att man får vätske & saltbrist den första tiden (jag äter i princip inga kolhydrater), så jag käkar mer saltad mat och dricker mer vatten, och mår mycket bättre! men viktnedgången stannade av och jag gick upp igen, inte mycket, typ 1,5 kilo, men ändå. Nu de senaste två dagarna har jag gått upp lite till och mina fötter är svullna. Att jag går upp i vikt och inte ner gör inget, för jag vet att det är vätska, men det känns som moment 22, mår bättre med lite salt men det här känns inte bra rent kroppsligt. Har satt på mig stödstrumpor. Jag har alltid varit känslig för salt, jag svullnar till. Till saken hör att jag har slarvat med sömn och inte rört på mig så mycket (sitter mycket vid datorn). Tänker att det kan vara något med cirkulationen. Men annars undrar jag varför jag lägger på mig vätska nu när jag INTE äter kolisar förutom ovanjordsgrönsaker och lite grädde i fett-te. Tänker att jag kanske inte har börjat förbränna fett än, det känns som om blodsockret inte är ok efter måltid (har precis beställt en B.S mätare) då jag har läst om glukoneogenes i din nya bok. Ger högt blodsocker vätska i kroppen? Förutom jättemycket utslag och det här nämnda så mår jag bra, känner mig rätt stabil psykiskt, inget sockersug och inga snedsteg, det känns jättebra 🙂
Din kropp håller nog på med en utrensningsprocess och du behöver röra på dig och svettas lite för att hjälpa den på traven. Om du tar långpromenader så försvinner vätskan, mindre sittande. Om du inte har tid för långa promenader så boka in en lymfmassage! Drick ordentligt, köp lite maskrosté på hälsokosten (urindrivande)
Jag tror som sagt bara att kroppen städar.
Ang. studien om att överviktiga lever längst. Ptja, det finns ju massa studier på att det är bra att vara lite tjock, att det skyddar mot inflammationer och håller östrot på en bra nivå även vid hög ålder. Min mormor var väldigt tjock och hon var väldigt frisk (inga mediciner) fram tills hon fick Parkinson och blev supersjuk. Men vad är “överviktig” är det 10kg eller 30kg… det behöver man ju också veta. I studier på friska centenarianer (100+) har de ofta långsam metabolism och låg fettprocent (tänk seniga gubbar och tanter)
Tack för det! 🙂 Jag tror också på städning eller utrensning, har ingen tanke på att sluta även om jag inte kände igen mina fötter igår…Men folk med hjärtproblem brukar ha svullna fötter och jag är dessutom lång. När jag tänker efter så har benen känts som timmerstockar i några dagar. Det har väl blivit någon sorts obalans i kroppen när man ändrar mycket på en gång. Förutom maten har jag slutat med adhd-medicin och lagt till lite kost-tillskott bla magnesium och fiskolja som heter eye-q, psykiskt mår jag bättre än på länge 🙂 Jag har tid till promenader så det finns inga ursäkter längre.
Hallonbladste funkar också, men jag fortsätter med en moderat saltmängd, om jag nu ska svettas mer 🙂
Det ska bli spännande och se mitt blodsocker, när mätaren anländer snart. Jag gillar också att mäta och hålla på. Har dock inte hittat ett bra sätt att samla allt från armband och appar och manuellt mätande. Något bloggämne framöver kanske?!
Ja i de blå zonerna är de inte överviktiga, de äldre.
Precis, vad är övervikt i dessa studier? 30-40 kilo är det rätt många som har nuförtiden samt psykisk ohälsa, det lever man inte längre av, tvärtom! Men det sägs att överviktiga västerländska kvinnor har mindre klimakteriebesvär. Det där brukar väl vara genetiskt också?! Intressant ämne iallafall, forskning och verklighet.
Samma infallsvinkel kan man ha för att bemöta rasistiska åsikter här i Sverige just nu. Att statistik och verklighet inte är synonymt. Här är syftet med statistiken viktigare än resultatet eller hur den presenteras och vidare omvandlas till olika “sanningar”, precis som med kostfrågan. Många människor litar blint på siffror och ställer inga frågor. Det är bekvämt tycker jag och fördummande. Tack för att du tar upp dessa saker Martina! Nu ska jag beställa boken Forskningsfusket OCH ta en promenad 😉
Du har lärt mig att vara kritisk. Innan jag hittade din blogg ( då hette du Räkan om jag inte minns fel 🙂 ) så trodde jag mycket mer på vad olika auktoriteter sa. Men du testar allt själv och du uppmanar oss läsare att testa själva. Och bäst av allt är att du ändrar dig och kan säga att du hade fel tidigare. UNDERBART!
Det är därför jag litar så mycket mer på vad du skriver Martina, än vad många andra hälsobloggare och forskare skriver.
Mest ledsen blir jag över att små barn som inte kan välja själva drabbas av forskningsfusket. BVC över hela landet uppmanar föräldrar att INTE ge små barn hemlagad mat utan ge dom industriprocessad mat. Min syster berättade att hon fick bannor för att hon gav sin ettåring hemgjord havregrynsgröt. Industrigröt var det enda rätta för annars skulle barnet få järnbrist. Hon har fortsatt att ge sina barn hemlagad mat med massor av grönsaker, och naturligt fett, och hennes barn är väldigt sällan sjuka och de har inga allergier. Dessutom så tycker nu fyraåringen att något av det bästa som finns är att få en bit rå broccoli att knapra på. Underbart, eller hur 🙂
Tack Marita!
Veldig enig! At man har en ydmyk holdning, samt senere kan si at man tok feil dersom ny kunnskap/erfaring kommer frem, skaper troverdighet i mine øyne. Samt at ikke alt fungerer likt for alle, men at man må teste selv hva som fungerer med ens egen kropp og hode, og finne sin vei. Disse holdningene aktes høyt, og er bare NOEN av grunnene til at jeg liker bloggingen din og det du står for så godt! 🙂
Det räcker bara att surfa in aftonblaskan och kolla rubriker: “experternas råd” “forskare varnar” etc. Ordet forskare väger tyngre för vissa människor. Personligen så får jag obehag i kroppen när jag läser “forskare varnar” eller “experternas råd” eller linkande. 2011 började jag läsa om lchf och när jag såg alla dessa varningar som fanns på aftonblaskan visste jag att lchf var rätt.
Att många “forskare” är köpta är väl givet, se bara på alla dessa “forskare” i USA som anser att det inte är någon fara att dricka Coca-Cola om man gör det med “måtta”. Snacka om att vara köpt…
Intressant! Följer My och många andra bloggare sedan tidigare. Du skriver att sötningsmedel är svagt insulinhöjande, betyder det att även blodsockret då stiger vid intag av detta? Jag försöker hålla mig till lågkolhydratkost med mer fett, alltså LCHF-hållet till. Håller mig mätt och mycket mer nöjd med mer fett och mindre kolhydrater. Jag har nästan ätit mig till en typ 2 diabetes, därav också min kosthållning. Men kan inte sluta dricka coca-Cola zero, därför intresserad av svaret…
Nej blodsockret stiger ofta inte, bara insulinet. Det är därför man blir hungrig av sötningsmedel och ofta vill äta mer, även fast man åt massor 🙂 Cola zero är okej för vissa, men tar du bort det är jag ganska säker på att du kommer tappa vikt.
Ps. Ödmjuka formuleringar tolkas inte sällan som tecken på kvacksalveri. Och man kan klura på hur mycket man själv lurats att betala av “vetenskapen” och desinformationen…
Medhåll, bra skrivet av dig Martina, och My!!! Varför – jo, för jag tänker som ni! 😉
Det blir löjligt när tolkningar, hypoteser och generaliseringar (studier) går stick i stäv med anekdoter. Jag har själv gått ner i vikt, fått bättre hälsa och ökat välmående med LCHF, UTAN hunger och utan kaloriräkning. Vad ska jag med “vetenskap” som motsäger det? Möjligen kan jag ta det som en hint om att vi alla är olika – men det vet jag ju redan genom en massa anekdoter från verkliga livet 😉
När jag ger råd formulerar jag mig t ex “många upplever”, “LCHF ger typiskt”, “värt att prova själv” och andra ödmjuka ordalag. Men trots det blir jag ofta överkörd av de som “vet” bättre. Ungefär som när man lämnar säkert avstånd till framförvarande i trafiken, då blir man omkörd av folk som fyller upp det säkra avståndet…
Man kan tycka att det bara är att damma av sig och gå vidare. Men man kan inte låta bli att tycka synd om folk, i synnerhet barn och äldre, och nånstans läste jag att en skattebetalare betalar runt 90kkr/år för vår gemensamma sjukvård…
När du testade kalorihypotesen, skrev du ner detta under tiden? Går det att läsa om här på bloggen? Hade varit jätteintressant att se vad du åt, hur mycket och under hur lång tid och självklart då om du gick upp i vikt eller inte. Har du testat “motsatsen”? Alltså att äta lika mycket kalorier av skitmat? Socker och liknande…. Har full förståelse dock om man inte vill utsätta sin kropp för det även om det är i forskningssyfte:)
Mycket av mina gamla blogginlägg försvann efter att LCHFklubben förstörde min förra blogg, så jag har inte kvar inlägg från 2011 och tidigare. Har bara kvar några enstaka från 2012, så tror inte jag har kvar de inlägget.
Jag har inte testat att äta massor av kalorier skitmat kontinueligt, bara då och då. När jag gjorde mitt experiment kom jag upp i snitt 4000 kcal om dagen, jag hade väldigt, väldigt svårt att komma över 5000kcal. Jag orkade hålla på i 3 veckor, sen orkade jag inte mer. Det var ett jäkla ätande hela tiden. Om jag minns rätt så gick jag upp från 49.7 till 49.9kg eller något sådant. 1-2 eller möjligtvis 3 hekto viktökning.
Jag bloggade också där och mina inlägg försvann. Lite synd. Vad hände egentligen ?
För min del va de hämnd haha 🙂
Hur förstörde dem din blogg?!? Vad tråkigt, hade varit intressant att läsa:) Funderar på att testa själv, spännande ju! Är det ren ketokost då eller fler “regler” för att just kalorihypotesen ska förkastas? Typ inga mejerier eller så eftersom man ju pratar om att det leder till just viktuppgång?
Jag kände inte till det där med mejerier då så jag åt massor av grädde, creme fraiche osv. Bara fetaste feta. Nu hade jag nog inte gjort de experimentet igen för jag tror att det är ohälsosamt att överäta dagligen, och jag mådde inte så jättebra av det heller.
Håller med! Även seriöst forskning inom kost & hälsa har oftats fel, om man inte spärrar och övervakar 24/7 deltagarna!
Har jobbat flera år inom naturvetenskapligt forskningen, då blev det oxo fuskartiklar då och då, eftersom man helt enkelt behövde vissa resultater (och framörallt för vidarefinansering!!).
Precis! Och det är ju så det fungerar 🙂
Såg i DN igår att Manzoor skrivit om sötningsmedel och “att man ska ta studien med en nypa salt”. Min första tanke var att de som verkligen har problem med övervikt förmodligen nöjer sig där och tänker att då kan jag fortsätta.
Nyfiken som jag är så försöker jag googla fram Manzoor som inte verkar ha nån utbildning av relevans för att överhuvudtaget göra egna tolkningar av vetenskap.
I nästa text (annat ämne) är tonfallet helt annorlunda (även om hon understryker att studien är gjord på möss).
Det är så svårt för gemene man att hitta bra information och man får “känslan” av att många blir instyrda på helt fel spår avsiktligt.
Kul blogg och intressant infallsvinkel till kost och träning.
En kollega sa på lunchen häromdagen “nu är det bevisat, man får cancer av fett, inte socker! Det kom en forskningsrapport om det nyligen!”. Jag dog lite inombords haha….
Japp, nu va de bevisat!
Så bra skrivet av både dig och My! Innan jag började plugga på universitetet såg jag på olika forskningsrapporter som den enda sanningen, men ju längre in i min utbildning jag kommer desto mindre litar jag på all den forskning som bedrivs. Det är svårt att veta vad man ska tro på och inte, tragiskt att det ska vara så.
Ja absolut. När jag gick på Chalmers trodde jag inte på något som inte stod i “Physics handbook” men efter Chalmers och ju mer jag läser ju mer öppensinnad blir jag inom alla områden. Lätt att tro att “Forskarna säger så!!!” = ULTIMATE TRUTH! 🙂