Det enkla svaret är: Den du kan hålla!
Om man går på en väldigt kortsiktig diet (1-3 veckor) bara inför något särskilt event (bröllop, viktig fest etc) spelar det inte någon roll om dieten inte är hållbar i längden. Man kanske bara, av fåfänga skäl, vill ned X kg & sen inte bryr sig om vad som händer efteråt. Det är helt okej, ibland känns viktminskningen väldigt akut, men ibland vill man ha lite mer bestående resultat. De viktiga blir då inte att fasta 3 veckor i streck utan att hitta ett sätt att leva, dag för dag, som funkar både när man ska på fest & köra ett hårt pass i gymmet.
Det är här LCHF kommer in som en helt outstanding kandidat! Den håller i längden, oavsett om man är tjock som vill bli smal, smal som vill vara smal, eller smal som vill lägga på sig. Den funkar till fest, även om jag aldrig lyckas med LCHF-bakverk haha, den funkar klockrent till träning & den funkar i alla skeden av livet! Det finns massa varianter av LCHF, men de är egentligen bara för att göra den enklaste av dieter (artegen föda) lite trixigare. Vill vi kanske inte ha de för lätt? Vad är haken egentligen? 😉
Så, i min mening finns de två LCHF-varianter som är helt motstående som “alltid” funkar.
1) Fakir (personliga favoriten) Stryk allting som inte är kött, ägg, fisk, fågel, fett, kaffe, te, vatten. Enkelt och med garanterade resultat.
2) Paleolitisk LCHF – grönsaker, bär, rotfrukter, kött, ägg, fisk, naturliga fetter etc.
Jag brukar hoppa lite häremellan för båda kan jag hålla i långa perioder utan avsteg, det är ovanligt för mig med mer än 50g kolhydrater/dygn.
Vilken diet/kosthållning funkar för er?
Vilken kan ni alltid hålla? Kör ni klassiska 20g kolhydrater per dygn eller går ni lite på känn?
Kan tipsa dig om “Baker vs runners” lchf rulltårta, med MASSOR sv smörkräm, svår att misslyckas med och jättegod det enda “fikat” Jag äter utom ketobollar
Återigen ett mycket bra inlägg! tack Martina! Har även köpt din ebok som är mycket bra och varmt rekommenderas. Tyvärr funkar fakir så där halv bra eftersom jag har löpträning tre ggr i veckan och crossfit och när jag kör fakir blir jag helt orkeslös och hela gruppen måste springa långsamt pga av mig..är mao inte i ketos..orkar köra faktir i några dagar och sedan går jag över till vanlig LCHF (ca 20gr om dagen) Har även testat periodisk fasta och gjort två försök tidigare men har vi båda tillfällena fått avbryta andra dagen för att jag har varit så vrålhungrig att jag nästan svimmat. En ovanlig känsla som jag inte har upplevt med LCHF sen jag lade om min kost för snart tre år sedan. I går började jag ett nytt försök och det gick lite bättre. Har mitt ätfönster 10-18 eftersom jag vill äta middag med barnen. Efter min frukost vid 10-tiden var jag jättehungrig redan 12:30 och så fortsatte det egentligen hela dagen 🙁 I dag svimmade jag nästan så jag kör nog varannan dagmetoden istället … Visst är det konstigt, innan jag upptäckte LCHF kunde jag späka mig på low-carb eller low-calorie dieter men nu är jag inte beredd att inte må bra längre!
“2) Paleolitisk LCHF – grönsaker, bär, rotfrukter, kött, ägg, fisk, naturliga fetter etc.”
Martina, är inte detta ren Paleolitisk kost? Bär och rotfrukter innebär ju att det ingår en del stärkelse och socker.
Vad skiljer annars “Paleolitisk LCHF” från Paleolitisk kost?
Jag åt enligt LCHF med 30-60g kolhydrater under 18 månaders tid, för att stödja min sambo medan han gick ner i vikt. Funkade ypperligt för honom, minus 12kg på ett halvår och folk började tycka att han såg “mager” ut:) Men jag som redan var normalviktig stannade bara på samma, precis som man ska. Tappade ca. 1-2kg vattenvikt bara. Men jag tröttnade på LCHF till slut, och en dag bestämde jag mig bara för att strunta i alla förbuden (för de är faktiskt ganska många, när man lever i dagens överflödande matkultur) och så gjorde jag en maffig lasagne! Efter det har jag återgått helt till det som flummigt uttryckt kallas normalkost, jag äter alltså allt, men onyttiga saker bara ibland. Helst efter ett träningspass.
Normalkost funkar om man kan säga nej till sötsaker, om man har orken och lusten att träna, och om man gillar att laga mat. Men stämmer de tre sakerna inte in, och man INTE är begåvad med supersnabb ämnesomsättning, då är LCHF en bättre idé. Både fakir och paleo:)
Jag tycker fakiren funkar super! Det är så smidigt med en bit kött/fisk/kyckling, en klick smör på som smälter och ett lass babyspenat! Enklare och nyttigare blir det inte! Ligger väl på 5-7g kh en normal dag! Och så tung styrketräning på det 😉 😀
90-88 kg, inte 99 lol
Jag började med lchf i februari. Köpte Anna Halléns kokbok husmanskost, läste på en hel del och körde på. Men det är svårt att hitta bra recept i en början. Annas bok har lycket grädde i sig, Danielssons vill slänga på mer grönsaker än annat och andra recept heter lchf men är inte det. Så ingenting hände med vikten, -1kg sen pendling mellan 99-88kg. Nu har jag, efter inspiration från dig, kört fakir i en vecka. -3kg för mig och 3.5 för min sambo. Vi kör på minst en vecka till, en del utmaningar i form av födelsedagarna och möhippa men får göra så gott det går. När fakirveckornanär över har jag en 4 veckors meny med äkta, strikt lchf som väntar, en bok med monique le roux forslund som känns rätt. Efter det har jag kanske kött på benen att stå på egna ben. Har alltid varit en receptnörd men dom går ju alla att modifiera. 🙂 Tack för att du finns – jag tror du har knuffat in mig på rätt spår. 🙂
Gillar att experimentera med min kropp och har testat på matdelen av The body transformation guide (Joachim Bartoll).
Gick mer eller mindre ut på att jag levde på ägg + nötter i 6 v innan jag tyckte det blev alldeles för tråkigt. (givetvis var det en del annan mat inblandad med som kyckling o.s.v.)
Så lagom till nyår i år så kände jag att jag ville testa på LCHF för det har jag följt ett tag och jag ville veta hur det påverkade just min kropp. 5 snart 6 månader senare så har jag gått ner runt 15 kg utan att egentligen ansträngt mig, notera att det är min kropp er kanske inte svarar på samma sätt. Har funderat att testa paleo ett tag för att se hur det är vi får se vad som händer.
Just nu är riktlinjerna precis som du beskriver det <50 g kolhydrater/dygn.
Vad man kan säga om det hela är att sötsuget är helt borta, visst jag kan få något tillfälligt sug ibland men så fort jag äter godis så brukar jag fundera på varför jag egentligen äter det då jag inte tycker det är gott men det händer att jag äter en del salt godis (vågen på ica/coop brukar säga 1hg typ varannan vecka på sin höjd). Mer som kan tilläggas är att ev blodsockerfall är icke existerande och vissa dagar får jag nästan tvinga mig att äta då jag inte känner mig hungrig men däremot sitter jag och fryser i en varm lägenhet. Har gjort avsteg någon gång och försökt äta en pizza eller liknande men då får jag extrem huvudvärk så numera brukar jag beställa pizza men skrapa av allt det goda =) Även när det gäller alkoholintaget har jag noterat att jag blir berusad fortare och att jag även brukar få mer ont i huvudet (brukar få en extremt lätt form av bakfylla) om jag inte dricker mycket vatten + något innan sängen.
Vad är då tanken med det hela? Jo på sikt ska jag börja träna och se hur det känns men just nu är det lite väl mycket i skolan (kandidatarbete) + 1½-2 h tur/retur till gymmet de dagar jag inte är i skolan. Detta kommer markant ändra sig framöver är tanken + att jag ska försöka mig på att börja springa (målet är först och främst 1 mil på en hyfsad tid, senare någon halvmara typ Gbgs varvet)