Har du mätt din sänka? Snabbsänka är ett stick i fingret som talar om hur dina inflammationsnivåer ser ut för stunden. Vad man mäter är nivåerna av CRP, ett protein som ökar när makrofager och T-celler utsöndrar interleukin-6 (aktivt immunförsvar som reagerar på någonting)
Inflammation i kroppen kan bli kronisk och tar sig då uttryck som värk, övervikt, trötthet och allvarliga sjukdomar som cancer.
Maggan pingade mig om sina CRP-värden och hur det korrelerar med främst järnbrist, men också envis övervikt (Tack Maggan för all inspiration, jag älskar att grotta ned mig i det här!) så varför inte ta ett djupdyk, jag är helt säker på att många kommer att känna igen sig!
Maggans CRP-värden
B-SR
Röda blodkropparnas sänkningsreaktion, SR, används vanligen som ”screening-test” på sjukdom med inflammatorisk aktivitet eller för att följa aktivitetsgraden vid tidigare känd inflammatorisk sjukdom. Man mäter hur snabbt de röda blodkropparna sjunker i ett provrör. Testet mäter kronisk inflammation.
P-CRP (Snabbsänka)
Mäts i blodplasman och anger mängden c-reaktivt protein som indikerar akut inflammation/infektion. Man ska ha under 10 mg/L, friska personer ska ha under 3.
Om man är äldre än 50 år verkar sjukvården vara okej med att B-SR är uppe på 30 och snurrar, men någonting händer ju i kroppen för utan någon inflammatorisk aktivitet alls är värdet 0.
Maggan skriver:
Jag är inte orolig vid så måttlig förhöjning, bara nyfiken eftersom jag letar vad som kan hindra min viktnedgång. Tänk om jag har någon dold infektion/inflammation någonstans som hindrar mig från att gå ner i i vikt och som vore enkel att häva?
Sen många år är jag noga med att äta LCHF med betoning på antiinflammatoriskt dvs undvika gluten, omega-6 och fytinsyra så mycket det går. Därför är det extra irriterande med dessa förhöjda värden. Hur skull de varit om jag inte åt så medvetet? Hade jag haft högre värden och blivit utredd då?
I höstas kostade jag på en privat provtagning och betalade för att få ett utlåtande av en helt extern läkare. De hade det högre gränsvärdet 30 mm och jag fick precis 30 mm och följande utlåtande: ”Din sänka ligger lite gränshögt, tycker du ska följa upp detta via oss eller din vårdcentral med nytt prov inom 4 veckor.”
Jag har strukit under det jag tycker är intressant.
LCHF är en anti-inflammatorisk kost, så mycket vet (och märker) vi! Hur illa hade det varit på “vanlig” kost? Finns det en dold inflammation som hindrar viktminskning?
Min observation är att personer som har svårt att gå ned i vikt, trots bra kost och kilon att ta av, har förhöjda inflammationsvärden.
Maggans spaning
Sänkan är ett väldigt gammalt och beprövat mätvärde, helt analogiskt och lätt att utföra. Just därför tycker jag några saker är konstiga. Man har under åren förändrat så att högre sänka är mer accepterat idag än det var förr. Jag kan se ekonomiska/politiska orsaker till det (sjukvården blir dyrare om fler anses sjuka), men det var inte det jag frågade efter. Jag frågar efter min hälsa och vad jag kan göra åt saken. Ska jag bara acceptera att jag går år efter år med förhöjd sänka utan att veta varför?
Nu varierar de gränsvärdena mellan 0-20 mm och 0-30 mm för kvinnor 50+ och jag förstår inte varför det ens ska vara olika referensvärden på olika lab och ännu mindre varför vi som är äldre skall acceptera högre inflammationsgrad i kroppen?
Nästa sak jag upplever ologisk är att man kan läsa sig till att sänkan stiger vid anemi och övervikt. Jag har dåliga järnvärden (både Fe och Hb) och jag har övervikt. Vad är hönan och vad är ägget i det här? Är sänkan hög för att jag även har låga järnvärden? Är den hög för att jag har övervikt? ELLER har jag övervikt för att sänkan är hög? Min man har också övervikt trots låg sänka, men han har betydligt lättare än jag att gå ner i vikt. Finns det samband?
Hallå Martina? Har du några tankar om sänkan?
Ja, det verkar finnas mycket som länkar inflammation till både övervikt och diabetes för när man gjort studier på möss och injicerat dem med inflammationsskapande cytokiner så har de utvecklat insulinresistens. Man har också sett att personer med kronisk hepatit-C löper ökad risk för D2, så även personer med reumatism.
En annan faktor verkar vara att inflammation uppstår i fettcellerna, så ju mer fett ju mer inflammation? En idé bakom detta är att mitokondrierna inte fungerar som de ska när stora glukosmängder skyfflas in i fettcellerna, år ut och år in. Det ger ökad mängd ROS och AGE (reaktivt syre, oxidativ stress och skadade proteiner). Skadade proteiner gör cellerna trötta och slöa, vilket skulle kunna förklara inflammationsreaktionen som uppstår i cell efter cell.
Innan trodde man att fettet på kroppen bara satt där som en passiv deg, men det är inte sant för fettet är ett endokrint organ med biologisk aktivitet. Fettet i sig utsöndrar IL-6 och TNF-alfa, två inflammatoriska cytokiner. När en fettcell blir inflammerad så blir den insulinresistent, tänk då om man har massor av inflammationsdrabbade fettceller! Om man tänker lite på epigenetik så kan man också ana att den här processen “switchar på” inflammationsdrivande gener som fortsätter att säga till kroppen att pumpa ut cytokinerna.
Att gå upp i vikt är en anabol process, uppbyggande medan inflammation är en katabol process – nedbrytande. En teori bakom övervikt och inflammation är att kroppen försöker vara i balans. Inflammationen skapas som ett sätt att hålla vikten och fettmängden inom en acceptabel nivå, för att inte kroppen ska förlora viktiga funktioner.
Så hur kommer järn in i bilden?
Järnbrist och inflammation hänger ihop. De inflammationsskapande cytokinerna påverkar de röda blodcellernas förmåga att absorbera järn. Det gör att kroppen inte reagerar normalt på EPO, erytroprotein, hormonet som stimulerar benmärgen att producera mer röda blodceller. Det ger i sin tur mindre mängd röda blodkroppar, och mindre mängd järn. Om man har en pågående inflammation i kroppen såsom reumatism, chrons, diabetes, övervikt/fetma så har man oftast också lågt järn.
Om man har mycket magproblem och en inflammerad tarm kan järnbristen uppstå till följd av att tarmarna inte absorberar järn. Det sker typiskt om tarmarna är superinflammerade och man kanske till och med har blödningar i tarmen.
Symptom på järnbrist
- Trötthet
- Känsla av svaghet
- Blek
- Snabb puls
- Oförmåga att träna, flåsig
Hönan och ägget
Övervikten skapar inflammation som i sin tur skapar järnbristen, det är så jag ser det men när man väl har en kronisk inflammation behöver man stävja den för att lösa de andra problemen. Inflammationen minskar med mindre kroppsfett, men i USA vet jag att man kan få Järn + B12 intravenöst. Kan man få det i Sverige också? Det verkar i vilket fall effektivt. Man kan också få EPO-injektioner för att öka produktionen av röda blodkroppar.
Jag tror att man måste jobba på flera fronter och att inflammationsdämpande kost är steg 1. Om övervikten sitter som berget får man gå runt problemet och tillsätta vad som saknas (järn, kanske en bra probiotika, prebiotika för att öka upptaget.) Jag började själv nyligen med Betaine-HCL, saltsyra för att bryta ned maten bättre och ta upp mer näring. Det kanske också skulle kunna ge bättre förutsättningar för att sänka inflammationen.
Det är så jag tänker kring de här sambanden, har du några tankar och idéer?
Mer läsning för den intresserade
- Yanoff, L. B., et al. “Inflammation and iron deficiency in the hypoferremia of obesity.” International journal of obesity 31.9 (2007): 1412-1419.
- McClung, James P., and J. Philip Karl. “Iron deficiency and obesity: the contribution of inflammation and diminished iron absorption.” Nutrition Reviews 67.2 (2009): 100-104.
- Trayhurn, Paul, and I. Stuart Wood. “Adipokines: inflammation and the pleiotropic role of white adipose tissue.” British Journal of Nutrition 92.03 (2004): 347-355.
- Trayhurn, Paul, and I. Stuart Wood. “Adipokines: inflammation and the pleiotropic role of white adipose tissue.” British Journal of Nutrition 92.03 (2004): 347-355.
Länk till Maggans inlägg: HÄR!
Kan “för mycket” fett leda till fettlever?
Jag läste att en del tjejer blir lösa i magen när dom har mens, kan det vara så att man blir lös i magen om man har järnbrist, det är något jag funderat på ett tag och jag har nu börjat med järntillskott trots att alla säger att det är ovanligt med järnbrist för män. Jag har varit lös i magen under lång tid och vill komma till rätta med det nu för att jag på senare tid har kommit underfund med att det är viktigt för att ändtarmen ska må bra att avföringen är fast.
Jag tror inte att järn kommer att lösa ditt problem.
Vad är din åsikt kring Morley Robbins forskning kring järn? Du får snöa in dig kring det han skrivit och se om det är vetenskapligt. Han nämner vikten av bl a magnesium och biotillgängligt koppar.
Tack
Han är ingen forskare, han har ingenting publicerat och han har inte kunskapstäckning för sina påståenden.
sent, men kanske bättre sent än aldrig. Råkade se din kommentar nu…
Att kvinnor får magbesvär i samband med blödning beror troligtvis på att prostaglandiner bildas (för att stöta ut livmoderslemhinna), dessa påverkar glatt muskulatur. Därför påverkas även tarmarna vilket kan leda till ökat “aktivitet” och därmed diarre. Vid mens är dessutom nivåerna av progesteron låga vilket också kan bidra till ökad aktivitet i tarmarna. Så. Järnet… nja?
Hoppas du fått ordning på dina besvär nu!
Hej!
Jag har haft långvarig brist på bl.a vitamin B12. Något som hjälpt mig väldigt mycket och som rättat till mina värden idag var när jag hittade denna blogg och började förstå hur allt hänger ihop, genom att ta del av både inlägg och böcker som rör ämnet vilket jag kan rekommendera att fler gör.
Här är en länk dit: http://gluten-celiaki.blogspot.se
Mvh Anita
Hej Martina!
Jag har en jättebra läkare som är väldigt positivt inställd till LCHF och som stöttar mig i allt för att jag ska kunna sänka inflammationen jag har i kroppen, där en hög sänka är tydligaste tecknet. Jag har också enligt utförda blodprov (vi tar prover var 3:e månad) järnbrist. Men enligt min läkare så ska jag absolut INTE äta järn, eftersom det föder inflammationen. Han säger att det är en del av kroppens försvarssystem att cellerna håller kvar järnet och inte frigör det ut i blodet. Men om jag skulle äta järntillskott skulle jag bara underlätta för inflammationen, så det är kontraproduktivt. I nuläget äter jag endast folsyra, D-vitamin och magnesium eftersom jag har konstaterad brist på de båda sista och magnesisum eftersom jag läst och inspirerats av dig och de positiva effekter som verkar finnas av magnesium. Jag har fått ner sänkan ordentligt, den är nu halverad efter ett halvår där jag har som ambition att äta strikt LCHF även om jag inte alltid lyckas. Viktminskningen går otroligt långsamt, första gången jag började med LCHF gick jag ner 22 kg på 6 månader – helt utan träning. Sedan gick jag upp i vikt igen och fick inflammationen konstaterad. Nu har jag väl gått ner 10 kg på 8 månader, mendet går iallafall åt rätt håll…..
Hej
Jag är blodgivare och har ätit strikt i snart ett år. Sen jag gick över och åt (strikt) LCHF med periodisk fasta, har jag gått ner i fett, ligger kvar i muskelstyrka och vikt och mår som en kung. Men varje gång jag går och ger blod ligger jag på gränsen och får alltid med mig järn-tillskott som jag ska ta. Dom är inte så bra för min mage har jag märkt och även lite rädd för att få i mig för mycket järn.
Min fråga bör jag vara rädd för dessa tillskotten? Eller vet någon bättre knep på att få upp sina järnvärde utan tillskott. Hörde om någon som gav sitt barn rå biff att suga på istället för plastleksaker, detta för småbarn behöver få i sig järn, utöver fett dvs.
Läs om Morley Robbins. Han nämner det här med att inte ta järntillskott. Precis som du nämner. Öka c-vitamin från mat, är ostron, ekologisk lever och torskleverolja för biotillgängligt koppar som placerar järnet rätt.
Jag har absolut inget förtroende för honom och tycker att han säger saker som bara inte stämmer.
Jo!!! Det är det det är! Men jag stressar över att jag måste ner i vikt.. över att jag inte vet hur mycket jag ska äta. Så jag oroar mig, kanske e det därför? O skäms över att jag e mullig, det e också stressande för jag brukade vara smal..men jag äter strikt så därför förstår jag ändå inte!
Fibrer spelar en stor roll i din hälsa och vikt, eftersom du utan dem kan uppleva stora svårigheter att bli av med fett.
Perioder när jag har druckit kopiösa mängder svart te med mjölk så har jag fått järnbrist
martina kan du inte skriva hur mycket man ska äta, hur mycket fett på en dag? för jag kan komma upp i säkert 3500 kalorier om jag inte passar mig? pga fettet.. o jag går inte ner i vikt. är det pga för många kalorier? ska man behöva gå lite hungrig kanske?
Det beror på… fettet är inte problemet utan vad du kombinerar fettet med. Jag antar att de inte bara är kött, fett och grönsaker?
Man kan få både järninfusioner och B12-sprutor i Sverige. Vanligt bland magsäcksopererade eftersom vi har svårt att ta upp detta 🙂
Själv har jag blivit “upptankad” med 9 sprutor på 6 dagar, då hade jag vääääldigt lågt B12…
Har man svår anemi, också vanligt vid magoperationer, kan man bli erbjuden blodtransfusion! Hua!
B12 mår vissa sjuka bättre av men det beror inte alltid på brist det finns saker vi inte vet än.
B12 kan göra nytta på vissa personer Behepan 1mg.
Inflammation är nog orsaken till diabetes och fetma, inflammation orsakar insulinresistens.
Dagens sätt att mäta inflammation på missar många cytokiner dom ser inte alla sorters inflammationer.
Vi kan ha kroniska infektioner utan att dom kan se det i prover, borrelia kan dom INTE se i prover, crp med mera påverkas inte alltid, det enda sättet som dom kan se infektionen på är att leta efter antikroppar mot bakterien.
Finns det okända bakterier så kan dom inte alltid se den infektionen, dagens analysmetod missar många kroniska infektioner.
Med PCR så hittar man nu många tidigare okända infektioner.
Sjukvården kan inte hitta alla patogener dom ljuger bara för att slippa erkänna hur dåliga dom är på att hitta patogener.
Sjukvården vägrar att mäta alla cytokiner, dom flesta läkare saknar kunskap för att förstå vad alla cytokiner gör i kroppen.
Detta kan vara intressant det kan förklara varför resistent stärkelse kan vara bra.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/670811?programid=412
Virus och avväpning ger hopp mot resistens
Hur ska vi rå på antibiotikaresistenta bakterier? Forskning prövar nu olika vägar, till exempel bakteriedödande virus och metoder att göra bakterierna ofarliga i stället för att döda dem.
Åh, det här var riktigt intressant!
Jag funderar på om det går att applicera det på mig? Jag var normalviktig om än i övre spannet när jag fick Crohns och var riktigt illa däran, gick ner i vikt under första sjukdomsperioderna, hade också järnbrist ett tag (kanske pga medicineringen). I takt med att jag blivit friskare har jag gått upp i vikt och ligger nu på mer än trettio kilos övervikt trots att jag definitivt äter lchf och har de bästa värden jag någonsin haft. Ska kolla upp järntillskott nu, kanske kan det hjälpa mig.
Fibrer spelar en stor roll i din hälsa och vikt, eftersom du utan dem kan uppleva stora svårigheter att bli av med fett.
Jag var också normalviktig. Fick sen crohns och blev mycket underviktig. Efter jag opererades så började jag gå upp i vikt och har nu ca 25 kg övervikt som jag har problem att bli av med 🙁
Enligt mina blodtester så har jag inte järnbrist, men konstigt nog väldigt små röda blodkroppar!
Behandlas du fortfarande med kortisonpreparat kan du ha en av orsakerna till viktökningen.
Läs om olika de varianterna på Thalassemi, en är mild och sen googla “red platelets”
Det finns många olika saker som kan leda till en förhöjda inflammatoriska markörer som delvis är kopplat till järn och dess omsättning i kroppen – inte minst i samband med kopparobalans och hormonrubbningar, vilket är vanligt hos kvinnor i 50+ åldern.
@FridaD
Just ischias och förfrysningsskador kanske inte har med inflammation att göra, men det finns mycket annan kronisk värk som har det bla de autoimmuna värksjukdomarna. Din vän kan väl göra precis vad Martina föreslår och kolla sina inflammationsmarkörer. Om ni har SVD rättigheter kan du läsa om inflammationsdrivande livsmedel här (inom hakar så du får klippa ut länken och klistra in) [http://www.svd.se/maten-som-kan-gora-dig-deprimerad#sida-4]
Mjölk, mjöl och socker brukar pekas ut som de stora inflammationsdrivarna så också i artikeln. I LCHF undviker vi alla tre.
Tack för ditt svar, allt är välkommet ☺
Oj- depåerna ska det vara ?
Hej!
Detta var mycket intressant, tack!
Jag har varit trött och hängig länge, har kollat värden i olika omgångar och de ser ok ut. Efter inrådan av kostrådgivare boostar jag nu och ökat med- omega 3, D, och börjar med järntillskott och B12. Dricker 1 tsk Celtic salt på morgonen med citron. Tar probiotika och potatismjöl på kvällen. Det känns därför som jag gör något rätt när jag läser vad du skriver. ? Men något jag funderar på är hur länge det egentligen tar för kroppen att “läka”- fylla på demonerna? Jag har visserligen bara hållit på sedan november, kanske är lite otålig! ?
Mvh Linda Katten
En släkting till mig har mer eller mindre kronisk värk (ischias/förfrysningsskador).
Han har en lång lista med saker han provat för att komma till bukt med problemet. LCHF står inte med på listan. Vilka är de bästa, sakliga, argumenten för LCHF/keto när det kommer till kronisk värk, på en nivå som passar för en person som inte är akademiker?
Att bara konstatera att det är inflammationsdämpande ger egentligen inte så mycket information…
kramkram
Nitritsalt som finns i dom flestacharkguterier har jag slutat med, det gjorde att jag fick värk på olika ställen på kroppen, leder, muskler och bindväv.
Eller, så är det så att personen i fråga har parasiter i mag/tarmkanalen. Parasiterna ligger då inkapslade i slem (biofilm) och kleggar igen tarmslemhinnan och förhindrar den att ta upp näring. Parasiter snor bland annat järn från kroppen, så trots att man tar kosttillskott av järn kan man ha järnbrist i det här fallet. Jag har själv Borrelia och mina parasiter ligger i biofilm i magen och är svåra att komma åt. Fenomenet kallas även SIBO.
Hej
Intressant
Den enda parasit jag vet om att jag haft är Salmonella 1978 och därefter Yersinia. Det är oerhört länge sen, men järnbrist har jag haft sen dess, inte minst under tre grav.
Hej!
Jag va till VC i tisdags, tog snabbsänka och blodsocker eftersom jag har varit väldigt trött och hängig till och från i flera månader. Mina värden va jättefina tydligen, själv misstänker jag järnbrist. Har provat blutsaft men min mage tål inte det, förutom att äta kött som jag förstår tas upp bäst tillsammans med c-vitamin vad kan göra mer? Jag åt en dunderstark antibiotikakur i höstas i samband med en operation, läste i din bok magstarkt att bakteriefloran blir väldigt störd av antibiotika länge. Jag har ätit l-glutamine 3 ggr om dagen sen dess.
Efter att ha läst det här inlägget så känns det som att det ganska säkert är järnbrist.
Probiotika och prebeotika typ surkål och liknande?
Tycker det här är sjukt intressant! Har äntligen kommit till avsnittet biokemi i kemi 2 🙂
Har de tagit s-ferritin på vårdcentralen och inte bara Hb?
Själv har jag haft låga järnvärden under många år och inte tålt några tabletter eller blutsaft av något slag förrän jag fick gjorde ett sista försök och testade Innate Iron response , så otroligt skönt att kunna tåla och har nu efter ett år på dem högre järnvärden än vad jag någonsin har haft genom några mätningar, men behöver få upp dem mer, mår tydligt bättre i allafall 🙂
Det här med Betaine-HCL verkar väldigt intressant. Hur mycket tar du av detta? Jag läste någonstans att man skulle öka dosen dag för dag tills magen sa ifrån. Har du gjort så?
Nej, jag gör bara som det står på förpackningen 🙂