I samarbete med Gutfeeling Labs - Inlägget innehåller en rabattkod!
På grund av min extrema kost har velat analysera min tarmflora i flera år, men det har inte funnits någon svensk tjänst för det och de amerikanska tjänsterna är väldigt dyra. Därför struntade jag i det tills jag fick syn på nystartade Gutfeeling labs (länk!) i Lund! Efter att ha läst igenom hemsidan skickade jag iväg ett mail och frågade om jag kunde få lov att testa deras tjänst och det fick jag, så här kommer resultatet! 😀
Gutfeeling labs – Analys av min tarmflora
Artrikedom betyder hur mycket olika typer av bakterier man har i sin tarmflora. Den gröna boxen är normalintervallet där jag ligger strax över. Jag antar att högre är bättre, men jag är inte säker. Väldigt låg artrikedom brukar förknippas med IBS och det har jag inte längre.
Jag hade i princip inga bakterier av typen Akkermansia. Det får man av frukt, grönsaker, råg, vete, korn, havre, ris och fiberhusk. Inget av detta äter jag så inte konstigt att jag inte har bakterierna för det. Oklart om detta är bra eller dåligt. Jag hittade en studie som kopplade stor förekomst av Akkermansia till MS.
Inga lactobaciller och inga bifidobakterier alls haha! Vad skulle professor Bengmark säga? Mitt immunförsvar verkar toppen men det riktiga eldprovet kommer ju i maj när pollensäsongen drar igång. Rimligen syns det på dessa prover att jag är mejerifri och inte sitter och tjyväter kvarg i alla fall 😉
FP är en av de mest frekvent förekommande bakterierna i den mänskliga tarmfloran och den anses boosta immunförsvaret. Låga nivåer är associerade med crohn’s, fetma, astma och depression.
Tjocktarmen älskar smörsyra för att det är antiinflammatoriskt och det var hela anledningen till att vi började hålla på med kidneybönor och potatismjöl. Kommer du ihåg 2016 och bönhysterin? Verkar som att åtminstone mina tarmbakterier gör smörsyra även utan resistent stärkelse.
Propionsyra vet jag tyvärr inget om och förstår inte riktigt vad den gör heller. Upplys mig gärna om det är någon som fet. När jag googlar ser jag bara att den kan förebygga ulcerös kolit och tjocktarmscancer.
Det här var lite kul. Trots att jag inte äter någon inulin eller oligofruktos verkar det som att det inte skulle vara något problem att bryta ned det. Det känns som att det finns väldigt mycket bullshit kring det där med tarmflora. När jag slutade vara vegetarian började jag äta kött från en dag till en annan, utan några som helst problem. Många frågade “fick du inte ont i magen?” men nej det hände ingenting. Högt pH i magsäcken hade jag förstås, och det har jag fått hjälpa på traven med extra saltsyra, men sånt justerar sig själv verkar det som.
Laktos verkar inte heller vara något problem. Jag tror att väldigt få i Sverige är laktosintoleranta, trots den enorma mängd laktosfria produkter som säljs. Jag äter dock inte mycket mjölkprodukter utöver smör, men tycker om att ha grädde och creme fraiche i mina köttgrytor ibland.
Tarmfloran ska producera folsyra om den är frisk och det är ju skönt att min gör det trots min MTHFR-mutation och mina kroniska B-vitaminbrister. Folsyra behövs för läkningsprocesser, det behövs för att undvika grått hår och rynkor, och det behövs för saltsyreproduktionen i magsäcken, leverns funktion och bildandet av kolin (snabb hjärna).
Mina tankar
När provet togs hade jag varit 100% karnivor (alltså bara ätit kött, vatten och kaffe) i några veckor och före dess var jag 80% karnivor där övriga 20% utgör vispgrädde, crème fraiche, svamp, morötter, lök, tomat, vitlök och lite dylika grönsaker i matlagningen. Jag äter otroligt icke-varierat då min mat i princip endast består av kött, fisk, ägg, inälvor och blod plus kaffe, smör och talg med något undantag här och där. Givet det tycker jag att min tarmflora ser väldigt bra ut, eller snarare känner jag mig väldigt bra. Frisk och stark liksom.
Det vore roligt om fler karnivorer gjorde tarmfloretest (finns här!) så att vi kan jämföra med varandra! Om du har gjort ett test får du gärna dela med dig av resultatet, jag är väldigt nyfiken 🙂
Rabattkoden Nextlevel ger 20% rabatt på ett sånt här test så istället för 1190 kr blir det 952 kr 🙂
Hej!
Jag gjorde ett test på symbiom.io, och jag tycker att jag har liknande resultat som dig. De verkar också vara mer specifika angående arter än vad gutfeelings-labs verkar vara baserat på vad man kan läsa sig till.
Har under det senaste 1-2 åren begränsat fiber och kolhydrater, men inte konsekvent. Fick dock rejält med brendbandsantibiotika i samband med sepsis i höstas i fem dagar, så det kanske har påverkat mitt resultat en del.
Jag undrar dock om ditt test sa hur stor andel Firmicutes respektive Bacterioides som du hade? Det hade varit intressant att jämföra med mitt resultat som var Firmicutes 83%, Bacterioides 15%.
Hälsningar!
Propionsyra
http://www.tv-helse.se/2017/01/12/tillsattningsamnen-i-maten/
IBS och Brachyspira
https://www.forskning.se/2020/11/26/specifik-bakterie-i-tarmen-kopplad-till-irritabel-tarm-ibs/
Jag gjorde testet eftersom jag har stora problem med magen till och från (diarré främst men även uppblåst, gaser och värk). Basen i min kost är lågkolhydratkost (fett 50-60 E%) men är mer liberal i period samt gör avsteg vid högtider och firande, testat på mer strikt LCHF några gånger. MItt resultat är ändå rätt likt dit, skillnaderna är att jag har akkermansia (0.73%), de som producerar smörsyra ligger högre med 51.9% (tar dock inget för resistent stärkelse), laktos ligger också högre än intervallet och dig (42.7%) medan folsyra ligger precis under intervallet (60%).
Gick över till mer ketogenkost för 4 veckor sedan med runt 70 E% fett och rena livsmedel som KRAV-märkt gräsbetat kött, lax, ägg, inälvsmat, kål, smör, avokado, ister, talg, kokosfett, kokosmjölk samt kryddor. Magen började strula ihållande i 5 dagar innan den började lugna ned sig. Ökade sedan förra veckan upp till 80E% och magen har blivit jättedålig på nytt flera dagar i rad. Där emellan var det någon enstaka dag som krånglade. Har en bra probiotika men den verkar “för stark” för magen, verkar ställa till mer oreda. Tar även saltsyra ibland och äter egen surkål samt dricker egen benbuljong ibland. Sover bra, tränar tungt, motionerar mycket, ingen större påtaglig stress, nära relationer, minimalt med alkohol..
Gått tillbaks och läst dina tidigare inlägg om tarmfloran och funderar att köpa oreganoolja och införskaffa kefirgryn. Men det känns lite som att skjuta hejvilt utan att veta grundproblemet. Ska även läsa din bok magstark som förhoppningsvis kan hjälpa på vägen. (Gillar verkligen dina andra böcker jag läst!). Funderade att besöka en läkare som jobbar med funktionsmedicin för en ordentligt utredning men det var galet dyrt. Kontaktade vårdcentralen och de kunde ordna en träff med läkare i höst – vet dock inte hur djuptgående de är vid en utredning? Känner dock att jag inte orkar testa mig fram själv längre då jag hittills inte blivit klokare 🙁
Ibland när jag “slarvar” med kosten kan magen funka perfekt vilket känns lite frustrerande och anmärkningsvärt. Får se vart det tar vägen – har du några kloka råd tas det tacksamt emot!
Testa 1 vecka av väldigt strikt carnivore och se vad som händer 🙂
Tack för input! Blev inspirerad av ert experiment med pkd så tänkte prova två veckor efter semestern, får se hur magen mår efteråt 🙂
Tack för input! Blev inspirerad av ert experiment med PKD så tänkte prova två veckor efter semestern, får se hur magen mår efteråt 🙂
Är oxå uppblåst m magsmärtor och lös mage på strikt carnivor/LCHF. Äter jag “vanlig” mat kvarstår inte problemet. Konstigt
jag har sett en del snack om att systemet kan göra uppror när man tar tex socker/snabba kolhydrater – blir lite som en “avtändning”.
Kan även vara så att kroppen behöver mer av det som du tar bort när du äter mer strikt. jag har märkt med mig själv att jag sover skräp och får mycket oro, samt säkert andra fysiska problem, när jag får i mig för lite kalorier och kolhydrater.
Hej Martina! Jag har gjort detta test och fick svar idag. Mina provsvar är väldigt lika dina skulle jag säga trots att jag de senaste fyra månaderna har ätit helt värdelöst ( vi pratar alla typer av kolhydrater, gått upp flera kg i vikt osv ). Det tycker jag är lite intressant ändå? Eller kan det vara så att tarmfloran inte ändras så fort ( jag åt keto blandat med omgångar av högproteinkost lång tid innan).
Jo det är intressant! Jag vet inte hur lång tid det tar att ändra sin tarmflora faktiskt 🙂
Tyckte att ditt inlägg var intressant så jag gjorde en egen test. Tyckte att det var bra med förklaringar och referenser till de olika mätvärdena.
Född 1959. Känner igen mig i mycket av det Margareta skriver i sin blogg ‘På väg mot 65’, så jag följer ert samarbete/idéutväxling med stort intresse. Har grava sömnproblem (provat KBT, melatonin, mörkt, svalt sovrum, tyngdtäcke m m). Har konstaterat metabolt syndrom med leverpåverkan. Diagnostiserad Psoriasis Artrit. Påverkan av hud och leder minskar när jag håller mig till paleo/LCHF. Många antibiotikakurer under uppväxten och när mina barn var små. Är överviktig och borde vara striktare LCHF/Keto (d v s skippa paleo) än vad jag är i nuläget. Äter/dricker: Kaffe, grädde, kött, fisk, äggula, creme fraiche, smör, kål, lök, lite rotfrukter, lite bär. Nötter ibland (1-2 ggr/månad). 85% choklad ibland. Något enstaka glas vin i veckan och lite gräddglass ibland (1-2 ggr/månad). Mitt prov visar: Artrikedom 9.3, Akkermansia 0,82%. Lact 0%. Bifido 0%. Faecali 14,01%. Andel prod. smörsyra 42,1%. Andel prod. Propion. 42,8%. Bryta ned inulin o Oligofruktos 39,1%. Laktos 30,8%. Prod. folsyra 76,5%.
Rendera talgen om den inte redan är det. D v s låt den smälta på låg temperatur i t ex ugnen så att du får bort orenheter. Den rena talgen häller du sedan upp på glasburk och den håller väldigt länge i rumstemperatur. http://www.sannaspaleo.se/rendera-talg/
Dum fråga, men hur använder man talg i matlagningen? Är det så enkelt att man skär av en bit och steker eller kokar maten i det?
Yes man använder den precis som man använder smör! 🙂
Grymt! Hur förvarar du den lite längre perioder? Hittade bara fryst talg på Willys och på förpackningen såg jag sen att om man öppnar förpackningen så håller det sig bara en dag… Svårt att göra slut på 900g på en dag 😀
Fryst talg? Nee…. det ser ut som ett paket smör och man använder det på samma sätt!
Hmm, aj då… Ja det är en stor fryst klump med fett som inte gjorts om till smör haha. Men sökte på Ica maxi och där fanns det i smörform, synd det är en bit bort bara… Aja, tack för svar Martina 🙂
Det paketet jag hittade på ICA är tillverkad i Danmark och heter Dragsbaek. Och ICA varnade för att det “Kan lukta kraftigt i samband med stekning …”
Är det samma som du använder Martina? Och har du i så fall känt av någon kraftig lukt när du steker i det?
Rendera talgen om den inte redan är det. D v s låt den smälta på låg temperatur i t ex ugnen så att du får bort orenheter. Den rena talgen häller du sedan upp på glasburk och den håller väldigt länge i rumstemperatur. http://www.sannaspaleo.se/rendera-talg/
Varför mår vissa magar bra av carnivor och andra inte? Jag fick kronisk lös avföring till jag började med grönsaker. Det måste ju ha med tarmbakterier att göra?
Säkert, jag vet inte 🙂
Fästingen har alpha-gal som kan ge köttallergi.
En gammal artikel i länken men googla mer info
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/allt-fler-upptacker-att-de-ar-allergiska-mot-kott
Oj det låter helt extremt, sjukt märkligt!
Maria Starkhammar står för den kliniska delen av ett framgångsrikt forskningsprojekt som drivs av Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
https://www.allergia.se/okad-kunskap-om-kottallergi/
Jag har inte köttallergi. Carnivor passar tydligen inte för alla. Att lägga till grönsaker hade inte läst köttallergi om det hade varit problemet. När jag började med grönsaker försvann den lösa avföringen och jag fick behålla maten, som jag inte fick på carnivor.
Vilken tur då 🙂
Ja :), men jag förstår inte varför carnivor inte passar för alla om det nu är artegen mat. Varför behöver några grönsaker och andra (tilsynelatende) inte. Hmmm.
Mikhaila Peterson menar på att det är lång anpassningstid. Att många blir kassa i magen av en snabb övergång till karnivor diet, men att man bör ge det 4-6 veckor innan man kan förvänta sig att må bra av det. Tror det är väldigt individuellt hur en hanterar övergången, vad man ätit innan och ens individuella metabolism osv. ?
Hej Martina,
Du inspirerade mig till att göra ett test hos Gutfeelings. Fick resultatet härom dagen. Utifrån deras rekommendationer vill jag testa någon/några av följande: inulin, oligofruktos, polyfenoler, arabinoxylaner och fucoidan för att främja tillväxten av Akkermansia?
Kan du rekommendera en hälsokost på nätet som du har god erfarenhet av?
Har du tips på något preparat som innehåller någon/några av ovanstående?
Hittar inget preparat i Sverige innehållande fucoidan – tips?
Tack på förhand!
Jag vet inte, jag bryr mig inte direkt om sådana råd.
Jag tycker det låter intressant att göra testet. Linas kritik mot testets kvalitet ställer jag mig lite undrande till, som jag tolkar det kunde man ganska tydligt utläsa att du äter en Carnivore diet vilket ju är korrekt. 😉 Däremot så undrar nog jag också om man kan använda resultatet till något konkret för att förbättra sin hälsa eller på något sätt utläsa om man har ett hälsoproblem? Hursomhelst det lät kul så jag har beställt det. 🙂
Jag har fått mitt provsvar nu…det är inte helt olikt vad Martina fick…så nu när n=2 får vi väl anse det bevisat att kosten påverkar tarmfloran. 😉
https://forum.kostdoktorn.se/topic/15874-martina-tips-tarmflora/
Coolt!
Jag är väldigt skeptisk till såna här tester som man kan beställa på egen hand utan terapeut/ klinik till ett väldigt lågt pris och få allmäna rekommendationer därifrån, så jag personligen skulle inte göra ett sånt här test. Känns inte särskilt tillförlitligt och väldigt ” luddigt ” och oklart med t ex ” bakterier som producerar smörsyra och propionsyra” , exakt vilka bakterier ser dom då producerar detta i din tarmflora t ex när det främst är lactobacillus och bifidobacterium som producerar just det? Nä, hellre ett ordentligt omfattande test som visar exakta bakteriestammar och annat kopplat till tarmhälsan som visserligen kostar mer men känns betydligt mer tillförlitligt. Jag själv har gjort från Nordic labs och det är en helt annan nivå jämfört med det här. Men det är ju såklart olika hur seriöst och professionellt lab man vill använda för sina hälsotester.
Det är ju väldigt välstuderat att tarmfloran spelar en stor roll för många olika hälsoaspekter och även om man / du mår bra nu, så kanske det ser annorlunda ut om säg 10 -20 år och det uppstår t ex mentala obalanser orsakat av en utarmad tarmflora eftersom stor del av våra signalsubstanser produceras av tarmfloran samt t ex b-vitaminer och k2 . En bred bakterieflora behövs ju även för att hålla tarmslemhinnan intakt.
Just my point of view!
Yes tack för din input. På vilket sätt var Nordic Labs bättre? Varför var det en annan nivå? Jag är bara nyfiken, har bara kollat parasiter där.
Vi vet inte så mycket om vår hälsa om 10-20 år, allting vi kan göra är att må bra NU och inte ha några sjukdomar NU. Jag är ju av tron att ingenting bara dyker på en hipp som happ utan att det utvecklas gradvis. Jag vet inte hur den mest perfekta tarmfloran ser ut, men artrikedom verkar åtminstone som en bra grej.
Det jag tycker är märkligt med detta är t ex att på Gutfeelings sida står det om Akkermansia , lactobacillus och bifidobacterium som de viktiga bakterierna för bildandet av smörsyra och propionsyra. Du har 0% på dessa men ändå hög andel ” bakterier som bildar smörsyra och propionsyra ” Om det varit mitt eget resultat skulle jag bli fundersam och vilja veta exakt vilka bakterier som de då ser finns istället som producerar det. Det framgår ju inte av ett så otydligt svarsresultat. Dessutom undrar jag över att den gröna boxen visar ett “normalintervall ” – vad innebär det och hur har de kommit fram till ett sådant intervall liksom? Bara mätt random människors tarmflora och fått fram ett “normalintervall” ? ? Jag tror den genomsnittliga variationen i folks tarmflora idag är ganska fattig med tanke på hur folk generellt äter och lever. Med tanke på det låga priset funderar jag även över deras labmetoder och hur tillförlitligt det är osv. Högkvalitativa tester kostar ( tyvärr… ) På Nordic labs framgår det vilka lab metoder/ teknologi de använder, vilket gör det mer trovärdigt för mig iallafall.
Nordic labs har många olika tester men de är mer konkreta och omfattande i vilka exakta stammar som finns, de visar också sjukdomsalstrande och patogena mikroorganismer som kan öka ännu mer om de goda bakterierna är för få och vilka hälsobesvär just de bakterierna kan kopplas till, t ex autoimmunitet, mentala obalanser, diabetes, IBS/IBD osv… Deras tester visar också t ex svampar, parasiter, virus
matsmältning, näringsupptag, enzymproduktion, inflammation osv.
Jag tror precis som du att sjukdom / hälsobesvär uppstår gradvis under lång tid och med tanke på just det så ser jag tarmfloran som en viktig del att hålla bred och inte utarma den genom att utesluta allt det som skapar en hälsosam balans i tarmen som grönsaker, rotfrukter, fermenterat om man tål det osv. Jag anser att det finns tillräckligt med belägg, forskning och kunskap om mikrobiomets påverkan på vår hälsa för att tänka mer långsiktigt än här och nu när det kommer till artrikedom i tarmfloran. Om man t ex är väldigt känslig och reagerar på fibrer och grönsaker är det för mig ett tecken på att något inte står rätt till och att bara utesluta det löser inte grundproblemet utan lindrar bara symtom och i längden tror jag personligen att det kan göra mer skada än nytta att vara så extremt begränsad i sin kost. Jag är dock inte av åsikten att man behöver enorma grönsaksberg varje dag ? Jag är själv ~80% carnivore + ovanjordgrönsaker, surkål, bär, avokado, örter och lite rotfrukter då o då.
Sorry för ett långt svar, men hoppas jag lyckades få fram varför jag är skeptisk… ?
Det står lite på deras sida om hur de har tagit fram referensintervallet. Du verkar gilla Nordic Labs mycket, vet inte om deras tester håller högre kvalité eller inte men tycker att de i allmänhet är alldeles för dyra. Flera tusen för varje test är bara too much!
Absolut, jag håller med om att de är dyra, men jag gillar deras tester ja! Man får vad man betalar för och för mig är det värt det ?
Bla kejsarsnittens effekter på många barn visar sig tidigare än 10-20 år.
vi ska nog vara försiktiga med vad som är hönan eller ägget, forskningen går i raketfart
Jag fick mina svar nu, låg över på alla utan laktobacillius där jag hade 0,08 medans bifidobacterium hade jag 2,48, det resultatet var för mig lite märkligt, då jag trodde att dom två hängde ihop. Har du nån tanke Martina?
Sedärja! Nej lactobaciller och bifidobakterier är ju olika stammar även om man brukar säga dem tillsammans. Vad äter du för att få i dig bifido?
Åt carnivore under hösten men i dec började jag äta 2dl onaka fil om dagen, gissar att de är den som ger utslaget. 🙂
Sedärja!
Intressant!
Tar probiotika nu, har du någon uppfattning om hur länge man bör hålla upp med denna innan man gör ett test för att få en bild av hur tarmfloran ser ut utan tillskott? Räcker några veckor tror du?
/S
Jag TROR 3 månader men jag VET inte.
Akkermansia muciniphila är en så kallad “keystone species” i likhet med Faecalibacterium prausnitzii och bidrar till en fungerande tarmslemhinna (därav namnet muciniphila = gillar mucin). När man fastar och/eller äter en fiberfattig kost så lever Akkermansia på mucin från tarmslemhinnan så i ditt fall kan det eventuellt betyda att du har lite tarmslem men det är bara spekulativt.
Jag är dock kluven till dessa tester och de generella råd som ges. Visst, en bred artrikedom och vissa specifika arter av bakterier verkar vara förknippat med en god hälsa på befolkningsnivå men jag personligen har normalt inte några laktobaciller i min mage (troligtvis p.g.a. antibiotikabehandlingar i barndomen).
Jag kan dock manipulera min tarmflora via kost och probiotiska tillskott men då upplever jag att min mage fungerar sämre. Med tanke på det så verkar det vara som så att ens immunförsvar föredrar ett visst förhållande av mikrober som man är van vid och om man förskjuter den balansen så kan det leda till problem.
För övrigt vad gäller olika typer av kortkedjade fettsyror så produceras de av olika arter av mikrober som samverkar och bidrar till olika funktioner i kroppen. Även i det här fallet så verkar det handla om balans på så vis att om man har för mycket av en viss sort så kan det leda till problem. Alltför höga nivåer av kortkedjade fettsyror i tarmen kan även “spilla över” ut i blodet och ge upphov till förhöjda nivåer av triglycerider.
Tack Mackan!
Hoppas inte jag har för lite tarmslem då!
Ja, jag har en tenta nu så jag är helt uppe i det, men det här ska jag ta tag i nästa vecka. Tack snälla för rabatten. Det ska bli spännande. Jag var med i Stig Bengmarks studie förut men då fick man ju inte veta några individuella provsvar så det här ska bli riktigt bra att få veta. Har ätit jordärtskockor i små mängder och fått en magknip utan like och magen är som en ballong. Då har man ju brister på vissa saker tydligen. Nåväl. Det här blir en bra investering.
Men åh va bra! Det måste jag prova! Alltid haft problem med magen! Intressant o se hur den mår! Och nej jag tror inte heller på laktosintolerans. Jag trodde själv jag hade de eller egentligen mjölk protein allergi. Fick i alla super ont i magen av mjölk produkter. TILLS jag började käka lchf! Kan äta alla mjölk produkter och aldrig mått så bra ?? så problem av mjölk var bara ett symptom. (Nu ett år senare så håller jag mjölk produkterna på en längre nivå, kroppen vill inte ha massor av de).
Hej Martina, det finns en rätt intressant föreläsning från Forskning i framkant om Chrons sjukdom på Youtube Sök tarmflora Chrons så kommer den upp (från 2011) med Johan Dabrosin, professor. Han säger att tarmfloran är rätt så konstant från 2 års ålder hos alla men att olika faktorer självklart kan påverka tillfälligt men att den sedan återgår till sin normala variant för den individen. Endast 30 % av bakterierna är odlingsbara. Han tar upp om möss som saknar microbiota blir mycket mer orädda än de som inte tagits i en helt steril miljö. Värt att lyssna på.
Kram
Coolt, ska kolla upp när jag får tid över 🙂
Hade jag haft råd hade jag definitivt tagit testet!
Vad tror du om tillskott av folsyra…om man vill motverka ålderstecken och boosta lever och hjärna? Eller är det onödigt?
Motverka ålderstecken tror jag inte det kan göra, men har man brist är det ju vettigt att komplettera lite.
När på dagen brukar du ta dina tillskott? Alltså när är det som bäst? Inte vilken tid, utan mer till maten? Efter maten? (Tänker på dem i kapselform) Eller det spelar ingen roll, utan det är bara att ta dem när man kan?
När jag kommer ihåg 🙂
Hej Martina! Jag fick mina resultat från gutfeeling häromdagen och skulle säga att det är väldigt lika dina. Rätt kul att se. Jag har inte heller några lactobacillus o väldigt lågt på bifidob. (0,2) och akkermansia (0,5) De andra värdena skiljer sig bara något från dina och min artrikedom ligger på 8,6.
Blev först lite orolig när lacto o bifido var så lågt, men jag mår bra o är sällan sjuk… så det borde inte va så konstigt ändå kanske?
Äter lite mer grönsaker än dig, tror jag, och är inte superstikt keto, utan äter nån frukt ibland o en macka om jag blir bjuden på det. Även om huvuddelen av min kost def består av kött, smör, ägg o ovanjord grönsaker.
Coolt!
Åh saknat och läsa din blogg efter några veckor av telefon detox <33 Alltså jag har tidigare medvetet skippat att göra tarmbakterle test pga att jag fått uppfattningen ( för några år sen ) att det inte var så tillförlitligt och är väldigt svårt att mäta. Men hur accurate skulle du säga/gissa att tex det här och liknande test är?
Jag vet faktiskt inte, jag kan inte säga att jag kan avgöra det tyvärr.
Intressant att Gutfeeling labs själva lade upp ett instsgraminlägg om Akkermansia och att en låg nivå i tarmen är relaterat till övervikt och diabetes typ 2.
Jag vet, jag gillade min referens bättre 🙂 Uppenbarligen är jag långt ifrån D2.
När räknas man i din värld fasta?
Inför fasteprover på Lab ska det vara 6 timmar minst och akkermansia ökar vid fasta.
Blir nyfiken på hur länge du har mellan sista/första målet mat, vill jämföra med mig själv
när jag ska ta provet
6-8h räknar jag med att vara fastande. Jag tror jag brukar ha minst 12h mellan sista och första målet mat för jag slutar äta vid 17 och sen äter jag frukost någon gång på förmiddagen. Blir väl oftast 16h nattlig fasta.
Om propansyra (propionsyra) enligt https://en.wikipedia.org/wiki/Propionic_acid#Biological_uses:
“It also, being a three-carbon molecule, feeds into hepatic gluconeogenesis (that is, the creation of glucose molecules from simpler molecules in the liver).”
Intressant! https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1388198110001678
” It has been demonstrated that PA lowers fatty acids content in liver and plasma, reduces food intake, exerts immunosuppressive actions and probably improves tissue insulin sensitivity.”
Undrar bara, vilka tillskott du äter på daglig basis om några?
Jag är extremt inkonsekvent med mina tillskott eftersom jag inte vill ha behovet av några men jag tycker om kreatin som finns naturligt i kött. Det kan jag ta ofta och mycket för att bli mer BEAST. Sedan är magnesium och zink rätt populärt hemma hos mig. Omega 3 och D-vitamin då och då. Jag har mycket nischade tillskott hemma som jag kör i perioder och vid behov.
Är det bortkastat med kombi-vitaminer typ de som heter ”Sport” och innehåller det mesta i låga doser?
Undrar även om du känner till om några vitaminer och/ eller mineraler gör att urinen luktar illa? Fungerar främst på magnesium? Tar på kvällen, ibland många tabletter och morgonrutiner luktar ibland väldigt illa. På dagen luktar den inget särskilt och inga andra tecken på tex UVI.
Ja jag tycker att kombivitaminer är helt bortkastat.
Vet inte svaret på din andra fråga mer än B-vitaminer.
Tack för snabbt svar trots lite felstavningar :). Menar du att urinen kan lukta illa av B-vitamin?
yes 🙂
Mycket intressanta resultat!
Butyrat, acetat och propionat är SCFA(Short chain fatty acids) som tillverkas av tarmbakterierna. Eftersom smörsyra är butyrat så antar jag att propionsyra då är propionat.
Vi brukar beställa GI-map eller CSAPx2 till klienter och i CSAPx2 anges värden på Butyrate, Acetate, propionate, Valerate.
Tack Annelie, men vad betyder det då? Är det bra?
Ja, absolut! Du har bra värden. SCFA är direkt näring till tarmcellerna, tillgodoser 2/3 av kolonslemhinnans energibehov samt har en lång rad andra positiva funktioner 🙂
Dock har jag en teori om att det inte är nödvändigt att ha kolon full med bakterier som producerar SCFA vid ketogen kost/carnivore, eftersom vi som äter ketogen kost bildar rikligt med beta-hydroxybutyrate som också ger näring till cellerna.
Men dra mig baklänges vad spännande!! Blir att prova det inom en snar framtid 😀
Detta måste jag också göra! Har också IBS men blivit så mkt bättre efter uteslutning av alla sädesslag (bröd), baljväxter och mindre mjölkprodukter + Pre-Script Assist (nu försäljningsstopp dock men kör Dr. Mercola istället, tänker försöka trappa ner den.) Hade tänkt fråga dig om du åt grädde alls men fick svar i inlägget ? Tack för att du tipsar och dessutom fixat rabattkod ??
Jag är testpilot på Symbiome och första resultaten har kommit där. De kollar tarmflora de med.
Hör av dig om du vill se mina resultat för att få en uppfattning om hur deras test fungerar! Deras tjänst är inte helt klar ännu.
Och ja, vi skulle ju höras av Martina!! För en analys! ?
Men jaaaa just det, det är ju du Susanna! Ursäkta, jag mailar med en gång!
E 280 – Propionsyra
Syntetiskt konserveringsmedel som motverkar mögelsvamp samt s.k. tråddragningsbakterier i bröd
och till ytbehandling av ost.
Propionsyra – en tillsats i bröd – gav råttor ”autism”
https://newsvoice.se/2017/01/propionsyra-tillsats-autism/
Ja det var detta jag fann också… fattade nada liksom…?
Jag har markerat i din magbok om att smalbakterien B.Longum är
serotoninproducerande.
Länkar senare då jag har hela infon om disharmonin
Just det ja, B.longum är en bra grej!
Inväntar fortfarande svar från reumatologen ang obalansen :/
Men här lite gammalt om folsyra (B9)
https://www.oru.se/nyheter/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-2011/ny-studie-visar-samband-mellan-kost-och-skolbetyg/
Hur många olika analyser gjordes inom de typer/stammar som finns?
Har du jämfört svar med tidigare tester tex Nordic Labs
Nordic Labs kollade bara efter parasiter. Jag vet inte så noga vilka analyser de har kört, har inte frågat efter det.
https://www.bbc.com/news/health-51182451?ns_campaign=bbcnews&ocid=socialflow_facebook&ns_source=facebook&ns_mchannel=social&fbclid=IwAR1JuPl5AiBlI43SHK-Zsd7sd20unTyfM6aCiGc6WS7KEdffYd9EvI9ng0w
Coolt! Tack för länk!
Haha ja vad säger Bengan 😉 och jag som körde med hans Synbiotic…
Nu ska jag dyka djupt i den hemsidans lockelser
Annat idag är läsning om disharmonin på serotoninnivåerna i hjärnan vid långvarig smärta
Åh det där låter som intressant läsning, du får gärna länka om du vill 🙂
Förslaget kom idag en kort sammanfattning: Vi ska läsa litteratur om postoperativ smärtlindring för där nämns att
de nedåtgående smärtbanorna är beroende av bla serotonin. Leukocyter och makrofager frisätter
serotonin och nivåerna påverkas av stämningsläge. Även fibromyalgi bör nämnas men då ofta som
en procedurrelaterad smärta men som har samma koppling till serotoninet och kan vara olika dag från dag.
https://www.akademibokhandeln.se/bok/anestesiologisk-omvardnad/9789144076591/
https://www.akademibokhandeln.se/bok/medicinskt-svarforklarliga-symtom-som-t-ex-elkanslighet-fibromyalgi-kronisk-trotthet-kemisk-kanslighet-utbrandhet/9789174651027/
Brist på Q10 påverkar blodplättarnas serotoninhalt och funktionen av serotonin som signalsubstans. Förmodligen påverkar Q10-brist också andra celltyper, såsom nervceller i det centrala nervsystemet. En förklaring till varför Q10 är verksamt vid fibromyalgi kan vara dess förmåga att lindra oxidativ stress och skydda mitokondrierna. Störningen av serotoninnivåerna hos patienter med fibromyalgi kan vara resultatet av en onormal serotoninhalt, en onormal metabolism eller onormal nervsignalöverföring. (Kurera 2014)
Q10 verkar återkomma kontinuerligt. Tur att jag har börjat äta kycklinghjärtan!
Och jag ppq max!
Ska försöka låna den där anestesiboken
Btw mina plankton ger mig både sömn och ork
Vill m gärna ta del av det sambandet