Jag tänkte prata lite om alkohol såhär efter helgen 😉 Jag brukar ju säga att alkohol är ett gift, och så är det, men ofta är metaboliterna (nedbrytningsprodukterna) av giftiga ämnen ännu giftigare! Det kan vara värt att tänka på att allting vi stoppar i munnen ska brytas ned, och väl spjälkade till mindre beståndsdelar kan de ha ännu värre effekt än ursprungsprodukten. Det är samma sak med alkohol, den bryts ned till acetaldehyd i levern vilket är extremt toxiskt för kroppen! Acetaldehyd ger så extremt negativa effekter att de till och med har använts som behandling för alkoholister, i form av läkemedlet antabus som blockerar nedbrytningen av acetaldehyd.
För oss som dricker lite lagom sådär, märker vi nästan inte av acetaldehyden eftersom den tas om hand om ganska snabbt. Acetaldehyd-dehydrogenas och glutation neutraliserar acetaldehyden och skapar tillsammans ny molekyl som kallas för acetat. Den påminner om vinäger och när levern har konverterat alkoholens metaboliter till acetat, är den i princip oskadliggjord. De enda problemet som kroppen har nu är att hantera vätskebristen som sker till följd av att de anti-diuretiska hormonet vasopressin är blockerat, vilket gör att kroppens förmåga att återuppta vätska försvinner. Då går all vätska från njurarna rakt till urinblåsan istället, där den kissas ut. Effekten av blockerat vasopressin är helt otrolig, att dricka 2 dl alkoholhaltig dryck kan göra att man behöver kissa ut 8 dl vätska!
Inte bara vätskebrist!
Om man nu inte tänkte dricka lagom, så får man andra problem än bara vätskebrist. Det kommer då inte alls räcka med “varannan vatten” för att undvika bakfylla. Det beror på att levern inte hinner konvertera acetaldehyden till acetat (vinäger) och den begränsande faktorn är glutation! Medan kroppen väntar på mer glutation får acetaldehyden härja fritt och orsaka illamående och annat elände.
- För att minska illamående behövs mer glutation i levern, glutation är till stora delar uppbyggt av aminosyran cystein som finns i ägg!
- När man kissar mycket blir man inte bara av med vätska, utan elektrolytbalansen rubbas en hel del. Man blir av med salt, men också kalium och magnesium. Om du har magnesium-tabletter hemma så kör på de, eller köp magnesium brustabletter och tillsätt salt.
- Banan är rikt på kalium om man vill få i sig de snabbt, annars är spenat en bättre källa – så kanske är spenatsoppa med kokta ägg i den bästa bakfyllematen, snarare än en Big Mac från McD
Jeg skal prøva dette torsdag morgen, etter sommerfest med jobben… Blir alltid mycket dårlig, og ar prøvat de fleste tips og triks uten hell. Men det du sier høres logisk ut.
Så da blir det spenatsoppa med kokte egg til frokost! 😀
Takk for tipset! 🙂
Jeg vet inte om det er spinatsoppan, men jeg kjenner formen overraskende bra..
Tror faktisk jeg kunne sprungit ut en tur og joggat.
Spinatsoppa var sinnsykt godt! Så det blir nok det på meg resten av dagen… Takk igjen!:)
Coconut water works like a charm! För elektrolyter alltså, istället för banan.
Kokt sparris botar baksmälla…. funkar var enda gång.. men nu är det slut på alkohol på ett bra tag.
P.S. Man dricker avkoket innan man går och lägger sig… funkar även kallt 😉
Tack Martina!
För oss som håller oss till lite kan det ju vara värt att testa vad som händer om vi någon gång testar mer.
Magnesium, ägg och spenat finns redan i kosten, så det bara att placera det i rätt dagsmeny. 🙂
Tack, nu förstår jag bättre varför också msm botar baksmälla, svavel är tydligen nödvändigt för glutationproduktionen, sen öppnar msm upp cellerna för syre och andra nyttigheter. Kan du inte använda dina vassa kunskaper till att sätta msm under luppen? Skriva lite om det. vad är myter och fakta.
Tack för bra artikel! Vad är msm som Bo pratar om?
svavel på burk 🙂
Bra inlägg, lärde mig något nytt 😉