Hej vänner, jag tänkte passa på att förklara lite biologiska/biokemiska begrepp som jag har sett användas flitigt på facebook, bloggar och forum. Jag använder dessa själv hela tiden och tänkte att de kanske behöver förtydligas lite. Alla förstår till exempel inte innebörden av ord som bioidentiskt, biotillgängligt, organiskt, icke-organiskt och så vidare. Låt oss börja med dessa väldigt vanliga ord!
Biotillgänglighet
Ett ämnes biotillgänglighet brukar mätas i hur stor andel av ämnet som når systemcirkulationen, alltså blodomloppet i jämförelse om man hade injicerat ämnet rakt in i blodet. Ett ämne som har 100% biotillgänglighet är alltså lika mycket ute i blodet som om man hade injicerat det, trots att det kanske intogs oralt eller genom huden.
Man kan även mäta upptaget i cellerna med lite mer specifika metoder. Då talar man egentligen inte om biotillgänglighet utan om effekt. Ett ämne kan ha låg biotillgänglighet men ändå ge väldigt stor effekt, och ett ämne kan ha hög biotillgänglighet men låg effekt. Rent generellt är det dock så att hög biotillgänglighet gör det lättare för kroppen att använda ett ämne, men det finns många undantag.
Ett exempel på låg biotillgänglighet
Ta GABA till exempel. Om ni har testat GABA någongång så vet ni att man kan få en ganska stark lugnande effekt. Vissa får andra skumma effekter som att de får svårt att sova, uppe i varv, yrsel osv men effekt får man vanligtvis. (GABA är en hämmande signalsubstans i nervsystemet som påverkas av bl.a alkohol, men man kan äta de som tillskott också) GABA kan inte ta sig igenom blod-hjärnbarriären och har därför ganska dåligt rykte. Många säger att man inte ska ta GABA mot oro och ångest för att de inte funkar, men många hyllar GABA och tar de varje dag. Hursomhelst har de effekt, trots låg/ingen biotillgänglighet (det finns fler exempel!)
Varför kan ämnen med låg biotillgänglighet vara effektiva?
Jo för att de kan ske kemiska reaktioner inne i kroppen som gör att de frisätts joner, interagerar med magsyran, tarmslemhinnan eller tarmfloran. Många livsmedel, vitaminer eller mineraler har alltså TROTS låg biotillgänglighet en definitiv effekt på kroppen, men kanske inte den önskade. Ta sojaprotein som exempel, ett protein med dåligt rykte för att biotillgängligheten är låg. Påveras kroppen ändå av sojaprotein? Definitivt! Det är inte fullvärdigt så musklerna tar inte tillvara på allt, men en del och sedan har ju sojan hormonella effekter också (östrogent)
Bioidentiskt
Bioidentiskt betyder att ett ämne har exakt samma molekylära struktur som ett kroppseget ämne. Det är alltså inte syntetiskt (preventivmedel är syntetiska hormoner till exempel) medan bioidentiska ämnen ofta kommer från växtriket. De odlas i laboratorier från till exempel soja och kan modifieras för att bli exakta kopior av ämnen/hormoner som tillverkas i kroppen.
Biodynamiskt
Biodynamiskt är inte samma sak som ekologiskt även om de bygger på varandra. Jag är lite förvånad när folk använder ord som “biodynamiskt jordbruk” istället för “ekologiskt jordbruk” för biodynamiken baseras på astrologi och tanken på att kosmiska krafter påverkar jorden och växterna. Man använder speciella kompostpreparat för att aktivera de här krafterna och få en bättre odling. De som biodynamiskt har gemensamt med ekologiskt är att det är naturligt och giftfritt och ska ingå i ett kretslopp.
Hoppas att de här bringade lite klarhet och om du gillade inlägget så dela gärna vidare 🙂
Superbra inlägg Martina! Ser gärna fler inlägg framöver med denna inriktning! 😀
Titta under kategorin powerthinking 🙂
Hej
Påverkas GABA av alkohol? Hur då?
Alkohol är en GABA-stimulerare 🙂
Great! Tack Martina.