Biologiska begränsningar för viktnedgång


Det finns en hel del påverkbara biologiska faktorer som gör att man inte går ned i vikt, trots att man verkar göra allting rätt. En stor bov bakom utebliven viktminskning är hormonet kortisol, som utsöndras från binjurarna och kallas för kroppens stresshormon. Trots namnet behöver man inte känna sig stressad de minsta, även fast man skulle ha höga kortisolnivåer! Det här med stress är lite lurigt, för man tänker på en jäktad person men så behöver de inte vara.

Deprimerade personer och personer med ångestsjukdomar har ofta höga kortisolnivåer. Egentligen är de tänkt att kortisol bara ska utsöndras en kort stund för att vi ska få en boost av ”Slåss eller fly!?” men ibland funkar inte den bromsen, och vi får en förlängd stressreaktion som blir kronisk. Kortisol är inte 100% dåligt, vi behöver kortisol men i rätt mängd. När de blir för mycket är kroppen biologiskt sett lite på helspänn, blodtrycket kan inte gå ned, vätska lagras in i cellerna och kroppen vill ogärna släppa ifrån sig energi (långsam ämnesomsättning)

Hur sänka kortisolet?

 1. Om man är överviktig och samtidigt vet att man har problem med ångest och/eller depression är de absolut värt att testa något antidepressivt läkemedel. Prata med din läkare. Det finns antidepressiva som tar bort sötsug och har bra effekt på viktminskningen, samtidigt som de behandlar ångesten/depressionen. Det finns också antidepp som ger ökad vikt, se upp för dessa. Din läkare vet vilka de handlar om. Dopaminhöjare har oftare viktminskning som bi-effekt än serotoninhöjare.
 2. SÖMN! Det är lite uttjatat men det ÄR så att personer som inte sover ordentligt har svårare att gå ned i vikt. Det beror inte på att man inte ”hinner” äta lika mycket om man sover mer, det är helt hormonstyrt och beror både på leptin-nivåerna och på sänkta kortisolvärden. Sover du dåligt och är överviktig? Fixa sömnen!
 3. Alkohol och andra gifter – alkohol i sig behöver inte leda till viktuppgång, särskilt inte om man dricker starksprit som innehåller 0 kolhydrater. Men, man får komma ihåg att alkohol ÄR ett gift, det är stressande för kroppen att hantera och kortisolet höjs om man ofta dricker alkohol!
 4. ÄT ZINK! Zink-mängden korrelerar starkt med mängden kortisol, vilket är väldigt intressant. Ät mer zink i form av tillskott, och få sänka kortisolvärden automatiskt. (Länk till artikel)
 5. Magnesium – förutom att höja testosteronet gör de så att musklerna slappnar av vilket är fantastiskt bra för den som tränar hårt och vill bygga muskler! När musklerna slappnar av blir de också lättare att sova och återhämta sig från stress, vilket sänker kortisolnivåerna.

10 Kommentarer

 1. avatar Sofie
  4 juni, 2013    

  Tack för ett intressant inlägg! Gärna fler sådana här, det är här jag tycker att du utmärker dig från alla andra fitnessbloggar – du har mycket kunskap om VARFÖR kroppen reagerar på ett visst sätt. Just det här med stress som en bov i viktminskning fick jag känna på i höstas. Jag har alltid haft väldigt lätt för att pendla i vikt – både uppåt och nedåt – men när jag i höstas ville göra en formtoppning hände ingenting. Detta trots att jag gjorde som jag alltid gjort tidigare, en metod som då varit väldigt framgångsrik. Jag levde då i en väldigt stressig livssituation och var under en enorm press.

  Nu, när jag gör samma sak, rinner kilona av mig. Den enda skillnaden är stressen.

  Tack för en bra blogg!

  0
 2. avatar helen f
  4 juni, 2013    

  Hej Martina,
  Det är inlägg om det ovan som gör dig så bra. Konkreta och tydlinga tolkningar av fakta och vetenskap.
  Du ger oss läsare tydliga och bra reskap för att kunna leva våra liv bättre.

  Tack!

  0
 3. avatar Anne
  4 juni, 2013    

  Väldigt bra inlägg! Men menar du verkligen blodtrycks-sänkning (och ej höjning), eller var det ett skrivfel?

  0
 4. avatar Estelle
  4 juni, 2013    

  Intressant det där även om det inte verkar stämma på mig som har lidit av ångest och depression och allvarlig utmattning bland annat men har ändå inte viktproblem, jag har snarare trott att det är min ångest/uppvarvning/svårigheten att sitta still för länge som gjort att jag hållit vikten så pass bra (är även sockerkänslig/sockerberoende) men vad vet jag?!?
  Ämnesomsättningen är heller inte hög, vilket jag alltid har trott innan jag fick svar på ett blodprov ang det nyligen, faktum är att min ämnesomsättning låg åt det låga hållet till och med (?!?)
  Har du någon aning om vad det kan bero på att jag trots allt inte har lätt för att gå upp i vikt och är smal? 🙂

  0
 5. avatar MargLun
  4 juni, 2013    

  Tack Martina!
  Mycket att tänka på och kloka ord som vanligt.
  För länge sen åt jag extra zink men sen har jag väl glömt varför och slutat…
  Nu börjar jag igen … Bra med motivation och kunskap varför man gör saker.

  Hälsar
  Margareta

  0
 6. avatar Bella
  4 juni, 2013    

  Alltid intressanta inlägg Martina! Magnesium, Kalcium och Zink – ska införskaffas. Någon som du rekommenderar som inte innehåller onödiga tillsatser och som kroppen lätt tar upp? Det är verkligen en djungel därute.
  CALMAG Tabs från WNT Health har jag precis avslutat en burk (kalcium o magnesium) tyvärr är tabletterna ganska stora
  och svåra att få ner. Så jag letar efter ett annat bra alternativ.

  Har kört LCHF ett tag men gav upp helt enkelt då jag inte såg eller kände något alls. Magen var totalt uppsvullen som vanligt.
  Det enda som hände var att mensen kom plötsligt för att sedan försvinna igen. Äter minipiller.
  Powerwalks är det enda som har blivit en rutin VARJE DAG 40 minuter, jag är nöjd så länge.

  Tack för att du vill dela med dig av din blogg.
  Kram Bella

  0
  • avatar Julia
   5 juni, 2013    

   Provat M3 från Purepharma? De har både magnesium och zink i samma tablett. Vet inte hur stora Calmag tabs är, men M3 går ner utan problem för mig iaf.

   0
   • avatar Bella
    5 juni, 2013    

    M3 har jag inte provat ännu, har läst att många använder just denna. Men jämfört med Calmag 500 mg magnesium så innehåller M3 bara 300g. Men spelar det någon roll egentligen?
    Behöver man inte kalcium tillsammans med magnesium eller har jag missuppfattat kanske? Zink tabletter äter jag redan sen tidigare också från Calmag, då jag märker stor skillnad på min hud med plitor etc. vid käkpartiet och små förkylningar tidigare som nu är borta tack vara just zink. Calmag tabletterna är avlånga och riktigt stora och tröga att få ner tyvärr, därför letar jag efter något annat märke som kanske är bättre t.o.m.
    // Bella

    0
 7. avatar Sonja Stendera
  27 februari, 2015    

  Jag har en fråga: om man äter en proteinrikt måltid innan man dricker t.ex. sprit med 0 kolhydrater, då måste ju kroppen ändå ta hand om alkoholen först och då är väl risken att proteinet blir omvandlat till glukos i glukoneogensen, då kroppen är ju sysselsatt med spriten. dvs., det kunde väl leder (långsiktigt) till viktuppgång, särskilt då ju sprit har också kalorier. bara LCHF ätnade betyder inte att äta hur många kalorier som helst (i alla fall inte i mitt fall, har testat det flera gånger ;( )

  0
  • avatar martina
   27 februari, 2015    

   Nej hur många kalorier som helst går sällan, det är också viktigt med vilka kalorier det handlar om. Sprit och andra gifter metaboliseras alltid först, det är en nödåtgärd 🙂

   0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Välkommen! Jag som driver den här bloggen heter Martina och uppdaterar dagligen om biohacking, LCHF/ketogen kost, träning, målplanering, produktivitet och lifestyle design!

Alla kommentarer godkänns manuellt och besvaras så fort som möjligt. Klicka här för att kontakta mig personligen

Jag har alltid jobbat med forskning på olika sätt och just nu jobbar jag som scientific editor i Kina. Närmare bestämt Shanghai där jag bott snart 3 år. Jag är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Senaste kommentarerna

Annonsera via Tailsweep