Idag tänkte jag prata lite om “mejerier” eller ersättningar till mejerier från växtriket. Det finns ju en hel del “mjölk”, “yoghurt” och “ost” som inte kommer från kor, får eller getter.
Vad ska man välja när man är keto?
Mandelmjölk
Man kan göra latte på mandelmjölk, kaffe och kanel eller dricka som den är. Nackdelen är att man betalar dyrt för “vatten” så jag rekommenderar att göra sin egna mandelmjölk. Det blir såååå mycket billigare och det är lätt! Jag kan ge recept på all nötmjölk om någon vill ha 🙂
Sojamjölk och sojaprodukter
Här säger jag faktiskt no bueno för soja är en fytoöstrogen och väldigt lite soja kan skapa väldigt mycket oreda i kroppen. Om man redan har kopparöverskott eller östrogendominans, dumpa sojan! Jag kan käka lite tofu och dricka sojadrinkar ibland för det är gott, men jag skulle inte göra det varje vecka.
Kokosmjölk och kokosyoghurt
Tummen upp! Återigen är det här något du kan göra själv billigare. Kanske inte kokosmjölken men kokosyoghurt, jag tror att Lesscarbs har ett bra recept så sök inne hos henne. Jag har också ett recept, annars är den rätt dyr att köpa. Nackdelen med kokosprodukter är att de smakar kokos och är svåra att smaksätta, annars toppen.
Havremjölk och havreyoghurt
Min favorit när jag var vegetarian! Men vad innehåller den egentligen?
Havrebas (vatten, havre 10%), rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).
6.5g kolhydrater/100g för havremjölken så mja… någon skvätt i kaffet någon gång ibland är kanske okej men inget jag hade använt varje dag och verkligen inte yoghurten.
Bjäst som ost
Bjäst kallas även för näringsjäst och är en inaktiv jäst. Skillnaden på bjäst och näringsjäst, är att näringsjäst har tillsatts vitamin B12 med en form av bakterie. Samma svamp kan man även hitta vid öltillverkning i bryggjäst, vanligtvis svampen Saccharomyces cerevisiae men den ger inte mer candida vad jag vet. Jag har bjäst/näringsjäst på mina stekta ägg och det är gott! Det är “ost” “typ”.
Vegansk ost
Superpopulärt på bloggar, instagram och youtube så jag blev nyfiken och ville kolla upp. Vad är en vegansk ost liksom… well… check it out…
Vatten, kokosolja, rapsolja, sojaproteinkoncentrat, vetestärkelse, salt, mjölksyra, naturlig arom, förtjockningsmedel: (karragenan, fruktkärnmjöl), jästextrakt, citronsyra.
Näää…. soja, raps, vete, karragenan och citronsyra! HEJ TARMPROBLEM och östrogendominans. En riktigt usel produkt, den får verkligen tummen ner!
Summa summarum
Jag tycker nog hellre att vanlig 40%ig grädde och en riktigt god och fin ost från en ko är bättre än många av dessa alternativen. Det är gott och innehåller inga konstigheter, däremot en hel del grym mjölkfett och andra näringsämnen. Get och fårost är ett bra alternativ om man vill minska mängden kasein. I Australien drack jag mjölk (i kaffet) som var producerad av frigående A2-kor, de va jättefina och fluffiga som man fick klappa. Och de producerade bara A2-kasein, inget A1!
Annars kör jag nog på hemgjord macadamia eller mandelmjölk, kokosfett och smör i kaffet och kokosgrädde i matlagningen. Är jag sugen på riktig ost så köper jag riktig ost!
Hur gör du?
Hej! Försöker mig på att äta ketogen kost (inspirerad av Stephanie P och dig) men tycker det är tiktigt svårt att stå över ost (brieost särskilt), grädde och fet yougurt/creme fraishe. Även något sött ibland som mörk choklad eller light dryck (kaffe). Kommer jag aldrig att känna av de goda effekterna om jag inte avstår från detta?
Jag vill dels minska några kilo eller en storlek men sen har jag migrän och vill testa om detta kan hjälpa. Tacksam för lite guidelines?.
Nej det kommer du inte, du måste avstå från brie ost, grädde, fet yoghurt, choklad och sötningsmedel. Drick du ditt kaffe, men ta bort det andra skräpet! Och håll fettet HÖGT i varje mål, ingen fasta, bara mat. Då behöver du ingen brie ost 🙂 Brie ost är som godis.
Tack för svar?. Vad är då den största skillanden mellan att äta Lchf och Keto, hälsomässigt. Vad upplever du för fördelar? Kan man komma i ketos av Lchf eller bara om man äter ketogen kost?
LCHF = Keto, same thing. LCHF är en ketogen kost, och mejerier hör egentligen inte hemma där. finns sååå mycket miss-information nu för tiden med folk som vill göra LCHF mer mainstream och sänka fettet och lägga till mer göttiga grejer. Visst man får fördelar bara man tar bort de värsta kolhydraterna, men de räcker inte för ketos. Ketos är “a whole other level”
Undrar bara om det är detta jag ska satsa på (keto alltså)är sjukskriven pga olika symptom och lite dåliga värden (utmattning) , är väldigt trött. Tvingar dock mig själv (uppskattar det också) att träna 4-5 ggr/veckan. Gick först ner 5 kg de första 3 veckorna (Lchf) men har sedan stannat på samma vikt trots strikt Lchf (lite småfusk ibland) senaste 5 veckorna.
Har känt acetonsmaken i munnen men inte nåt särskildt energiflöde….
Passar detta inte mig eller beror muffintoppen på för höga stressnivåer (trots många veckors nedvarvning)?? (Alltså har både viktnedgång i tankarna och migrän)
Några veckor är ingenting, du behöver vara seriös med det här i många månader innan du ser resultat. Efter 6 månader kanske det börjar hända saker, det är inte för viktminskning man äter LCHF utan för att läka kroppen inifrån. En kropp som verkligen mår bra har ingen muffintopp, den har du för att du har utsatt din kropp för blodsockersvängningar och höga insulinnivåer. Ett tecken på att du verkligen behöver äta LÅG-kolhydratkost, och ta hand om dig själv, kanske börja med meditation, yoga, simning. Prioritera dig själv. En stressad kropp går INTE ned i vikt.
Ta det lugnt, fortsätt att experimentera med keto och sluta fuska! 🙂
Tack??
Vill bara tipsa om ett superbra alternativ till yogurt och creme fraiche om man vill äta mejerifritt. Kokoskefir! Har gjort min första sats nu. Först utvecklade sig grynen i vanlig fet mjölk i 48 timmar och sedan samma process i kokosgrädde. Sen har den stått i kylen över natten. Nu är den tjock som creme fraiche, smakar fint syrligt och kokossmaken är borta. Tror den är mycket god till färska jordgubbar, eller som en röra till middagen med färska örter, citronskal eller blandad med ketosmajonäs.
Coolt! Jag ska också göra 🙂 Tack för påminnelsen!
Tack för en fantastisk och inspirerande blogg! Har en fråga om Bjäst (den gula påsen). Hittar ingenstans informationen om kolhydratmängden, kan det verkligen stämma att det är 0? Äter enligt Fakir och vill veta om det är ett tillåtet livsmedel?
Ja den är noll så du kan ha den på äggen till exempel 🙂
Jag klarar inte mjölk protein, får sådär mysiga fiinnar samma dag som går över efter 2 dagar. Så dricker aldrig vanlig mjölk men skulle vilja testa A2 bara för att se om det är någon skillnad! Vägrade äta något från kossor som barn för mådde alltid illa ( my female intuition already knew haha ) så har inget “sug”. På resturang om det är lite grädde och smör i maten så kompromisar jag och säger “okej”. Är verkligen allergisk mot alla nötter som finns ( har du något tips på att hacka sina nöt allergier?! 😀 ), soya och har glutenintolerans så kör oatly i små mängder om jag är på café och det är det enda som finns. Men jag kan leva på kokos – har det i allt! Oljan, grädde, mjölk osv och gillar get ost ett par gånger iveckan. Känner att den Svenska/europeiska mjölk konsumtionen är lite väl överdriven, samt denna IG casein/vassle protein hype… Ko mjök är för kalvar och kokosmjölk är för människor! 😀
Håller helt med!
Jag tror att man hackar sina allergier när man lagar sin tarmflora, de är ju där det felar! 🙂
Hej!
Super intressant info på din blog!
Har en fråga om Bjäst (gula påsen)… Kör Fakir och undrar om det är ok med Bjäst? Hittar ingen info om kolhydrater…? Tack på förhand!
Bjäst är ok!
Människan är en omnivor och so am I 🙂
Nä, jah äter helst inte alls någon form av ersättnig eller som kommer med i en kulörrikt förpackning och en ingredienslista, här är det riktigt mat som gäller och det betyder goda ostar, eko-mjölk, ekokött, eko-grönsaker, kerrygold smör, eko ägg….helt enkel som människan förr levde…rent, enkelt, coh vad var tillgängligt.
Säljer kaffe om dagarna, och typ 40 % av mina Stockholms kunder väljer havremjölk framför röd gammeldags mjölk, folk blir väldigt glada dessutom över att det finns! Har haft grädde framme men inte en enda väljer det!
När jag kommer och handlar så ska jag be om grädde 😉
Har du en recept på Kokosyoghurt, kigge på den fra Lesscarbs, det så ud til blot at være kokosgrädde med lidt vanilj, er det så enkelt, eller har du en anden recept?
Jag ska se om jag har ett annat, det kanske inte är så komplicerat men jag vet inte 🙂
Ja tack!! Jag önskar att se dina recept på nötmjölk 🙂
Sure, det kommer!
Jag är så fascinerad över att man kan ändra så mycket och må så enormt mycket bättre genom att äta bra mat helt enkelt. Har ätit keto nu i 7 veckor, ville pröva då jag har epilepsi, anfallen har minskat och fick en massa andra positiva saker på köpet, piggare mer energi, gladare, och viktnedgång, har aldrig mått så bra. Jag har ju förstått att man ska hålla sig ifrån mejeriprodukter och det har jag gjort, men vad är det som inte är bra, är det dåligt för ketosen av någon anledning, tänker att en ost innehåller inte mer än 0,5gr kolhydrat så det kan ju inte vara på grund av det. Det är egentligen inget jag har jättestarkt sug efter mest intresserad av varför det inte är ok.
Mjölkproteinerna är problemet, de är de som kan störa din tarmflora så att du inte får alla grymma effekter.
Tack för att du kommenterar och grattis till fina resultat på 7 veckors ketokost! 😀
Aha, tack för snabb respons. Då vet jag varför?.
Tack också för att du skriver om ketogen kost, det finns annars inte så mycket bra info om det. Och frågar man neurologer om keto så funkar det bara på barn med epilepsi eller så säger de att det är farligt och inget man ska hålla på med själv, det ger kärlsjukdomar sa min neurolog, inte bra med allt fett. Lyssnar numera inte på sjukvården då de är så dåligt uppdaterade, bättre att bilda sig en egen uppfattning och lyssna på kroppen?.
Jag använder Oatlys “iMat” som grädde i morgonkaffet. Upplever inga nackdelar (det handlar om typ en-två teskedar i kaffemuggen) av det jämfört med hur jag känner mig av vanlig komjölksgrädde… jääklar, då kan jag bara inte sluta tänka på det och börjar fantisera om att sleva i mig en jätteskål vispad grädde! Så havregrädde funkar bättre där för mig och jag accepterar det som en gråzon i mina val av dagliga livsmedel just nu. Utöver det använder jag inga artificiella ersättningsprodukter från soja/nötvärlden. Vill jag verkligen ha ost (vilket INTE händer ofta nu när jag lagt av med mejerierna) får det bli get/fårost eller någon riktigt fin lagrad komjölksvariant. Ingen såndär halvbillig mack-ost som det går att äta hur mycket som helst av i alla fall 🙂
Chiapudding och tjocka smoothies med avokado i toppat med riven kokos tycker jag funkar bra som alternativ til en yoghurt och müsli älskare som mig 🙂
Jag brukar ha kokosmjölk i mina smoothies och lite äppelcidervinäger eller citron för att få en syrlig smak, och bryta av alg och spenatsmaken från mina gröna supersmoothies 😉
Tycker smör och benbuljong funkar bra i grytor och såser och att man inte behöver grädde för att få en god smak då.
Undviker också dessa produkter utom kokosmjölk/grädde. Folk verkar så exalterade över alla dessa ersättningsprodukterna att de inte tänker längre än att det är mejerifritt, nu talar jag främst om vegetarianer och människor som avstår pga miljöskäl. För mig är det skräpprodukter och likaså vegsubsistut som umph och quorn. Tycker vegetarianerna borde ställa högre krav på produkterna och inte bara svälja det med hull och hår pga gör deras liv enklare typ. Ät sånt som är naturligt, finns massor! Lite sidospår, men sånt jag ser mer av i min feed och liv än ketosträvare. Själv har jag inte så strikt kosthållning men eftersträvar sånt som är naturligt och paleo.
Tack för en jättebra innehållsrik blogg. Du tar upp så mycket som känns intressant att fundera över.
Inlägget om självkänsla var superbra, den väckte många tankar och känns så angeläget.
Nu en fråga, varför nämner du inte havremjölk som en bra och billig variant till kokosmjölk, mandelmjölk etc? Havremjölk är så lätt att göra själv och blir då utan tillsatser och dessutom billig. Den mättar fint och passar att blanda i smoothies. Skulle vara trevligt att höra dina synpunkter.
vänlig hälsning/Monica
Tack, jag nämner havremjölk:
Havremjölk och havreyoghurt
Min favorit när jag var vegetarian! Men vad innehåller den egentligen?
Havrebas (vatten, havre 10%), rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).
6.5g kolhydrater/100g för havremjölken så mja… någon skvätt i kaffet någon gång ibland är kanske okej men inget jag hade använt varje dag och verkligen inte yoghurten.
Du skriver att man kan göra den själv, men havre har högt kolhydratinnehåll och innehåller ämnen jag inte vill inkludera i min kost. Följer man en ketogen diet så äter man INTE havre 🙂
Näringsjäst behöver inte innehålla B12 , jag köper en sort som finns både utan eller med B12 av märket Engevita, så jag undrar ärligt talat om det egentligen är någon skillnad på Bjäst och näringsjäst alls?!?
Kanske, vet inte. Jag köper den där gula påsen 🙂
Man ska kunna göra egen havremjölk. Det finns ett par recept på nätet, som man hittar om man googlar. Vad tror du om den? Hur mycket kolhydrater tror du att den innehåller?
Räkna på det 🙂
Jag känner mig inte helt positiv till grädde och mjölk pga homogeniseringen…. Gillar mjölkfett men inte när det slås sönder till pyttesmå delar. För det kan väl tas upp i blodet i “fel” form då? Äsch, längesen jag läste om det här. Kommer inte ens ihåg haha! Men konsumerar både mjölk och grädde sporadiskt ändå, pga gott och “enkelt” livsmedel. Föredrar nog mejerier framför tex soja eller havre alla dagar i veckan. Kokosyoghurt är något nytt för mig som jag nog hade velat testa. Låter äckligt men mättande haha.
Jag undviker tillsatser så långt det går. Har hållit i olika burkar och sett en lång lista på ämnen, väljer då hellre vanlig mjölk, grädde och ost, men efter att jag minskat mängden har jag blivit mindre i midjan. Jag använder massor med smör när jag steker kött och får då en god smak så jag behöver ingen grädde. Använder en getost som ger mycket smak så räcker med lite ost.