Vissa har reagerat på att jag skriver om glukoneogenes som en anledning till att jag försöker undvika fasta, och undrar om glukoneogenes är bra eller dålig. I min bok Fettfrälst (som man hittar under fliken böcker) skriver jag om fasta och fettfasta för att komma in i ketos, och det är inte samma sak att komma in i ketos som att leva i kontinuelig ketos.
Om du vill gå ned 5kg på en vecka och bara kasta dig in i ketos, kör på med fasta och fettfasta vettja! Frågan är ju vad som händer sen! Ska du leva ketogent spelar det ingen roll när kroppsfettet lossnar, för keto är ett sätt att äta och leva för maximal hälsa, mental- och fysisk prestanda och grymma epigenetiska effekter. Några kilon hit eller dit kommer inte spela någon roll även om jag vet att många är ganska upphakade på det här med vikt.
Glukoneogenes räddar dig från lågt blodsocker!
Jag ska inte slänga in en bild på glukoneogenes här för det är inte alltför hett, men grejen är att kroppen gör blodsocker av icke-kolhydratkällor. Varför?
- För att den försöker få upp ditt blodsocker! Men varför?
- För att det inte är stabilt! Men varför är det inte det? Du är ju i ketos!?
- För att blodsockret går åt (i liten mängd) till hjärnans och musklernas arbete! Varför? Du har ju ketoner!?
- Ja men de kan inte användas till 100% så du är ingen fettbrännare utan en hybrid!
Vad händer när kroppen gör blodsocker av aminosyror då? Jo blodsockret blir något högre än det hade varit om man hade varit en 100%ig fettbrännare!
Glukoneogenesen kickar in vid svält!
Såfort det inte finns tillräckligt med energi kickar glukoneogenesen in, en typiskt dålig grej egentligen (som jag gör och flera av er också gör) är att börja dagen med fettkaffe. Det är ju sååå gott, man håller sig “mätt”, slipper tänka på mat och håller sig klar och skarp i hjärnan. Men – på bekostnad av att man inte är 100% ketogen!
Okej kolla här, detta händer: ketonerna går upp och blodsockret följer med!
Fettbrännare eller hybrid?
Nu till poängen som jag inte själv vet eller förstår ännu. Är det okej att vara en hybrid som kör på socker (glukoneogenes) och fett? Jag tänker nu inte på personer som behöver gå ned i vikt, utan jag tänker på oss vältränade individer som optimerar på fitness. Är hybrid-grejen okej för oss? Eller blir allting bättre när vi är 100% ketogena?
Jag ska i alla fall jobba vidare på att bli en 100%ig fettförbrännare för att se vad de kan ge, och anledningen till att jag inte är där ännu är att min kropp är i stress. Resor, alkohol, fasta och kaffe. Håller uppe ketonerna men också blodsockret!
Hoppas att jag lyckades bringa lite klarhet i det här med ketos och fasta! 🙂
“Är det okej att vara en hybrid som kör på socker (glukoneogenes) och fett? Jag tänker nu inte på personer som behöver gå ned i vikt, utan jag tänker på oss vältränade individer som optimerar på fitness. Är hybrid-grejen okej för oss? Eller blir allting bättre när vi är 100% ketogena?”
har du hunnit komma fram till något svar? 🙂
Vad som blir bäst får man testa sig fram till. Många fitness-personer kör CKD!
Jag kommer in i ketos ffa genom fettrikmåltid &/eller hård träning (dock har jag hittills bara testat 60 min lågintensivt). Ifall jag sedan inte äter under flera timmar kan mina ketoner gå från 1,5 till 0,4. Blodsockret kan även det sticka, men max till 7,0 mmol/l (kan tillägga att jag har diabetes typ 1). Antar då att det är glukoneogenesen, som sätter igång (mkt tydligt vissa ggr då mitt bs sjunker när jag testat att äta ngt vid dessa tillfällen. Dock får jag ibland motsatt effekt, speciellt efter fysisk aktivitet). Är det då smartare att äta med jämna mellanrum (förslagsvis minst 3ggr/dag) för att vara kvar i ketos & stoppa glukoneogenesen eller går det att lösa det på annan väg ex mer fettrik måltid innan “fasta”? Testat en del karnivor och upplever att det är ngt enklare med diabetesen, då jag upplever att mättat fett minskar insulinkänsligheten. Dock blir det även svårt där med allt för stora proteinmängder.
Du har ju skrivit flera inlägg där du funderar på om man kan vara en hybrid eller om det är viktigt att vara 100% keto hela tiden, när man är vältränad och smal och bara vill ha bra fitness och mående.Vad är dina senaste tankar om detta?
Jag läser runt på lite olika ställen och ser att folk som behöver gå ner i vikt verkligen ser ut att ha nytta av att hela tiden ha höga ketoner och mkt lågt BS för att det verkar vara då man går ner i vikt.
Men jag får inte helt något svar på hur en sund, naturlig nivå på dessa saker kan vara för lång sikt om man inte ska viktminska, utan bara vill ha långsiktigt bra fitness och hälsa. Om jag hela livet behöver mixtra med fett i kosten för att få i mig 200 gram fett per dag och minsta avvikelse höjer fasteblodsockret lite och minskar ketonerna, tänker jag att det ofta kan bli hybridläget. Men kan det vara mindre bra för hälsan om man inte har bra ketonnivåer konstant men ändå äter ca 80% fett?
Fett är inte dåligt eller farligt så fettet i sig är inte negativt, även om det ligger runt 80% Du har ju bra keton- och blodsockernivåer 🙂
Jag tror fortfarande att det kan finnas en poäng i att vara en hybrid, särskilt om man håller på med fitness!
Bra men inte optimala ) Perfektionisten i mig störs av att bs inte ligger där de sägs att man får bäst resultat. Men jag börjar ju samtidigt landa i att energi, sömn, träningskapacitet borde ge mig svar på att allt ändå funkar ok.
Hur tänker du att det kan finnas fördelar med att vara hybrid vid fitness?
Jag tror bara att det är ett naturligt tillstånd att gå in och ur ketos och att äta det som finns att tillgå (som inte alltid är keto) såsom bär, hemodlad frukt, sötpotatis, pumpa eller vad det nu kan vara. Tror man kan få en ökad kapacitet vid stor träningsvolym, men jag vet inte eftersom inte har testat ännu 🙂
Alltså, nu blir jag glad! 🙂 Så som du beskriver det känns verkligen som en optimalt god kombination av de bästa naturen har. Keto+ lite mer färg och vitaminer. Det enda jag grubblat på som känts fel med den strikta ketokosten är just att man skulle undvika de fina näringsrika primörerna som växer här i norden en kort tid varje år, som bär och sura svenska höstäpplen. Jag har alltid plockat och ätit bär från skogen på somrarna. Lite sötpotatis/rostade morötter ger en perfekt måltid tillsammans med kött fisk och fett.
Värt att testa hur det påverkar fitness helt klart!
Håller helt med, tror att vi tål att äta så så länge man tränar och inte har några autoimmuna problem eller övervikt
Kan inte uppleva direkt nån stress i mitt liv nu. Men däremot sovit för få timmar och slarvat med meditationen några veckor.Idag efter lite mer sömn mätte jag bs 5,1 och ketoner 0,9.
Tror du sömn och meditation kan påverka?
Finns det något mer jag kan göra, tex ändra kosten, nu är den ca 185 gram fett, 80 gram protein eller BCAA som jag tar innan träningen?
Jag har faktiskt börjat med liten frukost senaste tre dagarna. Magen funkar superbra just nu sedan några dagar med probiotica och surkål. Så jag är förvånad att det gick till det sämre hållet nu.
Sömn påverkar hur mycket som helst, men jag hade inte oroat mig. Det är bara att köra på 🙂
Jag jämför med din graf här ovanför och försöker förstå förhållandet mellan BS och ketoner. Senaste veckorna har BS legat på 4,1-4,6 0ch ketonerna 2,2-4,3. Nu på morgonen fastande har jag mätt Blodsocker på 5,1 samtidigt som ketonerna sjunkit till 1,2. Vad kan man utläsa av att bs höjs så och K sjunker?
glukoneogenes och att det saknades energi så att kroppen fick tillsätta lite socker 🙂
men varför dyker gluconeogenes upp då? Jag hade ganska mkt mat igår, med 190 gram fett, 79 gram protein, 15 gram kolhydrater av kokosgrädde och spenat.
Behövs kanske mer tid i så fall
Att jag behöver tid för att ketoadaptera alltså?
Vad är ett bra morgonvärde ungefär, på bs och ketoner?
Ska det bra värdet hålla sig så bra i flera veckor utan avbrott för att det ska visa på adapterad?
Ja du behöver tid,
bra morgonvärde är 1.5 blodketoner och 4.4 i blodsocker och det ska hålla sig bra minst 3 veckor i streck.
Någonting verkar vara annorlunda nu så jag blir lite orolig. Nu innan lunch mätte jag bs 6,6!!! Tidigare har det ju legat på under 5 hela tiden. Nu tre mätningar över 5 sedan igår lunch.
Det låter som stress
Låter superfint ! Ser fram emot att ketosen ska kicka igång sen då 🙂 Kan du inte skriva ett inlägg med ketoadapterinstrix? Och sånt som kan motverka processen.
Är det meningsfullt att fettbomba lite nu? Eller kan jag fortsätta deff+fakir tror du, under denna period.
Du behöver inte fettbomba, men det är alltid bra för att inte kroppen ska börja med glukoneogenesen.
Hej Martina! Funderar på detta med keto-adaptering.
Har nu ätit enbart fett och kött/fisk/ägg i en vecka. Några förändringar som jag märkt av som kan vara keto-relaterade är tex att jag har minskad hunger och att jag behöver mindre sömn, vaknar utvilad efter 5-6 timmar.
Men varför är jag så obeskrivligt trött sen på eftermiddagarna? Håglös och till och med låg för första gången på länge! Tappat psykisk energi liksom. Oftast blir jag riktigt seg efter måltid nu och på eftermiddagarna.
På gymmet och i vanliga situationer där det krävs fysisk energi så går det däremot bra. Jag kan lyfta tungt och utvecklas på gymmet.
Kan promenera i timmar utan att bli trött. Så det är en annan känsla av trötthet, som jag undrar om det är en slags ketoadapterings-problem?
Samtidigt har jag ju sedan länge ätit hyfsat strikt med ca 60-70E% fett, 10E% kolhydrater från grönsaker, sötpotatis, nötter samt kanske 20-30 E% protein. Så jag tänker att med så strikt kost och tung träning varje vecka skulle jag vara väl ketoanpassad?
Tror du jag är ketoadapterad eller är jag i en omställningsfas?
Det låter som att du inte varit ketoanpassad tidigare, sötpotatis är ju inget man kan ketoadaptera på direkt. Du har nog varit en hybrid som kört på både socker, fett och ketoner. 1 kg grönsaker om dagen är för mycket för keto. Din håglöshet kommer att släppa när kroppen börjar rulla på ketonerna 🙂
Okej! Vad bra, då är jag påväg ändå :). Hur lång tid kan det ta när man tränar tungt och äter bara fett och kött?
För Björn Ferry tog det 4-6 månader tror jag, men det är så olika.
Okej. Så under de 4-6 månaderna är det bara viktigt att tänka på att äta ren mat, minst 80%fett, under 20 %protein samt träna ? Har jag fattat det rätt då? 🙂
Ja men det kommer gå snabbare för dig som redan levt lowcarb så länge, och om du fortsätter att ha problem så finns det massa trix man kan göra. Men du gör redan de mesta 🙂
Så intressant! Men undrar en sak; viss glukoneogenes är väl nödvändig även om man är helt fettdriven pga finns celler (tex erytrocyter) som inte kan tillgodogöra sig ketoner utan måste ha glukos? Dvs man skulle inte överleva med ett blodsocker på 0 även om man var i full ketos? Sen är det förstås aldrig svart eller vitt och alltid mer komplicerat i kroppen än i teorin, men vore spännande att få mer klarhet i detta 🙂 tusen tack för en lärorik och spännande blogg!!
Tack Tove! Well… noll blir det ju aldrig men att hålla det konstant på tex 4 skulle ju vara möjligt med minimal om ens någon glukoneogenes… för det är bara 2 gram socker till hela blodvolymen på 5 liter och de får man ju i sig via broccoli eller en tomat!
Intressant inlägg.
Jag har ätit LCHF i 2 år och de sista fettet på kroppen ville verkligen inte ge med sig hur jag än gjorde. Det var då jag hittade fastan och det är den som tagit mig den sista biten som LCHF inte kunde.
Jag upplever även att jag mår mycket bättre fysiskt och mentalt när jag inte äter hela tiden. Det är det som har funkat för mig.
Precis som du säger, Martina, så måste man ta testa sig fram och se vad som fungerar för ens egen kropp.
Väldigt bra blogg!
Grymt! Ja fasta verkar verkligen funka för viktminskning för en del 🙂
Hej,
Såg du skrev ” grymma epigenetiska effekter”, vill du förklara detta vidare?
Gärna om du känner till hur man studerat detta då det väl är två generationers hopp?
Om detta är fallet är det ju en fantastisk anledningen att gå på ketogenisk kost, för man kan i mitt fall i alla fall bry sig mer om sin avkomma än sig själv 🙂
Nyss hittat hit, intressant att läsa något om ämnet på svenska för en gångs skull!
Trevlig Helg!
Nej epigenetiken är direkt, till exempel genom metyleringscykeln i kroppen:
http://martinajohansson.se/epigenetik-metylering-bevarar-och-lagar-dina-gener/
http://martinajohansson.se/epigenetik-nr2-detox/
http://martinajohansson.se/epigenetik-och-genanalys/
Blir inte klok på mitt bs. När jag vaknar ligger det på strax under 5 då tar jag en rejäl msk kokosfett samt en msk mct olja så en promenad med hunden på ca 6 km, ganska högt tempo. Kommer hem å drar en rejäl frulle men innan den när jag mäter är bs ofta uppe på 6,5. Bättre att käka frulle innan? Efter ett par timmar brukar bs vara nere strax under 5 igen. Sen kan det vara svårt att hålla bs under 5 efter lunch och middag trots rikliga mängder smör/Avocado/oliver osv som tillbehör till kött/fisk/fågel + grönsaker. Innan jag somnar kan det vara uppe på 6 igen… spelar ingen roll vad jag äter i princip. Tränar styrka 2-3 ggr/ v och är spinninginstruktör 3 pass/ v, utöver hunden då… För mycket stress av träning?? Tack för fantastisk inspiration!
Det låter som glukoneogenesen är i full gång! 🙂
Men! Jag vill ju fullfräsa in i ketosen och bränna av typ 2-3 kg för att formtoppa!? Vad göra? 39 år gammal, normalviktig, ätit liberal LCHF i 3-4 år och sista året mycket mer fett!
2-3 kg är ju inget, det är ju bara att dra ut på lite morgonpromenader i några veckor så är det fixat! 🙂
Det gör jag ju redan! ?Snarare går vågen upp än ner? Måste hitta ny riktning på nått vis…?
Aha, ja då är det vila som gäller! Kroppen är i stress och tror att den är i nånslags kris, då går det inte 🙂
Ok. Jag testar en månad med frukost som inte är fettkaffe utan frukost med “mat”. Fungerar det med lite salami och ost eller ska det vara mer mat. Har svårt att få i mig nog med fett vissa dagar, märker framförallt att lunchmaten i matsalen är lite väl mager trots att jag lägger till några små paket smör varje måltid där.
Många intressanta aspekter. Idag ökade jag tyngden rejält på latsdrag, orkade bara 8, och kommer ha så ont i morgon. Men gör jag samma får jag samma resultat. Jag ska klara chins i höst!
Neeeej salami och ost är INTE mat, de ska du ALDRIG äta! 🙂 Du ska äta kött, fisk, ägg, kyckling, grönsaker och fett – den typen av mat till frukost, lunch och middag. Aldrig sånt småplock som bara sabbar tarmfloran och tarmslemhinnan.
Varför inte ost och salami? Är det konserveringsmedlen du menar sabbar tarmfloran? Alla sorter eller bara vissa, och i så fall vilka? Jag äter en del feta och mögelost, är det inte bra?
Kaseinet i osten och allt skräp i korven, varken ost eller korv är mat enligt mig, ej heller mögelost och fetaost. Detta är enligt MIG, jag tycker det är katastrof för tarmfloran men man får ju göra som man vill 🙂
Jag funderar lite på att det verkar finnas rejält olika synsätt inom detta område nu eller vad tycker du?. Jason Fung verkar mena att man kan använda periodisk fasta som en livsstil och ändå vara i ketos, om jag förstått honom rätt. Stephanie Persson sa i en video nyligen att hon kan köra periodisk fasta och träna fastande utan att det påverkar hennes ketos och fitness negativt, men att det inte gäller för alla som inte varit keto en längre tid och att det beror på att hon är mkt väl adapterad och äter samt tränar strikt. David Berkham skrev att han kunnat hålla samma fitness med 5,5% fett under fem år genom lean gains där han cyklar enligt 16:8.
Jason Wittrock tar endast pwo och fettkaffe innan morgonens gympass och han är i bra ketos trots både kaffe, nötter och grädde! Beror kanske på att han är man med stor muskelmassa eller nåt?
Mjo, alltså fasta för fitness och viktminskning verkar ju verkligen funka. Jag får själv väldigt bra resultat av att festa, men något bättre (mer muskler) av att äta mer. Vet inte riktigt vad jag tror ännu men det får jag utvärdera senare…
Äta mer/mindre vid väl valda tillfällen genom att cykla måltider och mängder så som du beskrivit vill jag verkligen testa mer nu. 🙂
Känns som om det här var helt nytt för mig, trots att jag antagligen läst detta förut! Kanske därför viktminskningen inte sker med längre fastor?
det KAN vara så, men jag vet inte! 🙂
‘Om du vill gå ned 5kg på en vecka och bara kasta dig in i ketos, kör på med fasta och fettfasta vettja!’
Om detta bara vore sant….:(
Men vad ska man ju ha på morgonen: fettkaffe, normalt kaffe, vatten eller ingenting? Det verkar spela ingen roll vad man gör, BS höjs ändå känns det som…
Ptja, en liten frukost och sedan en lite större frukost kanske?
Superspännande! Ser fram mot att höra hur det går att vara 100% i ketos. Tror du att ett litet intag av kolhydrater för att hålla borta glukoneogenesen kommer vara en lösning? Eller är det snarare så att med tillräckligt låg stressnivå och tillräckligt mycket fett att kroppen verkligen kommer bli helt fettdriven och oberoende av blodsocker?
Kolhydrater ger lägre blodsocker, men då försvinner ju poängen med att vara i ketos. Med kolhydrater får man ingen glukoneogenes, men det är inte den i sig som är problemet utan att ketonerna inte kommer till användning!
När man är 100% fettdriven kommer blodsockret vara stabilt hela tiden 🙂
Toppeninlägg och tokintressant! Tack! Jag har hakat på mätprojektet och mätt ketoner upp till 3.7 fastande samtidigt som blodsockret legat runt fastevärde 4.4-4.9. Senaste tiden har jag av “lathet” och av mättnadsskäl mm startat dagen med en rejäl fettkaffe (mct+smör), sedan tränat tung styrka alt crossfit. Lunch ketostyle flera timmar efter träning då jag inte varit hungrig. Samtidigt har jag känt mig allt skakigare, haft svårt att hålla vikten (minskar och det är inte mitt syfte), dålig sömn, illamående etc. Ätit mkt lite carbs, kanske runt 15-20 gr per dag. Läser ditt inlägg och får en tankeställare. Denna vecka startar en ny rutin samtidigt som jag mäter. Träningsdagarna startas med en liten fettkaffe, tidig morgonträning, hem till riktig ketofrukost och sedan lunch och middag som vanligt. This girl needs to sharp things up?. Vad tror du som är en klok och rutinerad fettdriven atlet om detta? Så glad om du orkar svara?. Kanske ska jag t o m börja stoppa i mig nån liten carb-up direkt efter träningen -typ halv banan, mosad sötpotatis, kall potatis. Vet att stigande fasteblodsocker kan vara ett resultat av lång tid med mkt lite kolhydrater. Tack för inspiration Martina!!
Tack!
Jag tror att du ska äta innan träningen så att du inte tränar fastande, bara något litet mer än kaffe. Tror inte du behöver carbs om du bara äter regelbundet.
Tack! Jag har förstått kopplingen mellan fasta och högt bs trots att jag är i ketos. Min kropp gillar inte fasta utan då åker bs riktigt hög, över 6mmol/L. Fettkaffe funkar bättre för då har ju kroppen ialla fall lite fett att ta av. Jag hoppas att de där 2 kilona runt magen ska släppa om jag istället äter 3 mål och struntar i fastan.
Ja de tror jag, särskilt om det bara är 3 kg! 🙂
Shit! Älskar mitt fettkaffe ju.. Vad bör man inta till frukost för att undvika höjt blodsocker? Nåt med mer protein eller kolh? Frukosttips tas tacksamt emot.
Sen märker jag att om jag äter för lite till middag så sover jag risigt. Vaknar tidigt, svårt att somna om och sover inte lika djupt. Beror detta på glukoneogenesen eller höjt kortisol? Vad är optimalt, större mål mat lite senare eller nån form av litet kvällsmål? Isåfall vad?
Mäter du ditt BS så att du vet att du drabbas av detta? Det är inte säkert alls nämligen. Tips på mat är annars; MAT! Ägg, fisk, kyckling, kött, ovanjordsgrönsaker + fett. Om du äter för lite och inte kan sova är det definitivt kortisolet.
Ät ketomat, gå inte och lägg dig hungrig!
Hur lågt behöver blodsockret vara för optimal ketos?
Mellan 4-5 snarare än mellan 5-6 tror jag, men jag vet inte säkert.
Har blodsocker mellan 3.9-4,8 men ligger typ aldrig i Ketos. Ligger mellan 0.7-1.2. Undviker mejerier, äter grönsaker, kött/ägg, fett. Vet inte hur jag ska få upp ketonerna. När jag började med LCHF, låg jag snabbt på 1.7-3 men nu halkat ner och jag har inte ändrat ngt i kosten. Försöker klura ut “problemet” men vet inte vad jag gör för “fel”.
Jag ser inget problem med det, du är i ketos och använder dina ketoner! 🙂
Behöver mer info
Om…?
Vad ska man äta på morgonen istället för att dricka fettkaffe? Försöker gå ned i vikt.
Fettkaffe, det fungerar ju uppenbarligen för fettminskning. Om det inte fungerar för dig, så hade jag testat skaldemansbiffar och avocado eller något sådant 🙂