Okej låt oss spinna vidare på PUFA’s (FLEROMÄTTAT FETT) och klara ut det här med majonnäsen… det var många majonnäsentusiaster som ville ha en majjo utan olivolja så här har vi en. Den är från min kommande bok, men olivolja har mest enkelomättat fett så det är inte så himla farligt. Inte i jämförelse med sojaolja, raps och majs!
Recept på paleomajonnäs!
Till dryga 2dl
2 äggulor
1 matsked citronljus eller lite lime
1 matsked vitvinsvinäger
Knivsudd dijonsenap
Nypa havssalt + lite peppar
1 dl kokosolja (jag tar utan smak)
5 matskedar ghee (rumstempererad)
Gör såhär
Allting ska vara smält och rinnande, både olja och ghee. Vispa äggulorna med stavmixer tillsammans med vitvinsvinäger, senap, salt och peppar, tillsätt ghee och se till så att det inte är för stor temperaturskillnad mellan ingredienserna. Då skär det sig! Häll försiktigt i kokosoljan medan du mixar, kör lite upp och ned i några sekunder tills den tjocknar.
Den här majonnäsen blir något tjockare och stelnar i kylen på grund av annan fettsammansättning än när man gör med oliv- eller rapsolja. Man kan om man vill ersätta kokosoljan med avocadoolja!
Fråga, har du modifierat det här receptet sedan du blev helt mejerifri eller kör du samma?
Tycker det här receptet funkar bra! 🙂
Så dricker du BCAA mest för att det är gott då? 🙂
godare än vatten
Martina, finns det något sätt att prenumerera på kommentarer till sin kommentar? På vissa bloggar brukar det gå. Det vore toppen.
Ska fixa det 🙂
Är också intresserad av proteinintaget! Har hört från bl a Jimmy Moore (ketoförespråkare) att kroppen kan omvandla protein till socker om det är ett överskott av protein som den inte klarar av att hantera. Därmed kan man lägga på sig vikt, trots att man äter lowcarb. När sker detta? Hur mycket protein måste man komma upp i för att det ska bli “ohanterligt” och på så vis leda till viktuppgång?
Tacksam för svar då jag gått från fettskrämd till proteinskrämd istället..
Protein är inte en chokladkaka, man behöver inte vara rädd för protein.
Kollagen tillskott då? Tänker på om man kan få i sig för mkt protein då? Om man vill väga 62-63kg hur skulle du lägga upp protein intaget då?
Nej jag hade inte räknat det, jag är inte rädd för protein. Dricker BCAA hela dagen lång 🙂
Intressant om BCAA. Jag har tagit 10 mg 4:1:1 BCAA nu strax innan gympasset under en vecka. Just nu tränar jag extra mycket och tänkte att jag kan behöva mer så då tog jag extra igårkväll och även i morse, samt tänkte ta en portion innan kvällens gympass. Men har grubblat på hur ofta/mkt man kan ta per dag? Och har du märkt någon skillnad på om du tar innan eller efter träningen?
Jag vet inte jag försöker dricka BCAA lite hela tiden, spelar nog ingen roll när man tar men om man ska välja före eller efter hade jag valt EFTER 🙂
Men hur mkt per dag ungefär kan man ta? Om jag tar några portioner som idag 10 mg morgonen, 10 mg före träning och 10 mg efter , tror du det är för mycket?
Det vet jag inte, jag häller bara ned lite i en 2L eller 3L vattenflaska/kanna och dricker under dagen 🙂
Vilka effekter har du märkt av som du kan koppla till ditt intag av BCAA?
Jag vet inte? Lättare att behålla muskelmassa, dricker mer vätska, mer styrka, typ så men jag gillar ju BCAA så resultaten är väldigt biased 🙂
Hej! Jag ska börja fettfasta igen (mådde verkligen bra sist).Fråga1Varför är turkisk yoghurt uteslutet för den dieren?Fråga 2 jag avskyr både avocado och ägg.Lämplig ersättare?Lycka till med ditt projekt
Du kan inte fettfasta på turkisk yoghurt, men det var kanske inte så du menade? Turkisk yoghurt har för mycket kolhydrater och för lite fett för att passa som ett högfettlivsmedel. Om du inte gillar avocado eller ägg så behöver du inte äta det 🙂
En jäkligt dum fråga kanske, men med tanke på att olivolja kan ge upphov till celluliter, gäller det även om man äter mycket oliver? Eller förändras oliverna när de processas till olja och att det är själva slutprodukten som är mindre bra?
Jag pratar INTE om olivolja jag pratar om MAJS, RAPS och SOJA!
Martina! Tusen tack för en underbar blogg! Jag har alltid ätit mängder med olivolja och har väldigt mycket problem med celluliter trots att jag är i 20-års åldern, så fick en ordentligt ögonöppnare tack vare dig. Jag undrar därför, om jag följer dina råd gällande celluliter, kan de jag redan har minska (försvinna)? Eller måste jag helt enkelt acceptera att “the damage is done”?
The damage is NEVER “done” 🙂
Jag hade SÅÅÅÅÅ mycket celluliter när jag var 23, enormt! Jag har 1/10 eller 1/20 av de idag och jag är 10 år äldre. Jag räknar med att bli av med ALLA när jag deffar ned lite också, har ändå över 20% kroppsfett just nu.
Bara ät bra, träna bra, så försvinner det igen 🙂
Hej, Elisa!
Jag har samma erfarenhet som Matina. Har haft celluliter sedan 20-års ålder och det har bara blivit mer och mer. Sedan jag började med strikt keto för ca ett år sedan (har ätit lchf sedan ca 4 år innan) har celluliterna minskat till kanske 1/4. Mycket märkbart! Känns skönt, trodde inte det var möjligt. Men som sagt, när jag tog bort allt mejeri så hände det saker. Man kan behöva ta bort kaffe och alkohol också, bara och testa.
Kom på att jag har en fråga. Den här produkten som man kan köpa i matbutiker sedan ett tag, är det samma sak som ghee? https://www.arla.se/produkter/arla-brand/kockserien-klarifierat-smor-250g-432965/
Nej det är inte exakt samma sak, googla för att se definitionen 🙂
Men nästan samma väl?
jag googlade och hittade ingen skillnad i definitionerna mer än Ghee inte har ett svenskt namn vilket klarifierat smör har.
Vad är skillnaden mellan Ghee och klarifierat smör?
Klarifierat smör har inte eliminerat alla mjölkproteinpartiklar vilket ghee har.
Hej! Precis börjat med keto! Undrar om de är några större negativa delar med keto under längre tid eller är det en kost jag kan köra på under en lång tid?
Ja en stor negativ effekt är att folk kommer provoceras av att du inte äter skräp. Till och med andra LCHF:are kan komma att attackera dig för att du undviker ost och turkisk yoghurt. Sen avundsjukan över att vara iform året runt, bra immunförsvar och slippa svälta för att få en tvättbräda. De är nackdelarna som jag ser de efter dryga 7 år nu 🙂
Haha underbart, Martina :D! Samma här, största problemet är andra människor.
Men vet vi inte att olivolja är bra? Mot hjärt- och kärlsjukdomar? Efter PREDIMED studien? Kanske det som är nyttigast för kärlen inte är det som är bäst mot celluliter? Vad tror du?
Olivolja är okej, men jag äter inte det för jag tror mer på andra fetter.
Och man måste typ ha processad mild olivolja för virgin blir besk av mixning. Smakar skit då. Jag har försökt göra olivmajo flera ggr. Beskt beskt beskt.
Jag tycker det går ganska bra att få till en bra smak av kallpressad extra virgin olivolja. Använder dijonsenap, äppelcidervinäger och just nu blandar jag även i kokosolja ca 2 delar oliv och 1 del kokosolja.
Man kan vänja sig vid lite bittra smaker också. Om man vänjer sig succesivt så blir det till slut gott.
Jag brukar använda en mild extra virgin från Zeta som jag blandar med lika stor del mct-olja. Jag tycker inte att den blir besk, men har ännu inte testat den på min sambo som är väldigt känslig för bittra smaker 😉 Men mer smakrika extra virgin olivoljor kan definitivt ge mer bitter smak. Jag skulle föreslå att testa med:
https://www.zeta.nu/produkter/extra-jungfruolivolja-originale/
Citronljus antar jag är felstavat.
Haha ja!
Så god majonäs! 🙂 Testade ditt recept och gjorde skirat smör när jag skulle klarna det. Smaken blir underbart knäckig då!
Härligt!
Tusen tack! Letat recept men inte hittat något bra. Lite ångest bara över all rapsoljemajonnäs jag ätit de senaste 5 åren, men bara att se framåt 🙂
Jag har ångest över all sojaolja jag ätit de senaste 3 åren, katastrof!!!
Men, ha inte ångest över det! Tänk ändå på att du tillhör en liten del av mänskligheten som äter mkt medvetet, näringsrikt, med nästan bara mat lagad från grunden. Inget spannmål, inget socker och så vidare. Helheten räknas mest ändå.
Mjo fast Kina har haft negativa effekter på hälsan som behöver fixas.
Vilka effekter har du fått?
För långt och för privat för att skriva här, men bland annat blev ju min man så enormt inflammerad att han gick och kånkade runt med 7L vatten i sina lungor… bara en sån sak…
Finns ju en del smörbaserade recept på majonäs. Nån som provat och kan rekommendera nåt av dem? Smör äger fett 😀
Hej!
Har gjort liknande majonnäs på ghee, hela ägg, äppelcidervinäger och dijonsenap. Blir jättebra!
Funderar nu lite på om man som i ditt recept ovan kan använda sig av MCT-olja istället för kokosolja…borde väl inte spela så stor roll egentligen. Och så nyttiga dessa majonnäser blir!
Jag har aldrig testat faktiskt 🙂
Mct funkar jättebra! Kör alltid så.
Håller med mct-oljan funkar hur bra som helst. Jag gjorde majjo på ankfettet som blev över när jag körde ankbröst på låg temp i ugnen då smakar den så klart av den kryddan man använt till ankan.
Den mct-olja jag har är ju flytande och på flaska så det låter ju som en bra idé. Avokadoolja borde ju bli gott också och Mark Sisson tipsade om macadamiaolja. Men då blir det dyrt. Det är kanske där skon klämmer, i alla fall för mig. Det känns så dyrt att göra majo på mct och avokado.