• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
Nu har snön kommit till mig också!  Videosarna är från igår 👆 djuren hade inga problem alls med lite snöfall, men idag är det plötsligt 2 decimeter och inte ens getterna vågar sig ut i snön. Silkeshönsen ville inte kliva ned från pinnen i morse, så de fick maten serverad där de satt 😅 

Hur mycket snö har du hos dig?
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
  • Home
  • Biohacking
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Mat och recept
  • Q&A
  • 144 kommentarer senare… (Frågestunden)

144 kommentarer senare… (Frågestunden)

28 October, 2016 23 Comments Written by Martina

Idén om att det kanske var dags för en frågestund visade sig vara helt rätt, men döm om min förvåning när jag såg att jag hade 157 nya kommentarer när jag loggade in på bloggen… Herre jösses!

13 kommentarer var till lite andra inlägg men 144 stycken var till frågestunden! 144! Många frågor var dessutom så himla smarta och välformulerade att jag vill dedikera hela inlägg till dem. Det här blev lite klurigt, men jag tänkte att jag buntar ihop frågorna i kategorier och svarar på de lite kortare först! Här kommer några grymma kostrelaterade frågor:

bacon-eggs

Hannes – Hur får man upp fettet?
Har ätit LCHF 2 månader nu och står och stampar med att få upp fettet. Hur tusan får du i dig 80% fett? Jag får inte i mig NÅGOT fett alls om jag inte häller grädde på allt, och som laktosintolerant funkar det inte alls. Tips?

Mitt stående tips för att få upp fettet är att välja naturligt feta livsmedel. Avocado, lax, fett kött och ägg har alla en naturlitg hög andel fett. Om man tar bacon och ägg som exempel, så blir de 80% fett i en sån måltid helt utan tillsatt fett. 100g kött är inte 100g protein, det kan variera väldigt beroende på vad det är för kött. Ankfett, ister och kokosolja är fina fetter också. 

Helena – Kramp och dålig andedräkt
Hej! Jag började med lchf strikt! Fick sådan kramp i benen efter 4 mån så jag svimmade och vågade inte fortsätta. Var det vätskeförlust??? Har tagit mg o saltsup! Dricker mkt vatten dagligen. F ö mådde jag toppen o tappade i vikt. Andedräkten var fruktansvärd men har förstått att man ska minska mejeriprodukter???

Hög dos magnesium (1000 mg) av ett pålitligt märke, lite kalium och natrium brukar återställa balansen. En quickfix är apotekets resorb som innehåller ungefär det. Kramp och mjölksyra är en vanlig biverkan för nybörjare, och en lösning är att inte köra så hårt i början. Lägg till lite sötpotatis, kidneybönor och någon rotsak och trappa ut försiktigt. Lägg hellre till dessa kolhydrater än massa mejerier, då försvinner också den dåliga andedräkten.  

Lena – Kan alla komma in i ketos?
Jag följde ditt matschema du skickade ut men kom inte in i ketos, kan det vara så att alla inte kan komma in i ketos? Hur vet man?

Alla kan komma in i ketos, det är ett naturligt metabolt tillstånd. Om man äter för mycket mat och äter när man inte är hungrig kan det ta längre tid att komma in i ketos, i början är det lättast att fettfasta (äta uteslutande fett), fasta helt eller kombinera med träning (läs mitt inlägg om vägar in i ketos)

water-with-lemon1

Anna – Varför så mycket vatten? 
I din senaste bok ( mycket bra) anser du att det är bra att dricka ca 4 liter vatten. Jag har dock läst på flera andra ställen att det inte gör någon nytta med förmycket relaterat till vikt och välmående. Utan att det skulle snarare belasta njurarna. Kan du förklara hur du ser på vatten mängd per dag och vad som händer i kroppen. Tack för en superbra blogg!

Vi består till största del av vatten, att dricka mycket är bra för matsmältningen, tarmarna, huden och hormonerna. Många som har problem med för högt östrogen kan lindra besvären genom att öka vätskenivåerna och på så vis “flusha” ut överflödigt östro. 

Jag gör mitt egna alkaliska vatten genom att hälla i två teskedar himalaya salt, en halv tesked bikarbonat och en ekologisk citron (till en kanna). Ibland skippar jag bikarbonaten. Det boostar matsmältningsenzymerna, stöttar levern, gör att man blir lite skarpare, sänker koncentrationen av urinsyra i kroppen och hjälper till att transportera ut skräp. 

EvaMari – Kan man gå ned för fort? 
Jag har nyss börjat läsa din blogg och älskar den jättemycket, tack vare dig har jag gått ned 15kg på väldigt kort tid (är mycket överviktig) men jag blir nästan rädd! Det går så fort att jag inte fattar vad som händer! Kan det gå för fort? Är det farligt?

Många som har mycket att gå ned kan uppleva ett riktigt ras vid övergång till LCHF, det är mycket vätska i början men också en del fett. Lita på att kroppen vet vad den gör, tids nog kommer en platå så man får ofta experimentera och trixa lite längs vägen. Njut av att det går åt rätt håll! 🙂 

testofood

JoaKING – Vill mäta testo
Jag har fått mycket högre testo sedan jag började följa ditt testo-protokoll (bok), har ej mätt men fått mer trekantig kropp och riktigt kraftiga käkar som jag inte hade innan. Såg bra ut innan men nu vänder sig damerna om 😉 Nyfiken på hur högt det är nu, kan jag mäta hemma? Hur gör man? Vet nu någon apparat eller nått labb att tipsa om?

Det är lurigt att mäta testo och få ett vettigt värde, Werlabs har dock ett separat testo-test för 245 kr (HÄR) och de har större tester där det ingår. Du kan också hitta salivtest på Ebay (också runt 1000-lappen) Om du är beredd att betala för det är de dessa alternativ som är mest populära. Tredje alternativet är att du går privat till en urolog och får alla värden (DHT, Testo, etc) testade, kostar mellan 500-2000 beroende på vart du går. 

Senno – Mensen försvann
Min mens försvann när jag var i ketos, är det dåligt? Varför blir det så?

Kroppen kan uppleva det som väldigt stressande att vara i ketos i början, särskilt om man inte äter tillräckligt. Många får sänkt hunger i ketos och glömmer av att äta, det upplevs då som svält och vissa funktioner (som mens) stänger ned tillfälligt. Om du käkar på och ligger på minst 1500kcal så kommer mensen tillbaka. 

Detta var ett litet axplock av grymma frågor, tusen tack! Det kommer mer svar varvat med lite andra inlägg så att det inte blir som att läsa Bibeln och Sagan om ringen efter varandra 😉

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Kost & Hälsa, Mat och recept, Q&A, Träning
Frågestund
Åldrande i asien – flexibilitet och energiflöden

23 Comments

  1. Carl Carl
    3 November, 2016    

    Dags att sluta träna. Tycker du ser väldigt gammal ut på bilden….. vila lite

    Reply
    • Martina Martina
      4 November, 2016    

      Ja det beror på att jag är 12 år äldre än dig, så jämfört med dig ÄR jag ganska gammal 🙂

      Reply
  2. Melker Melker
    29 October, 2016    

    Hm, jag ser bara 26 kommentarer på “frågestunden”, modererar du så hårt?

    Reply
    • Martina Martina
      30 October, 2016    

      Eftersom jag svarar på alla kommenterar, eller svarar på dom i ett inlägg så godkänner jag efterhand. Jag har fortfarande flera sidor med icke-godkända kommentarer som jag håller på att svara på. Det tar tid tyvärr, men de dyker upp efterhand! Jag raderar inget 🙂

      Reply
      • Melker Melker
        30 October, 2016    

        Du är verkligen ambitiös, all kred till dig.

        Reply
        • Martina Martina
          31 October, 2016    

          Tack!

          Reply
  3. Minä Minä
    28 October, 2016    

    Om man brutit ett ben, vilka kosttillskott kan du rekommendera för snabbare återhämtning, läkning och bentillväxt/broskbildning?
    Tack på förhand 🙂

    Reply
    • Minä Minä
      28 October, 2016    

      Kan tilläggas att det blev operation.

      Reply
    • Martina Martina
      29 October, 2016    

      Benbuljong som är rikt på kollagen kanske, annars vet jag inte tyvärr. Min man fick C-vitamin intravenöst när han låg på sjukhus, de skulle snabba på läkningen enligt läkarna här i Kina.

      Reply
  4. Bella Bella
    28 October, 2016    

    Härligt med en sån respons ju :)! Ska bli kul att läsa dina svar framöver.
    Tänkte passa på att fråga dig gällande vår tonårsson som nyligen börjat på gym. Han har börjat intressera sig för kosttillskott och läser både det ena o andra. Nu har det börjat bli lite väl mycket tjat om att börja äta Kreatin och även ett Gainer som ska innehålla båda kolhydrater/protein. Han är ganska lång och smal och vill nu få lite muskler och även gå upp lite i vikt.
    Som förälder så är jag skeptiskt till att börja redan med dessa kemikalier och vill hellre ha så naturligt som möjligt. Men tjatiga ungdomar frestar på huvudkontoret och det börjar bli dagens samtalsämne vareviga dag..:)
    Skulle du kunna rekommendera något som kan vara av intresse så läser jag gärna om produkten. Vill att sonen ska ha bästa möjliga och inget som kan skada då han fortfarande växer.
    Kram o tack för ALLA dina goda råd o tips!

    Reply
    • Martina Martina
      29 October, 2016    

      Gainer är bara proteinpulver (av mjölk) med kolhydrater i, man kan göra en egen gainer genom att hälla i strösocker i sitt billiga proteinpulver, för det är exakt va de gjort. Om man vill ha ett naturligt alternativ kan man bara äta MER mat och lägga till lite rotfrukter och sötpotatis och inte snåla på fettet. Man behöver inte något pulver.

      Kreatin binder vätska i musklerna, om han börjat nyligen på gym så kan han nog vänta med kreatinet tills han hunnit bygga lite.

      Kort sagt skulle jag säga att alla hans problem löses av att han äter ordentligt och äter OFTARE, tillsammans med att träna TUNGT!

      Reply
  5. Estelle Estelle
    28 October, 2016    

    Då måste jag fråga angående att dricka så mycket som 4 liter vatten, jag har hört och läst så många gånger att det gör att man sköljer ur mineralerna ur kroppen om man dricker mycket, inget önskvärt precis.
    Hur ser du på det?

    Reply
    • Martina Martina
      29 October, 2016    

      Vilka mineraler skulle man skölja ut då? Natrium? Jag tror att man kompenserar för de med saltet i maten. Magnesium och kalium kan man inte spola ut, däremot de som fastnar i livern såsom hormonrester och annat skräp och de vill man ju bli av med.

      Reply
  6. Therese Therese
    28 October, 2016    

    Hej! Jag vill gärna börja med en variant av LCHF, mådde så bra då! Min ibsmage som är kroniskt förstoppad blev bra! ? Klarar inte av mjölkprodukter, därför vill jag köra en mjölkfri variant.

    Nu till min egentliga fråga.. ? Jag har ätit så mycket skräp den senaste tiden, och känner att jag vill “rena” mig innan jag börjar med ny kost. Har du något tips på detox eller liknande för att bli av med slaggprodukter osv? ?

    Mvh!

    Reply
    • Martina Martina
      29 October, 2016    

      LCHF är bästa detoxen, så du får det på köpet när du börjar igen 🙂

      Reply
  7. Petra Mikaelsson Petra Mikaelsson
    28 October, 2016    

    Hej Martina!
    Ditt svar om bikarbonat förundrar mej. Basar du inte magsyran då?
    Jag har problem med att få tillräckligt med magsyra för att bryta ner proteiner och mineraler.
    Letar vägar att pusha som med citron- eller ättiksvatten, eller betain.
    Tänkte testa beska örter-blandningen nu.
    Tar alltid mitt magnesiumpulver med vitamin c i sur form för att balansera den basande verkan av magnesiumet.
    Vad tänker du om det?
    Mvh Petra

    Reply
    • Martina Martina
      29 October, 2016    

      Jag tänker inte så mycket på surt och basiskt på de sättet. Magsyran har pH 1-2 så länge man inte har några uppenbara problem. Jag tar Betain HCL ibland vid större proteinmåltider, men annars inte.

      Symptom på låg magsyra
      – maten kommer ut osmält
      – candida
      – halsbränna
      – ont i magen (vid magsäcken)
      – reflux

      Reply
      • Petra Petra
        30 October, 2016    

        Tack Martina!
        Ja inget av de ovanstående är mitt problem. Hade b12 brist i våras fast jag äter animalier osv.
        Har uppfattat det som att jag inte tar upp proteiner och mineraler optimalt pga för basisk magsyra.
        Ha en fantastisk dag 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          31 October, 2016    

          Jag rekommenderar metylkobalamin.

          Reply
  8. carin carin
    28 October, 2016    

    Att få upp fettet. När jag läste det inlägg du länkade till om ketos och fettmängd ( Margaretas) blev jag fundersam. Både hon och tex den amerikanska ketogurun, minns inte hennes namn, talar om antalet gram fett som man behöver äta för att vara i ketos. Jag läste nyligen 200 gram fett. Vad anser du? Jag försökte lägga in en sådan natdag med 1600 kcal och det blev riktigt svårt och mkt lite grönsaks och fisk/ kött andel. Är det verkligen samma antal gram fett som gäller för en person som väger 47 kg som en som väger 100 kg? Måste ju vara superlätt att komma upp i 100 gram fett om man äter 3000 kcal på en dag tex.

    Reply
    • Martina Martina
      29 October, 2016    

      Det där med 200g fett handlar om att tvinga kroppen att bli fettdriven och lära sig tänka på keto-sättet. Det är lättare ju mer kalorier man äter och om man inte är noga med grönsaker och sånt.

      När man redan är keto behöver man inte äta 200g, särskilt inte om man har något specifikt fitness-mål. Det är ocksås om du säger stor skillnad på om man väger 50 eller 100kg, om man tränar eller inte tränar och vad man har för mål 🙂

      Reply
      • Carin Carin
        29 October, 2016    

        Tack! Du har alltid de klargörande svaren på sakerna! Jag ska äta ca 150 gr fett på måndag med den menyn jag lyckades knåpa ihop med stor möda, i fatsecret. Bara för det är kul att testa. Fläsk, makrilfilé, majonäs,smör, mangold, surkål.

        Reply
        • Martina Martina
          30 October, 2016    

          Kul!

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Martina on B3 flush som funkar!Absolut! :)
  • Camilla Timén on B3 flush som funkar!Hej! Jag har lite svårt att svälja tabletter och kapslar. Kan man ta ut innehåll…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratGör ett nytt försök med länken https://martinajohansson.se/skoldkortelhormonet-r…
  • IC on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Frida! Bland annat här har Martina skrivit om det i bloggen och även på fler…
  • Frida Gylner on Hormonell fettinlagring – Enkelt illustreratHej Martina! Jag har plötsligt börjat lägga på mig vikt runt rumpa och lår. Dett…
  • IC on Om binjurarna & fettförbränningen!De beskriver att det bla kan vara T4 och T3 som är skevt och kan vara orsaken ti…
  • Nanna on Varför smala blir sjuka | STRESS värre än insulinresistens?Hej Har en fråga ang carnivore,har ätit det i en vecka(kött/ägg)mätte första ggn…
  • Katarina on Frågor & svar – ALLT om progesteronkräm!Hej Martina! Mycket spännande info här! Efter en stressig period har jag fått sy…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: