Kosttillskott för bättre leptinkänslighet


När leptin frisätts från fettväven och binder till hjärnans leptinreceptorer för att tala om att ”Nu är jag mätt, sluta ät!” så är kroppen i balans och lägger inte på sig ett gram mer fett än det som behövs för överlevnad och reproduktion.

Tyvärr är det sällan så i västvärlden, nästan alla går runt med ett par kilo extra fett utan att hjärnan har fattat de. Tricket för att lära hjärnan ”se” att de finns energi att ta av, är att öka sin leptinkänslighet, vilket man kan göra med lågkolhydratkost. Den behöver inte ens vara särskilt strikt, paleo borde funkar fint.

Här kommer några kosttillskott som påstås kunna hjälpa kroppen att bli mer känslig för leptin.

 1. Kalcium. Man har sett att fettceller hos leptinresistenta kan ha väldigt mycket lagrat cacitriol (en metabolit av D-vitamin), och genom att äta extra kalcium sänks nivåerna. Effekten verkar vara att fettförbränningen ökar och fettmängderna minskar.
 2. Aminosyran Taurin, känd för att speeda upp metabolismen men vad den egentligen gör är att katalysera reaktioner inuti cellerna och minska oxidativ stress.
 3. ALC (Acetyl L-karnitin) intermediär i citronsyracykeln som är känd för att öka fettmetabolismen ordentligt.

 

1. Nobre JL, Lisboa PC, Santos-Silva AP, Lima NS, Manhaes AC, Nogueira-Neto JF, et al. Calcium supplementation reverts central adiposity, leptin, and insulin resistance in adult offspring programed by neonatal nicotine exposure. J Endocrinol 2011;210:349-59.

2. Nonaka H, Tsujino T, Watari Y, Emoto N, Yokoyama M. Taurine prevents the decrease in expression and secretion of extracellular superoxide dismutase induced by homocysteine: amelioration of homocysteine-induced endoplasmic reticulum stress by taurine. Circulation 2001;104:1165-70.

3. Iossa S, Mollica MP, Lionetti L, Crescenzo R, Botta M, Barletta A, et al. Acetyl-L-carnitine supplementation differently influences nutrient partitioning, serum leptin concentration and skeletal muscle mitochondrial respiration in young and old rats. J Nutr 2002;132:636-42.


15 Kommentarer

 1. avatar Ulla
  7 juni, 2013    

  Jag har ett par kilo kvar att gå ned. På sista tiden har jag försökt att äta efter när jag är hungrig och då tills jag är mätt.
  Så det är allt från PF till ganska mycket mat, det beror på. Och plötsligt har det börjat att lossna, fettet alltså.
  Men nu har det blivit lite för mycket avslutningar med vin mm mm.

  Har du någon aning vad som brukar betala sig bäst att komma i ketos igen?
  PF eller MBC? Äter i övrigt under 20 g kh/dag.

  0
 2. avatar Maria
  7 juni, 2013    

  Gillar din blogg, men nu är det RIKTIGT hög klass på de senaste inläggen! 😀

  0
 3. avatar Anette Johansson
  7 juni, 2013    

  Hej, kan du vara snäll och förklara en sak för mig. Cacitriol, metabolit av D-vitamin, äter man då för mycket D-vitamin?

  0
  • avatar Martina
   7 juni, 2013    

   Nej, det har inget samband med varandra 🙂

   0
 4. avatar Maria
  7 juni, 2013    

  Vad tror du, kan det hjälpa att äta jacked t3 vid låg ämnesomsättning, på gränsen till hypotyreos? Jag har låga T3 och T4 värden men inte tillräckligt för medicinering och hoppas att jacked t3 ska ge min förbränning en boost. Kan det fungera?

  0
  • avatar Martina
   7 juni, 2013    

   Om du har låga värden kommer du att märka skillnad, definitivt.

   0
   • avatar Maria
    7 juni, 2013    

    Det låter bra det=) Hoppas på det bästa!
    Gillar starkt dina senaste inlägg! Gärna mer sånt i framtiden med=)

    0
 5. avatar Hanna
  8 juni, 2013    

  Har du någon koll på drycken celsius som verkar vara populärt bland tränande människor? Det sägs att den kan bränna 100 kcal?

  0
  • avatar Martina
   8 juni, 2013    

   Den har en termogenetisk effekt, får upp pulsen lite så kanske bränner några extra kalorier 🙂

   0
 6. avatar Greger
  9 juni, 2013    

  Tjoop Martina! Jag undrar vad du tycker och tänker om vatten och speciellt då kranvatten. Jag har börjat nojja över innehållet på sista tiden(alltifrån klor,fluor till bekämpningsmedel och sånt) Finns det någon anledning att skaffa typ ett sånt tillbringarvattenfilter eller ska jag bara sluta nojja och fortsätta dricka kranvattnet?

  0
  • avatar Martina
   9 juni, 2013    

   Jag tror du kan sluta noja, det är inte giftet i giftet som är giftigt utan mängden! Det blir så himla lite så att de inte spelar någon roll, sverige har dessutom VÄRLDENS fräschaste kranvatten!

   0
 7. avatar Sandra Bertilsson
  9 juni, 2013    

  Hej Martina! Sen jag läste dina inlägg om leptin så började jag söka runt efter mer info om det, och upptäckte att mycket av det som skrevs om leptin och leptinresistens verkar stämma in mycket på mig själv! Vidare beskrevs en kosthållning eller vägledande regler som en leptinresistent person bör följa vid namn The Leptin Diet, är detta något du har kunskap om?
  Mvh Sandra

  0
 8. avatar Alexandra
  10 juni, 2013    

  Tycker du man ska prova alc o taurin om man vill få fart på förbränningen o hjälpa fettet att försvinna lite fortare?

  0
 9. avatar Corinne
  17 mars, 2017    

  Hej! I din bok träna homonsmart så nämner du att d-vitamin skulle kunna ha en gynnsam effekt på leptinet. På vilket sätt?

  0
  • avatar Martina
   18 mars, 2017    

   Jag minns inte det tyvärr! 🙂 Har du googlat kopplingen D-vitamin – leptin?

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Välkommen! Jag som driver den här bloggen heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, LCHF/ketogen kost, träning, målplanering, produktivitet och lifestyle design!

Alla kommentarer godkänns manuellt och besvaras så fort som möjligt. Klicka här för att kontakta mig personligen

Jag har alltid jobbat med forskning på olika sätt och just nu jobbar jag som scientific editor i Kina. Närmare bestämt Shanghai där jag bott snart 3 år. Jag är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Senaste kommentarerna

Annonsera via Tailsweep