Kina är verkligen speciellt och annorlunda när det kommer till hur saker och ting fungerar. Jag tror att det beror på att så mycket handlar om kontakter och “inside information” här, jämfört med i väst.
Ett kul exempel är hur vi handlar avocado! Det är något som är hutlöst dyrt i affären, en enda avocado kan kosta 40-50 kr…! En dag när vi hade varit i affären och handlat så åkte en flakmoppe förbi oss fullastad med avocados, och killen stannade och frågade om vi ville ha. “Ja, gärna! Va kostar dom?” frågade jag. Dum fråga förstås eftersom man A L L T I D dealar, så jag ändrade mig och sa “4 stycken för 20” och räckte fram en tjuga. Det gick bra och jag fick en påse med 4 avocados, och vi la till varandra på wechat (kinesiskt chatprogram till mobilen med 1 miljard användare)
Detsamma gäller precis allting – att de bästa dealsen får man via personliga kontakter, och att göra exakt så som kineserna gör. Det vet man inte direkt när man kommer hit och absolut inte om man är här som turist.
Vi bor precis jämte en gigantisk fake-marknad som är jättekänd i Shanghai. Det kommer busslaster med västerlänningar dit och man kan handla allt man vill för till synes “bra” priser. Dock finns det ännu större marknader av detta slag som kineserna själva handlar på, och hemligheten är att gå dit EFTER stängning!
Vi upptäckte detta av en slump när hela marknaden stängde ned och de efter 20 minuter började spela svinhög kinesisk eurodisco, och kränga allting för en tredjedel av det redan låga marknadspriset. Tänk en “chanel” väska för 40-60 kr, jämfört med 200 på en kinesmarknad och 500 och uppåt på en västerlänningsanpassad fakemarknad. Samma exempel för en skräddarsydd kostym skulle då vara att priset droppar från 1000 kr ned till 200 kr, bara genom att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle!
Detta är ju lite frustrerande ibland eftersom man “alltid” betalar överpris så fort man inte dealar eller går igenom en personlig/kinesisk kontakt. Om jag ska köpa lunch till kontoret om jag glömt min matlåda till exempel, så får jag betala 80-90 kr om jag går via Sherpas (västerlännings-anpassad matservice som kör ut lunch) men om jag går via ele (ele betyder hungrig på kinesiska, och är kinesiska motsvarigheten) kostar det istället 8 kr!
And the list goes on and on…! Man lär sig hela tiden. Jag är i alla fall sjukt tacksam för min Avocado-dealer! 😀 ♥
Hej!
Ar det west nanjing road fake market du pratar om? Funderar pa att aka dit i helgen, nar ska man vara dar for att fa de riktigt billiga priserna? eller ar det en annan marknad? Vad ar isf adressen?
Tack pa forhand!
Nicole
Jag blir väldigt less på meddelanden på min blogg eller till mailen skrivna av svenska Shanghai-tjejer som vill ha den här typen av information, eller vart man hittar jobb, skaffar visum, startar företag eller övriga ämnen. Jag brukade tidigare anstränga mig mycket för att svara på de här kommentarerna, erbjuda att träffas och visa personligen men får då oftast inget svar alls. Personen i fråga tar infon utan att ge något tillbaka, vill inte träffas eller ens ge ett tack. Adresser kan du foruma fram.
Hej Martina!
Det var verkligen inte meningen att du skulle ta illa upp.
1. Jag bor inte i Shanghai/
2. Ar det West Nanjing Road market kan jag adressen men denna mening far det att lata som att det ar en annan marknad: “Dock finns det ännu större marknader av detta slag som kineserna själva handlar på, och hemligheten är att gå dit EFTER stängning!” sa jag tankte att jag hellre aker till den i sa fall, men det ar svart att veta adressen om jag inte vet namnet. Jag har heller inte bett om att personligen bli visad nagonting, jag ville endast ha adressen for att kunna ta mig dit sjalv.
3. Jag har last din blogg i flera ar och nu nar jag ar i Kina har jag tank hora av mig och fraga om jag kan fa chansen att traffa dig da du ar en stor forebild. Anledningen till att jag inte gjort det ar 1. Nar jag akte till Shanghai sist var du i USA. 2. Jag har forsokt tanka ut vad det skulle kunna ge dig, och annu inte kommit pa vad jag kan erbjuda i utbyte. Alltsa vill jag inte vara den som “tar” utan ser hellre ett utbyte och att det ska gynna dig ocksa men maste komma pa vad jag kan erbjuda forst.
Jag ar verkligen genuint ledsen att du tog illa upp, men jag tycker att du kategoriserar mig i tidigare “Shanghai-tjejer” ondigt hart.
Hej Nicole, jag ber om ursäkt jag var onödigt hård mot dig. Det är ju inte ditt fel att jag blir kontaktad av de här “shanghai-tjejerna” som inte bryr sig om något, hoppas att du kan förlåta mig! Nu skäms jag, jag var sur och lät det gå ut över dig. Maila mig gärna så kan jag ge bättre info!
Marknaden du ska till heter Tiantong, line 10 med lila linjen. Kallas även Qipu lu 🙂
Hallå! Är så glad att jag hittade den här kommentaren igen, är i Shanghai i 2 dagar och tänkte ikväll bege mig till Tiantong! Skall ändå till Xiaomi där, vilken himla tur att det ligger så nära! 🙂
You gonna looooooove it!
Alltid lika kul att läsa om lokala “hemligheter”. Lösa koden.
Jag skulle vilja köpa hem en elcykel nästa gång jag är i Kina.
Ägde och for runt på en elmoppe när jag bodde i Peking 2010-11. Bästa jag visste!
Saknar känslan att swischa fram lätt i stan.
Har du erfarenhet av elcyklar? Känner du nån som skulle kunna tipsa/avråda?
Får nu checka in 2×23 kg och det borde räcka.
Ser fram emot fler inlägg från lokala Kina!
Hur är det möjligt att producera/sälja (och överleva på att deala med) 1 lunch för 8 kr? Som är av ätbar kvalitet?
Jag vet att dyrare inte alltid = högre kvalitet, men vart fasiken går gränsen? Känns det inte misstänkt billigt? Jag såg en dokumentär om fejkade varor, fejkad parfym och värst av allt: fejkade ÄGG. Likställt med margarin, så vi är ju såklart inte bättre i Sverige, men…
Hur vet du Martina egentligen att maten är ok? Smaken och utseendet kan ju luras 🙁
Ja så är det definitivt, men tänk på att en månadslön kan vara 1500 kr och om man säljer lunch för 8 kr, och 500 personer köper (det bor 23 miljoner i stan, så de är alltid hårt tryck på alla ställen) så är de ändå 4000 kr. Även om det bara är någon krona vinst på varje sak, så blir det mer än att jobba i fabrik 🙂
Haha alltså gud vad kul o läsa den sms-konversationen, så himla gullig avocadodealern verkar vara 😀
Alltså för mig som aldrig varit i Kina så verkar det som skumraskaffärer och lurendrejeri. Såklart att det inte är det, det är bara en kulturskillnad. Försök gå till hötorgshallen efter stängning. Tror inte det skulle funka. Samtidigt som västerlänningen i mig säger att jag skulle bli grundligt lurad varje dag i min Kina-vistelse, så tycker jag det verkar väldigt exotiskt och roligt. Men deala/pruta fram priser har aldrig varit min grej. Vet inte hur man gör. Det kan ha med jante-lagen att göra 🙂
Hehe ja de kommer inte helt naturligt. Skumraskaffärer och lurendrejeri finns det mycket av, men de har också dealandet som en del i sin kultur så allt dealande är inte av ondo 🙂
Haha, ja där ser man.. Gaaanska annorlunda mot här hemma med andra ord. Spännande inblick i deras kultur! Hade varit jättekul att besöka Shanghai/Kina nån gång faktiskt. 🙂
Haha! Avokadodealer… verkligen rolig läsning. 🙂
Hahaha, låter som att du är avocado-beroende och har en egen kran. 😉
Mycket roligt och intressant att läsa om.
Haha så är det definitivt, och avocados innehåller ju biogena aminer också = addictive!
Tack för tipsen och rolig läsning. Åker på en liten Kina turné på fredag.
Kul, ha så skoj här! 🙂