• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Dissa fläsksvålarna! (om makronutrienter)

Dissa fläsksvålarna! (om makronutrienter)

10 March, 2015 46 Comments Written by Martina

Fläsksvålar
Makronutrienter
Först mejerierna och nu det här!? Får man inte äta något längre?

Jo, man får äta vad man vill men om man vill ha optimal hälsa, vikt och muskelutveckling så gör man bäst i att dissa allting konstgjort och processat. Det är nämligen stor skillnad på helt ren och naturlig mat och “godkänd” LCHF. Båda funkar bra, men den ena är snäppet vassare!

Under mina 5 LCHF-år har jag testat att LCHF:a på massor av sätt för att hitta vad som passar bäst för mig och mina mål, och hela tiden halkar jag tillbaka till giftfritt, ekologiskt, naturligt, oprocessat kött, fisk, ägg, smör och grönsaker. Även bönor och rotfrukter funkar fint ibland och sötpotatis och naturliga fetter. Enkelt!

Jag tror alltså inte ett dugg på IIFMM (If It Fits My Macros) alltså att alla grejer som uppfyller kriterierna för “lite kolhydrater” är bra. Questbars är ett utmärkt exempel men även en så oskyldig grej som FLÄSKSVÅLAR!

Fläsksvålar innehåller 0g kolhydrater, 65g protein och 35g fett per 100g. Det låter ju fantastiskt, eller hur! Tyvärr är det stor skillnad på protein och protein i form av biotillgänglighet, alltså hur vi tar upp och processar proteinet. Proteintypen i fläsksvålar är gelatin som har 0 i biotillgänglighet, vilket gör att kroppen behandlar det lite mer som kolhydrater än protein. Långsamma kolhydrater kan man översätta det till, som ger proteinbelastning, insulinhöjning och fettinlagring.

Jag säger inte att du inte FÅR äta fläsksvålar, men NÄR du äter fläsksvålar är det bra att du är MEDVETEN om detta fenomen så att du inte räknar dina makros; ser att det är under 5 gram kolhydrater eller rentav 0 gram och ändå får ett insulinpåslag med eventell viktökning som följd.

Känner du en fläsksvåle-fantast? Dela gärna det här inlägget 🙂

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Kost & Hälsa, Träning
Hydrosalt för återställd vätskebalans
Starka känslor kring mat

46 Comments

  1. Fairman Fairman
    4 May, 2022    

    Men vad är det för fläsksvål ni pratar om (ny här)?! Sådana där torra krispiga snacks man hittar på chipsavdelningen? Vad sägs om riktig rökt fläsksvål (i Göteborg t. ex. hos Saras i Saluhalen på Kungstorget)? Himmelskt… 😉

    Reply
  2. Oskar Oskar
    18 February, 2020    

    Gäller detta även det vita fettet under svålen? Eller gäller de bara själva huden?

    Tack Martina ?

    Reply
  3. Fredrik Fredrik
    13 July, 2016    

    Hej! Fläsksvål som är så gott! Kan du inte förklara varför det blir på detta viset/länka någon data som stödjer det? Har läst en del biokemi och näringslära på läkarprogrammet men det gick nog inte in tillräckligt djupt. Hittar inte någon förklaring i varken Stryer eller på Pubmed.

    Reply
    • Martina Martina
      13 July, 2016    

      På grund av glukoneogenesen? Eller menar du varför just aminosyrorna konverterar? För att de är glukogena.

      Reply
  4. MortenVET MortenVET
    23 September, 2015    

    Viktig kommentar!
    Ut fra dette kan vi avlede at Matindustrien kan bruke mye aspikk, svål og bindevevnad i sine produkter for at produktet skal visa ett högt proteinvärde i deklarasjonen. Innhold av aminosyror som prolin og hydroxyprolin analyseres som protein, men bidrar lite til sunn näring.

    Reply
  5. Lotta Lotta
    14 March, 2015    

    Tack för att du delar med dig om fakta om allt vi stoppar oss, mina fläsksvålar åker i soporna nu.

    Reply
  6. Maria Maria
    12 March, 2015    

    Hej Martina,

    Tack för dina intressanta och informativa inlägg. Nu äter jag och många andra aldrig fläsksvålar, men…. Det du sa om fläsksvålarnas näringsinnehåll gör mig lite förvirrad. Fläsksvålar innehåller alltså främst gelatin. Ett ämne du säger att kroppen behandlar som långsamma kolhydrater, och som helt saknar näringsvärde. Men i många av de (paleo) bloggar jag följer går en trend att framhäva gelatinets närmast undergörande egenskaper. Det ska innehålla många av de näringsämnen vi missar när vi inte längre äter brosk och benbuljong. Det ska hjälpa till med att bygga kollagen och därför även brosk och hud, lindra ledvärk mm. Jag var just på väg att beställa en förpackning ekologiskt gelatin från England och börja inta det dagligen. Tolkar jag dig rätt är det något du avråder från. Vad säger du om gelatin i allmänhet. Någon annan som har några välgrundade åsikter?

    Reply
    • J J
      7 June, 2016    

      Detta skulle jag också hemskt gärna vilja veta! Dricker gelatin till kvällen för ledernas skull. Äter även fläsksvålar när de andra äter chips någon/några gånger i månaden! 😉

      Reply
    • Mattias Nordin Mattias Nordin
      30 January, 2023    

      Martina, skulle du kunna besvara denna kommentar?

      Reply
      • Martina Martina
        1 February, 2023    

        Minns inte riktigt vad jag hade för idé för 7 år sedan om det här.

        Reply
  7. Lina Lina
    11 March, 2015    

    Blir det samma påverkan på kroppen vid intag av collagen då, som tillskott?

    Reply
    • martina martina
      12 March, 2015    

      Jag har inte tittat närmare på collagentillskott 🙂

      Reply
  8. Moah Moah
    10 March, 2015    

    Haha, det som är en av mina favoriter! Köper dem inte alls ofta, men tycker verkligen att de är goda. Jag visste sedan innan att kroppen inte kan ta åt sig proteinet i fläsksvålar, så jag tänkte ungefär i banorna att de säkert inte alls påverkar kroppen då, i och med att de inte innehåller kolhydrater. När är det någonsin så? 😉 Tack i alla fall för inlägget, mycket bra att veta och tänka på!

    Reply
  9. Jonas A Jonas A
    10 March, 2015    

    Hej Martina, nu är det så här att min donna har börjat baka bröd på pofiber, jag undrar lite lver hur pofiber påverkar kroppen framförallt insulinpåslag då. Är det lika nyttigt som vanligt potatismjöl med hänseende på resistent stärkelse? Eftersom brödet äts ju nör det är kallt.

    Med vänlig hälsning, Jonas A

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Pofiber är ingen höjdare om man ska ned i vikt, annars är det okej 🙂

      Reply
    • Narendra Narendra
      11 March, 2015    

      Resistent stärkelse blir oresistent när den hettas upp. Det hjälper inte att något som har potatismjöl i sig äts kallt, efter att det hettats upp.
      (Ok, kall kokt potatis är lite bättre ur RS-hänseende än varm kokt, men inte att jämföra med RÅ, som aldrig blivit uppvärmd).

      Reply
  10. Sofia Sofia
    10 March, 2015    

    Hur är det med jordnötssmör som är ett populärt livsmedel i fitnessvärlden? 😀
    Jag kan lätt sleva i mig en halv burk bara sådär (känns inte så bra, men satan i gatan vad gott det är 😛 )

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Massa dåliga fetter och protein med låg biotillgänglighet. Jordnötssmör är bland de värsta man kan äta.

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        11 March, 2015    

        Okej tack! (Åt nyss upp det sista och blir inget mer jordnötssmör för mig. Hur är det men andra nötter? Finns det någon nöt du äter?)
        Man blir alltid så pepp när man läser dina inlägg, men konstigt nog trillar man tbx i fällan efter någon vecka. Nu ska jag verkligen ta mig i kragen!

        Reply
  11. Anna Anna
    10 March, 2015    

    Vad tycker du om Kostdoktorns inlagg om rott kott? Du som skrivit bok om tarmhalsan kanske har nagon bra kommentar som kan reda ut begreppen.

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Jag håller med om att processat kött inte är bra, men det är inte för att det är kött utan för att det är processat 🙂

      Reply
      • Anna Anna
        11 March, 2015    

        Vad tror du om en riktigt kottrik salami? (Fermenterad.)

        Reply
  12. Jenny Jenny
    10 March, 2015    

    Tack för inlägget och ett snabbt “svar”!
    En följdfråga på det: vad betyder och innebär macros?

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Makronutrienter = protein, kolhydrater och fett.

      Reply
  13. Ing-Marie karlsson Ing-Marie karlsson
    10 March, 2015    

    Intressant. Jag åt fläsksvålar vid två tillfällen förra sommaren och blev ruggigt trött. Testade mitt bs och det hade hade gått i topp. Har inte rört dem sedan dess.

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Det kan vara för att de innehöll MSG också, vissa färdigkryddade gör det och då blir man också väldigt trött. Men intressant observation med BS, bekräftar ju teorin 🙂

      Reply
  14. Diana Diana
    10 March, 2015    

    Intressant!
    Är det månne skillnad på märke?
    De jag brukar leta reda på (Oink tror jag de heter i minimala 50g påsar från bl.a Netto) har mycket mera fett på sig än de torra nästintill luftbubblorna som annars finns i butikerna.
    De borde väl åtminstone ha något bättre värden? 😛

    Reply
  15. Narendra Narendra
    10 March, 2015    

    Först: “Dissa fläsksvålarna” tolkade jag som “Dess fläsksvålar!” första gångerna jag läste det.
    För det andra var det någon i skaldemans-LCHF-gruppen som envist och irriterande hävdade gång på gång att kroppen tar inte upp något av proteinet! (sant) Så det räknas inte alls! (Där började jag leta runt för att kolla hur gelatin eg. fungerar näringsmässigt, men jag hittade aldrig något bra svar).

    Så, tack!

    Reply
  16. Sanna Ohlsson Sanna Ohlsson
    10 March, 2015    

    Har du vetenskapliga belägg för detta eller är det någon form av ingivelse från Gud?

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Är din kommentar verkligen genomtänkt nu Sanna? 🙂

      Reply
      • Frida D Frida D
        12 March, 2015    

        LOL

        Reply
  17. Science Nurse Science Nurse
    10 March, 2015    

    Så bra, då slipper jag ångest för att jag inte klarar av att få ner fläsksvålar. Tycker nämligen de är… SVINÄCKLIGA!!!

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Haha va bra! Jag har saknat dina kommentarer här Science Nurse! 😀

      Reply
      • Science Nurse Science Nurse
        11 March, 2015    

        Äsch, jag vet att jag varit lite osynlig en stund nu. Genomgår just för tillfället en släng av existensiell livskris. Har dock sett ljuset och är snart ute på andra sidan. (Ja, inte DEN andra sidan alltså…). Och faktum är att just detta med ketogen diet i hög grad har bidragit till att förändra mitt känsloliv så att gamla beslut och övertygelser inte längre gäller. Har därför fått omvärdera bla val av arbetsplats, val av land att jobba i och val av inriktning på min verksamhet. Är så mycket lugnare och säkrare nu än före kostomläggningen och inser att jag inte utnyttjar min fulla potential. Ännu. Men vänta bara!

        Reply
        • martina martina
          12 March, 2015    

          Va härligt att höra, jag tror att de kommer gå bra för dig bara du VÅGAR! Kram!

          Reply
        • Frida D Frida D
          12 March, 2015    

          Vilken cool kommentar. Vilka grejer som händer med det ketogena i människan. 🙂

          Reply
  18. Julia Julia
    10 March, 2015    

    Jag uppskattar verkligen din input i sånt här. Tack vare dig har jag lyckats sluta med Questbars och Celsius. Jag kommer lyda även detta råd om fläsksvålar. TACK!

    Reply
    • martina martina
      11 March, 2015    

      Va härligt, tack själv! 😀

      Reply
      • Anonymous Anonymous
        11 March, 2015    

        Questbars är min största bov, men som jag försöker sluta med. Det är alltså så att man räknar ALLA kolh även när det står “varav sockerarter är…” ?
        Celcius är också ett beroende jag har, vad ställer den till med för problem? Är Nocco ett bättre alternativ (med aminosyror i)?

        Reply
  19. Pia Pia
    10 March, 2015    

    Om man mot förmodan någon gång skulle göra egna fläsksvåler på riktigt sidfläsk blir det lika illa eller fungerar det bättre då? Äter det sällan som det är nu men alltid bra att veta.

    Reply
    • Bonden Bonden
      10 February, 2017    

      Gör det på svålen på julskinkan istället.

      Reply
  20. Bernard Bernard
    10 March, 2015    

    Kommer aldrig sluta äta dem 😉

    http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cvarci

    Reply
  21. me me
    10 March, 2015    

    Gäller det stekt bacon också då?
    Ibland läser man ju att vi äter för lite kollagen och gelatin.

    Reply
  22. Anita Fahlander Anita Fahlander
    10 March, 2015    

    Väldigt bra att få veta Martina, det hade jag inte kunnat räkna ut. Inte för att jag brukar köpa dem.

    Reply
  23. Kamilla Kamilla
    10 March, 2015    

    Neeeej!!! ..å tack för inlägget.
    De som är så goda och som jag t.o.m. kan få barnen att byta ut mot chips. De kan iofs fortsätta, de äter ju inga mängder och ska inte gå ner i vikt!
    Ja, ja vill man ligga på topp så vill man.

    Hur är det om jag göra egna fläsksvålar? Du skriver att det är gelatin, är det samma som om jag friterar mina egna av just fläsksvål?

    Reply
    • Bonden Bonden
      10 February, 2017    

      Ja det är samma. Gelatinet är inte tillsatt på något vis utan det utvinns ur bla huden på grisen men öven från klövar, osv

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: