LowCarb är inte LCHF!


Tack så mycket för all feedback till förra vloggen ”Gå all the way eller ej” jag vet inte om min statistik är hemsökt eller om inlägget faktiskt hade nästan 90.000 hits… verkar orimligt men jag blir glad ändå! 🙂

Vloggen handlade om huruvida man ska vara 100% strikt eller tillåta sig 10% svängrum. De tyckte de flesta, de är väl det vettigaste egentligen. Dock insåg jag att många inte vet skillnaden mellan LowCarb och LCHF, att de inte alls är samma sak! LCHF är ketogen kost är högfettkost och innebär minst 60% fett om dagen.

Jag vet många som ”LCHF:ar” men som äter väldigt lite eller till och med inget fett. Det är inte LCHF, det är något annat. Tyvärr används LCHF väldigt frikostigt i media, som i det här avsnittet av Malou efter 10 till exempel.

LowCarb – inte LCHF.

Var tvungen att diskutera detta missförstånd lite innan jag kommer till poängen, och även visa skillnad på min hemlagade keto-mat och min LowCarb – utemat!

Check it out!

Till vänster – utemat med helt okänd fettprofil. Kött och grönsaker som stekts i någon vegetabilisk olja, kan även vara gamla återanvända oljor. Till höger – hemmamat med kokosgrädde och smör.

Se videon för bättre sammanhang och för att veta vad jag bestämt mig för i 90/100 diskussionen samt kommande experiment!

Om du vill prenumerera på min Youtube-kanal eller kolla äldre videos gör du det HÄR!


Similar posts
 • Mejerifria & plantbaserade ̶... Idag tänkte jag prata lite om ”mejerier” eller ersättningar till mejerier från växtriket. Det finns ju en hel del ”mjölk”, ”yoghurt” och ”ost” som inte kommer från kor, får eller getter. Vad ska man välja när man är keto? Mandelmjölk Man kan göra latte på mandelmjölk, kaffe och kanel eller dricka som den är. Nackdelen [...]
 • Video: frågor & svar Samlade ihop lite kommentarer och gjorde en video! [...]
 • Glukoneogenes, fasta och kontinuelig ... Vissa har reagerat på att jag skriver om glukoneogenes som en anledning till att jag försöker undvika fasta, och undrar om glukoneogenes är bra eller dålig. I min bok Fettfrälst (som man hittar under fliken böcker) skriver jag om fasta och fettfasta för att komma in i ketos, och det är inte samma sak att [...]
 • Flygresa keto-style & fortsättni... Flygresan gick galant! Reste med Aeroflot från Shanghai till Stockholm med mellanlandning i Moskva, och nu är jag på Svensk mark med en fettkaffe i handen. Visste du förresten av LCHF startade i Sverige och ingen annanstans? Visste du att själva förkortningen LCHF myntades HÄR i Sverige? Jag läste en sån bisarr historia om att [...]
 • Att mäta är att veta! Mät med mig sta... Jag förespråkar som du vet MÄTANDE och LOGGANDE som ett väldigt viktigt verktyg när det kommer till att lära känna sin kropp. Att mäta är att veta! Det du inte har koll på kan du inte förändra, det är min filosofi. Jag har gått igenom ett antal blodsockermätare nu och återigen landat vid Freestyle Precision som [...]

20 Kommentarer

 1. avatar Maria
  8 januari, 2017    

  Cecilia folkesson paleobloggare har varit på Bali länge. Kontakta henne. Inte keto då men clean eating iaf antar jag.

  0
 2. avatar Maria
  8 januari, 2017    
 3. avatar Daniel R
  8 januari, 2017    

  Hej, håller med att lowcarb inte alltid är lchf. Däremot brukar jag säga att jag äter lowcarb om någon frågar om kosthållningen. Lchf är så starkt laddat så folk har oftare en helt felaktig bild av vad det innebär. Bättre att lägga fokus på att vad utesluter och sen bara smyga in på att man då måste ha fett istället.

  0
 4. avatar chris
  8 januari, 2017    

  Volek och Phinney utgår ju från att hur mycket fett man verkligen behöver äta beror på syftet: viktnedgång, bibehålla vikten eller öka vikten. Deras utgångspunkt är att man bör utgå från att äta protein och kolhydrater (dvs grönsaker som behövs för näring mer än carbs) i den mängd som kroppen behöver, sen fyller man på med fett. Du och Stephanie kan trycka i er 200 g fett utan vidare, dels tränar ni och så finns det inget ”överflödigt” fett på era kroppar. De som har för mycket fett på kroppen får äta mindre fett och då är utgångspunkten att det de inte äter ska tas från kroppens förråd (dvs man får ligga på kaloriunderskott). Därför kan (bör) fördelningen av protein/carbs/fett man stoppar i munnen se lite olika ut. Exempelvis för typer som dig och Steph: 200 g fett/20 g carb/70 g protein blir i procent: 83/4/13. En mer överviktig: 70 g fett genom munnen/20 g carbs/70 g protein blir i procent 64/8/28, men så tillkommer 130 g fett ”från kroppen” som inte intas via munnen…Är det så feltänkt?

  0
  • avatar Martina
   8 januari, 2017    

   Volek och Phinney har helt klart hål i sitt resonemang för att de fortfarande tänker mer på kalorier än hormoner. Det är min åsikt i alla fall, men de kan försås vara på flera sätt 🙂

   0
   • avatar chris
    8 januari, 2017    

    Jo, det är nog många olika pusselbitar som påverkar…..det är väl där ”LCHF” och ”ketogent” blir för svårt för ”allmänheten” som inte är påläst och/eller inte orkar bli pålästa heller…. det ÄR ju enklare att räkna points..typ…

    0
    • avatar Martina
     8 januari, 2017    

     Good ”point” 😉

     0
 5. avatar Märta
  8 januari, 2017    

  60% fett, menar du då att 60 gr av 100 gr livsmedel ska komma från fett?
  Pratar man energiprocent är det väl 80% fett man ska ligga på?

  0
  • avatar Martina
   8 januari, 2017    

   Jag vet inte hur du menar med gram, tycker nog det är lättare att tänka procentuellt, typ som hur stor del av avocadon är fett vs något annat.

   0
   • avatar Märta
    8 januari, 2017    

    Andelen energi som kommer från fett i en avokado är ju ca 85-90%. I ägg ca 60% men ägg innehåller mer protein än fett räknat i gram.
    Så enligt det du skriver om 60% fett, är det high fat att äta ägg?

    0
    • avatar Martina
     8 januari, 2017    

     Ägg är väldigt high fat 🙂

     0
     • avatar Märta
      8 januari, 2017    

      Ajajaj, inte konstigt då att jag blir fet när jag dricker fettkaffe, käkar ägg, lax och avokado. Nu vet jag varken ut eller in.

      0
     • avatar Martina
      9 januari, 2017    

      Nu hänger jag inte med här, jag trodde att du ville äta LCHF?

      I så fall är ägg, lax och avocado extremt bra livsmedel. Avocado = 80-90% fett, ägg 60% lax 50-60% fett osv kommer hålla dig i ketos och göra dig till en fettbrännande maskin. Det är väl bra?

      0
     • avatar Märta
      9 januari, 2017    

      Men jag har ju då ätit för mycket fett, det hade räckt med enbart ägg (60% fett) jag behöver inte lägga till smör. Det har ju stått så mycket om att de flesta gör fel genom att äta för mycket protein. Så nu får jag börja om igen, dra ner på fettet och hoppas på att jag lyckas bli av med det jag lagt på mig.
      Ahh…

      0
     • avatar Martina
      9 januari, 2017    

      Du måste inte lägga till fett om du inte äter en torr kycklingbit, ägg och lax klarar sig självt men du har inte gjort fel!

      0
 6. avatar Felicia
  8 januari, 2017    

  När någon menar att ketos skulle innebära försurning av kroppen, för att ketonkroppar cirkulerar i blodomloppet, stämmer det verkligen? Alltså att det blir så pass ”dåligt” pH-värde att hälsan blir lidande? Tänker att i så fall borde ju man må dåligt av LCHF.

  0
  • avatar Martina
   9 januari, 2017    

   Den personen som påstår det kan ju gå in i ketos och testa sitt blod ph hos läkaren 🙂

   0
 7. avatar Anne
  9 januari, 2017    

  Keto/LCHF- kost kräver hög konsumtion av grönt=kalium, för att undvika försurning.
  Allt enl. Dr. Eric Berg på YouTube!
  Rekommenderas starkt!

  0
  • avatar Martina
   9 januari, 2017    

   Man äter ju mer grönt än de flesta vegetarianer på LCHF 🙂 Spenat, broccoli, gröna drinkar de är ju en del av kosten.

   0
 8. avatar Karolina
  10 januari, 2017    

  Grymt Marina! Superpepp på och följa jämförelsen mellan 6 månader 90% keto och 6 månader superstrikt! 🙂

  0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Välkommen! Jag som driver den här bloggen heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, LCHF/ketogen kost, träning, målplanering, produktivitet och lifestyle design!

Alla kommentarer godkänns manuellt och besvaras så fort som möjligt. Klicka här för att kontakta mig personligen

Jag har alltid jobbat med forskning på olika sätt och just nu jobbar jag som scientific editor i Kina. Närmare bestämt Shanghai där jag bott snart 3 år. Jag är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Senaste kommentarerna

Annonsera via Tailsweep