Igår var vi & grillade vid en fin sjö & hade med oss massa korv av olika slag. Dels ordentlig köttkorv och dels klassisk grill-“korv” som de tryckt in massa potatismjöl & grejer i. Jag åt av båda för jag va så himla hungrig! Hur som helst sa min kille att “det är väl inte så nyttigt med korv egentligen, det innehåller ju en massa nitriter!” och jag började fundera på om det fortfarande är ohälsosamt med nitrit och nitrat hos gemene man. Jag har nämligen helt släppt oron över de här ämnena och jag ska tala om varför.
För det första: NO3 (nitrat) och NO2 (nitrit) naturliga ämnen som produceras av kroppen och har en del nödvändiga funktioner såsom att vara kärlvidgande och blodtryckssänkande. Det finns kosttillskott som går under benämningen “NOx”-produkter som har just den här funktionen att öka blodcirkulationen ut till musklerna. Anledningen till att man började beskylla NO2 & NO3 för att vara cancerogena var för deras förmåga att reagera med andra molekyler. NO3 (nitrat) omvandlas till NO2 (nitrit) som i sin tur reagerar med blodets hemoglobin och skapar en ny molekyl som inte kan ta upp syre. Det har visats i djurstudier, men som alltid i djurstudier är doserna extrema och ingen människa kan få i sig så mycket nitrit eller nitrat via kosten. Europeiska mätsäkerhetsmyndigheten har satt 3.7 mg/kg kroppsvikt som övre gräns, vilket skulle motsvara flera kilo kött eller spenat (som också innehåller nitrat) per dag.
Redan i munnen omvandlas NO3 till NO2 för att sedan omvandlas till kväveoxid i magsäcken och det är väldigt viktigt för att magslemhinnan ska kunna återbildas och lagas. Tidigare trodde man istället att nitratet omvandlades till nitrosaminer som det finns mycket av i exempelvis tobaksrök (cancerogent), och det är inte omöjligt att det fortfarande är så i mycket stora doser.
Sedan får man tänka på att det är skillnad på nitrat och nitrat, det förekommer naturligt i stora mängder i rödbetor och spenat och har där tillskrivits positiva egenskaper (prestationshöjande) och förekommer i form av E250 i exempelvis charkuterier där de har ansetts hälsofarliga. Jag tror ändå inte att man behöver bekymra sig så mycket om charkuterierna, eftersom det inte är giftet i giftet som är giftigt – utan mängden.
Här är 2 bra artiklar om nitrater för den som är intresserad: 1) AJCN nitrates harmful or healthy och 2) Nitrate, Nitrite and Nitric Oxide in Gastric Mucosal Defense
Är ni försiktiga med korv & bacon eller vräker ni på? 🙂 Köper ni nitrat-fritt kött eller vilt?
Hade inte tänkt att sluta med baconet ändå.
Sedan tillsätts de ju för att hålla olika bakterier borta, särskilt farlig är ju Clostridium botulinum som tillverkar det “giftigaste giftet” vi känner till. Namnet på bakterien kommer från latin där botulus betyder korv. För länge sedan så blev en hel by förgiftad av just denna bakterie då de åt korv, de dog som flugor. Alltså döm inte ut alla tillsatser, endel är där för att hålla bakterier borta 🙂 Å ja, de är även detta gift (botox) folk injicerar in i ansiktet för att förstöra sina stackars nervceller där…
Tack för förklaringen! jag har undrat ett tag men inte orkat göra egen research 🙂 Jag tänkte höra med dig om en annan sak… vet du hur man kan HÖJA blodtrycket? Ingen läkare ger mig svar utan bara säger att det inte är farligt så länge man inte svimmar… MEN jag älskar tung styrketräning och bli ofta begränsade eftersom jag blir så yr att jag nästan svimmar och måste ta en paus. vill inte pausa utan köra stenhårt ju!
Lakrits är blodtryckshöjande så det kan du ju äta mer av om du vill. Folk med högt blodtryck minskar ofta sitt saltintag för att det ska sjunka så då borde du kunna omvända det och konsumera mer salt. Träning i sig höjer väl också blodtrycket så det kan ju vara vettigt att fortsätta med.
Träning höjer inte – det sänker blodtrycket enligt de läkare som jag har besökt i alla fall. Får alltid höra “Oj, vilket lågt blodtryck, men det är inte så konstigt kanske med tanke på att du tränar och går på.” när jag besöker doktorn.
Tack för tipsen! Älskar lakritz (och salt) och äter ganska mycket alltså utan socker så klart 🙂 Jag har hört att träning ska normalisera blodtrycket men tränar redan väldigt mycket och det är mest i min träning som det låga blodtrycket stör mig. Resa mig upp sakta och sånt har jag ju lärt mig så det är ju inga problem… alla tips mottages tacksamt! xx
Åh, vilken tur. Jag blev lite rädd när jag läste rubriken att jag skulle avskräckas från att äta korv, som jag älskar. =)
Nu känns det genast bättre.
Tack för ett mycket intressant inlägg. Jag uppskattar att du skriver om vetenskapen (hittade inget bättre ord) bakom på ett sätt som till och med jag förstår.