LowCarb är inte LCHF!

Tack så mycket för all feedback till förra vloggen ”Gå all the way eller ej” jag vet inte om min statistik är hemsökt eller om inlägget faktiskt hade nästan 90.000 hits… verkar orimligt men jag blir glad ändå! 🙂

Vloggen handlade om huruvida man ska vara 100% strikt eller tillåta sig 10% svängrum. De tyckte de flesta, de är väl det vettigaste egentligen. Dock insåg jag att många inte vet skillnaden mellan LowCarb och LCHF, att de inte alls är samma sak! LCHF är ketogen kost är högfettkost och innebär minst 60% fett om dagen.

Jag vet många som ”LCHF:ar” men som äter väldigt lite eller till och med inget fett. Det är inte LCHF, det är något annat. Tyvärr används LCHF väldigt frikostigt i media, som i det här avsnittet av Malou efter 10 till exempel.

LowCarb – inte LCHF.

Var tvungen att diskutera detta missförstånd lite innan jag kommer till poängen, och även visa skillnad på min hemlagade keto-mat och min LowCarb – utemat!

Check it out!

Till vänster – utemat med helt okänd fettprofil. Kött och grönsaker som stekts i någon vegetabilisk olja, kan även vara gamla återanvända oljor. Till höger – hemmamat med kokosgrädde och smör.

Se videon för bättre sammanhang och för att veta vad jag bestämt mig för i 90/100 diskussionen samt kommande experiment!

Om du vill prenumerera på min Youtube-kanal eller kolla äldre videos gör du det HÄR!

20 thoughts on “LowCarb är inte LCHF!

 1. Cecilia folkesson paleobloggare har varit på Bali länge. Kontakta henne. Inte keto då men clean eating iaf antar jag.

 2. Hej, håller med att lowcarb inte alltid är lchf. Däremot brukar jag säga att jag äter lowcarb om någon frågar om kosthållningen. Lchf är så starkt laddat så folk har oftare en helt felaktig bild av vad det innebär. Bättre att lägga fokus på att vad utesluter och sen bara smyga in på att man då måste ha fett istället.

 3. Volek och Phinney utgår ju från att hur mycket fett man verkligen behöver äta beror på syftet: viktnedgång, bibehålla vikten eller öka vikten. Deras utgångspunkt är att man bör utgå från att äta protein och kolhydrater (dvs grönsaker som behövs för näring mer än carbs) i den mängd som kroppen behöver, sen fyller man på med fett. Du och Stephanie kan trycka i er 200 g fett utan vidare, dels tränar ni och så finns det inget ”överflödigt” fett på era kroppar. De som har för mycket fett på kroppen får äta mindre fett och då är utgångspunkten att det de inte äter ska tas från kroppens förråd (dvs man får ligga på kaloriunderskott). Därför kan (bör) fördelningen av protein/carbs/fett man stoppar i munnen se lite olika ut. Exempelvis för typer som dig och Steph: 200 g fett/20 g carb/70 g protein blir i procent: 83/4/13. En mer överviktig: 70 g fett genom munnen/20 g carbs/70 g protein blir i procent 64/8/28, men så tillkommer 130 g fett ”från kroppen” som inte intas via munnen…Är det så feltänkt?

  1. Volek och Phinney har helt klart hål i sitt resonemang för att de fortfarande tänker mer på kalorier än hormoner. Det är min åsikt i alla fall, men de kan försås vara på flera sätt 🙂

   1. Jo, det är nog många olika pusselbitar som påverkar…..det är väl där ”LCHF” och ”ketogent” blir för svårt för ”allmänheten” som inte är påläst och/eller inte orkar bli pålästa heller…. det ÄR ju enklare att räkna points..typ…

 4. 60% fett, menar du då att 60 gr av 100 gr livsmedel ska komma från fett?
  Pratar man energiprocent är det väl 80% fett man ska ligga på?

  1. Jag vet inte hur du menar med gram, tycker nog det är lättare att tänka procentuellt, typ som hur stor del av avocadon är fett vs något annat.

   1. Andelen energi som kommer från fett i en avokado är ju ca 85-90%. I ägg ca 60% men ägg innehåller mer protein än fett räknat i gram.
    Så enligt det du skriver om 60% fett, är det high fat att äta ägg?

     1. Ajajaj, inte konstigt då att jag blir fet när jag dricker fettkaffe, käkar ägg, lax och avokado. Nu vet jag varken ut eller in.

     2. Nu hänger jag inte med här, jag trodde att du ville äta LCHF?

      I så fall är ägg, lax och avocado extremt bra livsmedel. Avocado = 80-90% fett, ägg 60% lax 50-60% fett osv kommer hålla dig i ketos och göra dig till en fettbrännande maskin. Det är väl bra?

     3. Men jag har ju då ätit för mycket fett, det hade räckt med enbart ägg (60% fett) jag behöver inte lägga till smör. Det har ju stått så mycket om att de flesta gör fel genom att äta för mycket protein. Så nu får jag börja om igen, dra ner på fettet och hoppas på att jag lyckas bli av med det jag lagt på mig.
      Ahh…

     4. Du måste inte lägga till fett om du inte äter en torr kycklingbit, ägg och lax klarar sig självt men du har inte gjort fel!

 5. När någon menar att ketos skulle innebära försurning av kroppen, för att ketonkroppar cirkulerar i blodomloppet, stämmer det verkligen? Alltså att det blir så pass ”dåligt” pH-värde att hälsan blir lidande? Tänker att i så fall borde ju man må dåligt av LCHF.

 6. Keto/LCHF- kost kräver hög konsumtion av grönt=kalium, för att undvika försurning.
  Allt enl. Dr. Eric Berg på YouTube!
  Rekommenderas starkt!

  1. Man äter ju mer grönt än de flesta vegetarianer på LCHF 🙂 Spenat, broccoli, gröna drinkar de är ju en del av kosten.

 7. Grymt Marina! Superpepp på och följa jämförelsen mellan 6 månader 90% keto och 6 månader superstrikt! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *