Vad är Ghrelin? Jo det är ett hormon som påverkar hunger, mättnad och hur tjocka eller smala vi är! Det spelar även in när vi dietar och tränar. Om man kaloribantar till exempel, blir man hungrigare och hungrigare ju mer man bantar och till sist går man inte ens ned något längre. Det finns mindre bra bantningsmetoder, nutrilette, allevo & dylika pulver/soppdieter funkar väldigt bra i början men sedan funkar de inte alls. Man blir helt enkelt för hungrig!
Varför blir det såhär? Det är nu vi kommer in på själva ghrelinet! Det är ett hormon som utsöndras mestadels i magsäcken, men också i hjärnan. Det har två primära funktioner, det ena är hunger och det andra är reglering av ämnesomsättningen!
Strax innan vi ska äta är ghrelin-nivåerna höga – vi är hungriga och redo för mat.
Hungern kommer alltså från ett hormon och inte från hur tomt eller fullt det är i magen. Det hänger ihop såklart, men inte till 100%. Om ghrelinnivåerna hade varit låga hela tiden hade vi svultit ihjäl, vi hade inte velat ha mat och inte varit hungriga det minsta hur tom magen än hade varit!
En seglivad myt om mättnad
Mättnad är hormonstyrt
Experiment har gjorts med råttor och möss som visar att det är väldigt hormonstyrt hur vi uppfattar hunger och mat. Experiment har gjorts med människor också. Bilder på mat visades för människor med sänkta ghrelinnivåer och de kände inget sug eller intresse för maten som visades. Man kunde mäta upp tydliga skillnader i hur maten uppfattades med scanning av hjärnan.
Överviktiga har mer ghrelin än smala
Så, när vi går ned i vikt ökar vilande Ghrelinnivåer som gör att vi blir hungrigare och hungrigare samtidig som ämnesomsättningen går ned. Motsatt mot vad man kan tro har överviktiga låga ghrelinnivåer och väldigt smala lite högre. Det som skiljer är när på dygnet som ghrelinet utsöndras. Smala individer har sina ghrelintoppar under natten, är följdaktligen hungriga på morgonen och äter frukost. Ghrelinet går ned igen och håller sig nere tills det är dags för nästa mål. Kraftigt överviktiga får sina ghrelintoppar senare på dagen och känner inte lika stor tillfredställelse av maten de åt, dvs blir inte lika mätta.
GP eliminerar ghrelinreceptorer
Gastric Bypass (när man snörper av en stor bit av magsäcken) leder nästan alltid till viktnedgång men också till ett annat beteendemönster. Patienten är inte längre lika sugen/hungrig på mat! Det beror på att så många ghrelinreceptorer sitter i just magen, och dessa “försvinner” vid operationen. Vid experiment med opererade överviktiga och icke-opererade överviktiga på diet kunde man se att de opererade kunde fortsätta att minska i vikt obegränsat eftersom ghrelinnivåerna aldrig höjde sig.
PYY3-36 vs Ghrelin
Ett annat hormon utsöndras för att få ghrelinniåverna att sjunka efter måltid, en så kallad “ghrelin-antagonist” peptiden PYY3-36 och det verkar vara balansen mellan dessa två hormoner som avgör hunger/mättnad och kroppsvikt. Det är när samspelet mellan dessa två hormoner ballar ur som det leder till fetma eller kraftig övervikt, dels blir ätandet något som är styrt av så mycket annat än viljan och dels kan det bli så att en kraftigt överviktig person fortsätter att vara överviktig trots strikt lågkaloridiet!
Insulin påverkar ghrelin
Vad påverkar Ghrelin mer än hur länge sedan det var vi åt? Insulin!
Ett svängande blodsocker som kräver insulinpåslag påverkar ghrelinnivåerna till att tro att vi är hungriga fastän vi precis åt! Det är bland annat de som händer när man äter en bit choklad, väntar en stund och sedan blir riktigt hungrig.
Vi ser då att insulinsvängningar och kalorisvält kommer att motverka viktnedgång på en hormonell nivå! Därför är det viktigt att känna in hur kroppen har det, äta när man är hungrig och sluta när man är mätt!
För friska, redan smala personer spelar det inte så stor roll hur man toppar formen (går ned några få kilon) men för personer med låg fysisk aktivitet, ev. sjukdomar, stor övervikt etc. är hormonbalansen nästan alltid rubbad. Som tur är kan man rätta till de igen med rätt mat (blodsockerstabiliserande, bland annat) och fysisk aktivitet – som faktiskt också har hormonell påverkan!
Hej. Mycket intressant. Har kört keto-kost nu i 3 månader och det mesta funkar bra förutom att jag ständigt är hungrig, trots att jag följer alla riktlinjer. Lyckas inte tyda i din text om jag kan göra något för att rätta till detta? Åt tidigare mer fett (fri mängd efter mättnad) max 20g nettokolhydrater och 1g protein per kg kroppsvikt. Men då gick jag istället upp i vikt. Nu begränsar jag mig till 120 g fett som mål men inte alltid jag fixar det målet iom hungern. Har bara typ 4-5 kg att gå ner så viktigare känns egentligen att få till en hållbar livsstil så tänker jag att resten löser sig, men gå hungrig eller öka i vikt vill jag ju inte…. dessutom känner jag mig inte så pigg som alla skriver att man ska bli, är visserligen småbarnsmamma men ändå…
Har du några tips hur jag ska få bort hungern utan att gå upp i vikt?
4-5kg… då kanske du inte har några kilon att gå ned?
Det låter som att du kör keto på helt fel sätt så kanske paleo passar dig bättre. Släng in lite sötpotatis och rotfrukter 🙂
Hej! Få kommentarer här men detta är ju sjukt intressant. En annan sak som vi framtjocka undrar är varför man blir så sjukt tjock på magen tex och plufsig när man inte är i strikt ketos?
Men det kanske har med insulinreceptorer i tarmarna? Eller allmän dålig tarmflora?
En annan sak som jag undrar är om du har någon uppfattning om punktförbränning? Det sägs ju att det är omöjligt pga hur citronsyracykeln fungerar och att det inte går att punktförbränna. Som lymfterapeut vet man ju dock att där cirkulationen är dålig, där ökar volymen. Dvs styr man undan slaggprodukterna (aja baja man får inte säga slaggprodukter, det är ovetenskapligt utan lymfpliktig last) då minskar volymen just där.
Har man alltså en stor arm, mage, ben eller fot så styr man undan vätskan därifrån. Om man inte gör det på länge blir vätskan till hård fibrös vävnad som man får gräva som en tok i för att få resultat. Med andra ord borde ju det gå att punktminska vissa områden man är fetare på en andra om man nu inte vill bli så mager att man kan ställa sig under en telefontråd när det regnar bara för att man vill minska sin mage tex…. Sorry, lite off topic men jag har tänkt att jag ska fråga dig det här hela tiden och jag glömmer det i ett kör.
“Varför man blir så sjukt tjock på magen tex och plufsig när man inte är i strikt ketos?”
Sämre tarmperistaltik, dålig insulinkänslighet? Kortisol + insulin? Något sådant kanske?
Ja alltså jag tror mycket på kompression, det funkar ju för att minska specifika områden på kroppen 🙂
Aha. Ok, det betyder då att man kanske skulle ha en liten gördel på magen om man är framtjock för att hålla in så kanske man minskar där? Kim Kardashian hade ju något liknande (en träningskorsett) när hon tränade så hon kanske inte är så dum ändå?
Ja man kan ju köpa en waist trainer eller en korsett om det är magen man har problem med, populärt bland bodybuilders och andra fitnesspersoner!
Om jag äter på morgonene är ju hungrig hela dagen. Äter jag ingenting förän lunch eller även senarekan jag skippa maten helt till kvällen eller behöver inte äta alls. Hur förklaras detta?
Haha… tyckte du på (Mass)Publish i natt eller? 😉
Är det inte så att “hunger” styrs av proteinsyntesen också. .. egentligen behöver vi ju vare sig fett eller kolhydrater (tillfört) men däremot protein (om vi vill vara anabola)… och protein mättar ju bättre än både fett och kollisar. .. vilket hormon / mekanism styr det?
Återställde massa inlägg bara 🙂